1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. borisz

  borisz Well-Known Member

  Nem.
   
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem ez volt a kérdés... Hanem, hogy gyártanak-e itthon lőszert hozzá.
   
 3. Irsai Olivér

  Irsai Olivér Well-Known Member

  Oké, tábornokom, fussunk neki még egyszer.

  Csak, hogy kontextusba helyezzem:
  milagro #64768 : "Nyilván, SAJÁT harckocsi/repülő/rakéta gyártás kellene, saját márkák! De ettől évszázados távolságra vagyunk..."
  leplezo #64770 : "A rakéta megoldható, ha valami kis hatótávolságú licenset vásárlunk, vagy bevásároljuk valami cégbe magunkat. Kérdés, szükségünk van-e erre? "

  Erre írtam, hogy amire szükségünk volna - ha valamire - az olyan közepes hatóávolságú rakéta gyártása, amit több célra is használnánk, kiegészítve azzal, hogy "hogy a potens platformok licensze ebben a kategóriában nem nagyon eladó". Mindezt azzal zártam, hogy "álmodj királylány". Ez azt akarta jelezni, hogy a diskurzus hipotetikus szcenáriókról folyik.

  Örülök, ha segíthettem.

  De ha már felhozta a (hagyományos karabély-)lőszert, az azért nem _rocket_science_ (csak hogy stílszerű maradjak), annak mégis - Ön szerint - melyik alkotórésze megugorhatatlan a magyar tudomány/technika/ipar számára, ha úgy döntünk, hogy gyártjuk?
  Ne hasonlítsuk már össze azt amit nem akarunk azzal, amit ha akarnánk, sem tudnánk.
   
  Loken likes this.
 4. Irsai Olivér

  Irsai Olivér Well-Known Member

  Talán újat mondok, de az a baj azzal, ha _csak_ külföldről vásárolunk, hogy gyakorlatilag védelmi pénzeket fizetünk szövetségeseinknek, amellett hogy ráadásul még függő viszonyba is kerülünk, ami a szuverenitásunkra nézvést redukáló hatású. Ezért aztán természetes, hogy néhányan - patrióta érzelmektől fűtve - inkább a hazai gyártást, a hazai ipart támogatnánk amennyiben az összköltséget és megtérülést (ROI) tekintve az számunkra _előnyös_ (nem csak fiskálisan, hanem tudományos/technikai/ipari képességek tekintetében is).

  A pálinkáról szóló rész vicces volt, felnevettem.
   
  anonim999, Loken, rappali_ and 2 others like this.
 5. krisss

  krisss Well-Known Member

  A lőszer egyáltalán nem megugrohatatlan, most is gyártanak lőszert Sirokon, a gond az, hogy a cég nem magyar tulajdonú, ezért sem erőltették onnan a lőszervásárlást eddig.
   
 6. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  .
  Biztos?
  https://www.uni-nke.hu/hirek/2019/08/14/ujjaeled-a-magyar-hadiipar

  "A honvédség ugyanis jó kapcsolatot ápol a siroki lőszergyárral, amely svájci tulajdonosának köszönhetően a világpiacra gyárt pisztolylőszert három műszakban, már ha van megrendelés. Kiskunfélegyházán is lesz majd lőszergyártás, bár szerencsésebb inkább lőszer-összeszerelésről beszélni.

  Sebők István azt mondja: a szakma jelenleg esélytelennek látja a lőporgyártás hazai újraindítását, mert bár a balatonfűzfői egykori lőporgyár még megvan, de az egykoron ott alkalmazott technológiával azt nem lehet kifizetődően újraindítani. A jelenlegi tervek inkább abba az irányba mutatnak, hogy azokat a lőszereket állítanák elő Kiskunfélegyházán, amelyeket Sirokon nem tudnak. Ám mindez független a fegyvergyártástól, a majdani lőszergyárnak akár egy teljesen új épület adhat majd otthont.

  A Haditechnikai Tanszék kutatója szerint mindenesetre a magyar lőszer-előállítás egyik lehetséges és persze gazdaságosan fenntartható útja a NATO-standardizált lőszerek irányába való elmozdulás, elvégre ennek lehet piacot találni a világ bármelyik pontján. Egyébként három ilyen típus van: az egyik a 9 mm-es pisztolylőszer, a másik a 7,62 mm-es puskalőszer, a harmadik az 5,56-os puskalőszer."
   
  Loken likes this.
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Most így könnyebben lehet majd rá igérni a RUAG Ammotecre... ;)
   
  zeal likes this.
 8. krisss

  krisss Well-Known Member

  Tekintve, hogy fegyver van de lőszer nincs szerintem nem releváns a nyilatkozat. Valami szar van a palacsintában.
   
  silurusglanis likes this.
 9. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Most olvasom, hogy korábban Csányié volt.
   
 10. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Na,még egy minőségi gyártó.....
   
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 12. Firga bácsi

  Firga bácsi Well-Known Member

 13. arcas

  arcas Well-Known Member

  anonim999 likes this.
 14. Ez nem feltétlenül vezet jóra mert ilyenkor nem a szakmai tudás hanem politikai elvek alapján válogatnak vezetőket.
  Ezekhez komoly nehézipar elektronikai ipar meg repipar kellene. Plusz a háttér, oktatás meg a többi. Nekünk ilyen nincs viszont van olyan területe a hadiiparnak amihez nagyrészt csak agy kell, ilyen a drónfejlesztés(UAV és UGV). Erre 10 éve rá kellett volna feküdni, ez idő alatt az észtek csináltak egy Themist ami benne van mindenféle katonai meg eu-s programokban és valószínűleg szép számban gyártják majd.
  De a repülő eszközök is olyan téma amihez az alap meglenne:
  https://jetplanes.blog.hu/2018/07/01/vilagujdonsag_tokolon
  Az autonóm szoftveres és irányítástechnikai szakemberek megvannak itthon, optikát(ahogy motort is) lehet venni ezer helyről.
  De a V4 országokkal(kiváltképp a lengyellel) sem lenne rossz összebútorozni.

  Fentebb pontosították a darabszámot és tulajdonképpen nem is érdekes. Annyit akarok hozzátenni hogy a teherautó fogyóeszköz. Védelme nincs, kilőhetik, zsákmányolhatnak belőle, állhat egy része alkatrészhiány vagy egyéb műszaki gond miatt. Emellett kell egy csomó speciális fajta az aggregátos áramfejlesztőtől a pontonhíd hordozón keresztül a tankerig mindenféle.
  Jó lenne egységesíteni a járműparkot a logisztika és karbantartás végett.
  Tulajdonképpen már a 40-es évek végén-50-es évek elején elbasztuk mikor a meglévő tudást elpazaroltuk és a Botond, Maros meg egyéb Rába termék helyett inkább egy Steyr licenszet kezdtünk gyártani a Csepelnél.
  Az nem kisebbíti egyik szereplő bűneit sem hogy más ugyanúgy vagy még nagyobb mértékben lop-csal-hazudik.
  Sajnos ott van, remek indikátora a jelenlegi magyar hadiiparnak.
  A futómű pont Rába-hatáskör.
  Mit tanácsolsz, akasszam fel magam vagy elég lesz románul tanulni?
   
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Most mondom, hogy most van ÉPPEN eladósorban a RUAG Ammotec. Másik topicban volt erről egy értekezésünk.
  A RUAG hadiipari részeit leválasztották az anyacégről. Eddig a svájci állam volt a tulaj, de most nagyon rágyúrnak a repülési és űrkutatási üzletre. Merthogy állítólag abban van a nagy "guba". A Svájci hadsereg és légierő számára továbbra is megtartják a karbantartó részleget, illetve a RUAG International-ba a nemzetközi repülőiparral és karbantartással kapcsolatos részeket, de a nemzetközi szárazföldi fejlesztési, karbantartási, és lőszer részlegeket el akarják adni, de iziben. A Siroki gyár pedig a RUAG Ammotec-hez tartozik. Valaki említette is, hogy a Magyar Állam intenzíven érdeklődött már korábban is a Siroki üzem megvétele után. Gondolom azt csak licence-szel együtt gondolták. Különben a RUAG vette meg a Hirtenberger kiskaliberű (vadász?) márkáit, valamint utalások vannak rá, hogy a Hirtenberger nagy kaliberű lőszereit (105mm-es harckocsi, 155mm-es tüzérségi gránátok) is gyártották.
  Mindezt csak azért foglaltam össze, ha valaki ott nem követte azt a "morzsagyűjtést" amit @Shadow kollégával követtünk el.
   
  Ocses likes this.
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hááát őőő...?!?
   
 17. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Csak arra céloztam,hogy több hibát produkálnak a régi fegyvereink is a ruag-os lőszerrel...mert minőségi.
   
  silurusglanis and pöcshuszár like this.
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Én nem tudom, de biztosan nem bírta kivárni a Z2026 programot! Kellett a lóvé a vágóhídra...Tisztította a portfoliót. Tudom is én!
  A RUAG meg költött rá. Nem véletlenül települtek ide. Nem mindegy, hogy Svájcban fizeti a "kulikat", vagy itthon... ;)
  Így meg különösen vicces, hogy most meg el akarja passzolni...:rolleyes::p:D
   
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Én meg pont azt olvastam (hangsúlyozom: fingom sincs), hogy a RUAG precíziós és vadász piacon erős. És, hogy egy csomó különleges alakulatnak ők szállítják a mesterlövész fegyverekhez a lőszert...:eek:
   
 20. krisss

  krisss Well-Known Member

  Az éleslőszerükkel nincs gond de a vak valóban trágya. Legalábbis a pisztolylőszerrel nem volt gondom.
   
  pöcshuszár likes this.

Ezen oldal megosztása