1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. borisz

  borisz Well-Known Member

  Nem.
   
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem ez volt a kérdés... Hanem, hogy gyártanak-e itthon lőszert hozzá.
   
 3. Irsai Olivér

  Irsai Olivér Active Member

  Oké, tábornokom, fussunk neki még egyszer.

  Csak, hogy kontextusba helyezzem:
  milagro #64768 : "Nyilván, SAJÁT harckocsi/repülő/rakéta gyártás kellene, saját márkák! De ettől évszázados távolságra vagyunk..."
  leplezo #64770 : "A rakéta megoldható, ha valami kis hatótávolságú licenset vásárlunk, vagy bevásároljuk valami cégbe magunkat. Kérdés, szükségünk van-e erre? "

  Erre írtam, hogy amire szükségünk volna - ha valamire - az olyan közepes hatóávolságú rakéta gyártása, amit több célra is használnánk, kiegészítve azzal, hogy "hogy a potens platformok licensze ebben a kategóriában nem nagyon eladó". Mindezt azzal zártam, hogy "álmodj királylány". Ez azt akarta jelezni, hogy a diskurzus hipotetikus szcenáriókról folyik.

  Örülök, ha segíthettem.

  De ha már felhozta a (hagyományos karabély-)lőszert, az azért nem _rocket_science_ (csak hogy stílszerű maradjak), annak mégis - Ön szerint - melyik alkotórésze megugorhatatlan a magyar tudomány/technika/ipar számára, ha úgy döntünk, hogy gyártjuk?
  Ne hasonlítsuk már össze azt amit nem akarunk azzal, amit ha akarnánk, sem tudnánk.
   
  Loken likes this.
 4. Irsai Olivér

  Irsai Olivér Active Member

  Talán újat mondok, de az a baj azzal, ha _csak_ külföldről vásárolunk, hogy gyakorlatilag védelmi pénzeket fizetünk szövetségeseinknek, amellett hogy ráadásul még függő viszonyba is kerülünk, ami a szuverenitásunkra nézvést redukáló hatású. Ezért aztán természetes, hogy néhányan - patrióta érzelmektől fűtve - inkább a hazai gyártást, a hazai ipart támogatnánk amennyiben az összköltséget és megtérülést (ROI) tekintve az számunkra _előnyös_ (nem csak fiskálisan, hanem tudományos/technikai/ipari képességek tekintetében is).

  A pálinkáról szóló rész vicces volt, felnevettem.
   
  anonim999, Loken, rappali_ and 2 others like this.
 5. krisss

  krisss Well-Known Member

  A lőszer egyáltalán nem megugrohatatlan, most is gyártanak lőszert Sirokon, a gond az, hogy a cég nem magyar tulajdonú, ezért sem erőltették onnan a lőszervásárlást eddig.
   
 6. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  .
  Biztos?
  https://www.uni-nke.hu/hirek/2019/08/14/ujjaeled-a-magyar-hadiipar

  "A honvédség ugyanis jó kapcsolatot ápol a siroki lőszergyárral, amely svájci tulajdonosának köszönhetően a világpiacra gyárt pisztolylőszert három műszakban, már ha van megrendelés. Kiskunfélegyházán is lesz majd lőszergyártás, bár szerencsésebb inkább lőszer-összeszerelésről beszélni.

  Sebők István azt mondja: a szakma jelenleg esélytelennek látja a lőporgyártás hazai újraindítását, mert bár a balatonfűzfői egykori lőporgyár még megvan, de az egykoron ott alkalmazott technológiával azt nem lehet kifizetődően újraindítani. A jelenlegi tervek inkább abba az irányba mutatnak, hogy azokat a lőszereket állítanák elő Kiskunfélegyházán, amelyeket Sirokon nem tudnak. Ám mindez független a fegyvergyártástól, a majdani lőszergyárnak akár egy teljesen új épület adhat majd otthont.

  A Haditechnikai Tanszék kutatója szerint mindenesetre a magyar lőszer-előállítás egyik lehetséges és persze gazdaságosan fenntartható útja a NATO-standardizált lőszerek irányába való elmozdulás, elvégre ennek lehet piacot találni a világ bármelyik pontján. Egyébként három ilyen típus van: az egyik a 9 mm-es pisztolylőszer, a másik a 7,62 mm-es puskalőszer, a harmadik az 5,56-os puskalőszer."
   
  Loken likes this.
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Most így könnyebben lehet majd rá igérni a RUAG Ammotecre... ;)
   
  zeal likes this.
 8. krisss

  krisss Well-Known Member

  Tekintve, hogy fegyver van de lőszer nincs szerintem nem releváns a nyilatkozat. Valami szar van a palacsintában.
   
  silurusglanis likes this.
 9. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Most olvasom, hogy korábban Csányié volt.
   
 10. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Na,még egy minőségi gyártó.....
   
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 12. Firga bácsi

  Firga bácsi Well-Known Member

 13. arcas

  arcas Well-Known Member

  anonim999 likes this.
 14. Ez nem feltétlenül vezet jóra mert ilyenkor nem a szakmai tudás hanem politikai elvek alapján válogatnak vezetőket.
  Ezekhez komoly nehézipar elektronikai ipar meg repipar kellene. Plusz a háttér, oktatás meg a többi. Nekünk ilyen nincs viszont van olyan területe a hadiiparnak amihez nagyrészt csak agy kell, ilyen a drónfejlesztés(UAV és UGV). Erre 10 éve rá kellett volna feküdni, ez idő alatt az észtek csináltak egy Themist ami benne van mindenféle katonai meg eu-s programokban és valószínűleg szép számban gyártják majd.
  De a repülő eszközök is olyan téma amihez az alap meglenne:
  https://jetplanes.blog.hu/2018/07/01/vilagujdonsag_tokolon
  Az autonóm szoftveres és irányítástechnikai szakemberek megvannak itthon, optikát(ahogy motort is) lehet venni ezer helyről.
  De a V4 országokkal(kiváltképp a lengyellel) sem lenne rossz összebútorozni.

  Fentebb pontosították a darabszámot és tulajdonképpen nem is érdekes. Annyit akarok hozzátenni hogy a teherautó fogyóeszköz. Védelme nincs, kilőhetik, zsákmányolhatnak belőle, állhat egy része alkatrészhiány vagy egyéb műszaki gond miatt. Emellett kell egy csomó speciális fajta az aggregátos áramfejlesztőtől a pontonhíd hordozón keresztül a tankerig mindenféle.
  Jó lenne egységesíteni a járműparkot a logisztika és karbantartás végett.
  Tulajdonképpen már a 40-es évek végén-50-es évek elején elbasztuk mikor a meglévő tudást elpazaroltuk és a Botond, Maros meg egyéb Rába termék helyett inkább egy Steyr licenszet kezdtünk gyártani a Csepelnél.
  Az nem kisebbíti egyik szereplő bűneit sem hogy más ugyanúgy vagy még nagyobb mértékben lop-csal-hazudik.
  Sajnos ott van, remek indikátora a jelenlegi magyar hadiiparnak.
  A futómű pont Rába-hatáskör.
  Mit tanácsolsz, akasszam fel magam vagy elég lesz románul tanulni?
   
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Most mondom, hogy most van ÉPPEN eladósorban a RUAG Ammotec. Másik topicban volt erről egy értekezésünk.
  A RUAG hadiipari részeit leválasztották az anyacégről. Eddig a svájci állam volt a tulaj, de most nagyon rágyúrnak a repülési és űrkutatási üzletre. Merthogy állítólag abban van a nagy "guba". A Svájci hadsereg és légierő számára továbbra is megtartják a karbantartó részleget, illetve a RUAG International-ba a nemzetközi repülőiparral és karbantartással kapcsolatos részeket, de a nemzetközi szárazföldi fejlesztési, karbantartási, és lőszer részlegeket el akarják adni, de iziben. A Siroki gyár pedig a RUAG Ammotec-hez tartozik. Valaki említette is, hogy a Magyar Állam intenzíven érdeklődött már korábban is a Siroki üzem megvétele után. Gondolom azt csak licence-szel együtt gondolták. Különben a RUAG vette meg a Hirtenberger kiskaliberű (vadász?) márkáit, valamint utalások vannak rá, hogy a Hirtenberger nagy kaliberű lőszereit (105mm-es harckocsi, 155mm-es tüzérségi gránátok) is gyártották.
  Mindezt csak azért foglaltam össze, ha valaki ott nem követte azt a "morzsagyűjtést" amit @Shadow kollégával követtünk el.
   
  Ocses likes this.
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hááát őőő...?!?
   
 17. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Csak arra céloztam,hogy több hibát produkálnak a régi fegyvereink is a ruag-os lőszerrel...mert minőségi.
   
  silurusglanis and pöcshuszár like this.
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Én nem tudom, de biztosan nem bírta kivárni a Z2026 programot! Kellett a lóvé a vágóhídra...Tisztította a portfoliót. Tudom is én!
  A RUAG meg költött rá. Nem véletlenül települtek ide. Nem mindegy, hogy Svájcban fizeti a "kulikat", vagy itthon... ;)
  Így meg különösen vicces, hogy most meg el akarja passzolni...:rolleyes::p:D
   
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Én meg pont azt olvastam (hangsúlyozom: fingom sincs), hogy a RUAG precíziós és vadász piacon erős. És, hogy egy csomó különleges alakulatnak ők szállítják a mesterlövész fegyverekhez a lőszert...:eek:
   
 20. krisss

  krisss Well-Known Member

  Az éleslőszerükkel nincs gond de a vak valóban trágya. Legalábbis a pisztolylőszerrel nem volt gondom.
   
  pöcshuszár likes this.

Ezen oldal megosztása