1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Lator

  Lator Well-Known Member

  Ezek az elvârások elég kemények nem tudom talán különleges voltál?
  Volt egy szakasz parancsnokom. Zászlós. 43 éves korában meg*ta az egész szakaszt sportban, futás, úszás, fekvő, húzódzkodás, akadálypálya mindenben. Nem, 40 év nem sok egy olyan embernek aki karban tartja magát. A tapasztalatról ne is beszéljünk, jo dolog ha sok az "öreg"
   
  csibeszke, honved, antigonosz and 6 others like this.
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem annyira. A NASAMS NEM ballisztikus rakéta elhárító rendszer.
  A NASAMS kis, de max. közepes hatótávolságú rendszer. A hiperszonikus rakéták ellen ilyenekkel nem mész semmire....
   
  borisz likes this.
 3. Septimus

  Septimus Member

  Ideális esetben igen, de lassan 43 évesként elmondhatom, hogy elég ritka az olyan nap 40 év felett amikor atz ember úgy kell fel reggel, hogy nincs semmi baja. 40 év felett bármilyen fizikai terhelés előtt bemelegítés kell, izületi átmozgatás és fokozatos terhelés, különben az izmok húzódnak, idegek becsípődnek, stb. Úgy gondolom, hogy katonaságnál egy a fajta korlátozott és főleg nem kiszámítható, kalkulálható hadrafoghatóság nem megengedett. Kb. olyan, mintha azt mondanák, hogy a harcjármű az év 365 napján csak 300 napon beindítható, de ez csak az indításkor derül ki. Ja, és amikor beindul, akkor is utána 30 percig járatni kell a motort, különben az első 500 méteren ledobja a lánctalpat. :)
   
  honved, Loken and dudi like this.
 4. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Még nem, de fura lenne visszalépni.
   
 5. krisss

  krisss Well-Known Member

  Engedélyt adott rá a szenátus, de lehet, hogy más darabszám lesz satöbbi satöbbi ott még semmi sem biztos ne álmodjatok már állandóan mindenbe ami épp tetszik.
   
 6. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Azaz, ez illeszkedhet egy koncepcióba vagy a párhuzamos működtetésük felvet nehézségeket?
   
 7. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Azért a szenátusi jóváhagyás irányadó. Persze nem jár kötelezettséggel, de fölösleges fekete pontokat lehet gyűjteni.
   
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Egyén függő, erősen. Az évek múlásával nyilván kopik az ember, de az hogy 40 felett valaki csak korlátozottan alkalmas, az nem igaz. Legyen inkább 50 - 55, és aláírom. Egy karbantartott pali 40 közelében van pl. nyers erőben a csúcson.
   
  csibeszke, kaktusz and zeal like this.
 9. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 10. öreg járőr

  öreg járőr Active Member

  Teljesen más kategória.A NASAMS hoz az Iris-t SLM hasonlít.Mondjuk nekem az utóbbi a Falcon rendszerben szimpatikusabb.
   
 11. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member  Öreg napjaimra itt lennék töltő! :rolleyes:

  De most komolyan... Mi a fenéről folyik napok óta a diskurzus? Egy teherautót nem tud elvezetni egy korosabb ember?
  Egy Archerben mint önjáró löveg, kell kor szerinti szelekció? Gyerekek, ezeket a mai fegyverrendszereket ugyanolyan ergonómikusra tervezik, mind a
  munkagépeket. Régen egy traktoros lehúzta a műszakját, megette a pörit vacsira és ment aludni. Ma lenyom két műszakot és elmegy az asszonnyal moziba, ha arról van szó. Ráadásul embertakarékos technikák jönnek elő (nem arra gondolok hogy egy HK személyzete éppen most nő 3-ról 4 fő-re). Sok minden távirányítású. Nem hiszem, hogy egy monitor mellett kezelni a joystickot ugyanazzal a terheléssel jár, mint egy toronygéppuskában élvezni a menetszelet, port és mindent amivel az jár.

  Most komolyan a nyugati fejlesztők akik még rosszabb demográfiájú államokban élnek ezt nem veszik figyelembe...?
  Egy Nasams kezelő nem lehet egy 40+ os katona, vagy éppen egy ötvenes? A Telepíts már kérdés lehet, bár azok sem csodák.

  Komolyan a Z2026-nál a homokzsák rakodó képesség a meghatározó? Ne már, Pls!
   
  kaktusz, fedett_mókus and yangwenli like this.
 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  De ezt nagyjából inkább a civil életmódod okozza. 40 éves korban családosan, civilben már elég nehéz elkezdeni a komolyabb edzésmunkát, de hidd el nem lehetetlen.
  A 40 éves kor az inkább a jelen társadalmunk, életvitelünkben jelent egy lélektani határt. Ha rá vagy kényszerülve és folyamatosan edzésben vagy, mint egy katonai szervezet keretein belül, akkor tök használható katonák lehetnének a 40-50 közötti honvédokból. Természetesen nem a 40-évesen puhosan berántott szerencsétlennel kell első nap a járőrversenyen teljesíteni, de egy fokozatos terheléssel fel lehet hozni bárkit egy általánosan elfogadható szintre.
  Én azt mondom, hogy nem a belépéskor kell igen komoly szinteket felállítani a frissen bezupált katonáknak, hanem folyamatosan, és intenzíven növelve kell emelni a terhelést. És későbbiekben a beosztásának alakulatának megfelelő szinteket kell teljesíteni. Függetlenül nemtől és életkortól. A honvédségnek pedig igen komolyan kellene vennie ezeket a szinteket, és ezek elérésében maximálisan (helyet, időt, és eszközöket biztosítva) segíteni minden egyes embert.
  Abban igazat adok @dudi -nak , hogy teljesen alkalmatlan emberekre felesleges pénzt pazarolni a kiképzésre, de azért nem biztos, hogy fel fogjuk tudni tölteni a keretszámokat hasznos emberekkel, ha digitálisan gondolkodunk.
  Én pl. 30-as éveim elején közepén sokkal rosszabb állapotban voltam, mint a végén.
   
  csibeszke, antigonosz, zsolti and 2 others like this.
 13. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Sikerült elválni? ;)
   
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Igy van! Elvileg átlagosan 38 éves korra éri el egy felnőtt férfi a fizikai erejének a maximumát. (nem nem 38 vagyok! :p)
   
  zsolti likes this.
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  :D
  Nem-nem, elkezdtem bringával munkába járni.
  De egy nagyobb családos környezetben ez a maximum amit el tudok vállalni. Király, mert így a közlekedésemmel egy időben letudok egy alap testmozgást (Napi kb. 28-35-40km). DE ennyi nem elég! És az is igaz, hogy a katonaság alatt voltam a topon. Viszont ha Gizike felveheti az egyenruhát, és közben egy irodában mereszti a seggét, miközben f@sza nyugdíjas állása van főtörzs. beosztásban, úgy hogy rá azért nem vonatkoznak a normák mert nő, meg mert 40+, az nem járja.
   
 16. Loken

  Loken Well-Known Member

  Kérdés. Van 40+-os aktív, vonuló tűzoltó? Mert akkor szerintem nincs miről beszélni.
   
 17. krisss

  krisss Well-Known Member

  Van mert elvették a korkedvezményes nyugdíjat és azóta sírnak érte, hogy 40 évesen szar vonulós tűzoltónak lenni.
  Arról van szó, hogy igazából 40+-osan egy normális hadseregben nem kéne bokorugrónak lenni legénységi állományban, a tapasztalt altisztek esetleg spec beosztályú szakaszvezetők stb. kivételével, de természetesen ez az optimális eset. A 20-as éveinek közepén lévő korosztály a legalkalmasabb fizikai és mentális képességeinek összességében lövész (de leginkább bármilyen) katonának.
   
  honved, fishbed, Masztiff and 2 others like this.
 18. Loken

  Loken Well-Known Member

  Akkor viszont ez azt jelenti, hogy a munkáját még becsülettel elvégzi, csak esetleg már panaszkodik.
   
 19. krisss

  krisss Well-Known Member

  Optimális esetben nem kéne, hogy végezze, vagy pedig valami nyugisabb irodai beosztást kéne kapnia, mert ezt jelenti a szolgálat, az elhivatottság és a tapasztalat megbecsülése ami sajnos hiányzik.

  Igazából a honvédségi korfa átlaga 35-38 év jelenleg mivel a fizetés/körülmények/megbecsülés/tervezhetőség hiánya miatt az életképes fiatalok lelépnek (kivéve az elhivatottak, de belőlük sajnos kevés van. Az idősebb korosztály viszont főleg ha egész életében ezt csinálta akkor sokkal nehezebben vált munkahelyet.
   
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Minden hadsereg használ rövid, közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi rakéta rendszert. Nálunk nincs klasszikus MANPAD, mert a Mistral picit túl nagy ahhoz, hogy vállon elbírják. A KUB lenne a közép hatótávolságú rendszerünk, és náluk a "nagy" a pénzhiány miatt elmaradt. :rolleyes: A NASAMS a KUB-ot fogja váltani. Amiről most szó van az a nagy hatótávolságú rendszer lenne, kb. a Patriot alternatívájaként. Repülőgépek és ballisztikus rakéták ellen. Hiperszonikusak ellen is!
   
  fedett_mókus and SilvioD like this.

Ezen oldal megosztása