1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 2. krisss

  krisss Well-Known Member

  Konstanca és Bukarest környéke ami valahogy kinéz a regátban. (ott is van kb autópálya)
   
  Fennek and Pocok75 like this.
 3. silversisko

  silversisko Active Member

  Azért van egy kicsi Arad-Temesvár (A1~130 km)- Lugos(A6~11 km) útvonalon is, bár néha sok a kóbor kutya rajta.....
   
 4. Negan

  Negan Well-Known Member

  Craiovaban voltam januárban,a Vaskapu felé.Vegig jó út, új uzemek, felújított és új házak.Netuddmeg, hogy nezzet ki régen.Borzalmassan.30al döcögtem annó a főúton.Bukarestnel volt csak mutatóba autópálya.jjo szar.Kalandos volt az olah túra.
  Nagyon sokat nyertek a csatlakozás sal
   
 5. Negan

  Negan Well-Known Member

  Kutya.... Mikor még bivaly húzta szenasszeker meg birkanyaj jött szembe az autópályán és nem a szembejövő oldalon....
   
 6. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  https://novekedes.hu/mag/matolcsy-g...VYDsDmi_-h8IHyHPwQHHZNW0AlMxryv74EkrtpBKJgMRM

  "
  Gazdag és tartalmas nagycikk a Központi Bank elnöktől

  Drámaian indult a 2020-as évtized, de a következő hét év, sőt az egész évtized is hasonlóan viharos lehet. A hét napsütéses évre következő hét borúsabb év mindig nehezebb, a kockázatok erősebbek, a kihívások nagyobbak. Cserébe a lehetőségek is nagyra nőnek, aki nyer, az nagyot nyerhet versenytársaihoz képest.

  Mi ezt tűztük ki célként, ezért érdemes számba vennünk, amit tudunk a várható évekről. A 2020-as évekről már sejtünk néhány alapvető jellemvonást. Ezek:

  -A 21. század 20-as évei a politika terén rokonságot mutathatnak a 20. század 40-es éveivel. A 80 éves történelmi ciklus háborús éveket ígér. Akkor a második világháború és a hidegháború első szakasza jött, most jellegében új összeütközések sora érkezhet.
  -A 2020-as évek gazdaságilag rokonságot mutathatnak az 1970-es évekkel. Az 50 éves történelmi ciklus gazdasági és pénzügyi felfordulásokat ígér.
  -Az Európai Unió hanyatlása Ázsiához és az angolszász világhoz képest megállíthatatlannak tűnik.
  -A Visegrádi térség és az eurózóna déli csoportja között történelmi helycsere megy végbe.
  -Az új jellegű háborúk innovációs forradalmat hoznak a technológia, a pénz, a kormányzás és a politika terén.
  -Gyorsul a nagy gazdasági központok, nagyvárosi övezetek kiemelkedése.
  -Új szövetségi hálók alakulnak ki, megépül az „Övezet és út”, új selyemutak és ázsiai-európai párok állnak össze az új technológiai forradalmak közös megnyerése érdekében.
  -Felértékelődik a hatékony állam és kormányzás, a gyors döntéshozatal, az innovatív vezetés és együttműködés a politika, az üzleti élet és a családok között.
  -Az nyer, aki elhiszi, hogy eljött a korlátlan erőforrások – adat, energia, pénz - ideje és azokat fenntartható, „zöld” módon használja fel.

  A növekedés kiemelt eszközeit is ismerjük, mert építettünk rájuk az elmúlt 100 év legsikeresebb évtizedében, 2010 és 2019 között. Ezek:

  -Magas beruházási ráta, erős lépések egy tőkeintenzív növekedési pálya felé.
  -Erős fogyasztási dinamika, amit a bérek emelkedése, a családi juttatások, a hatékony adórendszer és a hitelbőség tartanak fent.
  -Fejlett technológia import és exportpiac teremtése a külföldi működő tőke beáramlása révén.
  -Kétszámjegyű hitelbővülés a vállalati és háztartási hitelek terén.
  -EU forrásbeáramlás, gazdaságfejlesztési súlyponttal.
  -Foglalkoztatásbővülés minden korcsoportban és képzettségi rétegben.

  A sikeres válságkezelésre /2010-2012/ épülő kivételes felzárkózási szakasz /2013-2019/ titka a gazdaságpolitika terén az egyensúlyok /államháztartás, államadósság-ráta, külkereskedelem, fizetési mérleg, munkaerő piac és infláció/ tartása és a növekedési források egyidejű kiaknázása volt. A jó évekből is kiemelkedő 2018/2019 -es esztendők titka az volt, hogy valamennyi növekedési forrás egyidejűleg működött.

  A következő, kihívásokban gazdag hét év /2020-2026/ kulcsa ezek megőrzése, valamint a 2020-as évtized különleges lehetőségeinek kihasználása.

  Kötelező azzal kezdeni, hogy minden új kockázat új lehetőséget is jelent. Minden fejben dől el, ezért először fejben kell átállni az új gondolkodásra.

  Melyek a 2020-as évtized új lehetőségei? Talán a következők:

  -A 2020-as év bizonyosan elindítja az egészségügyi rendszer átalakítását a világban mindenhol, mert ez a világjárványból levont kötelező tanulság. Itthon megérett az egészségügy teljes megújítása, ez is elindul.
  -A mai válság felgyorsítja a döntéshozatalt a gazdaság minden szintjén: sem az egészségügyi válságot kezelni, sem a gazdaságot újraindítani nem lehet a korábbi sebességgel, egyetlen gazdasági szereplőnél sem.
  -A válság és az újraindítás, sőt a nehezebb hét éves szakasz egészének kulcsszereplői az állami intézmények lesznek. Minden állami intézmény új sebességre kapcsol, új menedzsmentek jönnek, új digitális technológiák és zöld gondolkodás.
  -A teljes infrastruktúra megújul a fizikai és a szellemi területeken egyaránt. Nagy állami építkezések, megújuló állami vállalatok és központi hitelprogramok gyorsítják majd a digitális és zöld átállást, az ország logisztikai lehetőségeinek kiaknázását, valamint a felsőoktatási rendszer megújítását.
  -A külföldi működő tőke beruházások a legfejlettebb új technológiákra összpontosítanak, már nem a munkahelyteremtés, hanem a tőkeintenzív pálya versenyképes megépítése a cél.
  -A szolgáltató szektor leáll, majd újraindul és a turizmustól a szállításig, az ingatlanpiactól az informatikai szolgáltatásokig a növekedés erős motorjává és a fizetési mérleg biztos egyensúlyi pillérévé válik.
  -Beindul egy jelentős vállalati visszavásárlási hullám, amelynek révén hazai tulajdonba kerül vissza egy sor, korábban külföldi befektetők által lefedett terület.
  -Megindul a kifektetési program, amely a magyar gazdaság szereplőit képessé teszi térségi, sőt távolabbi tőkebefektetésekre is. Egy évtized alatt jelentősen közelebb kerülünk az egyensúlyi tőke- és profit-mérleghez, ezzel egy fenntartható fizetési mérleghez.
  -A magyar jegybank, az átalakuló bankrendszerrel együttműködve, képes lesz fenntartani a gazdaságtörténetileg kivételesen kedvező pénzügyi környezetet és célzott hitelprogramjaival pénzbőséget teremt az üzleti szektor számára.
  -Kiépülnek és felgyorsulnak a vállalkozói liftek. Tömegessé válik a sikeres mikro vállalkozások kis- és közepes vállalatokká emelkedése, a közepesek nagyvállalattá válása és láthatóvá válnak új, magyar tulajdonú multinacionális vállalatok.
  -Ma nem ismert technológiákból /ezek között már jelentős számban találunk majd magyar szabadalmat/ és területekről –egészségipar, hadiipar, mesterséges intelligencia-alapú szolgáltatások, járműipari beszállítások, mezőgazdaság- és élelmiszeripar, zöldiparok, kreatív iparok - jöhet majd a magyar növekedési többlet, tehát a gazdasági felzárkózás jelentős része.
  -Felgyorsulnak a térségi integrációk, kialakul a Budapest Régió, a Debrecen Régió és a többi, erősödik a Kárpát-medencei integráció és a V4 gazdasági, pénzügyi együttműködés.

  Szabó Dezsőtől megtanultuk, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Tegyük hozzá, hogy minden ma élő magyar egyben a következő évtized lehetőségeinek a megragadásáért is felelős.

  Matolcsy György: Erős a kockázat, nagy a lehetőség"
  Tetszik ez a hozzáállás... Hátha mégsem lesz olyan nagy elvonás a HM-től...
   
  antigonosz, anonim999, arcas and 4 others like this.
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  "A rendszer felkészült kezelni a helyzetet, ami kialakulhat

  A honvédelmi tárca irányításával a Magyar Honvédség mindent megtesz a járványügyi veszélyhelyzet elhárításáért és a lakosság egészségének megőrzéséért. Az új feladatok részleteiről Szabó Istvánt, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkárát kérdeztük..."

   
 8. borisz

  borisz Well-Known Member

  Hááát, nekem inkább ilyen frázispuffogtatásnak tűnik.
   
  Irsai Olivér and migfun like this.
 9. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Egészen jó ez a romániai úti beszámoló topik.
   
  silversisko and SilvioD like this.
 10. krisss

  krisss Well-Known Member

  Megint uborkaszezon van sajnos.
   
 11. Negan

  Negan Well-Known Member

  Te kérdezted,ki látta a romulan fejlődést?Bocs,hogyha amit láttam nem illik a vilagkepedbe..
   
 12. krisss

  krisss Well-Known Member

  Amúgy abból a szempontból torzít amit látsz, hogy kb kamionosként csak azon a részen közlekedsz ahol van nemzetközi áruforgalom meg ipar. A többi ugyan olyan birkabaszó mint 20 éve. De mondjuk Magyarország sem csak a Győri ipari övezetből áll.
   
  Pocok75 likes this.
 13. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Neked valóban elgurult a gyógyszered, ne velem kötekedj, keress mást.
   
 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  "Hivatalos amerikai bírálat érkezett. Az USA budapesti nagykövetségének közleménye szerint kerülni kell az alapvető jogok, köztük a sajtószabadság szükségtelen és időhatár nélküli korlátozását."

  Még mindig nem rendeltek semmit az amerikaiaktól, hogy elégedetlenkednek? :oops:
   
 15. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 16. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Látod...
   
 17. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 18. Negan

  Negan Well-Known Member

  Hanyatesnel,ha látnád,milyen helyekre van kamionforgalom. Angliában is mentem már le a térképről,romanba is,
  Minden országban van elmaradott vidék.De aki azt hiszi,hogy a régi sztereotípiák meg igazak,téved.
   
 19. arcas

  arcas Well-Known Member

  Ez inkább csak egy ajánlás, mint birálat :rolleyes: (a forrást betehetted volna...segit a szöveg megértésében)
  Várják már nagyon azt a rendelést...az biztos...:)
   
  ibanez de bobadilla likes this.
 20. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát munkatársam tavaly ment ki nyaralni meg utazgatni (erdély, fekete tenger partvidéke, Bukarest) ő azt mondta, hogy a kiemelt ipari és turistaközpontokon kívül nem sok minden változott 2005-höz képest amikor kint volt utoljára.
   
  Parapitecus likes this.

Ezen oldal megosztása