1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  A megfelelő előkészítést elhiszem a német vasaknál.

  De megnézném szakmailag mi az indok a török járművekre(milyen járműveknél bizonyultak jobbnak)
  Egyáltalán mire vesszük őket?
  Lassan 1 éve voltak kiállítva.
  A német vasak bejelentve. Mennyi, mikor, hova.
  Helik ugyanígy.
  A török vasakról meg semmi. o_ONyilvánosan.
   
 2. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Annyiban másabb a második napon autpalyazni, hogy ha nem a miénk a legifoleny, akkor az autpalyakon haladó menetoszlopok jó célpontok az ellennek. Az erdei utakon, fedettebb terepen biztonságosabb a mozgás. Tehát a gyorsforgalmi úthálózat szerepe leértékelődhet, ilyenkor megint elvész a kerekes előnye.
   
  Firga bácsi likes this.
 3. krisss

  krisss Well-Known Member

  Majd meglátod. Amíg nincs nyilvánosan bejelentve senki sem fogja itt leírni neked. Amúgy csak gusztáld végig a nurol makina oldalát, hogy milyen verziók vannak, meg szerinted mire is lenne szükség.
   
 4. borisz

  borisz Well-Known Member

  Nincs mese, kell a rétegzett földi légvédelem.
   
  Firga bácsi likes this.
 5. Firga bácsi

  Firga bácsi Well-Known Member

  Sajnos a reptérromboló bombákkal elég jól lehet pusztítani az autópályák olyan szakaszait, ahol nem vagy nehezen lehet kerülni. Nem kell feltörni az egészet, de 5-10 kilométerenkénti gödrösítéssel lehet lassítani a forgalmat, szórt aknákkal néhány napra még blokkolni is.
   
 6. Negan

  Negan Well-Known Member

  Nem.A lánctalpasok gyorsan sártengerré dagasztják,tönkre teszik az erdei földutakat.Az általában ballonkerekes 8x8ok nem.A logisztika mindenképpen kerekes,lánctalpasok nélkülük nem mennek sehova.A szétlőtt hidak meg mindenképpen akadály,amit a nem úszóképes járműveket megállitja.A Leguan kivételével,amik egy Kőrös méretű folyonál már semmit nem ér,minden hidanyag kerekes járműveken van málházva.
  Azonkivűl az erdei utak áteresztő képessége nagyon kicsi.Nincs már karbantartott hadi földúthálózat.
   
 7. Negan

  Negan Well-Known Member

  És kinek van olyan mifelénk?Mert nekünk pl nincs.
  És ezért fontos a légoltalom.De legjobb a légi uralom megszerzése.
   
 8. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Néhány szomszédunk F-16-tal rendelkezik, vagy fog rendelkezni. Ahhoz nagyon könnyen beszerezhető mindenféle erre alkalmas fegyverzet. Van olyan is, hogy tüzérségi rakétával telepítenek aknát (kazettás fejrészű GMLRS ?). Talán ilyen is lesz nemsokára errefelé néző csövekkel. A légi fölény kérdése attól egy kicsit bonyolultabb, hogy szerezzük meg és biztosítsuk. A jó terv mindig a legrosszabból indul ki, azt tervezni, hogy tutti a miénk lesz a légi fölény, nem annyira tűnik kivitelezhető elgondolásnak. Az sem életbiztosítás, hogy majd jó erős SHORAD lesz mindig, mindenhol. Kell, legyen, de legyünk rugalmasabbak, legyen túlélőképesebb az elgondolásunk a védelmi harcra.
   
  borisz likes this.
 9. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  A szórt aknákat egy szilárd burkolatú útról könnyű eltakarítani, nem biztos, hogy gazdaságos.
   
 10. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  F-16 os a szomszédokban :) Horvát tender lelőve a Románok meg szerintem jó pár évig nem fognak vásárolni használt gépeket. Csak mutatóba. IMF már kopogtat. A szlovákok szerintem pár évet csúsznak vele. A Bolgárok igaz nem szomszédok. Úgy fognak vele járni mint a Spartanokkal. Kb a környékükön 5-10 évig nem lesz számottevő légierő.
  Egyébként ha rendeződik a helyzet pár év alatt akkor a horvátokkal pl egy közös gripen tender :) Persze ez is csak állom.
   
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A görögök is úgy kaptak hiteleket, hogy vegyenek belőle fegyvert, mert az a hitelt adó országok gazdaságát pörgeti... :oops:
   
  zeal, migfun and Gaudi like this.
 12. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Nem 5-10 évre tervezünk (tervezünk? :eek:). Örülhetünk hogy F-16-os lesz csak a környékünkön, ha F-35-öt választana valaki a szomszédunkból, akkor a hajunkra kenhetnénk a Gripenjeinket..... A sikerhez ki kell használni mások rossz döntéseit...
   
  zeal and ibanez de bobadilla like this.
 13. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Szükség mindenre lenne. :D
  Csak én nem török gyártótol venném.
  De ezt már 100szor kiveséztük itt.
   
  mindenen kívül likes this.
 14. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Pont ma gondoltam bele, hogy a horvát-szlovén tesóknak kiajánlhatnánk egy jó konstrukciót, átmeneti jelleggel, a pénzszegény idők elmúltával azt csinálnak amit akarnak.
  Fel kellene dobni nekik, hogy mi bérlünk plusz 6-7 Gripent, ha ők meg beszállnak az üzemeltetésbe, hajtóanyaggal, kopó alkatrészekkel. Ez pár millió dodo lenne csak, addig, amíg lesz pénzük saját gépre. Addig 2-3 Szlovéniába települhetne, 3-4 meg Horvátországba az ő reptereiken. Üsse kő, a földi személyzetük tagjai is besegíthetnek az üzemeltetésbe, ha a svédek felkenik őket az ő pénzükön a melóra. Ha fordul a kocka (megint berágnak az INA miatt), felmondják a hozzájárulást, mi meg haza hozzuk a gépeket, vagy visszaadjuk a svédnek. De legalább mindenki jól járna, mi is lépnénk egyet előre, de nem dőlne romba a büdzsé, meg nekik sem kellene egy valag pénzt kiadniuk Kfirre, vagy használt F-16-ra. Pár év alatt meg eldöntik, hogy mit akarnak majd igazi gépnek, de addig is van aki ellátja a légi rendészeti feladatokat felettük.
   
  tonyo and Negan like this.
 15. Negan

  Negan Well-Known Member

  Éppen ezért álltam elő a 2szintú hadsereg koncepciójával.Éppen ezért nem pártolom a méregdrága szupernehéz dd kiépitését.Szerintem több forrást visz el,mint amennyi a harcászati haszna számunkra.Éppen ezért helyezném a hangsúlyt a légierő,tüzérség,légoltalom,gyors és mozgékony tűzerős gépesitett gyalog csapatokra.Meg a műszakiakra.Feltámasztanám a mozgó zártelepitő osztagokat pl.És kilépnék a kazettás tölteteket betiltó egyezményből.
  Mondjuk szerintem a Z2026 nem az országvédelmi képességröl szzol,hanem a NATO felajánlásrol.De még annak is csak a kirakata.Leo2 meg puma,közben a gyalogosnak kilóg a segge a gatyábol.Hol az a teherautó flotta,ami viszi hozzá a logisztikát?Hol vannak azok a csapatok,amik fedezik a szárnyait?Hogy erődhasonlattal éljek,lesz egy erős citadella,de nincs előtte se vársik,se várárok,se kurtina,se bástyaöv.Akármilyen erős ez a citadella,igy nem fogja sokáig állni az ostromot.
   
  tong djagbu likes this.
 16. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member  A román sorozatvetők (usa-MLRS) a Dunáig(+) bőven elegek :(

  ...+ F-16 :(:(

  ...+ még valamelyik szomszéd beszáll (ahogy az "szokott" lenni) :(:(:(

  ...és -szerintem- ha csak 3 hadosztályba van/lesz szervezve a teljes hazai haderő java, akkor egy "megelőző" csapással el is dől a dolog katonai része.
  A folytatást meg nem szeretném látni(élni)!
   
 17. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ha 3 hadosztályunk lenne,akkor az mellé lenne 3 harcászat repülőezredünk is,meg hadseregközvetlen tüzérdd és műszaki hadtestünk is..30éve volt 3 ho-nyi erőnk.
   
 18. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member


  A Leo-k a "megboldogult" T-55/72 -vel 1-2/1-3 aranyban mixelve naggggyon is jók lettek volna. (+ a PSZH-k)
   
 19. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  A Leo-kra egy nagyobb ("megtámogatott/segélyezett") szomszéd ország -vagy kettő- "összedobja" a kilövéshez szükséges mennyiségű ATGM-t.
  Ha van támogatónak 2-3-szor annyi eszköz (akár kohószökevény) akkor minimum kétesélyes -vagy esélytelen- a dolog: annyi eszköze 3 szomszédnak sincs. :p

  EZ van, és rövid távon nem is változik.
   
 20. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  A szomszédokról volt szó. Azokról akik ép most mennek le a dögvész miatt a béka segge alá gazdaságilag. Kivéve a szlovákokat. De ott se lesz rozsás az élet egy darabig. Egyébként itt a térségben a lengyeleken kívül nem hiszem hogy az elkövetkező 10-15 évben F-35 ök lesznek. Örülni fognak annak is ha túlélik gazdaságilag. A sikerhez nem elég a mások rossz döntéseit is kihasználni. A sikerhez a mai világban pénz, döntés és háttér is szükséges. Enélkül ugyanott fogunk állni 10 év múlva mint most.
   
  mindenen kívül likes this.

Ezen oldal megosztása