1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Másik topikban is linkeltem, nem az én top 10-em, ezért érdekes. Spoiler: 6. az Alca. ;)

  https://www.airforce-technology.com/features/top-ten-light-attack-aircraft/
   
  BiancoGasto and Hegylakó like this.
 2. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Eldurrant a venturi cső.Idegen anyagra gyanakodnak,ha jol tudom,találtak is,de amig nem zárul le a vizsgálat,addig stop van.
   
  Ocses likes this.
 3. krisss

  krisss Well-Known Member

  Nem csak a corona lassítja, de a corona miatt az összes nagyobb létszámú kiképzést letiltották köztük azokat is.
   
  Spartan.asfv likes this.
 4. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Jogos.
   
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ha nem friss (ma vagy tegnap megjelent) információt szeretnél belinkelni, akkor célszerű megkeresni a vonatkozó topikot és visszalapozni benne az általad linkelni akart cikk keletkezési dátumáig és megnézni hogy volt-e már. Ha volt, akkor megtalálod és végigolvashatod a róla kialakult vitát. A HTKA fórum elég naprakész, általában a hír megjelenése napján szoktunk foglalkozni a témákkal...

  Az Airbus termékei veszélyes téma, néhány fórumozó képes belőle minden alkalommal sokoldalas személyeskedő vitát generálni. Ne fussuk le újra és újra ugyanazokat a köröket ugyanabban a témában...

  A másik furcsaság, hogy a fórumozók, nem szoktam emlékezni, ha valami már téma volt egy héttel korábban...
   
 6. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ocses likes this.
 7. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A távirányított fegyvertornyokhoz kapcsolódik egy lövésérzékelő rendszer, amely az ellenséges tűz forrását hivatott meghatározni. Úgy írja a török forrás, egyéb rendszereken kívül léteznek olyan verziók is, amik Kornet-E irányított páncéltörő- és Igla légvédelmi rakéták indítására alkalmasak, bár ügyelnek a homályos megfogalmazásra, nem állítják, hogy Magyarország is venne ezekből.
  Ugyanakkor a páncéltörő verzió már régóta sejthető volt, hiszen a Tatai dandárhoz tartozó páncéltörő osztály BRDM-2-i, és a hozzájuk tartozó Konkursz rakéták is bőven megérettek a cserére. Bár az egyébként kategóriájában tiszteletet parancsoló Kornet-E óriási előrelépés lenne hazánknak, orosz eredete miatt, akár csak az Igla, izgalmas vállalkozás lenne
  [​IMG]
  .Egy magyar BRDM Konkursz páncéltörő komplexum

  Mindazonáltal, más, akár török rakétával, akár az izraeli Spike-al szerelve is több évtizedes ugrást jelentene előre. Nincs ez másképpen a légvédelem terén sem. Akár a Mistral rakéták új indítója is lehetne valamelyik típus – mérete miatt a Jalcin esélyesebbnek tűnik, kiváltva az Unimogokat és a méltatlan platón ácsorgást, amely megoldás már akkor elavult volt, amikor bevezették.
  [​IMG]
  Ez egyben újabb szögeket ver a KOMONDOR koporsójába, főleg, ha nukleáris-, vegyi- és sugárfelderítő változat is érkezik, ám a magyar Gamma akár így is jól járhat, ha elnyeri/elnyerte a fedélzeti berendezések szállítását.

  A Defence Turkey szerint nem csak a Magyar Honvédség kap a járművekből, hanem fogalmazásukból úgy tűnik ki, hogy a Belügy is.

  Sejtetik továbbá a két ország ipari együttműködését, ami akár beszállítást és új változatok kifejlesztését jelentheti, illetve ipari háttér létrehozását is az országban.

  http://szentkoronaradio.com/blog/2020/06/11/janicsarok-a-magyar-honvedsegben/
   
  Luthero, tindalos, marton and 5 others like this.
 8. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Azt nem értem ha elvileg a NATO tag török ország a saját gépeire pakolhat és elvileg gyárt licenszbe? orosz eredetű atgm et és manpadot, akkor egy másik nato országnak miért lenne ez hátrány. Ja politika................ á hagyjuk a kérdéskört.
   
 9. krisss

  krisss Well-Known Member

  Törökország eléggé különutas volt eddig is viszont mivel a NATO második legnagyobb hadereje elnézték nekik. De ha belegondolsz jelenleg is szankciók alatt vannak (vagy csak fenyegették őket? ) a s-400-as húzásuk miatt.
   
 10. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Az ilyen top10-es listákról mindig az jusson eszedbe, hogy az tulajdonképpen mindig egy "a 10 valami amiről már hallottam" lista.... ;)
  Hogy lehet 2019-ben kihozni a Textron AirLand Scorpion-t másodiknak, amikor az csak egy prototípus stádiumban megrekedt próbálkozás volt?!?
   
  rudi and arcas like this.
 11. krisss

  krisss Well-Known Member

  Tessék egy nagyon jó emlékeztető az ilyesmikről.

   
  mind1, Parapitecus, rudi and 4 others like this.
 12. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Talán mert nem én írtam, azért? :)
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  A Mikulas igenis létezik!:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
   
 14. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  mennyire hivatalos hogy ilyen cseh repcsiket veszünk?

  lehet rájuk tenni olyan műszert amivel az ellenséges drónokat vagy radarokat lehet zavarni?
  esetleg felderítő radart és kamerákat?
   
 15. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Amúgy természetesen én sem tartom érték mérőnek az ilyen listákat. Nem is írtam ezt. Csak megmutatja, hogy a vélemények mennyire eltérőek lehetnek még akkor is amikor mondjuk profi pilóták vagy szakértők állítják azt össze. Innentől pedig, könnyen lehet az, hogy amiről állítjuk, hogy az tuti jobb, mint a másik típus, nem biztos, hogy igaz. Ennyit akartam csak ezzel. Lehet gúnyolódni nyugodtan. Laikus vagyok, nem érdekel. ;)
   
  SilvioD and Terminator like this.
 16. Tegin

  Tegin Active Member

  Arról írnak, hogy a németek egyik fő stratégiai célja, hogy 2030-ra a Bundeswehrből Európa -franciák és déliek nélkül - keret-haderejét (Rahmennationen-Armee) építsék ki.
  A cél az, hogy a beszerzéseket, kiképzést, képességeket nemzet-csoportonként német vezetéssel összehangolják, interoperabilitást megteremtsék.
  Én megelőlegezem nekik, a jelenlegi gyakorlatuk alapján, hogy ezen felül teljesen ők működtetnék a hadosztály szintű struktúrákat, amik integrálják a kisebb államok haderejét, illetve azok "felajánlott" részeit.
  Írja, hogy a partnerségi kapcsolat már működik Hollandiával, Litvániával, Lengyelországgal (csak a leók kapcsán, és megjegyzéseket is tesz, hogy a lengyelek inkább lennének maguk az integrátorok) Csehországgal és Romániával.
  Külön szerepel, hogy velünk a megállapodás épp előkészítés alatt van. (Mit Ungarn wird eine Affiliation vorbereitet.)

  Szóval lehet találgatni azt is, hogy melyik német hadosztály kötelékébe kerül a készülő magyar nehézDD.

  https://www.reservistenverband.de/magazin-loyal/die-kuenftige-sockel-armee/

  Remélem ezt még nem rakta be senki o_O, viccen kívül, ha valamiről látom, hogy volt, nem rakom be újra.
   
  SilvioD and Terminator like this.
 17. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Nem gúnyolódunk. Mi sem értünk hozzá... Aki azt állítja hogy nagyon ért hozzá, arról is ki szokott derülni hogy annyira azért még sem. Esetleg csak egy részéhez.
   
  Schurrer likes this.
 18. Negan

  Negan Well-Known Member

  Szerintem még azt is hozzá kéne tenni,hogy mire a legjobb?Más tulajdonságok fontosak a különböző harcászati helyzetekben.
  Meg egyálltalán mit értünk a kategória alatt?Mert szerintem a KAI T/FA-50 egy más kategória,mint egy Alba.
   
 19. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Nyílván az mondjuk nem kérdéses, hogy egy F-35 jobb mint egy F-16. De aztán lehet, hogy ha az árakat nézzük, akkor 3 ebből már jobb mint az egy abból. Szóval lehet igazad van, nehéz ügy ezt eldönteni. Szerencsére nem az én dolgom ebben dönteni, ehhez kell a hadvezetés stratégiai elképzelése. Ami remélem, azért létezik nálunk.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 20. honved

  honved Well-Known Member

  Semennyire nem hivatalos semmi. Lövése nincs senkinek miért vettük azt a gyárat. Viszont sokan gondolunk arra, hogy olyan pénzkidobás volt, mint a MI-24 helikopterek felújítása. Persze, ha több infó lesz, okosabbak leszünk.
   

Ezen oldal megosztása