1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. borisz

  borisz Well-Known Member

  Azt személy szerint csak Rába vagy MAN alvázon tudnám elképzelni itthon.
  Hogy is van, PZH-2000 löveg van rajta? Én azért megnézném a számokat, hogy mit lehet megtakarítani vele.
  Lehet, hogy inkább kiköhögnék még egy osztályt PZH-ból, nem baj az, ha a dandár ökle átmegy mindenen.
   
 2. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  [​IMG]
  A rakétás tüzérséget is vissza kéne hozni. Akár vmi olcsóbb (pl cseh Grad továbbfejlesztés, akár szerb cucc licensz stb) formában is de nagyon hiányzó elem. Ez pl tökéletes lenne RM-70, cseh V4.
   
 3. papi

  papi Well-Known Member

  Magam is azt gondolom, hogy egy lőszergyár, ruhagyár lehet ilyen kis sereg esetén is rentábilis, egy APC/IFV szerelde már nehezen. Cseheknek is ott a gond, hogy eleve telített a nemzetközi piac, ha nem rendszeresítenek valamit, azzal meg baromi nehéz eladásokat realizálni. Erre lehet jó megoldás, ha a kisebb országok társulnak.

  Mi adjuk a piac egy részét és miután nincs know how vagy gyár ezért pénzel szállunk be.
  Nem ördögtől való dolog ez.

  [​IMG]
  Gondold el, közös cseh-magyar gyártás, 2 rendszeresítő ország, 1000 megrendelt darab, 200 leszállítva, nemzetközi piacon picit könnyebben lehet ezzel haknizni, mint azzal, hogy hát ha nagyon kell akár évi 20 darabot is össze tudunk rakni.
   
  Kishuszár and borisz like this.
 4. blogen

  blogen Well-Known Member

  Amíg nincs magasabbegység, addig hova! Nagyjából így néz ki a történet általában:

  zlj.tü: 120 mm önjáró aknavető
  dd.tü: 155 mm önjáró ágyútarack
  ho.tü: 155 mm önjáró ágyútarack, rakétatüzérség
  hdt., hds.tü: 155 mm önjáró vagy vontatott ágyútarackok, rakétatüzérség, harcászati szinten is (Himars pl)

  Nem véletlenül, hiszen mozgékonyság mint követelmény, lőtáv és képességek (pl. ellenséges tüzérség ellen) alapján hadosztályszintbe lehet ésszerűen beilleszteni, vagy e fölé. Itt van rá szükség, védelmezi a dandárokat az ellenséges tüzérségtől, a hagyományos tüzérségnél nagyobb mélységben csapást mér a masszívabb ellenséges csoportosulásukra, stb.

  Van dandárba/zászlóaljba illeszthető rakétatüzérség, az orosz TOS például, vagy a horvát mini, a RAK, de az ilyesmi mindig specifikus eszköz.
   
  Hegylakó, svajcibeka and Parapitecus like this.
 5. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Ehhez kapcsolódik,hogy a cseh haditechnikával foglakozó média szerint a cseh hadsereg önjáró 120mm aknavetők beszerzését tervezi.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 6. blogen

  blogen Well-Known Member

  Nélkülözhetetlen a zászlóaljtüzérség, nekünk is kell majd!
   
  svajcibeka likes this.
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Igazság szerint amíg nem ismerjük a PZH-k rendszerbe illesztését, addig bármi lehet.
  Ha mind a 24 egy osztályba kerül, akkor ugye megy Tatára (3x8- löveges üteg).
  De a 24-es szám feldob egy olyan lehetőséget is, hogy (4x6 löveg). Ebben az estben lehetséges, hogy Tata és Debrecen is kap 2-2 ütegnyi tüzérséget, és még mindig ki lehet egészíteni őket 1-1 rakétatüzér üteggel.
  Ha a 3x8-as dandártüzérségnél maradunk, akkor még mindig lehet szervezni egy független tüzér ezredet 3 osztállyal kerekes alapon. 2 db csöves tüzér osztályal, meg 1 rakétás tüzérségi osztályal + felderítéssel.
  Egyelőre viszont még a PZH-k sincsenek itt. :)
   
 8. honved

  honved Well-Known Member

  Kizárt hogy megosszák őket, ez egy osztály, a 24 db. Együtt is kell alkalmazni, egy alegységben. Ez a tatai dandár tüzérsége lesz.
   
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A raketasorozatvetobol egyedul az iranyitott raketa sorozatvetonek van ertelme abbol meg folosleges hogy egy jarmu 40-60 raketat hordozzon... Tehat a sorozatveto kepesseg ertelmetlenne vallik.

  A raketasorozatvetoket /nem iranyitottakat./ csives tuzerseg ellen nem igen lehet hasznalni kissebb a hatotavjuk joval a csovesnel aminek meg nagyobb azok igen nagy raketak is.

  Raketasorozatveto egy dologra valo teruletlovesre...

  Ket esetben van szukseg akkora terulettuzre mint amire a sorozatvetok kepesek. Tamadasban levo ellenseg ellen. /ma mar joval nagyobb ter es tavkozzel operalnak a tamado egywegek alegysegek repeszek ellen vedett jarmuvekbe.../ide elavult./

  Tamadas elokeszitesere... 2-3 helyen elkezdenek a sorozatvetok teruletet veretni hogy az ellen bujjon be az allasaiba /ugyanis a sorozatvetok repeszeitol mar egy teglaepulet is siman menedeket myuljt de ha a tuzeloallasba behuzza a fejet az ember mar az is eleg./ majd a 2-3 hely kozul egyiken masikon megindul a tamadas... A sorozatveto szerepe itt az ellenseges erok vedelmi allasaiba valo uzetese vagy a kivannt zonabol kiuzetese /aki epp csak kovlyog/ emellett a pszihologiai hatas jelentos /jol befosik akit ilyennel veretnek megha valamire valo fedezekkel rendelkezik eselye a halalra a 0 hoz konvergal./

  Ha raketasorozatvetot akarunk akkor eleg bm 21 eseket rabara tenni es csokolom majd tartalekos ruzertisztek kezebe helyezni tartalekos allomamyal. Iranyitatlan raketas sorozatvetonek harcolok ellen csekely harcerteke van./pszihologiailag jelentos ez teny./ varosokat is le lehet vele rombolni. De inkabb taktikazasra valo fegyver mint pusztitasra... Hasznos ha van de a csatat nem ez foglya eldonteni... /megegyszer. Hasznos mert megremiti az ellent es felspanolja a sajat csapatokat /amibol kesobb nagy bukta lehet hogy de lotuk oket mint a veszett es megis emmyien vannak es ellenalnak.../ egy hasznos jatekszer inkabb mint valos pusztito eszkoz.
   
 10. Negan

  Negan Well-Known Member

  Szittya,nagyon el vagy maradva.Sokkal több lehetöség van a sorozatvetőkben.Pl már 91ben az irakiak visszavonulási útját MLRS-ekkel telepitett aknamezőkkel zárták le.
  A fő problémánk inkább,úgy általában,nem csak a (rakétás)tüzérségnél,a kazettás tölteteket betiltó egyezménybe való belépésünk.
   
 11. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Gondolod, hogy most is lekörözné?
   
 12. Negan

  Negan Well-Known Member

  Konsrukciósan nem sokat változott a Rába,csak a most gyártott motor,váltó van benne.Tátra viszont azóta konstrukciósan is fejlesztett
   
 13. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A németeknél van 16+8-as osztály. Asszem az amerikaiaknál meg 6 löveges ütegeket alkalmaznak, de ez nem biztos.
  A múltkor a corporal Frisken hivatkozott egy másik blog bejegyzésére. Abban le volt vezetve kalkuláció, ahol arra jutottak, hogy a legjobb tüzérségi zászlóalj összetétel az, ha vegyesen alkalmazzák a tüzérségi eszközöket már a dandártüzérségben is. Ott a rakétatüzérséggel+155-össel+120-as aknavetővel variáltak.
  Érdemes elolvasni!
   
  LMzek 2.0 likes this.
 14. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Alkalmas aknaszorasra es kazettas fejek celbajuttatasara szorasara.
  Csak nem az altalatok hianyolt 120 mm es kategoria hanem a nagyobb 230 mm koruli. Ezek mar precizios lezeres raketaval is el vannak latva... Ezek valojaban mar nem sorozatvetok. 6-12 raketa egy jarmuvon.../egsre inkabb a 6 terjed vagy az alatt/ Ez sima raketaveto. Erre valoban lenne szukseg de nem dd szinten hanem egy ezredbe rendezve atacams al.
   
 15. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  én mernék rá fogadni hogy igen, régen is sokkal verte, ennyire nem lett szarabb szerintem
   
 16. Negan

  Negan Well-Known Member

  szittya,már a 90es évekbeli C+D kiállitáson láttam a saját szememmel a kiállitott 122milis Grad rakétafejet,meg 122milis 2Sz1be való gránátot az izraeli standon,amit nekünk ajálgadtak.
  20+éve van 105milis kazettás gránát.Meg 70milis kazettás rakétafej.És ami azt illeti,azok a kis 70milisek a Hydra70 rakétákat,meg változatukat használják,amiben van félaktiv lézeres egy idő óta már.
   
  svajcibeka likes this.
 17. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Konkursz,metisz és mindkettő csere érett.

  A Yörükből nem lesz ATGM hordozó mert az a Yalcin lesz.
   
 18. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Egy 122 mm raketaba iranyitatlanul belefer 5 db gyata...
  Ezek a raketak elmmennek mondjuk 30-40 km t hatalmas szorassal. Ahhoz hogy egy szort aknamezot hozz letre veluk 3x3 km ami igen keves szamold ki kb hany ilyen raketat kellene inditanod... Hk aknat nem is irok./bele se ferne
  Iranyitott fejjel elferne benne 2 gyata...
  Kazettasfejreszbol hogy teruletret szorj iranyitatlan raketakkal szimten keve fer bele... Vanni van de nem veletlen nem sikersztori... Elmeletbe oersze tok szuper a valosagba tul kicsi es keves
   
 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Minimum 230 mm ami mar hasznalhato azzal iranyitottt fejresszel !ar kissebb "bunkerek" megeroditett allasok is rombolhatoak. 230 ba mar fer kazettas toltetbol is akkora menmyisg ami mar elfogadhato es van erteke ekkoraval !ar lehet szorni mint gyalogsagi mint hk aknakat. /nagy ravolsagba ez sem lessz tul tokeletes es ebbol is sok kell / hogy erdemben hatasos legyen 70km re mondhuk ezekkel sem erdemes aknamezot szorni... De 40 mar okes lehet... Igy sem egy felszamolhatatlan mezo lessz nyujtott toltet nelkul atjaro nyithato lessz rajta de taktikai szemmel mar hasznos lehet ellnseges csapatok elterelesere... A kazettas resztoltet is nagyjabol a szorasuk miatt 40 km ig okes... Ezeknek altalaba mar 70-100 km a max lotav de azon a tavolsagon mar szinte csak varos rombolasra alkalmasak... A maximalis hatotav igazabol nagyon elmeleti tenyleg csak anmyi hogy kepes addig elrepulni a raketa...
  Egyebkent aknamezot xsoves tuzersegi granattal is lehet szorni es abbol is van kazettas. Cserebe az pontos...

  Raketakbol a jovo az iranyitottake az iranyitatlanok hasznos ha van de nem nelkulozhetetlen. Inkabb csak egy plussz kartya az ellenseg zargatasara mint sem komoly utokartya...
   
 20. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A 120 nal kissebbek meg egyenesen felesleges kategoria ha van normalis szamban aknaveto... Jo annyi elonyuk van ezeknek a kis raketaknak hogy egy fodrakasrol inditocso nelkul indithato kozvetlen sac/kp iranyzassal /iranyzobot segitsegevel./.. Palesztinaba szerettek bar nem sok mindent talaltak el vele... Tehat ilyen veszszuksegi moddal is mukodik hogy eleg a raketaloszer egy darab drot meg egy a4 es elem es egy bot aztan mehet.
   

Ezen oldal megosztása