1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. torsen

  torsen Well-Known Member

  vilmoci

  Kösz a linket, megnéztem. Kár hogy nincsenek ott a geometriai méretek és tömegadatok. Stabilmotoroknál ez nyilván nem olyan fontos. Az EURO 3 kérdését meg lehet hogy nem mi döntjük el, hiszen (még:) NATO és EU tagok vagyunk, lehet, hogy van itt is olyan engedélyezési eljárás, mint a szgk-nál a típusbizonyítvány. Viszont felvetődik bennem az a gondolat, hogy a régi orosz motorokat nem lehetne-e korszerűsíteni. Az Autókutban talán lenne kapacitás új dugattyúk, égésterek (hengerfejek) kifejlesztésére és miután ezek viszonylag kisebb alkatrészek, talán gyártó is akadna rá. A feltöltőt meg a befecskendező rendszert meg úgyis mindenki vásárolja (Bosch, Denso, stb). Szerintem ezek a motorok gond nélkül elviselnének 30-35%-os tuningot és azzal már az 1100Le tartományban vagyunk. "Csak" akarat és pénz és bátorság kellene, pár milliárdból (egy stadion B-középnyi pénz) ki lehetne stafirungozni néhány frissen végzett BME-s vagy győri mérnökhallgatót, adni melléjük néhány tapasztalt Autokutost. De megint ott tartunk, hogy a hazai kísérletezésre nem adnak pénzt, mert véletlenül zsákutca lesz ( viszont a tudás és a tapasztalat akkor is a fejekben marad) ellenben a lánckereskedelemben beszerzett cuccok minősége ismert és minden láncszemnél csurran-cseppen valami.(valakinek)
   
 2. danielblack

  danielblack Guest

  :-( Tiszteletem dudi, hogy ennek ellenére is kitartó vagy (y)
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ennél azért többet szoktam kapni még akkor is ha nem jelentősen.
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  http://kepfeltoltes.hu/141029/HT3-page-001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  A másfél kilóval megnövekedett tömeg ezek szerint elhanyagolható...
   
 5. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát most nagyot csalódtam......
   
 6. czulu

  czulu Well-Known Member

  Három kiló a tömege a rendszeresített kalának? Talán ahhoz kellene hasonlítani. Az 5,56-osok természetesen könnyebbek, szerintem így kicsit csalóka a lista.
   
 7. krisss

  krisss Well-Known Member

  Egyébként én szépen elvinném Lengyelbe a T-72-eseinket és megvenném hozzájuk a PT-91M fejlesztési csomagot, de ezt csak tűzoltó megoldásnak tartom, mert már az sem a technika csúcsa.
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  czulu

  3,5 üresen.Amúgy rosszul fogalmaztam!Arra gondoltam,hogy a vetélytársakhoz képest 1,5 kilóval több(és ez üres tömeg erre még jön töltve 30 dkg...).
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  krisss

  Tényleg azt hitted,hogy venni fognak bármit is?
   
 10. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát majd egyszer a távoli jövőben talán. Viszont egy eleve bukásra ítélt konstrukció erőltetése eléggé kiábrándító, pedig aztán itt nem a gépjárműpark cseréjéről lenne szó, hanem egy szerencsétlen "puskáról". Ott van a környékbeli országok jó pár megfizethető de technikailag jóval fejlettebb gépkarabélya, például a VHS-2 a horvátoktól, vagy a cseh BREN. De nem, azt a tonnás ezeréves lőszert használó (noha megbízható és igénytelen) vaskupacot akarják toldozgatni ami állítom többe kerül, mintha vennének egy normális karabélyt/darab áron..
   
 11. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Tulajdonképpen azt akartam mondani, hogy minek használnánk korundot, ha gyártható olyan kerámia is, ami jobb, keménységben (és ez elég fontos paraméter a páncéloknál) pl. jelentősen, emellett pedig alacsonyabb a tömege. Tehát csinálhatnánk már akkor szilícium-karbidból ezzel az erővel, hiszen a szilícium meglehetősen gyakori mindenhol, még kishazánkban is. Persze az is igaz, hogy elvileg a korundból páncélt gyártani jóval olcsóbb, meg most látom, hogy itthon elég sok cég foglalkozik különféle korundeszközök gyártásával. Hát, egy próbát megérhet talán, de exportban nem érdemes reménykedni szerintem, mert pl. a kínaiak egészen biztosan sokkal jobb árakat tudnak adni, ha meg nem az ár a legfontosabb, akkor szilícium-karbidból is elérhető már akár 75x75 cm-es lemez is.
  http://www.hexoloy.com/product-applications/armor/armor
   
 12. krisss

  krisss Well-Known Member

 13. vantsy

  vantsy Active Member

  Kijött a 2015 költségvetés

  250 MRD HUF

  Hol is a kánaán ?????
   
 14. nalson

  nalson New Member

  Mire számítottál?
   
 15. vantsy

  vantsy Active Member

  Hogy talán egyszer....., hisz azt ígérték....
   
 16. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  SURPRISE! :)
   
 17. krisss

  krisss Well-Known Member

 18. krisss

  krisss Well-Known Member

  Na mindegy legalább a fizetést emelik....
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Minek a rovására?
   
 20. alfa74

  alfa74 Active Member

  Nem vagyok evvel képben. Az ide keret mekkora volt?
   

Ezen oldal megosztása