1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Tetszik-nem tetszik, a világon nincs olyan üzem, ahol mindent egy helyen állítanak elő. Ilyen alapon csak az gyárt autót, akinek hengerműve van. Csövet gyártani meg szinte bármin lehet (csillag börtön kiállítását ajánlom). Még a minőségit (üregelt, felületbevont, immerziós, stb) sem talány. A fő a gazdaságosság; minek szerszámozzam fel a gépet 10 ezres sorozatokra? Megtérül? Gondolom volt, aki utánaszámolt.
   
  anonim999, Gaudi and pöcshuszár like this.
 2. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Tetszik-nem tetszik, a világon nincs olyan üzem, ahol mindent egy helyen állítanak elő. Ilyen alapon csak az gyárt autót, akinek hengerműve van. Csövet gyártani meg szinte bármin lehet (csillag börtön kiállítását ajánlom). Még a minőségit (üregelt, felületbevont, immerziós, stb) sem talány. A fő a gazdaságosság; minek szerszámozzam fel a gépet 10 ezres sorozatokra? Megtérül? Gondolom volt, aki utánaszámolt.

  Így van, lásd akár a Sten-géppisztoly gyártását a II. vh ban, vagy ma AK-kópiák a törzsi világban. Ez simán gazdaságossági kérdés.
   
 3. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Egy országban nem egy helyen. Ez a lényeg. Ilyen országot azért tudnál.

  Többször azt kommunikálták hogy min 200000 fegyvert gyártunk. Nem pár 10000et. Ráadásul mivel a Brennek cserélhető a csöve, gondold tovább.

  Nem azt mondtam, hogy gazdaságos. Hanem azt, hogy így nem mondanám, hogy Magyarországnak van fegyvergyára.

  Ja és nem fő a gazdaságosság. Elvileg azért vettük, hogy ne legyünk kiszolgáltatva más országoknak. Ez így, még nem valósult meg.
  De pöcshuszár és Hummen23 is azt írta lassan lessz csőgyártás is.
  Ha ígyvan.
  Mégtérül? Gondolom volt aki utánaszámolt. ;)


  Az autógyártást meg botorság volt idehozni. Teljesen más tészta. Ott tényleg csak a gazdasági érdekek dominálnak.
   
  tong djagbu likes this.
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Miről beszélsz?Licenc jogot vettünk,nem csinalhatunk azt amit akarunk,ugyan úgy ki lennénk szolgaltatva akkor is ha mondent itt gyártanánk.
   
  fedett_mókus likes this.
 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ehhez egy kis kiegészítés:
  Egyrészt érdekes a szerződés volumenén elgondolkodni. Ugyebár tudtommal a Saab-tól a magyar (és a cseh) gépek karbantartását is a Svéd Légierő rendeli meg (lévén még mindig az ő tulajdonukban vannak a gépek).
  Jó lenne tudni, hogy ebben a csomagban a mi 14 gépünk (és a csehek 14-e) is benne van-e - de csak a miheztartás kedvéért.
  Mindenesetre ha nem is dolgozunk pontos számokkal, azt azért elmondhatjuk, hogy akár csak a svédek 94 gépéről, akár az exporttal együtt 122db gépet takar is be a szerződés, nagyságrendileg annyit (23Mrd HUF) fizetnek a teljes csomag karbantartásáért 9 hónapra, amennyit mi fizetünk a 14 gép után egy évre, tőketörlesztésre + karbantartásra. 12 hónapra vetítve ez olyan 30,6Mrd HUF lenne. Ez azt jelenti, hogy ha csak a svéd 94 gép van a csomagba, akkor arányosan nekünk a 14 gépért 4,5Mrd-ot kellene fizetni a supportért miután hozzánk kerül a tulajdon jog. Ha a mi gépeink is benne vannak (122db összesen), akkor ez a szám 3,5Mrd HUF-ra módosulna.
  Ez azért érdekes, mert ha egy ugyan olyan szerződésben további 14 gépet rendelnénk, mint ami most van, akkor sem hiszem, hogy a 2 század együtt többe kerülne lízing díjjal, karbantartással együtt, mint 30Mrd HUF (szerintem közelebb lenne a 25-höz).

  Másrészt a lengyel cikk szerint az eddig leadott 60db svéd E megrendelését megtoldották még 10-zel.
  Ez nekem egy eléggé meglepő fordulat. Ugyebár a svédek nem rendeltek F verziót (ezért gondolom, hogy ezek is E-k lennének), azt kimondottan a brazilok kedvéért fejlesztik le. A cikk kicsit furcsán fogalmaz (vagy a translate), de mintha a plusz 10-re, mintha átépítésre utalna. Ugye az eredeti 60db-ot is átépítéssel tervezték megoldani, de aztán azokat is új gyártásúra módosították. Szóval ezeket a fejleményeket még érdekes lehet figyelemmel kísérni.
   
 6. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ezzel a 200.000 fegyverrel egy picit óvatosan. Abban elvileg minden benne van. Az összes pisztoly a fegyveres szerveknek. Géppisztolyok, Brenek, Bren Br, minden.
  Ugye nem csak a hivatásos állománynak lesz szüksége Bren-ekre, de a tartalékosoknak is.
  A 200.000db fegyverből nagyon sok nem fog jutni tartalékra - szerintem. Viszont a későbbiekben sem kell beszántani a gyárat. Egyszerűen meghosszabbítjuk a licencet, ha további fegyverekre lesz szükségünk. Márpedig biztos vagyok benne, hogy tartalékot is szeretnének képezni.
   
  Ocses and fedett_mókus like this.
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen ez így van.200.000 fegyver az összes magyar fegyveres testületre vetítve nem olyan sok.
   
  honved and blogen like this.
 8. dkes

  dkes Well-Known Member

  Plussz ugye - ahogyan volt is pedzegetve a raj tervezett felépítésével kapcsolatosan - egy katonának lenne pisztoly+gépkarabély is. Ez ugye egy főre vetítve is mindjárt kettő (2). Plussz a rendőrök és egyéb szakszolgálatosok (+ tartalék fegyverek/alkatrészek) stb.
   
 9. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ha mindenki megkapja az őt megillető új fegyvert az elvi feltöltöttségi számok alapján, akkor is 50-75 ezer hiányzik a kétszázezres kerethez. Nem valószínű, hogy ilyen mennyiségben tartalékolnánk, szóval az a kétszázezres szám csak egy elvi plafon lehet, csak nem tudjuk mihez, mert a jelenlegi tervek nem számolnak akkora erőszakszervezetekkel, amekkoráknak a tartalékolt eszközökkel együtt ennyi kellene! Ha mindenkit átfegyverzünk, akkor egy 100-125 ezer körül fogunk legyártani maroklőfegyverből, gépkarabélyból és géppisztolyból és talán még 25 ezret a raktáraknak, nagyjából így:

  75-80 ezer maroklőfegyver
  30-35 ezer gépkarabély
  5-10 ezer géppisztoly
   
 10. Negan

  Negan Well-Known Member

  A magas technológiát igénylő dolgok nyugaton készülnek.a lemezpreseles nem az.meg. A kulimunka a kelete.meg ami büdös.
   
 11. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  ???
  Szóval mi a probléma azzal amit írtam?
   
 12. honved

  honved Well-Known Member

  A hadrendben, minden géppuskához minimum, 2 cső van rendszeresítve. mert cserélni is kell, harc közben is, ha olyan az intenzitás.
   
 13. honved

  honved Well-Known Member

  Egy gépkocsi több ezer alkatrészből áll. Szinte mindegyiket más beszállító készíti. Japántól, Botswanán át, Brazíliáig. A hazai gyárainkba is a világ minden pontjáról érkeznek az alkatrészek, ahogy más országok gyáraiba is. Ez a globalizáció az iparban, nem a politikusok féle globalizáció persze. Attól még készíthetünk géppuskát, hogy az alkatrészek egy részét külföldről hozzuk be hozzá. Az autógyártásban, általában egy alkatrészt, két beszállítótól is vesznek. Azért, ha az egyik behal, vagy sztrájkol, vagy összedől, akkor is folyamatos legyen a saját termelésük. Egy géppuska alkatrészt is lehet legalább két helyről rendelni. Mert mi adjuk meg a terveket, a felhasznált anyagok összetevőit, hőkezelési eljárás követelményeit, stb. Veheted a csövet épp a csehektől is, de ha biztosra akarsz menni, embargó esetére is, akkor ugyanazt a csövet, párhuzamosan rendeld meg Szingapúrból is, ha épp ott van olyan gyártó, amelyik tudja gyártani. Így biztosítani tudod a folyamatos gyártást, ha az egyik beszállító valamiért leáll. Ez csak egy példa volt persze.
   
  tong djagbu and rappali_ like this.
 14. kamm

  kamm Well-Known Member

  Full licenszet vettek, exportalhatunk is, ha jol emlekszem.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  A licencet nem korlátlan darabszámra adják.
   
  borisz and fedett_mókus like this.
 16. Negan

  Negan Well-Known Member

  Nem azért,de egy nemesacelmu nem csak fegyveracelt tud előállítani,hanem szerszamgepekheu,pancelhoz,moegymashoz is....
  Ahogy a csogyarto gépsor se csak Bren csövet csinálhat.Lynx csövet is,vadászfegyvert csövet is....
  És háborúban,elvágott külső utánpótlással magas ívben tojók a licencjogra...termeljen az a gépsor.Majd ha győztünk,utólag rendezzük
   
  Masztiff and krokomach like this.
 17. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

 18. kamm

  kamm Well-Known Member

  Dehogynem, csak export/sales eseten altalaban kap royaltyt minden darabbol a licensor.
  A svedek kifejezetten igy szamolnak a braziloknak epitett Gripen gyarra, hogy majd onnan teritik be Del-Amerikat.

  Nincs ebben ujdonsag, igy megy minden iparagban, ha megeri, siman megengedik az eladast is a licenseenek, csak fizessen erte.
  Persze jo lenne konkretumot tudni a szerzodesrol...
   
 19. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ez igaz, mindenki vastagon tesz minden szerzodesjogra, olyankor az szamit, mi van a kezedben, amivel loni tudsz...
   
  Masztiff likes this.
 20. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Robitizált szerzsámgépgyártas, szerszámbeallitás.... .utána a németek "kulimunkában" lemeztpréselnek.
  Tudom durva, de a legmodernebb technikával dolgozik a magyar autóipar. Muttinak sincs jobb, sőt sokszor régebbi, elavultabb.
  Lapozzunk!
   
  vata, megazez, honved and 1 other person like this.

Ezen oldal megosztása