1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  wolfram, tindalos, Masztiff and 9 others like this.
 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A felek kitértek arra is, hogy a védelmi kérdések területén is időszerű lenne egy védelmi miniszteri szintű megbeszélés. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a találkozó során kifejezte, hogy szívesen látja brazil kollégáját Budapesten, amint a pandémiás helyzet ezt lehetővé teszi.

  Szó volt arról is, hogy a jelenlegi helyzetben felértékelődtek a stratégiai szállítási lehetőségek. Magyarország jelenleg is vizsgálja a lehetőségét olyan szállítási képességek megteremtésének, amelyek megfelelnek a NATO követelményeinek.

  A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország nyitott mindazon országok védelmiipari beszállítói irányába, amelyek a hazai igényeknek megfelelő eszközökkel tudják ellátni az eszközeiben és képességeiben folyamatosan megújuló Magyar Honvédséget
   
  tindalos, Masztiff, Centurio and 10 others like this.
 3. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Aki nem érti miről van szó az szerintem max képregényt olvasson... :rolleyes::rolleyes:
  És akkor a cseh gyárral sem tévedtünk.:hadonaszos:
   
 4. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Ja hogy már dandártábornok? Amikor én linkeltem a véleményét, akkor még "csak" ezredes volt.
   
  kamm and fedett_mókus like this.
 5. borisz

  borisz Well-Known Member

  Akkor elég jó véleménye lehetett valamiről.
   
 6. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  Te honnan szeded ezeket a számokat? Mi alapján? Hogy lenne 3000 fő egy dandár?? Vagy te most melyik ország haderejéből vetted ezeket????
   
 7. blogen

  blogen Well-Known Member

  Hát megcsinálta a tervet, aztán kinevezték a Bocskai élére! ;)

  Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség, Budapest
  2017.08.01 – 2019.01.15. Hadműveleti Tervező Osztály, osztályvezető
  --> go to
  MH 5. Bocskai István Lövészdandár, Debrecen
  2019.01.15.- dandárparancsnok
   
  SilvioD likes this.
 8. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A jövő szempontjából így tényleg egyre izgalmasabb a cseh gyár. Főleg ha valahogy meg lehetne oldani a Gripen tuningot a brazil E-re.

  Igazából ezzel csak 1 bajom van, mikorra lesz gépünk.... Nagyon ördögtől való gondolat, hogy a brazilok egyet lepasszolnak idő előtt nekünk? Mert ha több év az nem tetszik....
  A kérdés nekem még a csehek. Ők ugye szándéknyilatkozatot aláírtak a brazil gépre, de azota mintha másfelé....

  Nah mind1. Sztem ez a brazil-svéd vonal nem rossz. Kicsit egyedi megoldás, a környéken mki F-16, profibbak F-35. Az USA megint hátraszorulhat a vadászgépeknél. De talán több zsé marad másra.
   
 9. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ideat az onallo harctevekenysegre kepes US Army brigade tipikusan legalabb 4000 fos, tehat eleg jo a tippje. Amugy azt hiszem, a NATO is legalabb 3000 fot preferal... dandaronkent 5-6 zl/osztaly + a tamogato alegysegek?
  Nekem logikusnak hangzik egy ilyen kis hadseregnek, mint a magyar.
  Felfele skalazva tutira no a vizfej, de akkor is megszoritanam 30:70 szazalek korul a osszesitett kiszolgalo:harcolo letszamaranyt, azaz abbol a mintegy 37 ezer tervezett fobol bizony legyen 22-25 ezer combat-ready - mondjuk ez mar minden fegyvernem... ezenk logika szerint infantry front dandarbol 3-4-et legalabb illene kiallitani, nem?
   
 10. kamm

  kamm Well-Known Member

  Nem tudom. Az Airbusnak is beszallitoja az Aero, nem is kicsiben es mas rendszereket is toluk vannak, SAMOC stb: https://www.airbus.com/newsroom/pre...Operations-Center-to-Hungarian-Air-Force.html

  Azzal semmi baj. Siman johetnek akar braziliai gyartasu Gripen E/F-ek, plane, ha abba is belekeveredik az Aero... :D
   
 11. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Már nem csak a braziloknál, hanem a svédeknél is tesztelgetik a Gripen E-t.
   
 12. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Hát hol?
  Szolnokon lehet.
  Tatán szinte mindíg tele volt a szálló.
  A Borsodi, Szabolcsi, Pesti, Győri katonák nem naponta jártak be.
  Erre írtam keleten talán jobb a helyzet.

  De nemrég még te írtad, hogy szellemdandár tatára. Gondolom nem arra írtad ezt mennyire jól fel van töltve.
   
 13. Negan

  Negan Well-Known Member

  Több országébol.De csakhogy tudd....A tervezett,de kiépitésre sose került magyar megerősitett összfegyvernemi önálló dd teljes kiépitésben 5000fős lett volna.Az ellátóezred tábori pékségének péklegényétől a dd pk-áig.
  Valójában a támogató,kiszolgáló,harctámogató elemekben vannak annyian,mint a manőverszázadokban.És ez nem vizfej.Ezekre szükség van,hogy a dd folyamatosan harcolni tudjon.
  Egy amcsi gépesitett ho 10manőver zl-at tartalmaz.És 22000fős.
   
 14. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  alapjáraton értelmetlen ez a dolog mert kb ahány féle dandár annyi féle számok de szerintem félreértesz , az volt az állítása hogy egy feltöltött dandár 3000 fős, bocs de nem, nem tudom hol igen de én most nem arról beszélek hogy NATO szerint mennyinek kéne lennie MINIMUM, hanem arról hogy egy normális NATO dandár ( ilyen amúgy nincs max papíron de kb senki sem használja a strukturális rendszert max a besorolásokat)
  ahogy írtad 5/6 zlj + támogatók/kiszolgálók nekem alsó hangon ideális esetben 4-6000 fő között mozog, fura lásd az ami számokat , nekik a minimum a 4000 , régen is ennyi volt , vagy németek, egy elviekben feltöltött panzer brigade 5700 fő , a lövészek sem kevesebb. Áttérve a másik dologra, régen 10/1-hez volt az arány, mára a modern hadseregekben 10/4 de inkább 10/5 höz az arány harcoló/kiszolgálohoz , ha mi eltudnánk érni a az általad említett 30/70 dolgot hatalmas változást hozna az tény és szerintem ideális is lenne de a a ló másik felére sem szabad átesni, van vízfej ez tény, nem vitatom de azért azt is látni kell hogy kiszolgálók kellenek
  milyen országokéból mondjuk pl?
  tisztában vagyok vele, terveztem és láttam már párat köszi, azért lepett meg ez a "teljesen feltöltött dandár 3000 fő" dolog
  meg még azért van pár komponense, nem véletlen 22.000 fő bár azért amikhoz én már nem mennék így példáért, picivel másabb rendszer van ott
   
  Centurio and pöcshuszár like this.
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem igazán ment át úgy látom. o_O
  Hogy értsd: Neked (nekünk) csak ez jut. Te hiába követelőzöl, hogy márpedig te követeled a hazai csőgyártást. Meg hogy vezessenek körbe a kkfélegyházi Arsenal üzemben, mert nem fognak. A gazdasági érdekek fogják meghatározni, hogy mi legyen. Ígéret van a csőgyártásra is, de ez részletkérdés. Nekünk nem a csőre van szükségünk, hanem kész, működő fegyverekre.
  Pattoghatsz a fejeden is, hogy államszervezet-váltást akarsz, meg hogy csak akkor lesz rendes honvédség, stb. stb.
  Hidd el nekem, hogy a katonák leszarják, hogy hol készül a cső. /Sőt a korábbi tapasztalatok alapján - szerintem alaptalanul - kicsit félnek is a magyar gyártmánytól/
  Ha legyártanak 3-400.000 fegyvert, akkor azzal 20-30 évre le van tudva az ország békebeli és hadi szükséglete. Az már csak gazdasági érdek, hogy minél nagyobb részben hazai hozzáadott érték legyen. Honvédelmi szempontból, - ha már ekkora mennyiség legyártásra kerül - minden további lényegtelen. Úgy sem fogsz tudni még ennyi embert sem összeszedni, ha szükség lenne rá.
   
  Tegin and Gaudi like this.
 16. krisss

  krisss Well-Known Member

  Tatán jártam egy párszor az elmúlt 8 évben de a szálló inkább volt üres mint tele.
   
 17. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  A SAMP/T nekem is nagy kedvencem amúgy erről jut eszemben a svédek is ügyködnek valamin:


  According to a statement released on June 22, 2020, the Swedish army has conducted final test firing qualification of its new short-range air defense missile system RBS98 Robotsystem 98 which is a ground-launched version of the IRIS-T air-to-air missile mounted on a trailer unit of BvS 10 All-Terrain tracked amphibious vehicle, called Bandvagn 410 in the Swedish army.


  [​IMG]
  New Swedish army RBS98 Robotsystem 98 mobile air defense missile system performs the final live firing qualification test. (Picture source Swedish Army Anders Åberg/Försvarets materielverk FMV)

  The RBS98 Robotsystem 98 is designed to protect soldiers and infrastructure against aerial threats as missile, aircraft and helicopters. Sweden is the first country to benefit from the open system design of the newly developed GBAD* family IRIS-T SLM/SLS, combining and integrating system elements (sensors/radars, command and control systems, communications systems) from various manufacturers into a single powerful weapon system.

  The system will employ Diehl Defence's IRIS-T air-to-air missiles, which are already in service with the Norwegian Air Force. Similar to the IRIS-T SLS air defense system, which is just brought into service in the Swedish Army, the IRIS-T missile can be used both in air-launched and ground-launched applications.

  The RBS98 Robotsystem 98 (RBS 98) is based on the Bandvagn 410 (BvS 10), a fully amphibious all-terrain armored vehicle designed and manufactured by the British Company BAE Systems, in collaboration with the Swedish Company Land Systems Hagglunds. The vehicle consists of two tracked units linked by a steering mechanism. For the RBS 98, the front vehicle is used to carry the crew while the rear vehicle is fitted with four ready to launch missiles IRIS-T.

  The IRIS-T (Infra-Red Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled) is a German program led by the company Dhiel to develop a short-range infrared homing air-to-air missile to replace the AIM-9 Sidewinder found in some NATO member countries. The surface-to-air missile IRIS-T SLM/SLS is an upgraded version of the IRIS-T built in two versions SLS (short-range) and SLM (medium-range). An entire IRIS-T SLM system was tested successfully for the first time in 2014.

  The IRIS-T SL missile is equipped with a global positioning system (GPS) / inertial navigation system (INS) technology for autonomous navigation. A Radio Frequency (RF) data link is incorporated to transmit virtual target data from external radar to the missile during the flight. A high-precision passive infrared seeker is incorporated to provide missile guidance, increased countermeasure resistance, and high target accuracy. It can engage targets flying at an altitude of around 20 km.
   
  zeal likes this.
 18. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  De gondolom a dd vagy 80%os feltöltöttséggel rendelkezik jól képzett legénységből.;)
  Arról nem is beszélve, hogy kforos képeket nézve most sokszor több az örvezető mint a szakszi. Ami megintcsak gáz.

  Lassan 7 éve, hogy leszereltem. És az 1glz 2százada volt feltöltve. A 3. vegetált.
  De a szállón még a tatabányaiaknak is volt ágyuk, mert ha pl biztonsági őrségbe mentél reggel 3 kor nem biztos hogy volt vonatod. És nem volt kedvük a laktanyában aludni.
  Ebből egy időben ügyészségi ügy is volt. Amit persze elvesztett a sereg.

  De az utolsó évben 4 emberre emlékszem aki nem a szállón lakott.

  A lényeg, hogy amikor 1 lz volt tatán akkor is 408 embernek volt hely, meg most is amikor 2db van.

  De most biztos mindenki 70000 forintos albérletben lakik. Vagy hirtelen mindenki környékbeli lett.
   
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A Brazil légierő most kapta meg a harmadik gépét, 10 hónapja ismerkednek a típussal.
  Úgy tűnik hogy kb. 3-4 havonata készülhet el egy brazil gép, ha felfut a gyártás.( Valahol volt egy ütemezés, de most nem találom.)
  Te mennyi idő / brazil légierős tapasztalat után mernéd átvenni az első gépet?
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez mondjuk meg is latszik az amerikaiak ellatottságán(szebbszoval logisztikai támogatotttságán).
   
  Negan likes this.

Ezen oldal megosztása