1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Visszatekintő júniusra. :)
  1. Ok
  2. Jein. Szerződést nem mutattak be, de a tegnapi brazil kézfogó számomra nem hivatalos bejelentés.
  3. In Arbeit.
  4. Jajj, de naiv voltam...
  5. Állítólag kettő lassan idegurul.
  6. Sajnos jó megérzés volt.
  7. Tudjuk mi ezt húzni!!!
  8. Megvettük!
   
  endre, borisz, sisimoto and 4 others like this.
 2. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Kicsit utána nézve tényleg a Bayraktar kategória.A CH-92-s fegyvertelen drón,tovább fejlesztett támadó változata a gyártó veboldala szerint képes optoelektronikus és infravörös rendszert hordozni amelyekkel képes felderíteni megfigyelni,és pontos légicsapásokat végrehajtani.Két FT-8D rakétát hordozhat amely félaktív lézervezérlésű maximum 5 km hatótávolságú rakéta.A szerb források azt írják,hogy 3 db földi állomást fognak kapni 6 vagy 9 db CH-92A drónnal 30 millió dollár értékben,hogy ebben az árban benne van-e a technológiai transfer azt nem tudni,de valószinűleg igen mert a szerbek a kínai technológia átvételével akarják tovább fejleszteni a saját Pegasus drónjukat a szerbek szerint azért esett a választás a CH-92A,mert taktikai és műszaki tulajdonságai nagyon közel esnek a szerbek saját Pegazus drónjához ez megkönnyíti a szerb mérnököknek,hogy a CH-92A technológiáját (drón,elektronika,fegyverzet) felhasználva a Pegazus drónjukat az általuk elvárt színtre fejlesszék.Tehát a szerbek amellett,hogy mint támadó és felderítő eszközt szerezték be a Kínaiaktól a CH-92A-t az legalább ilyen fontos de lehet fontosabb számukra,hogy a CH-92A technológiáját felhasználva a saját Pegasus drónjukat a kívánt szintre fejlesszék.Amúgy érdekességként megjegyezném,hogy a szerb közvélemény szerint a szerb légierő közelmúltba beszerzett eszközei H-145M, Mi-35M, Mi-17V5 és most bejelentett CH-92A támadó drón beszerzése valamint a Gazelle helikopterek bejelentett korszerűsítése azt jelzi,hogy a szerb légierő komolyan készül egy lehetséges beavatkozásra Koszovóban és Metohijában.Amúgy szerintem ha választani kellene a török Bayraktar és a kínai CH-92A között én biztos,hogy a Bayraktart választanám,mivel az már valós háborús körülmények között bizonyított.

  https://media.tangosix.rs/2019/12/IMG_1112.jpg
   
  svajcibeka, LMzek 2.0, dkes and 4 others like this.
 3. rudi

  rudi Well-Known Member

  A Török drónok Líbiában meg Szíriában mutatott hatékonysága szerintem nem egy az egyben jelentik hogy a mi vidékünkön is ilyen hatékonyak lennének...
  A Török drónok - és ez a Kínai cucc is - csak egy EO / IR kamerával van felszerelve meg SAL bombákkal amik nem használhatóak a felhők fòlül. Ez a K.Keleten vagy É.Afrikában nem igazán probléma mert ott az időjárás olyan hogy az év jelentős részében derült kék az ég.
  A mi vidékünkön az év tulnyomó részében viszont felhős az idő ami azt jelenti hogy mind a Török mind a Kínai drónnak a felhôalap alá kellene jönnie ahhoz hogy dolgozni tudjon. Magyarországon a felhőalap ritkán haladja meg az 1500 -métert.
  Egy 1500.m-en - meg az alatt - bóklászó drón meg kömnyű célpont még egy könnyű géppuskának is....
  Egy felfegyverzett drónnak ezen a vidéken erősen szüksége van egy nagy felbontású, mozgó célpontokat szűrni képes SAR radarra és egy Brimstonehoz hasonló MMW keresővel ellátott rakétára.
   
  fishbed, sisimoto, LMzek 2.0 and 3 others like this.
 4. rudi

  rudi Well-Known Member

  Mint fent...
  A Szerbek olyan eszközt szereztek be ami a mi szélességi körünkön Októbertől Márciusig gyakotlatilag használhatatlan az időjárás miatt (nem csak az alacsony felhőalap hanem a jegesedés gátló rendszer hiánya miatt is..) a fennmaradó időben pedig jellemzően 1500 m alatt kellene közlekednie ami könnyű célponttá tenné mindennek ami lőni tud.
   
 5. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Ha tételezzük fel a törököktől vennénk drónt akkor én személy szerint az Aksungurt vagy (ha várunk még egy kicsit) leginkább az Akincit venném.Amúgy szerintem elég elgondolkoztató,hogy Szerbiának amely nálunk kisebb népességgel és gazdasági potenciállal rendelkezik saját drón programja van (lásd Pegazus) és komoly anyagi és szellemi erőforrásokat fektet egy saját mindenkitől független elektronikus felderítésre és preciziós támadásra is képes drón kifejlesztésébe.Személy szerint én úgy látom,hogy nekünk is érdemes lenne elgondolkozni a szerbekéhez hasonló programon.
   
  sisimoto likes this.
 6. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  1500m-en könnyű célpont egy drón egy könnyű gpu-nak?o_O
  Azért ezt gondold át. :D
   
  endre, kamm, Wilson and 2 others like this.
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  A büdös életbe nem lősz le géppuskával egy mozgó drónt ami 1500 méter magasan van(a ferde tavolság biztos több lesz hacsaknem tökeletesen a fejed felett lebeg),meg akkor sem ha valami fejlett toronyra teszed.Na jó mire ellősz amnyi lőszert,hogy elkopjon mindkét cső a fegyverhez annyi lőszerrel sikerülhet..
   
  endre, fishbed, Anti and 5 others like this.
 8. tonyo

  tonyo Well-Known Member

 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Megmondom őszintén engem nem nagyon hatott meg ez AN-26 körüli felhajtás. Én is inkább az utolsó útjairól készült videókat böngésztem vadul, hogy milyen lett a Kecskeméti reptér felújított része. Erről még nem volt komoly tájékoztatás. Főleg csak arról voltak elszórt infók, hogy mik lesznek megcsinálva, de az nem, hogy hova, meg hogy hogyan. Azt néztem, hogy folyt ott a beton, mintha nem lenne holnap! :p:D
   
 10. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Reménykedjünk. Asszem belecsapunk a lecsóba!!!!
  3000 milliárdos titkos beszerzésre készül Orbán
  https://hirklikk.hu/kozelet/3000-milliardos-titkos-beszerzesre-keszul-orban/365980/
  az ülés egyetlen napirendje a honvédelmi tárca összességében mintegy 3000 milliárdos (sic!) közbeszerzés alóli mentesítése volt.
  ....
  öt, tíz, sőt, egyes beszerzések tizenöt éves időtartamra előre tervezik elkölteni az adófizetők pénzét.

  A politikai jogos/jogtalan hisztit a cikkből kihagytam.sztem izgi nyarunk lesz!!!!
  :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
   
  megazez, Blitz97, Centurio and 6 others like this.
 11. rudi

  rudi Well-Known Member

  Kellenek drónok de nem olyanok mint amit most a Szerbek vettek.
  Abban sem vagyok biztos hogy felfegyverzett drónokra lenne szükségünk.

  Szerintem a drónok elsősorban szenzor hordozó felderítő eszközök amik magasan (+5000 m) dolgoznak és a piszkos munkát rábízzák a tüzérségre és / vagy a légierőre.

  Amit a Szerbek vettek az legfeljebb alacsonyabb csapat szinten, taktikai feladatokra használható (ha az időjárás épp megengedi) és mind árban, mind technikai szinten az eldobható eszközök kategóriába kell hogy tartozzon mert sok lesz a veszteség.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 12. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Mint írtam a szerbek ezeket a drónokat illetve az általuk képviselt technológiát elsősorban a saját drón programjuk fejlesztésére akarják felhasználni,csak egy példa hol akarják ezt felhasználni.A Pegazus szinte ugyanazon műszaki paraméterek mellett 20% kevesebb terhet képes hordozni mint a most beszerzett kínai CH-92A,emellett a szerbek kínai elektronikával és felderítő rendszerrel akarják felszerelni a saját drónjukat első körben és ugyanez vonatkozik a fegyverzetre is,azért írtam,hogy az első körben mert ezen a téren is saját elektronikai felderítőrendszert illetve fegyverrendszereket akarnak kifejleszteni a saját drón programjuk számára.Visszatérve arra mennyire tudják ezeket a drónokat használni ez jó kérdés de nem árt észben tartani,hogy ezeket a drónokat a szerbek elsősorban alacsony intenzitású konfliktusokban akarják bevetni tehát pl Koszovóban.Azt ugyan nem tudom,hogy Koszovóban és Metohijában milyen komoly rétegződésű légvédelemmel kell szembenézni ezeknek a drónoknak,de az biztos,hogy elektronikus felderítési képességüket a szerb légierő nagyon jól ki tudja használni,a térségben, az egyéb rendészeti alkalmazási lehetőségeikről nem is beszélve pl határellenőrzés.
   
  endre likes this.
 13. rudi

  rudi Well-Known Member

  Azért én megpróbálnám....hátha...;)
  Ennek elég ha egy skuló eltalálja.
   
 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  Hajrá...
  majd akkor szólj ha Szerbeknek ilyesmi drónokat sikerült kifejleszteni.;)
  Hermes
  [​IMG]
  vagy
  Heron
  [​IMG]
   
 15. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Abban egyetértek veled,hogy nekünk a drónokra elsősorban mint szenzor hordozó felderítő platformokra van szükségünk,de én mindenképpen számítanék rájuk mint preciziós fegyver hordozó eszközökre annál az egyszerű oknál,fogva,hogy egy háborús helyzetben nagyfokú rugalmasságot biztosítanának a hadvezetésünk számára.
   
 16. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Vki összedobhatná ez mit fedhet. De asszem Katarnak bele kell húznia, ha tartani akarja a lépést! :cool:
   
 17. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Azért 1973 óta a zsidóknak lett egy kis előnye a szerbekkel szemben a drón technológia terén,de azt én mindenképpen dicséretesnek tartom,hogy a szerbek velünk ellentétben belevágtak a saját drón programjukba,én mindenesetre kíváncsian várom,hogy meddig jutnak.
   
  endre likes this.
 18. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Nekem ez a rész keltette fel a figyelmemet.
  "öt, tíz, sőt, egyes beszerzések tizenöt éves időtartamra előre tervezik elkölteni az adófizetők pénzét"A tizenötéves időtartamba sok minden belefér például a Grippennek modernizálása de minimális eséllyel lecserélése is.
   
  SilvioD and pöcshuszár like this.
 19. rudi

  rudi Well-Known Member

  Felvásároljuk a teljes Német A400 as flottát hogy végre legyen "stratégiai légiszállító képességünk" ...:D
   
 20. geseft

  geseft Well-Known Member

  Nem kaptam meg a rheinmetallos diasorozatot, de ha jól rémlik 2 miliárd EUR a Boxer / Lynx kombo. Ha megvesszük az összes jóváhagyott amerikai rakéta-szettet az még plusz 1 milliárd. Marad még 5 milliárd. Ebből még jöhet nyilván a NASAMS és a KC, aminek kapásból nem tudom a lehetséges árkategóriáját, de szerintem még nem merül ki ezekben az összeg :)
   
  SilvioD likes this.

Ezen oldal megosztása