1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ezért ugyan úgy megüti a bokáját, mintha Ő maga hozza nyilvánosságra.
  Ők lehet hogy HTKA fórumozók, és kíváncsiak voltak a tételekre. :rolleyes:
  Igen, ez azt jelenti, hogy bianco csekk
  A mai napon kezdhettek volna reggel 9-kor is, de egy-egy bizottsági ülés gyakran éjszakába is nyúlhat. Egy délutáni, esti kezdéssel még lehet, hogy a különben bokros ügyeit intéző HM vezetők is előkerülhettek volna, valamint esetleg legalább az érintett fegyvernemek szemlélőit meghívhatták volna. A gyűlés már állítólag múlt pénteken meg lett hirdetve. A katonák meg ezalatt felkészülhettek volna a hülyébbnél hülyébb kérdésekre...;)
   
  endre and KoviUbi like this.
 2. kamm

  kamm Well-Known Member

  Nem negyvenet, hanem huszonnyolcat es de, pont annyi, lasd a finneknek ajanlott 64 uj Gripent KETTO GlobalEye mellejuk, mindez 10 milliard euro ALATT.
   
 3. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A finneknek minek 64 Gripen?
   
 4. kamm

  kamm Well-Known Member


  Mondjuk a Kosa egy igazi ostoba fajanko, siman kinezem ezt a baromsagot belole.
   
  KoviUbi likes this.
 5. kamm

  kamm Well-Known Member

  Hat nem is tudom, van ez a szomszeduk, ez az Oroszorszag, akivel mar haboruztak, meg elfoglalta oket es hasonlok... eleg nagy ország am, érted? :D
   
  endre and pöcshuszár like this.
 6. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Én kettéválasztom a Fidesz/NER-es csürhét a parlamentben, és a Honvédség vezetőit, Benkó Miniszterrel és a honvéd vezérkarral. (Kivéve persze Német Szilárd politikai komisszárt, akit mindenki egyöntetűen utál az egész honvédségnél, hasonlóképpen mint Bakondit a tűzoltóknál.. Benkő feladata egyértelmű, erős, ütőképes honvédséget építeni, képességeket megtartani, újakat létrehozni. Ráadásul Ő is NATO és Európa párti. Ha Ő nem lenne, lehetséges hogy egy balfasz lenne a helyén..(mondjuk a politikai komisszárhoz mit szólnátok)??
  Benkő a honvédség számára kedvező szelek idején miniszter.. Engem sem érdekelne, hogy honnan jön a pénz, ha a rám bízott szervezet, amely ráadásul hazámat védi megkap beszerzéseket, támogatást, modernizációt stb.
  Az, hogy sok esetben nem a katonai szakértők véleménye számit.. (hanem a politikai haszon (Németország, Franciaország, Oroszország, USA stb. éppen aktuális vezetőinek megnyerése, hogy a FIdesz pereputyot, rezsimet, hűbéruri rendszerrel szemben ne hozzanak szankciókat és ne az ellenzéket támogassák, a honvédség számára nem releváns kérdés. Egyébként a fidesz jelenelegi fegyverkezési politkai célból azonos mint Szaúd-Arábia amit csinál. Minden potencáliás nagyhatalmomtól veszünk valamit,csak ne ugassanak be a otthoni politikába, (ergo ne döntsék meg a hatalmak). Ez a szúdiaknál a koronahercegek és a királyi dinasztia hatalma, nalunk meg az Orbán féle hübéri rendszer).
  A honvédség számára minden eszköz, rendszer, stb. amit beszerzünk viszont, mindenképpen jobb, generációkkal modernebb, korszerübb, mit ami van. Az hogy nincs összhang a beszerzések között.. Hát igen.. A politikai cél a nyugati vezető hatalmak lekenyerezése volt, tehát, nem lépésenként indult, el, hogy katonák ruházata, egyéni fegyverzete, tüztámogató eszközök, aztán gyalogsági harcjárművel, majd tüzérség, harckocsizók,és persze helikopterek, szállító-repülőgépek, harci repülőgépek.. hanem minden szinte egyszerre zudul egy olyan honvédségre, amely éppen átalakul. A szfvári parancsnokság is akadozik, mert akik Bp-n vannak tisztek, tábornokok, azok odaláncolták magukat az iroszasztalukhoz, hogy ne kelljen a koronázó városba költözniük. (egyénileg megértem..) A haderő összetételen személyi állomány tekintetében is alapjában rossz, még mindig többen vannak a háttérben, mint a harcoló alakulatoknál, stb. Elvileg minden változásmenedzsment tananyag szerint 5-10%-ot lehet egy eredményes változás során évente csak módosítani, hogy sikeres legyen. Itt meg egyszerre minden történik, és egyben okoz problémát. Annyit fegyverendszer, támogatórendszer jön be, és közben változik a hadsereg felépítése, stb. hogy nehéz ezt befogadni. Elég csak a logisztikára gondolni, és a hadmérnökökre, katonai műszakiakra... a fegyverekkel nem járt együtt a telephelyek, repülő és helikopterbázisok modernizálásának összehangolása. (lásd, a ideiglenes helikopteres sátortábor Szolnokon modern hangárok helyett, aminek tervei is készek, és miből állt volna a NER-ek társaságnak 2x annyiért amennyi a bekerülési költsége Lőrinc barát cégeivel megépíteni időben??? A tatai bázis feszített ütemben modernizáláják, de le vannak maradva, mertház a T-72 höz elég volt a fedett beton telephely a Leo-nak légkondis hely szükséges..Nincs pőrekocsink az új tankok mozgatására, és a Pzh2000 sok helyen méretei miatt nehezen fér el.. A leo 70tonna + 20 tonna trailer.. hol fognak ezekkel közlekedni, hol vannak a megerősített hidek átereszek stb???
  De a dolog,a honvédség modernizálására igy is halad, és helyes irányban. Én is transzparenciát közbeszerzést és szakmaiságot várnék, szeretnék, mint ílyen politkailag is indukált beszerzéseket, de legalább van. A szoci időszakban nem volt szinte semmi. Akkor azt mondták,hogy megvéd a NATO, most lassan Mi leszünk a NATO (mind ahogy a csehek szlogenje is). És igen legyen kicsit nemzetibb, patriótább a hadseregünk mint a NATO, amely mára sokszor az USA érdekeit és nem a tagországokat védi (lásd csapásmérő rakétarendszerek potenciális előkészítése Lengyelországban és Romániában, Ukrajna berángatásáea kíséreletek a NATO-ba stb.)
  Szóval nem örülök, hogy a hadsereg ügyét politikailag a fidesz felhasználja, de az állandó ellenkezés minden helyes lépéssel szemben az ellenzék részéről hasonlóan szomorú dolog.
  Benkő pedig a legjobb hadügyér a rendszerváltás óta.
   
  endre, tong djagbu, fishbed and 7 others like this.
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  HX program.
   
 8. blogen

  blogen Well-Known Member

  1300 milliárd HUF az 4,3 milliárd dollár. A 32 darabos lengyel F-35 rendelés tokkal-vonóval 4,6 milliárd dollár.

  A lengyel üzlet részletei:
  - 2020 aláírás, 2024-30 szállítás (IOC 2028-tól), tehát tíz éves kitutás
  - földi kiszolgáló eszközök
  - kiképző létesítmények beleértve a szimulátort is
  - teljes logisztikia támogatás 2030-ig
  - műveleti IT támogatás
  - 24 pilóta és 90 műszaki kiképzése

  Lényegében innentől majdhogynem biztos, hogy az 1300 milliárd Forintos, azaz 4,3 milliárd dolláros tétel az két század, azaz 28 darab F-35. Annyi különbség lesz csak, hogy mággyel kevesebb gép és első körben 2035-ig vehetünk supportot a gépekhez, valamilyen a Gripeneknél már bevált konstrukcióban (ennek volt köszönhető a kiemelkedő hadrafoghatóság). Ezt erősítené az is, hogy az ellenzék semmi nem mer kiszivárogtatni, mert Orbántól nem, de az amerikaiaktól félnek és azért hadoválnak korrupcióról feleslegesség, a kiadások megkérdőjelezése helyett, mert próbálnának csak megkérdőjelezni egy ekkora amerikai megrendelést! Így már értem a zavart, ami tapasztalható volt a műfelháborodás körül, hogy végül is nem igazán tudják megmondani, hogy mi a bajuk. Korábban egy kanálgépért verték a tantamot, hogy fölösleges luxus, biztos Orbán fogja kinanalazni vele a gesztenyét, itt meg holmi eljárást kifogásonak csak egy példátlan összegű beszerzésnél, ami furcsa volt!
   
  polyfag and Hegylakó like this.
 9. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ha Trump megnyeri a választásokat, akkor ez akár idén decemberi bejelentés is lehet. Arra leszek kíváncsi, hogyha nem nyeri meg, merthogy a veszetteket, akik ott hatalomra kerülhetnek demokrata részről nem lehet meggyőzni semmiről, azok nem lesznek tárgyalóképesek, akkor mindenképp magyar-amerikai harag lesz egy ciklusra biztosan!
   
 10. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  Szerintem el kéne engedni ezt az amerikai választásokon lamentálást. Négy évenként vannak, látjuk, hogy kezdenek teljesen szétcsúszni. Ha most nem, négy év múlva megválaszthatják akár Iggy Pop-ot is.
  Amúgy is látjuk, hogy pártállástól függetlenül nem változnak a fő irányok náluk, szóval, ha azoknak nem akarunk megfelelni akkor a kockázat mindenképpen benne van.
   
  endre and kamm like this.
 11. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Akkor miért nem agodott enyire amikor a párt társai tönkre vágták ezt az országot párszor?
   
  vata likes this.
 12. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ez hogy jon ide?
  Milliószor levezettuk mar neked, miert a LEGOSTOBÁBB választás következő gepnek.
  Van 14 Gripenunk, amelyek az F-35 TOREDEKEERT repulnek.
  Minden különösebb prproblema nelkul hozzaadhatunk 25-30 E/F Gripent a flottahoz, ok mar dragabban repulnek, de meg mindig fele-harmadaert, mint az F-35 hivatalos 35 ezer dollar per ORA költsége.
  Emellett az F-35 agyament kiszolgalo rendszereket igényelne, amire vegkepp elmebeteg otlet lenne kolteni.
  Mindekozben nulla hasznalhato extra kepessege lenne ott a Karpat-medenceben az E/F-hez hasonlitva, azt viszont tudjuk, hogy a svedek mar harminc eve is elorebb jartak az elektronikaban, mint az amerikaiak, most pedig az uj EW rendszeruket a legjobbak kozott szamolja mindenki.
  A svedek barmikor hajlandoak tech transzferre, az amerikaiak semmire. Az amerikaiaknal mindig marad "master ", a svedektol siman megvesszuk es azt csinalunk vele amit akarunk.
  A Gripen minden szempontbol messze-messze jobb valasztas, mint az F-35, az egyértelmű.

   
 13. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Azt elfelejted, hogy van 12 amit upgredelni kell csak, és van nálunk kiépített infrastruktúra, amit csak bővíteni kell. 1 gép ára 80-85 m. dollár. Pont kijönne. a 28 új, és a 12 upgrade meg az infrastruktúra bővítés (Kanadában jelenleg nincs infrastruktúra a típushoz így ott ez a rész drágább.)
  De ez nagyon valószínűtlen, mert teljesen felborítaná a haderő egyensúlyát. Ez valami más lesz. annyit írtam árban ennyire jönne ki.
   
  kamm likes this.
 14. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Ők a covidra gondoltak, hogy miért most.
   
 15. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ugyan.

  Orbannak botranyosan szar a sajtoja Amerikaban, kb leprasnak szamit a politikaban.

  Europaban csak finnyaskodva targyal vele a liberal oldal, itt szimplan kutyaba sem veszik, max mint egy kulonosen ronda peldakent hozza fel maximum a politika, plane a demokratak.
  A konzervatív-jobboldali oldalnal kb az europai liberalisok viselkedése van Orban iranyaban, hasznosnak tartják, de nem keverednenek vele semmiképpen nyilvanosan, mert az politikailag vallalhatatlan.

  Ennek persze nagyreszt az amerikai sajtó végtelenül primitív, összevissza hülyeségeket állító európai tudósításai a felelosek, de azért Orbán állandó, teljesen idióta feszültségkeltese es harcos torpekutya viselkedese is sokat ront a helyzeten.
  Az a baj, hogy nekem ugy tunik, Orban keptelen konszolidaciora, teljesen elsüllyedt a saját maga által gyártott világban, ahol állandóan harcolni kell valakivel stb (erdetileg ez csak politikai PR volt, ugye.)

  Roviden: teljesen mindegy, ki nyer, amerikai segget nyalni total felesleges Orbannak, 5-10 evente 100-200 millio dollaros fogyoeszkoz-koltessel (pl AMRAAM) siman szinten tartható Trump is, a demokrataknak meg tokmindegy, mennyit koltesz, ha ok jonnek, akkor ugyis azon fog mulni, lesz-e nagyobb plicy change, ami miatt beleallnanak egy konstans nagy nyomásba Orban ellen, vagy nem lesz, ezt semmilyen fegyvervasarlas nem befolyasolja.

  Magyarország Európa közepén van, ha egy csepp esze van Orbannak, akkor minden kritikus fontosságú rendszert Europabol szerez be és minimum a karbantartást és javítást belfoldre viszi.
   
  Sulaco, Azzurro, Wilson and 3 others like this.
 16. megazez

  megazez Well-Known Member

  Vettünk már valami rakétákon kívül amcsiktól?
   
 17. kamm

  kamm Well-Known Member

  Az ilyen nonszensz lozungokat a politikai temakban, pls.
   
  endre likes this.
 18. zeal

  zeal Well-Known Member

  Senki nem tud semmit, de azért az elvtársak egyből orbánoznak és NER-eznek oldalakon át... Szép. :rolleyes:
   
  tong djagbu, Pocok75, Fennek and 10 others like this.
 19. kamm

  kamm Well-Known Member

  Szerencsere meg semmi lenyegeset (nemi hasznalt cuccot, Humveet stb, foleg misszos vackokat.)
  Pont azert irom, hogy az F-35 egy vegzetes ostobasag lenne, de szerintem Orban es foleg Szijjarto csapata tudja ezt jol, ok Európára koncentrálnak, nagyon helyesen.
   
  tong djagbu likes this.
 20. blogen

  blogen Well-Known Member

  Hányan vagy? :eek:
   
  ibanez de bobadilla and Nemerson like this.

Ezen oldal megosztása