1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  Ha már itt tartunk, konkrétan mitől lenne jobb igazán az F-35 mint a Gripen E? Abban hogy hogy nem tud szupercirkálni? AESA radar van ebben is abban is(jó nyilván más más), a Gripen E ben is gondolom megvan a szenzor fúzió vagy nem? Én nagyon nem értek hozzá csak mint laikust érdekel...
   
  kamm likes this.
 2. kamm

  kamm Well-Known Member

  El ne kezkezdjuk ezt ujra, hogy lathatatlan a stealth gep...

  Kefirek semmit nem nyomnanak le sehol. Osoreg hulladek, kozepkori Mirage 3 alapokon, gyakorlatilag a zsidok elloptak a leallitott Mirage 5 dokumentumait a franciaktol.
  Meg egyszer, Karpat-medence nagyon kicsi, ha valamire koltunk, akkor az biztosan nem stealth lesz orankent 35 ezer dollaros repülőktggel es agyament foldi kiszolgáló kovetelmenyekkel.

  Regi Gripeneket venni es felujitani meg plane marhaság, az aztan tenylrg a zsidók bargo alatti kefires hekkelgetese ugy, hogy kozben mi vehetnenk barmit.
   
  Autodidaktakatona likes this.
 3. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ha már kiugrottak Münchenbe, más cicát nem néztek meg? Vagy várunk az IFV aláírással a hazai átadón? Annyit tudok várni...
   
 4. Negan

  Negan Well-Known Member

  A lopakodástol.Azonkivűl az F35 egyszerűen egy jóval nagyobb,és nagyobb teljesitményű gép.Etióp-Eritrea háború szépen megmutatta,hogy a lényegében ugyan azt a technológiát használó gépek közül a nagyobb teljesitményű,és főleg nagyobb üzemanyagkapacitású gép lesz a nyerő.
  F35 drágább,és drágább is fentartani(ezért is kéne mellé egy olcsóbb támogató tipus),de nem annyival,amennyivel nagyobb harcértéket képvisel.Gripen E hiába AESA radaros,nem látja meg olyan távolságból az F35öst,ahonnan az már lelőheti.F35 a szenzorai és lopakodó készsége miatt a légvédelem számára is veszedelmes ellenfél-vagyis szétverhető vele a mai modern légvédelmi rendszer is.Lásd Sziria.Gripen E-re viszont HMZ-je széléig tüzet nyithat egy S300/Patriot üteg.
  Ez a fűggőség amerikától dolog meg a Gripen E esetén is fent áll.Ez az Orális Irodában megnyomnak egy gombot,és leesnek a gépeink,szerintem egy marhaság.Ha igy lenne Kardigán nem szeretné annyira rendszeresiteni a gépeket.
  részletes,és alaposan kifejtett felsorolásért meg fordulj bizalommal Molnihoz.
   
  blogen likes this.
 5. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  Annyi simán belefér!
   
  ibanez de bobadilla likes this.
 6. ibanez de bobadilla

  ibanez de bobadilla Well-Known Member

  kezdem kapisgálni kamm f-35 ellenességének okát. :D :D stealth nélkül tényleg bohókás lenne az elképzelés minden eddig rendszeresítésbe fogott ország számára, de nem kell ilyen piszlicsáré dolgokon fönnakadni.
   
 7. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Azért ez teljesen jellemző. Hat katona három különböző öltözetben. A ló rúgja oldalba azt a személyt, aki ezt a fotót megengedte. Felháborító és jellemző.
  Elnézést, mert tévedtem. A három derékszíj közül csak kettő egyforma, tehát négy féle öltözet.
   
 8. Negan

  Negan Well-Known Member

  Nagyon el vagy maradva.
  Mirage V gépeket megkapták a zsidók,darabokban.Összeszerelték,és azok lettek a Nesherek.
  Kfir fődarabjai is francia gyártásuak.
  Mirage 2000 is az ősrégi Mirage III gépen alapszik...
  Gripen C az E változat elektronikájával mégis mitől lenne rosszabb?Viszont jóval olcsóbb.
  F35öst a direkt erre kifejlesztett Nebo látja meg kb 80km-ről.A többi VHF radar talán a feléről.A többi,beleértve a Gripen E és azF16V vadászokat,még annyirol se.Közben az meg 100km-ről eregetheti az SDB bombákat,vagy az AMRAAM/Meteor rakétákat.....
   
  ibanez de bobadilla likes this.
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igazaból csak 1 szabálytalan van.
   
 10. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  Hát nem tom, tegyük fel felszáll pár f 35 hogy romulánokat megregulázza, rakétás tüzérséget lenulláza, kis bocskoros leadja a drótot hogy felszálltak a gépek, a reptér mellől. Nagyvárad cirka 200 km légvonalban.. Szerinted nem fogják látni a saját radarjaikkal? Én kétlem. Innen meg a nagy lopakodó képesség nem sokat ér...
  Jó biztosan diszlokálnak ilyen esetben, de érted mit akarok mondani ezzel...
   
 11. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Nézd meg alaposabban. Nem azt írtam hogy szabálytalan, hanem azt, hogy nem egyforma. Ez a felháborító, mert ez a jellemző mostanság. A főhadnagyon nem olyan derékszíj van, mint a másik kettőn. A tábornokon pedig emilyen nincs. A két szélső gyakszi nem azonos, akkor ez nem szabálytalan?
   
 12. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Annyival kiegészíteném,hogy mind a két típus de különösen az F35-s képességeinek kihasználásához nagyon komoly SIGINT/ELINT képességet kellene létrehoznunk illetve fenntartanunk nem megfeledkezve az így gyűjtött adatok feldolgozásának képességéről sem.Szerintem amúgy nagyon is érdemes lenne ezekre a képességre szert tenni függetlenul az esetleges F35 beszerzéstől.
   
  rudi likes this.
 13. Negan

  Negan Well-Known Member

  Hát éppen ez az,hogy még a speciálisan erre kifejlesztett Nebo is csa 80km-ről látja,erős korlátokkal.Vagyis nem,nem látják meg.Se a Petriot radarjai,se az F16MLU radarja,akkor se,ha V szintre modernizálják közben.És a Gripen E radarja se.Hpaps vezette le egy halom egyenlet keretében a dolgokat,vissza kéne keresni(bár ami azt illeti,én az egyenleteknek neki nem állok számolgatni...).Sziriában a zsidó F35ök meg gyakorlatban is bizonyitottak.
   
 14. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Barna, vagy zöld póló van előírva erre az öltözetre?
   
 15. Negan

  Negan Well-Known Member

  Az mindenképpen kell
  A kémektől semmi pénzt ne sajnáljunk-Sun Tzu.
  Akkor se,ha azok a kémek gépek,jelfogók,kamerák-felderitő eszközök.
   
 16. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  Aham, én régebb, akkor valami másra emlékezhettem lehet rosszul, hogy cirka 160-200 km-ről már látták a F- 35 -öt...
   
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Van ott még probléma, de hagyjuk... :rolleyes:
   
 18. kamm

  kamm Well-Known Member

  Persze, mindez egy ekkora orszagban, amelyiket percek alatt repuljuk keresztbe. :D
  Ha jol remlik, az eritreaiak ugy nyertek, hogy alapvetoen gerillahaboruban kiszoritottakl az etiopokat a teruleten levo allomasaikrol, egyaltalan nem a levegoben dolt el.

  F35 drágább,és drágább is fentartani(ezért is kéne mellé egy olcsóbb támogató tipus),de nem annyival,amennyivel nagyobb harcértéket képvisel.Gripen E hiába AESA radaros,nem látja meg olyan távolságból az F35öst,ahonnan az már lelőheti.
  [/quote]

  Errol persze fogalmunk nincs, csak tippelgetsz...

  Ezzel szemben elvisz egy csomo fegyvert, felszall-leszall barhonnan, egy szakasz ujrafegyverzi es ujratankolja egy hid alatt, ahogy ugye minden gepuket tervezik a svedek 60 eve. Siman megengedhetunk belole ket szazadot es sokkal olcsobban uzemelnek - azaz 30 evre vetitve ugyanabbol a budgetbol 2:1 lenne a szambeli folenyuk mar emiatt is.

  Megint tippelsz, raadasul ugy, hogy valojaban az E eketronikajat siman az F-35-tel egyenertekunek becsuli mindenki, ha nem jobbnak...
  Mar parszor irtam, a svedek 50 eve mindenki elott jarnak elektronikaban, a 60-as evekben mar 10kW VHF data linkeken kommunikaltak, 375 byte/sec atvitellel, amit mechanikus rendszereken hajtottak vegre a gepeken...
  ...ez ma mar ugye IP over SD radio, ad-hoc mesh es igy tovabb.
  Ehhez hozza lehet adni majd az Aero gepeket is, ha nagyon akarjuk, ahogy pl a del-afrikaiak hozzaadtak a Hawkot a Gripen networkhoz (=a trainer gep is hasznalhato elfogonak, meg radar nelkul is.) Az amerikaiaknal errol szo sincs.
  Errol amugy szivesen beszelgetek, mert keves rola a konkret info, viszont szakmaba vag, kifejezetten izgalmas latni, milyen uj lehetosegeket hozott a standard IP megjelenese a gepeken, de akkor ezt vigyuk at egy sajat temaba.

  Teljesen mas attol fuggeni, hogy lesz-e 15 ev mulva hajtomu alakatresz vagy raketa, mint ha egy honap mulva fel sem szall.

  Le lett irva szazszor, nem a levegobol esik le, hanem csaknem fel sem szall online bejelntkezes nelkul.
  Molni is amator, ugyanannyira megbizhato, mint barki mas, amennyire az angolja... azt meg joparszor lattuk, koszi.
   
 19. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  Nagyvárad honna ln 200 km?
   
 20. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Bizony ebben egyetértünk.:)
   

Ezen oldal megosztása