1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  A közeljövőben kizártnak tartom, hogy Magyarországnak bármilyen korszerűbb fegyvereket eladnának a NATO berkein belül. Ahhoz túlságosan renitensek vagyunk.
   
 2. blogen

  blogen Well-Known Member

  Jó ez nem probléma, mert hosszútávon kizártnak tartom, hogy bármilyen korszerű fegyvert vásárolnánk. Ahhoz túlságosan felelőtlenek vagyunk.
   
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Szerintem az se biztos ha nato fegyvert veszünk jól járunk. Mert ugye ha maradunk akkor orosz fegyvert ne vegyünk. Ha megyünk akkor meg usa alkatrészt tartalmazó eszközt nem kéne. De hát ki lát előre 30 évet, amíg rendszerben van egy egy eszköz nálunk... Talán az lenne a legjobb ha semmit se vennénk, egy gyakorlatilag fegyvertelen országot megtámadni elég blama lenne bárkinek. (na nem mintha halálra tüntetnék magukat értünk bárhol külföldön) Mondjuk szerintem az usa lenne elég bátor lerohanni egy fegyvertelen országot (mert veszélyt jelentünk a natora?) meg a románokból is kinézem.
   
 4. pela3

  pela3 Well-Known Member

  Fegyvertelen ország? WTF? Hidd el minket mindenki lesz*r, engem se nagyon érdekelne,ha az albánok elvinnék fél szerbiát,vagy fordítva. A románok pedig mindenre képesek,ha ők vannak többen,ezt párszor már bizonyították. Ha NATO tagország vesz ruszki cuccot,az nem veszélyes,mivel ha az oroszokat nem cseszteted csak úgy,hanem nyugiban ülsz,akkor tőlük vehetsz alkatrészt. Fordított esetben pedig... áhh nem is kell, elég ha NATO cuccod van és nem cseszteted a ruszkikat, lehet már drágul ott minden...
   
 5. honved

  honved Well-Known Member

  <i>"NATO tagként alapból nem szerencsés orosz cuccot venni. A krími események óta meg kifejezetten ellenjavalt."</i>

  22-es csapdája. Mert a NATO erős országai meg nemigen mernének nekünk korszerű technikát eladni, attól való betojásukban ,hogy nehogy az oroszok kezébe kerüljön, vagy ellenük használjuk. :)
  Most senki nem tud okos lenni, nincs senkinél a bölcsek köve.
  A NATO-ból lehet kitesznek előbb utóbb bennünket.
  Az Unio-ból nem tudnak talán, de az meg, esetleg 8-10 év és vége lesz magától is, vagy magunktól lépünk ki.
   
 6. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Mondjuk én csak licenc gyártott apróságokat vennék a honvédségnek. (ruha, lőszer, kézifegyverek)
  A komolyabb dolgokból pedig csak olyat , ahol nagy az alkatrész szállítás valószínűsége. (Se nem orosz, se nem NATO, se nem kínai. )
   
 7. szittya88

  szittya88 New Member

  Rakétasorozatvetöket azért lehetne rakni rábára az igazán nem nagy zs.
  Akár hazai fejlesztésü irányitott rakétákat is lehetne csinálni mit tudom én 3 jármüvön 1-1 teleszkópos rádiójeladóval. elsönek nem kellene tulbonyolitani (érdemleges zavaróeszkóz ugyse tartozik mindenszóbajöhető zászlóaljnál) majd késöbb ahogy a világ fejlödik mehetne a lézeres ir.
  De sztem ha a mistralokat kombinalnank valami csövessel elöturnank a régi radarunk dokuit és amit lehet modern eszközzel helyettesitenénk is elörrelépés lenne ha mar ugyis hordjármü kell hozzá. Plusz idóvel kaphatna elektrooptikait kiegnek.

  De tudom ien ugyse lessz mert olcsó és nekem nincs kennivaló pénzem.
   
 8. vajk

  vajk New Member

  Mondjuk a szerbektől vehetnénk pár dolgot, ha a NATO vagy az orosz beszerzés gondot okozna.
  https://www.youtube.com/watch?v=8yxw5Q0wNEA
   
 9. szittya88

  szittya88 New Member

  Akkor inkább valameik bedölt bolgár fegyvergyar licenseit gépeit lenne érdemes addig mig tart a felszámolás minden olcsó
   
 10. nalson

  nalson New Member

  Azért elég nagy tragédia és leszereplés lenne, ha elveszne NATO és EU tagságunk, még akkor is ha mindkettőnek vannak nagy hátrányai, de nem kell atlantistának lenni, hogy lássuk az előnyöket is, és az elvesztés okozta behozhatatlan törést.

  Egyszerűen nem értem az oroszokat imádókat, vagy a szemellenzős atlantistákat. Rég kiderült, hogy nincs fekete vagy fehér. De ha egyszer a Nyugat felé közeledtünk lehetne annyi kitartás bennünk, hogy kiharcoljuk az elismerésüket és nem vonakodó-különutas szövetségest játszunk. Mert Keleten is csak egy kis csatlós lennénk, ezért felesleges gyarmatozni....senkinek se legyenek Putyin jóindulatával kapcsolatos illúziói. Szóval lehet koporsószögekről álmodozni, és betyárosan mellett verni. Putyinban sincs több tisztesség, mint a köpködött USA-nak felénk. Miért is lenne?

  Évek óta az a véleményem, hogy a megoldás egy erősebb Közép-Európai, harmadik út lenne a két világrend között. Afféle Duna menti köztársaság...:)
   
 11. marton

  marton Well-Known Member

  vajk,, végignéztem a linkelt szerb videódat,,,, ámultam-bámultam,, mindezt a szerbek? Istenem, hol vagyunk mi ettől :/
   
 12. csaba77

  csaba77 New Member

  A Yugoimport elméletileg tudja beszerezni. Nekik se biztos, hogy eladják ezeket a fegyvereket. Egyből a Horvátokhoz kerülne.....

  Nem rég találtam a Lengyeleknek van komplett védelmi rendszere:
  http://www.pitradwar.com/en/offer/anti-air-systems/defense/modular-air-defense-system-kobra/
  Árat nem láttam, de talán olcsóbb mint az Atlas....

  Ami még nem tűnik drágának Minotor Service Fehéroroszország foglalkozik régi ZSU-23 technológia felújításával:
  http://www.minotor-service.com/en/zsu-23-4-shilka.html

  Ami még olcsónak tűnik és nemrég találtam a CPWS-30 tornyot a BTR-re szerelve:
  http://www.cmigroupe.com/en/news-view/505/eurosatory%3A-cmi-defence-presents-the-cockerill-cpws-20-25-30

  Szerintem vannak megoldások, amivel a BTR-eket fel lehetne újítani.
  A BTR és BPM-97 alap gyártás szerintem Magyarország számára is elérhető és tornyot lehet hozzá venni Európából....

  JF-17 repülőgépről olvastam, hogy eladáskor felmerült Egyiptom kapcsán a közös gyártás. Szerintem érdemes lenne megpróbálni Pakisztántól/Kínától venni Tank és Repülőgép gyártási technológiát saját hasnzálatra....
  Európai gyártókkal való együttműködéssel. Pl. Sukhoi-30 MKM, PT-91...

  Észak-Korea-nak van már kezdetleges rakéta rendszere. Érdemes lenne legalább alap rakéta rendszert venni tőlük, amit tovább lehetne fejleszteni...
  Űrprogram és a SCUD rendszerek....
   
 13. nalson

  nalson New Member

  Persze, csakis Észak-Koreával kéne üzletelni! :D
   
 14. vajk

  vajk New Member

  Űrprogramról már nem is beszélve. :)
  Azért lenne jó a szerbektől shoppingolni, mert nincsenek lekötelezve egyetlen nagyhatalommal sem szövetségi szinten. Azaz független államnak tekinthetők és ráadásként szomszédok is. S jó sok mindent gyártanak, ahogy a videóban is látható volt. Tankot, tüzérségi eszközöket, harci szállítójárműveket, kézifegyvereket, szóval mindent, amiből a honvédség nagyon, de nagyon hiányt szenved. S mivel hazai hadipar nem úgy tűnik, hogy felvirágozna elgondolkodhatnának ezen az ötleten a fejesek. Már mint ha lenne eszük.
   
 15. nalson

  nalson New Member

  Igen, egy szomszédos országgal kéne összeállni, vásárolgatni, akár a szerbekkel is. Van azt hiszem önálló PSZH fejlesztésük is. De nem tudom jelenleg milyen a viszony a szerbekkel. Bár elég nyugisnak tűnik.
   
 16. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Oh, hat most nagyon jo a viszony, mert szeretnenek EU tag lenni... :)
  Az orosz fegyokkal meg nem hiszem, hogy gond lenne, ha elotte/mellette vennenk par Blackhawk-ot is pl...
  A NATO-bol meg nem hiszem, hogy olyan konnyen kirugnanak. Azert elegge nyitottnak latszik meg az ukran kerdes ahhoz, hogy a ruszkiknak egybol odaadjak ezt is... :)
  Amugy meg ha nyilvan nem a jelenlegi helyzetben, de annyira nem volna rossz az sem, ha a kesobbiekben semleges orszag lennenk.
   
 17. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Én elsősorban olasz, svéd, lengyel és szerb beszerzésekben gondolkodnék.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szerb...???
   
 19. pela3

  pela3 Well-Known Member

  Nem tudom, lehet én vagyok ennyire parás, de ha háborúba kerülnénk,valamelyik szomszéddal, akkor szerintem a szerbek szívesen szállítanának nekünk harceszközöket, sőt katonákat is, esetleg 1-2 bázist is építenének... :) A vörösök is szívesen hozták a technikát,meg az állományt.... Amúgy eléggé meglepett szerb színvonal, de érdekel,hogy pontosan miből, hány is van rendszerben!
   
 20. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  A múltkor együtt edzettem egy fegyverzetessel, de nem tudott mondani semmit az irányítatlan cuccokról. Náluk nem volt eddig az biztos.
   

Ezen oldal megosztása