1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Több olyan cég vezetőjével vagyok kapcsolatban, akik a honvédségnek is szállítanak. Ők is panaszkodnak, hogy egyre bonyolultabbak és logikátlanabbak az alapvető mindennap használatos általános eszközök és anyagok beszerzési eljárásai és akkor még a nagy beszerzésekről nem is volt szó!
  Az egész országban szinte mindenhol megfigyelhető főleg állami szinten, hogy a jogászok, közgazdászok teljesen felforgatnak mindent, irracionális működést eredményezve. Az ízig-vérig gazdasági és műszaki szakemberek háttérbe szorulnak, a véleményükre a döntéshozók nem kíváncsiak. Nem tudom meddig mehet ez így, de nagyon nem jó ez az irány!
  Azért az nagyon szomorú, hogy még azt a pár tiszt jelöltet sem tudják a kor szinvonalán felkészíteni a későbbi feladataikra.
  Leírok egy történetet: Anno mikor én voltam első éves a Zalkán, az Ócsai gyakorló téren többnapos harcászati kiképzésünk volt. Be kellett öltözni az összfegyvernemi védő készletbe, a 70M gázálarccal együtt. "Egy kis" átmozgatás után a gyakorlatot vezető tiszt leellenőrizte, hogy mindenkinek meg van-e még minden, normálisan működik-e a védőkészlet a gázálarccal. Mindenkinek befogta a gázálarc szűrőt, horpad-e a homlok. A haverom következett, aki mellettem állt, nem történt semmi "elváltozás". A tiszt értetlenül nézett, majd a haverom mutatta, hogy a gázálarcban az egyik üveg hiányzik. A tiszt megtaposta a sapkáját, mi meg röhögtünk, pedig azért annyira nem is volt vicces utólag, hogy milyen felszereléssel voltunk ellátva.
   
 2. pela3

  pela3 Well-Known Member

  Olyan nagyon nagy problémám nekem sincs,dudi képével, amíg az oktatásra megy. Persze, jó lenne új felszerelés sőt, kéne ezt is megértjük és itt mindenki azt szeretné csak max a termékekben nem értünk egyet.

  Saját tapasztalatból írom: - én ugyan infószakos vagyok- a működési elveket, a lehető legrégibb (egyszerű / túl bonyolított ) működési elveket megtanulva, könnyebb megtanulni és tovább lépni,mert egyre könnyebb lesz. Fordítva "elkényesztetve" pedig nem lesz mihez visszanyúlni, terepen pedig ez fokozatosan érvényes.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  pela3

  Lehet vagy nem lehet használható korszerű tudásra tanítani egy mai infó szakost Commondore 64 gépen?
   
 4. czulu

  czulu Well-Known Member

  Szerintem elbeszéltek egymás mellett.

  Meg kell tanítani először ezt, hogy rossz esetben is legyen harcértékük (lásd. szakadárok ukrajnában). Majd ami hiányzik: a képzést a fejlettebb eszközökkel és felszereléssel kellene folytatni.

  Informatikai képzésnél is lehet kezdeni pl. BASIC-el majd folyamatosan haladva a fejlettebb dolgokat tanítani. Így lesz jobb rálátása a tanulónak arra, hogy mit csinál egy összetett mai rendszer.
   
 5. therob

  therob Active Member

  Szerintem elbeszéltek egymás mellett.

  Meg kell tanítani először ezt, hogy rossz esetben is legyen harcértékük (lásd. szakadárok ukrajnában). Majd ami hiányzik: a képzést a fejlettebb eszközökkel és felszereléssel kellene folytatni.

  Informatikai képzésnél is lehet kezdeni pl. BASIC-el majd folyamatosan haladva a fejlettebb dolgokat tanítani. Így lesz jobb rálátása a tanulónak arra, hogy mit csinál egy összetett mai rendszer.</blockquote>

  Igen persze... Akkor már kezdjük az oktatást a kardnál vagy a kőfegyvereknél nem? Akinek nem esik le mi a probléma a dudi által belinkelt képpel azzal felesleges vitatkozni időd kell neki hagyni hogy rájöjjön.
   
 6. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  Nos, a helyzet az, hogy a harc a közelharcnál kezdődik, kézzel, bottal amid van :D
   
 7. pela3

  pela3 Well-Known Member

  therob: Én úgy tudom,hogy mielőtt megjelentek a kézifegyverek, csak a saját testével tudott harcolni az emberke.. tehát akkor a kézitusa is hatástalan,felesleges?

  Dudi: Czulunak átment, igen lehetne C64-en tanítani az alapokat majd továbblépni ,még egyszer mondom,hogy nem leragadni kell, de nem ártana az alapokat ismerni. A francia idegenlégió is használ kést,pedig nem szerencsétlenek. Arról próbálok beszélni,ha például szorult helyzetbe kerülsz, akkor pár dolgot nem ártana tudni,hogyan és mit tudsz használni. Például sokan nem tudják,hogy régen a pajzs nem csak védelemre szolgált.

  Ki lehet forgatni a szavaimat, csak éppen az nagyobb előnyben van,aki az ekét is fegyvernek tudja használni,mint aki nem. Az,hogy ilyen cuccaink vannak,igen szop*s, de legalább ők is átérzik,hogy milyen lehetőségeik vannak a honvédeknek és mondjuk nem küldik őket azért necces szituba,mert ők jobb cuccal kaptak kiképzést.
   
 8. czulu

  czulu Well-Known Member

  Köszi, eddig sem állt szándékomban vitatkozni, magamtól ezek szerint nem is jövök rá a problémára.

  Sebaj hüjén halok majd meg.
   
 9. nalson

  nalson New Member

  Páran kényszeresen magyarázzák a bizonyítványt, hogy miért is kell a tisztjelölteknek múzeumi tárgyakkal hadonászniuk. Szerintem ezen nincs mit megmagyarázni. Azért mert le vannak szarva.
   
 10. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Fiúk! Egy dolgot felejtettetek el. A probléma nem ott van, hogy honnan kezdik a képzést, hanem hogy hol hagyják abba. Ez volt a lényeg.
   
 11. donpepe84

  donpepe84 Member

  Talán azért hadonásznák ezekkel mert ezek vannak rendszeresítve, de ha nem tetszik nyugattan vehetsz nekik a saját pénzedből jobbat! Eddig a képig senkit sem zavart ez!
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Csak,hogy tisztán lássunk:<b>Nincs továbblépés a modernebb eszközök felé!!!</b>A Commodore 64-el kezdesz és azon kívül máson nem is tanulsz/gyakorolsz.
   
 13. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Tegnap vagy tegnapelőtt néztem az ukrán katonákat (valami komolyabb csapat lehetett, nem a golyófogók) hát csak csókolomot köszönhet nekik az a baltikumba kiment századunk.
  Annyira nem baj szvsz hogy AMMSZ-el gyakorolnak, olyan nagy különbség nincs közte és az újabb AK variánsok közt (valami isztánban majd misszióban úgyis találkoznak vele) ezt a fegyvert muszáj ismerniük. Gyakorolni jó, de modernebb eszközöket,fegyvereket is csukott szemmel kéne tudni kezelni. Ha az AMMSZ-63 a csúcsa a képzésnek nálunk akkor húzzuk le a redőnyt. Igazából az összkép xar azon a képen, mintha most jöttek volna a 90-es évekből. Az is csak a boci miatt, mert ha zöld lenne akkor 70-es évek. Retro kiképzés.
  Ezekből a tisztekből meg kb olyan agytrösztök lesznek mint 16 éve az a kiképzőfőhadnagy aki géppuskafészek elleni frontális rohamot gyakoroltatott velünk anno. Mint az I vh-ban... és ez a tiszt még hadrendben lehet, és hány embert képzett ki a 16 év alatt...
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  antigonosz

  Még is mi lenne a csúcs?Az AK-63MF???Abból van vagy 150 darab...
  Az a csúcs amit a Baltikumba vittek a debreceniek.Ha jobban megnézitek akkor a csak missziókba kiosztott repeszállóban rajta zsebekkel,csak misszióba kiosztott német sisakokban és modernizált BTR-ekkel voltak(semmi extra modernizáció).
   
 15. krisss

  krisss Well-Known Member

  Antigonosz

  Én most vagyok másodéves tiszthallgató, ennyire azért nem vészesen szar a helyzet, mert itt mindenki (a tisztjelöltek) utálja a régi komcsi módszereket és hála isten a hajrá-hurrá rohamra elvtársak mentalitás nagyon megy kifelé. Viszont a felszereltség kb itt a legszarabb az egész honvédségben, nagyon kevés járművel és még kevesebb nehéz fegyverrel. Nagyon kis lehetőség van az alap gyalogsági harcászaton kívül mást megtanulni, abból viszont már az amerikai módi kezd bejönni, hála annak hogy most van egypár Afganisztánt megjárt és amerikai advanced infantry trainget végzett oktató. Így nagyrészt angolul íródott harcászati kézikönyveket tanulunk meg vagy fordítunk le önszorgalomból, hogy ne legyünk teljesen hülyék az egészhez.

  A lényeg annyi, hogy nem kéne, hogy megragadjon a 4 éves képzés azon képen lévő szinten, de nagyon nem is mozdul el róla felfelé.
  Konkrétan azt mondják, hogy nekünk kell majd leoktatni mindent a katonáinknak, és a gyakorlatokon a felsőbb évesek oktatják az alsósokat, hogy szokják dolgot. Az oktatás anyagát általában nem a magyar honvédség harcászati kézikönyvéből szedik ki elhiheted.
  Elvben az lenne a tiszti képzés lényege, hogy az elérhető legmodernebb harcászati eljárásokat és technikai eszközöket ismertetik meg velünk és ezt majd aktív beosztásban az alánk beosztott katonáknak tovább tudjuk adni. Na sajna az a tudás amit itt alapban megszerezhetsz nem igazán versenyképes a modern harctereken éppen ezért kell kiegészíteni kicsit. És ez a szomorú.
  Konkrétan az AK-m éppen szét nem esik és nincs rajta festék :D
  Szóval 40 felett járhat szegény első ránézésre.
   
 16. krisss

  krisss Well-Known Member

  Konkréten Dudiékra nyáladzunk a videókon, hogy milyen jó felszerelésük és mennyi BTR-ük van. Mert konkrétan eddig egyszer voltam gépesített lövész meg négyszer könnyű lövész.
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  krisss

  Ha rajtam múlik minden BTR a tiétek mert hányok tőlük!Én könnyű lövész vagyok!Amúgy a mi zászlóaljunk van amikben előrébb tart mint a többi(de csak azért mert a megalakuláskor a létező legmodernebbet kaptuk és máig az van) de összességében miután nem vagyunk felajánlva a NATO-nak így eléggé másodvonalasként tekintenek ránk hisz azt a kevés pénzt nem belénk ölik.
   
 18. krisss

  krisss Well-Known Member

  Akkor kinek van itt pénze? XD
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Debrecen,Hódmező ahonnan a főnökök vannak...
   
 20. krisss

  krisss Well-Known Member

  Meg nálatok van az alakulatnak málhamellénye (az, hogy van nálatok amúgy? ) meg nálatok nemcsak mutatóban van a merci terepjáróból is (becenevén Szolnok mobil) de javíts ki ha tévedek.
   

Ezen oldal megosztása