1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A nagy amerikai markak mind amiatt erosodtek meg mert ilyen reszvenyosztasok voltak a haboruba. /nem csak muszaki coca cola rago csoki konzerv markak stb... A haboru utan biztos piac volt aki reszvenyes volt csak par db al is azt vette kesobb a boltba cigi detto wiskey szinten stb.../sot elarulom nem az osszes /biztos/ de a java usa katona ezert osztogatott kolat meg csokit nemeik konzervet az elfoglalt teruleteken vagy cigit ragot... /reklam el volt nekik mondva hogy tegyek mert maguknak segitenek ha adjak../es kesobb vissza is kaptak sokszorosan ahogy a termek iranti kereslet megnolt altala a reszvenyeik ara is../
   
 2. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A kozelkeleten a mai napig reklamtollakat osztanak az amikatonak a gyerekeknek.... /ceges logokkal .../

  Es ezek a dolgok a haboru reszei /is./ es nem a romantika.....az csak az elejen a hangulatkelteskor van amikor meg nem tudjak hogy milyen a haboru es hogy mukodik akkor kell a romantika az erzelmekre hatas utanna ha gyozelemre all a helyzet megy !agatol ha vesztesre fordul ujra romantika erzelmekrehatas.../szovjetek nem is volt oroszorszag fogalomnak sem megszumtettek../ aztan hirtelen orosz anyacska meg a tobbi /utanna nagyongyorsan elfelejtettek az anyafold fogalmat miutan nyertek./...
   
 3. blogen

  blogen Well-Known Member

  A 3480/1944. kormányrendelet 1. pontja:

  „Azt a harcost, illetőleg a m. kir. honvédségnek azt a tagját, aki a most folyó háborúban az ellenséggel vívott harcok során az egyéni küzdelem hősi erényeivel ellenséges harckocsit bármely közelharci eszközzel használhatatlanná tesz vagy harcképes állapotban zsákmányul ejt, minden más igény kielégítése előtt minden egyes leküzdött (zsákmányolt) harckocsi után öt katasztrális hold terjedelmű, mívelhető, legalább középminőségű földhöz kell juttatni. Amennyiben a fegyvertény során a harcos életét veszti, törvényes leszármazóját, ilyen hiányában házastársát, s ha ez sincs, szüleit tíz katasztrális hold ugyanilyen mívelhető földterület illeti meg.”
   
  arcas, L.O.B, Szittya and 1 other person like this.
 4. blogen

  blogen Well-Known Member

  Kisfiú vagy még, aki semmit nem tud a nyilasokról és az elvtársaidtól nem is fogod megtudni. Egy kis történelmi tabló ezekről! (.pdf letöltés)

  Tanulságos amúgy, mert mindig ez történik, ha a társadalom söpredéke fegyveres hatalomhoz jut. Nyilasok, kommunisták, blm antifák és négerek (lásd: CHAZ!), egyremegy.
   
  alali77 likes this.
 5. kamm

  kamm Well-Known Member

  Hat ,mi tagadas, te sem hangzol semmivel okosabbnak...
   
  megazez and L.O.B like this.
 6. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  És a Balatonra tervezett anyahajóval mi lesz?
   
 7. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  És a NASAMS-ba nem kell AMRAAM?
   
  Ocses, honved and kamm like this.
 8. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Vagy más.
   
 9. blogen

  blogen Well-Known Member

  Mindenki elmondta az érveit. Pontosabban sokan nem mondtak semmit arra, hogy micsoda és miért lenne az ennyi, de mást nem tudunk tenni, mint várni. Ha F-35, az akkor még idén kiderül szerintem, mert ott nagyon számít az időtényező a Gripenek miatt.
   
 10. K.Atti63

  K.Atti63 Active Member

  Szerintem egy dolog biztos, még legalább 14 db vadászgépre szükségünk lenne, semmi bajom a Gripen-el,de ha már választani kéne, akkor inkább már F-16V vagy F-35 persze látjuk, hogy a szlovákok is szinte F-35-ös árában vették. Mindig várjuk, hogy ki lesz az USA következő elnöke,de gondolom egy vadászgép beszerzés nem 4 évre szól. A másik dolog: Svédország sem egy nagyhatalom,de ilyen indokkal össze lehetne kötni 1-2 század Gripen meg a CV90-ket, mert lett írva a fórumban, hogy mindenből a lehető legjobbat. Számomra a láncos IFV terén egyértelmű a Puma és Lynux,mert a kelet-német anyucikánkat meg kell nyugtatni. A harmadik dolog: elhangzott a fórumon,hogy a 8x8-as Patria 3-4 milla. Gondolom, ez a csupasz ára,mert a Patria meg a Boxer között akkora különbség nem lehet árban, jó, tudom, pár száz ezer meg főleg 1 milla is sokat számít,de a Patriat most nem érzem a levegőben, tárgyaltunk mostanság egyáltalán a finnekkel ? Vagy esetleg a lengyel Rosomak.Az USA-hoz visszatérve, ha már végképp venni kell valamit, párszor le lett írva,hogy számunkra a legnagyobb luxus kimondottan a harci helikopter beszerzés. Mondjuk 8 db Apache-t vagy Vipers-t, el tudnék képzelni,mert szerintem ennyire azért a környező országokhoz képest nem lóghatunk ki a sorból, az USA-ból való fegyverbeszerzés terén.
   
 11. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  A Griffek szerződése 2026-ig tart, előtte néhány évvel tudni fogunk valamit. A Z2026-ban egészen biztosan nem lesz vadász beszerzés.
   
  pöcshuszár likes this.
 12. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Érdekes dolgok hangzanak el ezen a fórumon. A többség teljesen odavolt a Pumáért, most, hogy valószínűsíthető a beszerzése, elkezdődött a fikázás. Mi a jó eget szeretnétek a MH-nak? 100 F-35, 250 Leo A7, 600 IFV, vagy mi a csoda? Embert honnan vesztek ekkora technikain eszköz mennyiségre. Valakinek semmi sem jó, csak talán a kefir.
   
  silversisko, therob, Blitz97 and 3 others like this.
 13. Irsai Olivér

  Irsai Olivér Well-Known Member

  Ezt mind nem vitatva, Blogen az azt követô idôszakról beszél (melynek elôkészületeit már 2026 elôtt szükséges elkezdeni).
  Tehát az most, hogy mi nincs a Z2026-ban, nem releváns információ.
   
  SilvioD likes this.
 14. Irsai Olivér

  Irsai Olivér Well-Known Member

  Ez az álmodozások topikja (is). Hiszen arról szól, hogy milyennek szeretnénk látni a magyar védelmi erôket.
  De amúgy teljesen egészséges, hogy igyekszünk kielemezni mindent pro és kontra.

  A többség a legjobbat szeretné a Honvédségnek és egy erôs Honvédséget akar.
  Szerintem nincs ebben semmi rossz. Ne érezd kritikának, nem kell megfelelni mindenkinek. Csak legyen kompetens fejlesztés erônkhöz mérten, állandó ütemben.
   
  L.O.B likes this.
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Már a Z2030 része valószínűleg az az 1300 milliárd. A lengyel F-35 menetrend:

  2020 szerződés, 2028-tól a gépek egy része bevethető.

  Idei szerződéssel talán valami hasonló lenne a helyzet nálunk is.
   
 16. Heim

  Heim Well-Known Member

  Német tüzérség, német mbt, sanszos hogy német ifv is jön, emellett európai helikoptereink és eddig szállítóink vannak. Nem lehetséges, hogy ha egyáltalán új gépeket is vesznek azok is gripenek lesznek? Azért ötlött ez fel bennem, mert ugyan még csak beszélnek róla, de a franciák és a németek többször mondták, hogy elkötelezettek egy európai közös 5. generációs gép kifejlesztésében. Na mármost, eddig nagyon jó döntések születtek a beszerzések terén. De azoknak is igaza van akik szerint ezt a politika (is) motiválta. Mivel a német vonalat követjük, mi van ha előre gondolkozik a vezetés, és akár új gripenek beszerzését is átmeneti, réskitöltőnek szánja amíg nem lehet egy francia-német ötödik generációs gépet rendszeresíteni a jövőben?
   
  pöcshuszár and Hummen23 like this.
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az első két mondat után felesleges tovább olvasni. 28 darabos légierő kétféle típussal...?
  Az ötlet is nevetséges.
   
  endre, borisz, tonyo and 3 others like this.
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Dehogy! Blogen már tegnap megrendelte volna az F-35-öt!
  Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy milyen időtényező siettet bennünket vadászgép "fronton". Mert hogy a Gripenek 2035-40-ben is lazán fognak légirendőrködni az fix. Valamikor abban az intervallumban kell véglegesen dönteni az utódról.
  Jelen pillanatban én mindenképpen és mihamarabb elindítanám minimum 2 gépen a C+ upgrade csomag integrálását. Valamint beszerezném a szükséges fegyverzetet.
  Amennyiben 1 éves tesztelés után is hibátlan az upgrade (esetleges felmerülő hibákat lehet javíttatni a svédekkel), akkor be lehet rendelni a fennmaradó 10 gépnek a fejlesztését (egyelőre a kétülésesekhez nem nyúlnék) Amennyiben elkészül legalább 4 gép akkor bejelentkeznék a következő esedékes Red Flagre, hogy megnézzük, hogy mire elég ez a csomag (Ez kb. 2023-24). A kiértékelés után pedig el lehet dönteni, hogy milyen irányban szeretnénk továbbmenni.
  Ha rendben van az ott nyújtott teljesítmény, akkor simán második század lízingelése (akár úgy is, hogy nem kell a tulajdonunkba kerülnie, és úgy még kevesebbe is kerülne) már C+-os upgrade csomaggal (ezzel párhuzamosan a D-ket is upgradelni lehet).
  Ha elmarad a várt teljesítmény, akkor egy gyors E teszt megmutathatja, hogy mennyit várhatunk a svédektől még a Gripen platformon.
  Ha nem mennek át, akkor szépen elgondolkodhatunk, hogy mi is legyen a továbbiakban. Az FCAS 2030-32-re már szerintem működő gépnek kell lennie. legkésőbb '40 várják rendszerbe. Az ott tapasztaltak pedig meg fogják mutatni, hogy tulajdonképpen "melyik vonatra is szálljunk.
  A környékünkön lévő F-16-os beszerzések megmutatják, hogy 15-20-éven belül alapvetően csak mi változtathatunk az erőviszonyokon.
  Mi nagyon kényelmes helyzetben vagyunk. Sehova nem kell rohannunk. A szomszédaink gazdasági ereje nem tesz lehetővé ugribugrálást egyik géptípusról a másikra.
  Egyedül a horvátok nem véglegesítették a szitut, de azt gondolom, hogy ott a gazdasági volumen behatárolja a lehetőségeket.
   
  kamm, vata and Anti like this.
 19. emel

  emel Well-Known Member

  Már mi a kénkőnek kellene most elkezdeni az előkészületeit?!! A 2026-ban Griffekre lejáró szerződés csak azt jelenti, hogy akkorra kifizetjük a lízingdíjat, a gépek magyar tulajdonba kerülnek, de a repülőképességüket attól NEM vesztik el, szóval semmi szükség másnaptól lecserélni a Gripeneket!! Van még hátra akkor is X évük, de vehetünk melléjük másik századra való E-Gripent vagy F-35-öt vagy akármit - MAJD valamikor 2030-35 táján. Már ha lesz rájuk egyáltalán pilótánk meg elég műszaki is ... anélkül meg minek, rozsdásodni a MiG-29-ek mellé?!!
   
  anonim999, kamm, fishbed and 6 others like this.
 20. blogen

  blogen Well-Known Member

  Kötünk e rájuk újabb támogatási szerződést és milyet, ez az időtényező!
   

Ezen oldal megosztása