1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. krisss

  krisss Well-Known Member

  Egy ilyen bunkert már a talajvíztől is tisztán tartani egy tortúra. Drága a fenntartásuk mint a rosseb.
   
 2. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  mind az egy tucat? :D:D:D
   
  LMzek 2.0 likes this.
 3. krisss

  krisss Well-Known Member

  hát a KMW-nél még van pár letárolva és ha az osztrákok fenntartják a "haderőfejlesztési" terveiket akkor onnan is lehet majd venni.
   
  endre, Centurio, pöcshuszár and 7 others like this.
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Valószínűleg félreértettél valamit...
  A "főnököd" mondta többször, több helyen hogy venni akarnak ilyen gépet/gépeket is.
  Ezek alapján indult el itt a fórumon a találgatás hogy ha "Airbus méretű" és "speciális elektronikai", akkor az A320NEO M3A-ra gondolhatott-e Benkő.
  2018 végén, 2019 elején emlegette sokszor.
   
 5. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Az MN-is volt elég laktanyája, reptere.
  Valószínűleg a 90es évek nagy haderő "fejlesztései" közepette, ez volt a legkisebb gondja a HM vezetésének, hogy egy működő alakulatot átköltöztessenek egy másik laktanyába.
  Pénz karbantartani meg nem volt. Úgyhogy iszonyat sok laktanya vált az enyészetté.
   
 6. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  De akkor ez megint csak egy találgatás, nem? ;)
   
 7. krisss

  krisss Well-Known Member

  Még az se. Igazából, ha akarnak lehet venni a későbbiekben onnan mert van (jelenleg). Ennyi az egész.

  Csak megint ott vagyunk, hogy eddig egy szakadt 20 db A4-esnek is úgy örült volna mindenki, hogy azt se tudja merre van most már a szar se elég büdös kb. (ezt ne vedd magadra)
   
  BiancoGasto, borisz, Szittya and 10 others like this.
 8. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  nem reklamálok, cak egy tucat , kiképzésre vett tankból szerintem sose lesz másodvonal... :D
  rendben, vehetünk hozzá de el lett verve az újabb verzióra a pénz, kétlem hogy utána még vásárolnánk , ilyen minimál mennyiségekben gondolkodunk ahogy nézem
   
 9. Negan

  Negan Well-Known Member

 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  44db A7-nek mennyi tartalékot akarsz?
   
  endre likes this.
 11. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Nem veszem, érzem.. :)
   
 12. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Legalább még 24-36 db ot. Többet nem mert fent is kellene tartani plusz létszámot, logisztikát ennyire még lehetne varázsolni. Ennyit sztem a leendő osztrák vagy német készletekből simán ki lehet húzni. Ha meg lesz rá még pénz akkor feljavítani A6+ szintre őket. A teknő és egyebek miatt nagyobbra nem érdemes szerintem. Meg egyébként is inkább valamilyen támogató harckocsi lenne. Persze ez függne az adott konfliktus helyzetétől is. Lássuk be valamilyen tartalék kellene is.
  Ha megfigyeljük a térségben szinte mindenki elkezdte a páncélosait jobbá tenni vagy jobbá akarja tenni. Mind hadrafoghatóság mind mennyiségben is.
  A7+ oké hogy a legjobb lesz de olyan nincs hogy mind teljes értékű harckész állapotban legyen egy konfliktusnál. Továbbá számítok egyes jóakaró szomszédoknál majd modern új generációs vagy modernebb atgm ek megjelenésére is amivel megpróbálják a minőségi fölényt részben kompenzálni.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Milyen matekkal jön az ki,hogy majdnem ugyan annyi tartalékod van mint amennyi a főerő?Vagy kérdezek jobbat!Milyen elv szerint van majdnem ugyanannyi tartalékod mint a főerők?
   
  endre and kamm like this.
 14. kamm

  kamm Well-Known Member

  Konkretanb a GlobalEye ezert van a finnek Gripen csomagjaban, ugy kerek az E/F kepessege. Raadasul ezek a modern EW/EAW gepek mar nem regi repulo erodok, minden helyben feldolgozva stb, iszonyu dragan, hanem mindossze ket-harom ember repuli, az egesz adat streamed lefele folyamatosan es a foldon levo kozpont dolgozza fel real-time es lovi ki mindenkinek.
   
  Wilson likes this.
 15. kamm

  kamm Well-Known Member

  Hat, epitesnel kellett volna normalisan leszigetelni... mar a nyolcvanas evek elejetol elerheto volt 30 evig garancialis szigetelestechnika otthon (persze nemetektol hoztuk be), csak ugye mindent occsoer' kellett megberhelni.
   
 16. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ezt en sem ertem. Ha valami, akkor inkabb masik 60-80 2A7HU jojjon eloszor a kesobbiekben, nem egy marek hasznalt cucc megint.
   
  endre likes this.
 17. Negan

  Negan Well-Known Member

  Csak úgy szólok,hogy gazdasági válság van,és nincs vége.
  Nem hiszem,hogy lesz pénz mindenre.Se Halálcsillagra,se dd-nyi Leo2A7re.
  Közben a gyalogosnak még mindig nincs váltás gatyája...
   
  Wilson and krisss like this.
 18. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Olyan elv szerint ha több napnál tovább tartana itt egy konfliktus szerinted meddig húzná ki a magyar honvédség. Pláne úgy ha két-három héten belül pl a déli megyékben több várost több lépéssel lerohanna egy 5-10-15 ezer fős szabad csapat az mbt en kívül szinte mindennel felfegyverezve. Közben keleten meg nyomulna egy kis új hibrid konfliktus.
  Ezzel sajnos egyetértek. Ha elhúzódik akkor szarban lesz itt minden az euban.
  Oszt mire ki tudnánk fizetni vagy ideérnének az is megeshet hogy új világrend lenne.
   
  krokomach likes this.
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Gondolkodj már!Ki az a marha akinek majdnem ugyanannyi tartalék harckocsija van mint azonnal bevethető?Ez egész egyszerűen hülyeség.No meg az a scenárió is amit felvázoltál.
   
  endre and kamm like this.
 20. dkes

  dkes Well-Known Member

  Igen, ilyesmiről én is írtam véleményt nem is olyan régen. A régióban igen erős a "szabadcsapat építő" képesség - akár tízezres nagyságrendben és itt-ott (sokadvonalas) nehéztechnikával megspékelve.

  A véleményem szerint erre a modern nehéz- illetve közepes dandár nem jó (nem ideális). Azoknak a vélt ellen reguláris főerői ellen kell helytállniuk. Azok ilyen okból történő megosztása illetve kivonása a főerők ellen kontraproduktív lenne.

  Az ÖMT/ÖTT se jó igazán ez ellen. A katonák kijavítanak, de ahogy én elképzelem ezek szerepét középtávon:

  - ÖMT: főleg amennyiben idővel túlsúlyba kerülnek a leszerelt hivatásos/szerződéses állomány, akkor a manőverező főerők békelétszámának feltöltése,
  - ÖTT: laktanyák, raktárak illetve logisztikai központoknál őrszolgálat és egyéb feladatok ellátása. Amennyiben marad még, akkor a "veszélyeztetett" kisebb településeken a közintézmények esetén hasonló feladat. Esetleg teherautó vezetés, munkagépek üzemeltetése - az is főleg a hátországban.

  E miatt írtam is, hogy a 2020 -as években e tekintetben 2 fő feladat van:

  - a nehéz- illetve közepes dandár képesség kialakítása és minél magasabb színvonalra emelése,
  - a '20 -as évek második felére vagy 2030 körülre egy (1 db) modern könnyű dandár felépítésének megkezdése.

  A könnyű dandárra is írtam, hogy baromira nem néhány AK -s bakát képzelek el BTR -el - aztán a lépcsőházról-lépcsőházra meg utcáról-utcára megtisztítás meg hasonlók, hanem valami olyasmi egységre, ami "kaján vigyorral a képén" képes lebontani akár egy fél várost, ha kell. Ez tudom nagyon egyszerűsítés, de aki akarja érti. Én is úgy gondolom, hogy a COIN (is) nagyon fontos képesség. Persze e mellett (/helyett), ha szükség van besegíthet részfaladatok terén a fő manőverező erőknek, képezhet egyfajta hadműveleti tartalékot, ha "véletlenül belefutna", akkor az ellen logisztikáját pusztíthatná stb. A KMZ -t nem is olvasztanám be ebbe feltétlenül ...
   

Ezen oldal megosztása