1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Sajnos az élet vagy bármi mindig a leghülyébb,legelképesztőbb helyzeteket produkálja legtöbbször. Sokszor úgy hogy nem is számítunk rá, mert úgy vagyunk vele hogy úgy hülyeség ahogy van.

  Az ÖMT/ÖTT se jó igazán ez ellen. A katonák kijavítanak, de ahogy én elképzelem ezek szerepét középtávon:
  Majd visszatérek rá valamikor a jövő hét elején.
   
 2. Negan

  Negan Well-Known Member

  A postHH tapasztalata,hogy ha valami konfliktus lesz,az hibridháború lesz a mi térségünkben.Nincs olyan méretű sereg,és anyagi forrás az ellátására,ami "klasszikus" gépesitett manőverező harcban gyorsan el tudná foglalni az egész országot,és stabilan uralni tudná.(a poén az,hogy valójában a +hibridháború" módszertana a klasszikus,és a kizárolagossan reguláris hadviselés a legújabbkori).Vagyis számitani kell a "szabadcsapatok" megjelenésére.
  Ellenük való védelem nem jelentheti a saját reguláris erők felaprózását.A potenciális ellenfelek amúgy is létszámfölényben vannak,szétaprózott csapatokat részenként könnyedén megsemmisitik.
  Logikus,hogy az MH kiegészitésére szükség van területvédelmi miliciára.Ennek viszont tömegesnek kell lennie.És kerülni kell a kormánymilicia jelleget.Vagyis a mostani kialakitást.
  Sokadszorra.Nem kell feltalálni a spanyolviaszt.Svájci milicia rendszere adja magát mintának.
  Le kéne számolni a gyakorlatlan(vagy már leamortizálodott gyakorlatú) tartalékosok kimustrált fegyverekkel manőverező harcba küldésének gondolatával.Ahoz igen intenziv,és hosszú kiképzés,valamint évi rendszerességgel való frissitő képzés kéne.Az IDF gyakorlata.Erre se pénz,se társadalmi elfogadottság.Azonkivűl az ilyen,rutinbol kiesett erőknek csak tömegfes bevetés adna harci ütőerőt.Tömegesen nem tudjuk nehézfegyverzettel ellátni őket.
  Könnyű dd nem lehet a nehéz dd tartaléka.Legfeljebb biztositó erőt adhatna.A könnyű erők nehéz erőkkel szemben nyilt mezei csatában esélytelenek.
   
  anonim999, dkes and ravenlord like this.
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Akkor most mi is az érv?
   
 4. dkes

  dkes Well-Known Member

  Az első bekezdéseddel teljes mértékben egyetértek - gyakorlatilag más szavakkal leírtad amit én is. Ideértve azt is, hogy egy könnyű dandárnak nem az ellen manőverező nehéz/közepes főerőivel kell összecsapnia. Sőt ...

  Ami kérdés lehet, hogy erre milyen választ tudunk adni. Elöljáróban - "Svájci milicia" -hoz kellenének a svájci hegyek meg az ottani "hagyományok" is ... Az utóbbi alatt olyan dolgokat is értek, hogy amíg a civileknek a flóbert sem engedélyezett, akkor majd pártízezer embernél meg ott lógna az automata gépkarabély a gardróbban a gyakorló mellett (itt természetesen nem a civil fegyvertartásról szeretnék vitát nyitni - ez totál off-topik is lenne)?

  "Le kéne számolni a gyakorlatlan(vagy már leamortizálodott gyakorlatú) tartalékosok kimustrált fegyverekkel manőverező harcba küldésének gondolatával." - kb. az egész hozzászólásom arról szólt, hogy ez teljesen felejtős. Ebben is teljesen egyetértünk.

  Általánosságban a tartalékosrendszerről - hosszú távon (azaz nem 10 éven belül) úgy tervezzük a haderőt, hogy 30.000 hivatásos/szerződéses + 20.000 tartalékos (ÖMT+ÖTT). A hozzánk hasonló méretű és lakosságszámú a környékről Csehország 40.000 + 10.000 arányban tervezi. Persze ezek csak tervek - értem ez alatt, hogy ezeket a számokat alakíthatja egy "újratervezés" vagy akár a gyakorlat is. Ugyanakkor ki lehet olvasni a számokból olyan dolgokat is, mintha a "tervező" szintén gondolt olyasmikre amire mi is ...

  Ugyanakkor amit az ÖMT és ÖTT szerepkörökről írtam - azt gyakorlati oldalról nézve a dolgokat tartom. Azt külön hangsúlyoztam, hogy a ÖMT alatt úgy gondolom, hogy (idővel - pl. lehetőleg középtávon már) túlsúlyba kerülnek a leszerelt hivatásos/szerződéses állomány tagjai. A fő manővererők békelétszámának feltöltését is ezen halmazból gondolom, akik akár nemrégen szereltek le, "épkézláb" életkorúak és állapotúak és az eszközök alkalmazásában illetve a harceljárásokban gyakorlottak. Azaz véletlenül sem pl. egy hathetes alapkiképzést követően valamilyen frissen sorozott állományt ...

  Azaz fontos figyelembevenni, hogy reálisan mire lesz használható a tartalékos állomány - ezekre írtam példát. Amennyiben többen lesznek meg komolyabb képességűek, akkor ennek megfelelően akkor másra is, de ahogy írtam induljunk ki a gyakorlatilag is lehetséges dolgokból. Az, hogy legyen egy olyan reguláris erő (nem a nehéz- illetve közepes dandár terv szerint), mely képes felvenni a harcot az ellen szabadcsapatai ellen (és egyéb COIN valamint kiegészítő szerepkörökben) nem "ördögtől való" - rengeteg indok lenne e mellett.

  Ne feledjük - nem a világot tervezzük meghódítani, hanem egyelőre akár régen elveszett/leépült képességeket tervezünk újjáéleszteni lehetőleg a kor színvonalán értelmezhető (modern) színvonalon. A mennyiségi elvek - ezek tapasztalatait is alapul véve - mentén csak ezután tudunk gondolkodni a lehetőségeinkhez mérten ...
   
 5. Tegin

  Tegin Well-Known Member

  Láttam képeket. Inkább az érdekelt csak, hogy hosszú távon lehet e velük számolni, vagy olyan, mintha nem is lennének.
  Szóval érdemes valamilyen szinten megőrizni ezeket katonai célra az elhelyezkedésük / létesítményeik miatt, vagy egyszerűbb lenne máshol a nulláról kezdeni akkor is, ha egyszer szükség lenne ilyen megerősített tárolóra, raktárra esetleg ténylegesen reptérre?
   
 6. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Számvetést kellene készíteni. Ezek a repterek teljesen lepusztult állapotban vannak. A beton és a gurulóutak felújításra szorulnak, az építményeket le kell dózerolni. Hát ennyi.
   
  honved and Tegin like this.
 7. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Nem hinném, hogy nuki tárolóra szükségünk lenne. A harcálláspontok, vezetési pontok teljesen lerohadt állapotban vannak. Még azokat sem tartottuk meg, melyeket mi építettünk. Kis Moszkvára gondoltál, az engedéllyel megtekinthető.
   
  honved likes this.
 8. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Az lehet, de az is lehet hogy nagyon drága játék lenne.
   
 9. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Azt mondta, hogy az egyik Falcon lesz átalakítva, de ez szerintem a gondolatok szintjén maradt.
   
  kamm likes this.
 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  Egy Falcon valamilyen felderítő funkcióra. Egy C4ISR Airbus is van még! Mondjuk jobban örülnék egy A330 MRTT-nek és az egyik A319 átalakításának C4ISR géppé SAR/MTI képességgel!
   
 11. kamm

  kamm Well-Known Member

  Huh?
   
 12. blogen

  blogen Well-Known Member

  3x rámpás +C4ISR a kommunikáció eddig. És persze Falcon mint felderítő...
   
 13. kamm

  kamm Well-Known Member

  Hany A319 es hany Falcon van?
   
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

 15. kamm

  kamm Well-Known Member

 16. blogen

  blogen Well-Known Member

  Nincs, egy Airbus még hiányzik a három rámpás mellett és egy Falcon átépítése is.

  Max annyi árnyalhatja ezt, hogy az A319 gépek kapacitása elégtelennek bizonyult a járvány során! Ezért lenne értelmesebb szerintem egy meglévő A319-et átépíteni C4ISR géppé és venni egy A330-at!
   
  Terminator likes this.
 17. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Breking News!!!
  Vargának össze kell talicskáznia egy jelentősebb összeget.
  Mki adja le a tippjeit!!!:)

  Katonai eszközökre költ a kormány 270 milliárd forintot, szinte azonnal
  https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...y-270-milliard-forintot-szinte-azonnal-440812

  A pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat 270 milliárd forintos többletforrásban részesül azonnali határidővel.

  A pénteki, Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat kimondja, hogy a kormány egyetért a védelmi és biztonsági feladatokkal összefüggő beszerzések központosított rendszerének működéséhez és az ezzel kapcsolatos közfeladatok ellátásához szükséges forrás biztosításával.

  Ezért a pénzügyminiszter azonnali határidővel azt a feladatot kapta, hogy ennek érdekében gondoskodjon az MNV Üzletviteli és Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság javára 1,285 milliárd forint előteremtéséről, valamint a Honvédelmi Minisztérium fejezet Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat cím javára 270 milliárd forint biztosításáról.
   
 18. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ez 900 millió dollár. Szerintem valami nagyon komoly sigint/comint/elint fejlesztés is van benne!
   
 19. Azzurro

  Azzurro Well-Known Member

  Az én tippem, hogy nem 270 milliárd hanem 270 millió Ft
   
  borisz likes this.
 20. Crusader

  Crusader Well-Known Member

  A gombák tápanyagtartalma elenyésző!
   
  blogen likes this.

Ezen oldal megosztása