1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Na akkor ide is.
  Sem a dán sem a svájci tartalékosok nem kapnak elavult szart a kezükbe,ugyan úgy vannak felszerelve mint a profi hadsereg,csak a gépesítésük más.
   
  endre, honved, Sulaco and 1 other person like this.
 2. Negan

  Negan Well-Known Member

  Az a gond,hogy kiindúlsz az amcsi csúcsteknikábol.Ezzel szemben mifelénk arkan van,meg kicsi és hiányossan felszerelt hadseregek.Mindtöbbször leirtam,ez a módszer nem működik egy nagy ésélvonalbeli sereggel szemben.Ha valaki 3000 T90/type98/M1A2(nem kivánt rész törlendő) tankal jön,meg félmiliós szuper IFVkel ellátott gyalogsággal,legmodernebb tüzérséggel meg 800gépes 4++/5.generációsgépekkel-hát inkább tűzzűk ki a fehér zászlót.NATO nélkül esélyünk sincs.Ha akarnak,szarrá lőnek minket.
  De a környékünkön nem ilyenek a haderők.És az országok legtöbbször a szomszédjukkal keverednek háborúba.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem vetted még észre,hogy modernebb harckocsikat meg önjáró lövegeket vetünk mint ami az amerikaiaknak van?Fel kéne már tűnnie,hogy 30 év után végre elindultunk a csúcstechnikát használó modern sereg irányába,nem pedig a szarból várat típusú szerencsetlenkedésre megy el egy halom pénz.
   
  Masztiff, endre, tindalos and 11 others like this.
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Honnan tudod,hogy nem lesz elég CG?
   
 5. kamm

  kamm Well-Known Member

  Pedig valahol igaza van. Kornyekunkon mindenkinek dronjai vannak, mindenkinek jobb tuzersege, mint nekunk. A legvaloszinubb (keletrol jovo) konfliktusokban mind sokkal tobb harckocsi valamint sorozott/hivatasaos katona szerepelhet, dronokkal, miegymassal. Szedett-vedett, de perpillanat mind azukranok, mind a romanok meg folenyben lennenek.
   
  krokomach and Masztiff like this.
 6. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member


  Hasonló okok miatt írtam pár hónapja (és éve is) itt a HTKA-n, hogy 8-10 fegyverhordozó drónnal (ami tudja a lépést -sebességet- tartani a Griffel, "fillérekből" meg lehet duplázni/háromszorozni a magyar légierő képességeit.
  Most már van hozzá "gyárunk" is, géptípusunk is, kib@szott nagy marhák lennénk, ha nem élnénk a lehetőséggel ! ! ! :hadonaszos:

  ...és végre egy -fontos- területen nem mi loholnánk -százmilliárdokért- mások után, hanem mások néznék a távolodó lámpáinkat (autós hasonlattal élve :p ) ! ! !
   
  krokomach and dkes like this.
 7. blogen

  blogen Well-Known Member

  Mert valahonnan kordinálni kell az akciót és ami még fontosabb: mélységben rendkívül sérülékeny egy kis könnyűgyalogos csapat, majdhogynem lehetetlen helyzetben lennének, ha nem lenne annyi előnyük, hogy ők pontosan tudják mi zajlik körülöttük és ezért ők tudnak kezdeményezni.
   
  Wilson likes this.
 8. krisss

  krisss Well-Known Member

  De egy wingman jellegű drón sosem lesz filléres.... Főleg hogy se drónunk se AI fejlesztésünk nincs a kanyarban se hozzá.
   
  endre, arcas and Sulaco like this.
 9. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ugyan dehogy, de hulyeseg. Az attack vector esetleg nagyobb (designtol meg scenariotol fugg), de semmikeppen sem konnyebb feltorni (az kizarom, hogy valami osdi, 20-30 eves crypto lenne, ami nagy adatfolyambol kikovetkeztetheto.)
   
 10. Negan

  Negan Well-Known Member

  Most.De mikor még nagyobb haderők voltak,bizony volt különbbség.Pl a 80as években a labanc sereg már az AUGt használta,de a területvédelmi milicia még az M58(FN FAL licenc) puskát.Pedig ők akkor is gazdagabbak voltak mint mi.Közben eltelt 40 év,kikoptak a régiek.Amcsiknál már megjelent az M16,mikor a Nemzeti Gárdánál még rendszerben volt a Garand.70es évek elején koptak ki.
  Kelet ukiban II.vh-s PTRDkel lötték ki az ukrán BTR és BMP járgányokat.Mert az volt kéznél.Az orosz regulárisok nem azonnal jelentek meg a legújabb fegyverekkel.
  Különben az orosz erők pontosan a helyi milicia-központi manővererő rendszerben harcoltak Kelet Ukrajnában.
   
  krokomach likes this.
 11. kamm

  kamm Well-Known Member

  Az nem azt jelenti, hogy az az ossz adatvedelme, hej. :D Mindossze ha fizikailag meg tudod semmisiteni vagy legalabb mukodeskeptelenne tenni, akkor aztan sokkal tovabb jatszhatnak vele az ellenseges szolgalatok utolag...

  No offense, de neked halvanylila fogalmad nincs titkositasrol, de mar layered securityrol ugy altalaban sem. :)
  Ez nem ugy megy, hogy egyszer hozzafer es mindent lat minden baka... :D
   
 12. kamm

  kamm Well-Known Member

  Dehogynem, mar most is linkelhetnenek, ha meglenne hozza minden. A sved gepek mar vagy 50 eve (!) sajat network linket hasznalnak, az elso meg analog (!) megoldassal ment, az amcsik is oket tanulmanyoztak.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  2020-van nem 1980...Teljesen más szemléletű haderők vannak mint ezelőtt 30-40 évvel.

  Az a te dolgod,hogy valamilyen nosztalgikus romantika vonz a 80-as évekhez de ne próbáld megmagyarázni,hogy az ami akkor működött az most is jó.
   
  arcas, kamm and megazez like this.
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  Teljesen más méretű haderők vannak, ez így pontos.

  Mindazonálltal tartalékos egységesek újjonan csak első vonalbeli technikával szabad felállítani. Ők is több mint egy emberöltőig fogják azt használni, ha már most nem kiváló, képzelhetjük mi lesz harminc év múlva!
   
 15. kamm

  kamm Well-Known Member


  Ez hulyeseg, mar a legelso mondat is, mai 2A7 ara kabe 2x annyi, mig a korszerusites sokkal tobb lenne, mint lattuk a lengyelek maguk is csak $5M/hk aron hoztak ki ugy, hogy a test pancelja maradt.
   
 16. kamm

  kamm Well-Known Member

  Pontosan errol beszelek, Kovacs teljesitmenye egyenesen siralmas volt, hiaba toltott eveket a kulugyben. Ertem, hogy Horn sajat projektkent kezelte a kulpolt, o iranyitotta Kovacsot, de ez meg Kovacs alkuja, hogy feliratkozott es maradt egy mameluknak. EMberileg lehet nagyon kedves ember, de kulpolitikuskent egyetlen komoly akciot nem tudok felhozni mellette.
   
 17. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Gondolom kell majd bő egy-két év, míg elterjed. De ha nem és pár hónapról van csak szó, akkor lehet tényleg hüllyeség az RPG-ket eröltetni.
   
 18. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  Azért érdekes, hogy ez a "jó lesz az még valamire" hozzáállás vezetett a Mi-24-esek reaktiválásához, amit most a T-72, RPG, 7,62, stb. mellett tovább kardoskodók meg amúgy nagy élvezettel szidnak.
   
 19. Negan

  Negan Well-Known Member

  Velünk szemben,és a MHval szemben vannak fölényben.De attol még a hadműveleti területhez mérten (az ukik kivételével talán) a manővererők kicsik,és az élvonalhoz képest hiányos felszereltségűek.
  Konkrét pl..Szerbeknek van 8db valóban harcképes Mihujuk-de nincs rajtuk DRCM,Légierejük lényegében nincs.Vannak dronjaik,de korlátozott számban.Vagyis szárazfőldi haderejük,konkrétan a tüzérségük,ugyan nekünk félelmetes-de nem egy US Army páncélos hadosztálynak,az megeszi reggelire.Már ha az USAF hagy belőle valamit nekik
   
 20. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  A SF műveletek nem feltétlenül így működnek ebben a környezetben. A Közel-Keleten, abszolút légifölény mellett esetleg.
   

Ezen oldal megosztása