1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  Az L-59NG pilóta nélkül sokkal kevesebbe kerül, és 1-2 hónapja levezettük többekkel, hogy 0.85 Mach kihozható belőle. Magyar fejlesztés jelenleg is van drón-pilóta le-/felszállással, utána programozott útvonal repüléssel, cserélhető Gripen követésre pl.
  Az "AI kell" csak "vakítás" plusz pár milliárdért ($) az USA kongresszusnak, a fegyverhordozói alkalmazáshoz nem kell.
  A Griff (is) tud indítani más platformon(másik Gripen-en, ...) lévő fegyvereket ! ! !
  ...Link-16, ha jól emléxem...

  A "fullos" L-59NG 10m $. Az F-16 átalakítás lett volna 20 éve 500e $, pilóta/drón kettős üzemmódra. A technikai fejlődés miatt ma sem lenne már drágább, sőt...
  A "fullos" Bayractar-2 felderítő/csapásmerő drón piaci ára 3m $.
  Nekünk, nem nulláról indulva(L-59NG), saját-magunknak(nyereséget nem rakunk egyik zsebből a másikba), 2-5 között lenne, és nem 250 km/h sebességgel(mint a B-), hanem kb. 0.85 M-el.

  Vannak technikai kérdések nyilván, amiket saját magunknak -fizetve :) - kellene megoldani végre, nem pedig a "fejős-tehén" szerepet vállalni ! ! !
   
 2. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Nem hulyeség.Amilyen korszerűsítésről te beszélsz az összegszeruen az orosz illetve a lengyel T-72 korszerűsítést jelenti a csehek ennél jóval szerényebb korszerűsítésre vállalkoztak (és még ezzel sem haladnak) pl a T-72 védelmét nem korszerűsítik,ott van a másik cikkben,hogy mit modernizálnak ráadásul az erre szánt összeg még erre sem elég ezért megy a huzavona:)
   
 3. papi

  papi Well-Known Member

  Dánia, Norvégia, Svédország, Finnország, Fehéroroszország, UK, Ausztria, Spanyolország, Franciaország, Görögország, Lettország, Litvánia, Észtország, Lengyelország, Írország, Olaszország így fejből.
  A Dán Nemzeti Gárda hadnagya.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  borisz, Terminator, Galthran and 9 others like this.
 4. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Már mennyire is gondolunk,mennyi kellene a cg-ből?
   
 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Várjál! A lengyelek egy külön "állatfajta" (ezt most csak félig pejoratívan értem, és senki lengyel fel és lemenőit nem szeretném megsérteni).
  A Lengyelek upgrade-jét szerintem fele annyiért is megcsinálták volna a németek, ha nem oktondiskodnak a saját elemek integrálásával, valamint a saját kivitelezéssel.
  Miközben a Leo 2PL valahol az A6 szintjén lesz.
  A rendes A7+ upgrade-re is lett volna lehetőség, de csak full német kivitelezésben. Tudtommal a németek a saját A7V upgradejük esetén hozzányúlnak a páncéltesthez is.
   
  endre likes this.
 6. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Ha jól értem, összefoglalta a Lockheed S-3 Viking lényegét. Bár kihagyta belőle a szárazföldi csapás, CM indítás képességét. :)
   
 7. dkes

  dkes Well-Known Member

  Az odáig rendben van, hogy az én hozzászólásomra válaszoltál, de a hsz -ed tartalma miatt nem vagyok biztos benne, hogy nem nyomtál-e félre ... Úgy egyébként gondoltam, hogy "angolosan" távolmaradok, de aztán így mégse :)

  Ugye a mai nap/a héten/elmúlt időszakban kb. raklap számra írtam, hogy amennyiben bármi komolyabb "galiba" lenne a reguláris erőkkel vagy azok felszerelésével (ilyen-olyan fogyás miatti jelentős képességcsökkenés) - akkor kb. k@rva gyorsan fehér zászlót lengetni, mert a "B terv" a mészárlás (mármint a rossz oldalán). Ennek melyik része nem érthető?

  A tartalékosokkal kapcsolatban szintjén sokadszorra az elképzelésem - most csak nagyon zanzásítva:

  - ÖMT (ha eljutunk oda, hogy túlnyomórészt aránylag frissen leszerelt hivatásosok/szerződésesek alkotják): fő manővererők békelétszámának feltöltése - amennyiben marad, akkor sorban a többi egységet is.
  - ÖTT : Teherautósofőr, targoncás/pakoló a logisztikai központban vagy egyéb raktárakban, őrszolgálat kiegészítése laktanyákban/raktárakban egyéb, tűzoltó szolgálat, konyhás, "kiskutyafülefarka", de leginkább a hátországban. Azaz nemhogy az ellen "élcsapatai" közelébe nem engedném Őket, hanem még a szabadcsapatai közelébe sem ...

  És egyelőre még a fentiek is a "fantázia birodalma" ...

  Azt is írtam párszor, hogy az ellen szabadcsapataI/sokadvonalas brigádjai ellen egy jól felszerelt és modern regulárisokat könnyű dandár konstrukcióban (KMZ -t nem ide) képzelek el, ha majd egyszer lesz ilyen. Ezek nem AK -s bakák - lépcsőházról-lépcsőházra stílusban. Hanem az olyan "szó nélkül bontjuk a fél várost, ha kell" típusú arcok illetve felszerelésekkel ...

  Az eddigiekkel nem értesz egyet? OK, mondj jobbat.

  Namost az urasan kihajigálunk mindent (mármint irreverzibilis módon) dologgal továbbra sem értek egyet. Részletesen leírtam miért nem. Egyelőre a "letolt gatyán" (technika vonalon) kívül nincs semmi. Amennyiben majd lassan csorog egy-két dolog, akkor az volt a mondás a részemről, hogy toljuk be a laktanya sarkába a mostani dolgokat. Nulla költéssel, nulla semmivel (bakker még a kohó is egy rakás pénzbe kerül ezeknél).

  Erre jönnek a válaszok (nem Tőled), hogy akkor a tartalékosnak/milicistának majd az USA/német és az orosz élcsapatokat kellene legyalulni (hogymi? :confused:) ... Még jó, hogy nem egyszerre ... :D

  A 'Negan' -nak írt válaszodra - csak azért, mert ezt a témakört is pedzegettem részleteiben korábban.

  "Semmit nem ér a milícia, ha nem találkozik hozzá méltó erővel. Senki nem tart fenn ilyen erőt a környéken. Vagy én nem látok valamit?"

  Na ebben pont 100% -ban nincs igazad. Úgy egyébként a saját civil lakosságot tekinthetjük "méltó erőnek"? Ugye ezen országokban (sajnos) sok esetben nem mindig az ellen fegyveres erőivel (legyen az bármilyen) keresik a "harcérintkezést ...

  Pont a szomszédos államok baromira erős "szabadcsapat képző" képességgel rendelkeznek. Ld. közelmúlt illetve jelen (délszlávok, ukránok) vagy akár az elmúlt bő egy évszázadban kb. minden "jószomszédnál". Több- akár soktízezres nagyságrendben. Semmilyen erkölcsi- vagy morális gáttal (!!). Úgy mellesleg itt-ott némi (sokadvonalas) nehéztechnikával is.

  Csak példaként - ugye pont most volt nemrégen bedobva egy YT videó asszem a 300 kilőtt ukrán T-64 tankról. Namost azokat a kilőtt roncsokat nem a madarak hordták ám oda össze ...
   
 8. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ez az egesz borazsztoan atpolitizalt mindenhol, plane a regionkban.

  A litvan 30mm Boxereknel is erezheto a politikai "olcsositas, $5M koruli aruk joval ar alatt van, mondjuk elvileg nagyobb uzlet resze is... szerintem nalunk is ez az irany.

  Eszakon a Patria a svedeknel, letteknel, eszteknel mar van, sot, az eszt hadicegbe be is vasaroltak magukat a finnek, helyben fejlesztik a varianst.
  Szlovakoknal lett volna Patria (Vydra - uszokepes! :)), de dragan, vmi $5M korul, ami igy aztan belefulladt a lokalpolitika mocsaraba: https://euro-sd.com/2019/08/news/14351/slovakia-prolongs-procurement-of-armoured-vehicles/
  Szlovenek Patriat vettek 2006-ban, $2.3M korul.
  Horvatok Patriat vettek 2007-ben, $1,5M korul.
  A cseheknel is a Patria gyozott a tenderen, majd hirtelen megis Pandurt vettek...

  ...ez egy mocskos csata a finn-europai Patria es az amerikai oriasceg General Dynamics kozott, evek ota.
  Az amerikai GD (vmi 40x akkora, mint a finn ceg), miutan felvasarolt szinte mindenkit Europaban, penzt akar csinalni es kokemeny politikai sullyal siman kitolja a Patriat mindenhonnan (portugal, sved, szaudi, belga, spanyol, dan, roman stb tenderek), a finnek meg vissza akarnak vagni, mindegy hogyan - jo starter a temaban: https://en.wikipedia.org/wiki/Patria_case

  Orbanek - okosan - komolyabban ra sem neznek semmilyen GD cuccra, lathatoan Boxert es Patriat versenyeztetnek/ttek.
  A finneke uszokepes, mozgekonyabb, legalabb 30% olcsobb es bizonyitott mar a lengyeleknel is, nem veletlenul mondom, hogy nekunk bizony Patria kellene.
  Ha a Boxert le is arazzak a nemetek a Patria szintjere, meg mindig idegesitene az uszokepesseg hianya es a limitalt fegyverzet opcio (kb van a Puma tornya meg esetleg a Lance 2.0 rahekkelik, oszt jonapot). A Boxernek biztosan dragabb az uzemeltetese is, bar ez utobbi belearazhatjak.

  Ha meglenne a politikai akarat, akkor a V4 beleallhatna a Patriaba, plane a lengyelekkel, de a csehek-szlovakok teljesen elmerultek a politikaban, remenytelenek ezugyben.
   
  tong djagbu and dkes like this.
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Tiltakozom bíró úr!
  A véleményem röviden a projektről:
  • A Mi-24 helyett egyelőre nincs más, és közvetlen utód sem látszik (Mi-24 felújítás: indokolható ).
  • A T-72-esek helyett már van más (T-72-es felújítás: no way, csak ha azért hozzák rendbe, mert akkor többet ér eladásnál).
  • Az RPG nem kér enni. Raktárban elvan, még mindig van rá sok kiképzett leszerelt, korlátaival használható, én tartalékosoknak letárolnám, új/fejlesztett rakétát csak konfliktus esetén szereznék be)
  • 7,62 nagyjából ugyan az, mint az RPG. Mind a karabélyra mind a PKM-re, mind a SVD-re értem. Ha van hozzá még lőszer, akkor tessék letárolni. Újat már nem kell hozzá venni.
   Ha kellemetlenné válik a szitu, akkor a tartalékosoknak/lakosságnak ki lehet osztani, ha már más nem maradt. Ez olyan, mint a konzerv löncshús a spájzban. Magadtól nem kívánod, de ha karanténba kerülsz, akkor nagyon jól jön, ha csak másnap hajlandó neked valaki bevásárolni. o_O:)
   
  endre, tindalos, borisz and 2 others like this.
 10. kamm

  kamm Well-Known Member  Te mi a banatrol beszelsz? Meg repulni as alig tudjak a romanok a gepeiket, az egvilagon semmit nem vettek hozza.
   
  Fundin likes this.
 11. kamm

  kamm Well-Known Member

  Pontosan, Mar 10x leirtuk, a romanok Europa Indiaja, meg az iparag szerint is: osszevissza bejelentenek mindent, a megrendelest, annak elfogadasat, engedelyezest, aztan amerikai engedelyezest, annak elfogadasat stb - aztan nincs penz semmire, igy nem is vesznek semmit vagy max a toredeket.
  Egy vicc az egesz roman modernizalas, total kaosz es irgalmatlan osszegeket elcsapnak olyasmire, amire az amerikaiak - okosan - behulyitik oket, csak kezeljek oket felnottkent es baratkent az amcsik, ennyi.
   
  marton likes this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az NG-nek milyen más fegyverzete van? Mert a jenki NG is szép nevű, csak elsővonalas harkocsijai is vannak. Az ANG meg F-22-vel is repül.
  Szóval önmagában a névnél több kell. Ha van legalább valami APC mozgáshoz és legalább valami olyan ATGM, ami 30 éves hk-t kilő, akkor van értelme. Egyébként szerintem nem sok.
   
 13. kamm

  kamm Well-Known Member

  En ertem, hogy az iras mit akar mondani, de ezt kar manipulalt avagy teves szamokkal megtamasztani. Soha nem kapsz $8M 2A7-et, ez biztos. :)

  Hat, megneznem a nemetek arait is... egy biztos, uj 2A7 nem lesz $8M, az biztos.
   
 14. kamm

  kamm Well-Known Member

 15. migfun

  migfun Well-Known Member

  Miért indokolható? Pont az a képessége hiányzik, amiért értelme lett volna a felújításnak; nincs hozzá irányított tankelhárító fegyverzet...
   
  honved likes this.
 16. kamm

  kamm Well-Known Member

  Minden, ami kell. Olvass utana, ne probalj szamon kerni.

  Egyreszt azert, mert nagy orszag, masreszt azert, mert az amerikai NG egy nagy hazugsag mar regen - nem teruletvedelmi ero, hanem siman olcso expedicios ero is, bevetik oket mindenhol, Irakban stb.

  Szoval mindenhol van is, csak te nem tudsz rola, viszont nagyhangon velemenyt alkotsz. RPG-CG szintu eszkozuk mindenhol van, mortarok stb - Svajcban lathatsz parasztokat aknavetovel a vallukon setalni a hegyekben nemi gyakorlasra...
   
  Negan likes this.
 17. kamm

  kamm Well-Known Member

  Igen, a fegyverzet lemaradt, de szerintem az is jonni fog rovidesen.
   
 18. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Letárolni?Amugy az nem lehet hogy lejárt a fejek szavideje és ezért gondolták hogy lecserélik az rpg-t?Mint a pct rakétáknál,csak itt senkinek sem jutott eszébe ellőni.
   
 19. papi

  papi Well-Known Member

  Milyen feladatra szánod őket? Hátországban ellátmánylerakatok őrzésére, rendészeti feladatokra, kapcsolattartásra a lakossággal, vagy mennek a darálóba. Első esetben tökéletesen megfelel a terepjáró, teherautó levedlett előző generációs karabély is.
   
  borisz likes this.
 20. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  A 24-esek felújításának értelmét abban találtam meg, hogy volt pilótának, műszakinak értelmes dolga. Harcértékük a sokat emlegetett "milíciák" ellen releváns, más tekintetben nem értelmezhető.
  A többiekre pedig csak azt látom, hogy OK, eltesszük valahová, mert nem dobjuk ki. Aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy ott áll halomszám egy nagy rakás ócskavas. Mint, ahogy mondjuk Tatáról vonatszám kellett elhordani a "jó lesz még valamire" technikákat. Ezzel is pont erre számítok, semmi egyébre.
  Lesz új fegyver, azokhoz remélhetőleg lesz kellő mennyiségű új lőszer. Inkább abból vegyünk még annyit, ami a mi kis tartalékosainknak is jó, mint betároljuk a múzeumot.
   

Ezen oldal megosztása