1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Háát egyrészt erről fingunk sincs, hogy mi van hozzá. Azt hittük, hogy a Gripenekre sincs AIM-9, aztán csak megjelent, amikor ki kellett menni a BAP-ra.
  Nagyjából szerintem a Mi-24-esek is egy olyan ügy, mint a T-72. KB. fél évente változik, hogy mit fognak vele csinálni. Erre meg felesleges bármilyen régi ATGM-et beszerezni. Meg lehet nézni az AN-26-osokat is. Tavaly év végén még felújítás volt napirenden.
  Pozitív hozadéka még, hogy a hajózó állomány a rendszerben maradt.
  Ezen felül meg szerintem a MH vezetése ezek meglétét egy szükséges minimumnak gondolja, mint a maradék 1 zl.nyi rendszerben tartott T-72-est.
   
  kamm and marton like this.
 2. Azzurro

  Azzurro Well-Known Member

  "Nem kell mindent elhinni amit az M1-en mondanak." Ezt sem gyakran lehet olvasni ezen az oldalon. Már ezért megérte.
   
 3. krisss

  krisss Well-Known Member

  Kivéve, hogy a T-72 sose változott, mióta 2026 a 2026.
   
  honved and fedett_mókus like this.
 4. Negan

  Negan Well-Known Member

  Hát a jenk NG pont rossz analóg nekünk.Az nem területvédelmi erő ma már,hanem tartalékos manővererő.
  És nem csak ATGM-ből áll a világ.Az ócska,elaggott,de filléres és könnyen kezelhető Type63 sorozatvető,ha kap egy kummulativ altöltetes kazettás fejet,egy tűzcsapással kiiktathat egy századnyi méregdrága szupermodern hk-t.Ha utána otthagyja a kezelőszemélyzet,akkor is megérte az árát-annyira olcsó.Ősöreg M40 hsn ágyúbol ki lehet lőni a LAHAT rakétát,miközben 6km távra támogató tüzet tud adni-és primitiv,könnyen kezelhető eszköz.Bozótnéger is elboldogul vele.Stb.
  Egy csomó olyan eszköz van,aminek már a manővererőknél semmi keresnivalója,de területvédelmi miliciáknak meg nagyon jó.Mert olcsó és egyszerűen kezelhető.RPG7 is ilyen.Nyilt prérin már nem sokat ér,de városvédelemben még jol használható.
   
  tong djagbu, LMzek 2.0 and Galthran like this.
 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem hinném, akkor vennének hozzá a bolgároktól, csehektől, szerbektől másik rakétát. A CG-vel generáció váltás van folyamatban. Ami jó még azt addig kell tartani, amíg OK, utána meg elbúcsúzni. RPG-7-et már senki nem vesz meg tőlünk. A 7,62-es fegyverek viszont még elég sokáig piacképesek lehetnek.
   
 6. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  A cikkben csak annyi szerepel,hogy Leo 2 nem ír konkrét variánsról
  a cseh fórumon azt írták,hogy a csehek kértek 2013 magasságában árajánlatot a németektől új gyártású a Leo2A5 illetve Leo2A6-a a cseh fórumozók szerint ezt az árat használta a cikkíró.
   
 7. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  nemrég vettek a szerbek kínai drónokat, itt van néhány kép . van hozzá rakéta is, irányított
  csak hogy ismerjük a potenciális ellenséget is


  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ezen 4 tételből nagyjából a 7.62-es karabély és puskalőszeres fegyverekből tudsz pénzt csinálni. Azok mondjuk időtállóak. Egy esetlegesen lejáró rakétás RPG-7 készlettet már csak háborús övezetbe tudsz eladni, azt meg a különböző embargók azonnal tiltják. A T-72 ugyan ez, csak ott még költeni is kellene rá, hogy legalább valamelyik 3. világban uralkodó hadúr legalább kicsit villoghasson velük a dísszemlén. Másrészt a NATO vállalások sem biztos, hogy mennének még a Leok rendszerbe állításáig.
  A Mi-24-esek eladása is meredek. Azt max. Olyan venné meg, akinek van saját felújító kapacitása, mert a gyártói élettartamot már lassan elérik.
   
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Őőő... Amennyire Benkő papa temette őket 1 évvel ezelőtt, annyira meglepődtem, hogy most meg valami olyat nyilatkozott, hogy "Még kiderül."
   
 10. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Felejsd már el hogy a ÖMT/ÖTT csak volt katonákra épüljön. Ezzel nem leszel előrébb max a rendelkezesre álló humán erőforást konzerválod le egy szük körben.
  Normális kiépitett ÖTT/ÖMT re lenne szükség. Ahhoz meg nem csak szűk humán erőforrásokra épüljön. Ép ezert jegyeztem meg korábban hogy jó lenne ezt a 6 hónapos speciális tartalékos rendszert meghagyni és kibővítenni a polgári/rendvédelmi irányba is.
  A honvédelmi alapismereteket meg rábővítenni a cégekre. 20 napra még a járvány után se fogják engedni legtöbb helyen el az embert. De iskolarendszerű modulban. Plusz némi "kárpotlásért" már enyhülne a jég. Utánna ha ismét gebasz lenne akkor pl lehetne olyan szerződést is kötni hogy ha csökken a termelés akkor azok az emberek akik valamilyen honvédelmi alapismeret rendszerben vannak vagy ÖTT be akkor szabadon választhatóan tudjanak belépni il visszalépni a spec tartalékos rendszerbe. Mivel már részben kiképzet/felkészített emberekről van szó így szolgálatott is tudnának vállalni egy felkészítés után ott ahol lehet. A cégeknek meg azért lenne jó részben ha ismét beindulnak akkor nem 0 ról kellene nekik betanítani az embert.
   
  krokomach and honved like this.
 11. krisss

  krisss Well-Known Member

  Mikor? Pár hónapja is kijelentette, hogy az A7-esek beérkezésekor kivonásra kerülnek és eddig sem volt más az álláspont.
   
  endre, arcas and fedett_mókus like this.
 12. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  A szerbek párran már megj itt hogy azért vehetek kínai dront hogy a saját fejlesztéseiket ki tudják építenni il szintet lépjenek.
   
 13. honved

  honved Well-Known Member

  A helyzet az, hogy méretünk és erőforrásaink folytán, hazánknak soha nem lesz több százezer főt felvonultató hadereje a közeljövőben. Ami realitás lehet, hogy a rendelkezésünkre álló katonákat, a legkorszerűbb technikával szereljük fel és megpróbáljuk a legjobb és leghatékonyabb kiképzést biztosítani számukra. A tartalék, ami most kezd formálódni, két fő dolgon áll vagy bukik majd, ha kiforrja magát. Mármint eredményesség, vagy eredménytelenség terén. Az egyik, hogy nekik is a lehető legjobb fegyverzetet és felszerelést kell biztosítani. A másik, a szintén magas színvonalon álló kiképzés, amiről eddig nem sokat tudunk még. Mindenképp el kell jutni a tartalékos erőkkel is oda, hogy valamikor majd, nehéz fegyverzettel bírjanak, amennyiben komolyan vesszük őket. Nehézfegyverben kaphatják, az aktív alakulatoknál lecserélt eszközöket, ezt el tudom fogadni, hisz az isten minden pénze nincs nálunk. Viszont kézifegyverekben, személyi felszerelésben, ugyan azt a szintet kell hozni náluk is, mint a profinak mondott erőknél. Akkor rendelkezni fognak értéklehető harcértékkel is. Az esetben, nem csak hátországi objektumvédelemre, utcai járőrözésre, közlekedési utak, csomópontok biztosítására lehet használni őket.
   
 14. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  ezt mikori nyilatkozat? csak mert én úgy tudom hogy azóta hogy lenyilatkozta hogy az A7-ek érkezésével ki lesznek vonva nem jött új hivatalos álláspont
   
 15. Negan

  Negan Well-Known Member

  Tea jenki NG-t látod mintának,amire szerintem nincs pénzünk.Én a svájci területvédelmi miliciát.
   
 16. Azzurro

  Azzurro Well-Known Member

  Attól nagyobb hibát nem követhetünk el, hogy lebecsüljük a románokat. Hála az égnek vettek egy halom jó drága Patriot üteget, remélhetőleg elköltenek pár milliárd dollárt a haditengerészetre is, de azt nem szabad elfelejtenünk, hogy vettek - érdekesen nagy számú - nagyon potens és számunkra több, mint veszélyes HIMARS sorozatvetőt is. Arról nem beszélve, hogy még mindig többszörös túlerőben vannak.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 17. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  megint kezdjük Isteníteni a szőröstalpúakat? vettek himars oké, más? semmi , nulla, az hogy meg túlerőben vannak... hát azért a technikai részét is nézzük már... és most nem arról beszélek vagy ne arról beszéljünk hogy miket mondtak hogy MAJD vesznek, hanem amit tényleg le is rendeltek.
   
 18. kamm

  kamm Well-Known Member

  Az meg jobban fel van szerelve, mint az amerikaiak - bar utobbi csak amiatt, mert mindenki szirszar negyveneves Bradleykben furikazik. :D
   
 19. honved

  honved Well-Known Member

  Tartalékos erőknek, alakulatoknak is csak akkor van értelmük és illeszthetők a hadrendbe, ha normális harcértékkel bírnak. Olyan tartalékosoknak, akik csak egy alap lőgyakorlatot lőttek AK-val és alig kaptak harcászati kiképzést, támogató nehézfegyverük nincs, harcbavetésük komoly kockázatot rejt, negatív értelemben. Márpedig olyan haderő, amelyiknek csak 2 lövész dandára, 1 felderítő ezrede, 1 különleges erejű dandára jelenti a harcoló erőt, az bizony háborús helyzetben harca fogja vetni a tartalékosait is az első vonalban. Bármit is állít most békében erről, bárki is. Mert rákényszerül.
   
  fedett_mókus likes this.
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És az első helikopter szétlövi az egészet, mert nincs légvédelme... Még NIR-rel is..
  Ez a bibi...
   
  endre likes this.

Ezen oldal megosztása