1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  Milyen Hindről? Milyen spike?(a Románoknak van de nekünk?) S ezek után beszélni autód kártyáról...
  Na jó éjt!
   
  borisz likes this.
 2. kamm

  kamm Well-Known Member

  De igen, peldaul a lengyelekevel megegyezo 20 inditot (18 eles + 2 trainer), az 108 M270 cso avagy 84 plusz 8 ATACMS $415M korul - csak nem tudom, akarunk-e amerikait venni... van barmifele europai rendszer, ami ilyesmit tud?
   
 3. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ja, rad fer az alvas, beleugrasz egy parbeszedbe anelkul, hogy a felet birnad kovetni.
   
 4. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  tong djagbu and fedett_mókus like this.
 5. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ezt en irtam, hol a forrasmegjeloles? :D
   
  Wilson, Schurrer and fedett_mókus like this.
 6. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  hát, elég sok canceled van, mondom már egy ideje de ez is csak azt mutatja nekem hogy pénz náluk nagyon hamar elfogy, nincs is baj ezzel, legérdekesebb pont a MBT " under consideration" :D :D :D
   
 7. kamm

  kamm Well-Known Member

  Minden, ami nem "acquired", az csak terv maradt, nem volt avagy nincs ra penz. :)

  Uszkve 8-10 ev alatt elkoltottek cirka $4B korul es ebbol sikerult venniuk 12 darab hasznalt F-18A-t, egy marek HIMARSot, egy adag Patroitot, mutatoba 6-8 darab kerekes 8x8-at es egy csomo 6x6 teherautot, vettek egy csomo Spike-ot mindenre es hasonlok, ennyi. :D
  A katonak regi acelsisakban rohangasznak, AK-kat markolaszva, BTR-60-asokban, BMP-1esekben meg T-55/65-ben furikaznak.
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Semmi autóskártya szintű hülyeség. Az angol felderítés kiszúra, hogy Falklandon hol van tábori reptér szerűség. Jól szét is lőtték. Tudod, 1982-es felderítési szint.

  Ma, ha gépkarabélyos őriz valamit, akkor az ellen megköszöni, akkor ott van valami. És, ha nem védi semmi, akkor összefüggő frontvonal híján egy heli vagy kis UAV odamegy és 1 db ATGM vagy 1 db 250 kg bomba is elég szép kárt okoz.

  Nem hiába mondom azt, amit. Egy korszerű haderő egy buborékot hoz maga körül létre. AHEAD lőszeres AAA, MANPAD és NASAMS szerű cucc a repcsik ellen. Ami ezen kívül van, azt kurva gyorsan agyoncsapják.

  Te mit látsz most élesben ahol lőnek? Nem figyelsz...? Lehet karabélyosokkal őriztetni a logisztikáz, csak eredménye egy török szintű drónozás ellen is kérdőjeles.

  Ebben semmi autóskártya nincs.
   
  alfa74 and endre like this.
 9. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  tudom, csak azért emeltem ki az MBT-t mert nekem az a legviccesebb
  F16 de gondolom csak elírtad
  hát azért, sajnos így is több mint amit nekünk sikerült 1990 és 2015 között
   
  alfa74 and kamm like this.
 10. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ennek mi koze ehhez megint? Komolyan, valami furcsan szethullott logikad van... nem is errol szolt az egesz tarsalgas - itt mindenki hulye ma, ti vasarnap is isztok? :)

  Arrol van szo, hogy attol nem ertektelen a Hind+Spike, mert esetleg a gyalogsagnal (mashol, akarhol, erted?) lehet MANPAD.
  Aki viszont ezt nem erti es megis az ellenkezojet gondolja, az elakadt az autoskartyanal.

  Milyen ellenseges heli a hatorszagban, basszus? Milyen idegen UAV megy hova? :D
  Egyre hajmeresztobb dolgokat rangatsz elo. Szerintem fogalmad sincs, hogyan modelleznek meg az uzleti eletben is dolgokat, plane arrol, hogyan az ilyen war games soran.


  Utoljara: az eredeti kommentje valakinek az volt, hogy a gardistakat hatorszagban, objektumvedelemre, rendeszetre, lakossagi jarornek stb siman lehet hasznalni.

  Erre te elejtetted a gyogyszereid es helikoptereket meg UAV-ket vizionalsz a hatorszagba, raadasul objektumok kornyeken... ki is a villamos?
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mindenki hülye? Talán, ha megnézted volna, hogy mihez szólok hozzá...
  Anyám...

  De ma ilyen nincs. 30-40 éve tényleg az volt, hogy helis deszant kirakja a mélységi felderítőt vagy SF-et és az csinál valamit a hátországban, a sikerül.
  De baszod, nem tűnik fel, hogy ma mit művelnek dórnokkal? Ma legfeljebb felderítő. Látja az objektumvédő gárdisát. Hurrá. Leszarja. Bezavarnak egy viszonylag olcsó drónt, és az ellen semmit nem ér a gárdista.

  Jó lenne figyelni...
   
  fishbed, endre and dudi like this.
 12. kamm

  kamm Well-Known Member

  Persze, koszi.

  Nagyvonalu voltam, szinte mindent az elmult 4-5 evben rendeltek. Mindenki az oroszok Ukrajna elleni aggreszioja ota fegyverkezik sebesen, konkretan Crimea 2014-es megszallasa ota, azelott almos volt a magyar hozzaallas is.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  A gárdista a mélysegi felderítő raj ellen sem ér semmit(mondjuk azok inkább szétlövetik mint maguk intézik el de ez sem elképzelhetetlen) pláne nem egy SF csoport ellen...
   
 14. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Én tegnap olvastam ezt a Főtér romániai magyar online lap Patriotos cikkének kommentszekciójában akkor ezek szerint te írtad azt a kommentet:):)
   
  kamm likes this.
 15. kamm

  kamm Well-Known Member

  En figyelem...

  ... de azt te nem erted, hogy ennek igy semmi ertelme. Gardista allhat minden sarkon, minden epuletre dronozkat fog a magikusan hatorszagba keveredett melysegi kuldeni? Nincs legvedelem egyaltalan, radarok, semmi eszleles? Az elkepzeles teljesen autoskartya-szint, ez nem igy megy.
  Szituacios gyakorlaton is feltetelezunk egy helyzetet, amihez odakerulve mar tortentek lepesek - egy ilyen szitu eseten gondolom mar minden ertekesebb objektumon lenne minimum legvedelmi geppuska, a radarok mutatnak a dronokat, lenne ellenuk vedelmi rendszer, civil dronokat mar ugye regen betiltottak stb.
  Egy hatorszgban a gardista az ajtoban nem frontharcot viv, az isten szerelmere, ezt probalta az eredeti komment elmagyarazni.
   
 16. kamm

  kamm Well-Known Member

  En irtam ugy 3-4 napja valahol itt, ebben a temaban, vicces, hogy terjed az ilyesmi, zsenialis. :D

   
 17. kamm

  kamm Well-Known Member

  De nem is errol volt szo, ez molnibalage agyament logikaja, gyakorlatilag a tipikus strawman ervelese, mindig ezt csinalja - azzal vitazik, amire van valasza, nem azzal, amit a masik mondott vagy irt. :)
   
 18. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Ráadásul románul írták kimásoltam így néz ki románul."Opinia industriei de apărare este că sunt India Europei":):)
   
  kamm likes this.
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A hh csúcsán, amikor RT és légvédelmis egységeknek volt 50+ nagy radarja, akkor is vadászgépek ellen talán 100 méteres magasságig volt papíron észlelés.
  Egy kis drónt, a mai radarmennyiség mellett ott és akkor jön át a kis magasságon, amikor neki tetszik...

  Nem viccből mondom. Ami nincs a buborékon belül, az egyre inkább agyoncsapják az olcsóbb drónok. Ez zajlik ma élesben.
  Az, hogy egy lévédelmi géppuska mennyit ért, azt a légvédelmis cikkemből láthatod. Semmit. Még nappal sem, nemhogy éjszaka.

  Ma kb. arra kell készülni, hogy 2-3 nagyobb létesítményt tudnál védeni jó sok NASAMS indító és radar esetén repcsik és értelmezhető méretű, legalább 3-4 méteres fesztávú drón lenne, de akkor AHEAD-es AAA is kell, mert ezt rakétával nem bírod. Ami nincs ezekkel bevédve ÉS megtalálják, akkor az előbb utóbb felkerül egy célpont listára és meg a drón.

  És amíg egy öngyilkos drón 1M alatt is kijön már, akkor is sok lapon nem osztanak az olyan objektumnak, aminek nincs légvédelme. A gárdista ott szépen megnézi, ahogy felrobban az egész.

  @rudi nem véletlenül linkel be sok drónos támadást és technológiát.
  Az, hogy ma kézifegyveres muksók őrizennek bármit, annak kb. lassan funkciója nincs. Civielekt megfékeznek meg arkan féle seggfejeket, de kb. ennyit tudnak. Minimum drón elleni 20 km-es radar kell, de akkor meg drónok elleni kézifegyver is, ami kb. MANPAD szinten kezdődik. De az sem jó a kis IR képes célok ellen és más kézi eköz HMZ-je korlátos. Meg éjszaka hogyan használod? Akkor éjjellátós cucc kell... --> Igen hamar ott vagy, akkor akkor ez miféle milícia...? Elsővonalbeli felszereléssel...?
   
  fishbed, endre and Hegylakó like this.
 20. kamm

  kamm Well-Known Member

  Van linked?
  Hat, romanul nem tudok, nem is tervezem, hogy megtanulom. :D tipikusan csak nyugati nyelveket beszelek (najo, oroszul tudok olvasni meg talan meg beszelni is, de csak azert, mert 12 evig kellett tanulnom - viszont mert uszkve otven evig hivatlankent nalunk voltak, ezert nem vagyok hajlando oroszul beszelni, miota vegre kivonultak, amit meg orosz barataim is elfogadnak. :p)
   

Ezen oldal megosztása