1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ez idaig oke, de a modern legvedelem a hatarzonaban azert mar eszleli oket. Tudod, hatorszag...

  Majd ranezek, de gondolom a semmit azert tulzas. :)

  A hatorszagban azert logikusan nem ennyire konnyu megkozeliteni egy hadban allo orszag komplexumat, no meg gardistat mindenhova allithatsz, ahhoz komoly felderites kell, hogy kideruljon, mi es hol van tarolva.

  De hat ezt magyarazzuk egy ideje: hatorszagban nem kell aktiv frontharcos funkcio es igy nem muszaj a felszereles sem. :)
  Mondjuk azt hozzateszem, hogy ha vonzova akarjuk tenni, mint amolyan modern MHSz-t, akkor szerintem igenis kell nekik korrekt fegyver, normalis ruhazat, jo sok gyakorlasi lehetoseg, utobbi lehet RPG es CG vegyesen, jarmunek viszont eleg a levedlett honvedsegi es a "terep IFA" avagy RABA...
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem, pont ez a gond.  Percekig azt sem tudom megszámolni mennyi ember előtt. Egy igazi drónraj ellen, amikor jön 4-5 egyidőben és van legfeljebb 10 sec-ez mission impossible...
  És akkor ez hány tűzfegyver, hány éjjellátó lenne 0-24 órában?
  A drónok ellen kb, minden védendő célhoz radar kell, hogy észleled. De, ha az ellennek van EW-je, akkor a muris az, hogy azokat fogja bemérni. De legalább látod, ha jönnek...

  Kérlek vázold fel, hogy ha ma itt lenne a Z2026 eddig összes ismert tervezett beszerzézse, akkor a 10- 30 méteren jövő drónokat mi észlelné és lőné le?
  Mondjad a drónoknak. A dandár képes lehet mag köré buborékot vonni, de azon túl..
   
  fishbed, zeal, endre and 1 other person like this.
 3. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Nincs a Himarsnak Európai megfelelője az ATACMS rakétával nagyon ütős,bár nem nagyon volt róla szó a haderőfejlesztés kapcsán,de szerintem nagyon is elférne a HM arzenáljában.
   
  Masztiff, Azzurro and marton like this.
 4. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Nincs sajnos délután már törölték ezt a hozzászólást is:(.Mint kiderült a moderátor azért törölte az egész kommentszekciót mert erdélyi magyar barátaink Románia helyett következetesen a Tákolmányia elnevezést használták a kommentekben illetve elkezdtek bozgorozni (románok gúnyneve,és amit a romulánok nagyon nem komálnak) és erről a modi többszöri figyelmeztetése ellenére sem hagytak fel,így aztán a modi rátenyerelt a delete gombra.
   
  kamm likes this.
 5. dkes

  dkes Well-Known Member

  A válaszom kicsit több embernek is szól majd. Köztük több olyannak is akik valószínűsíthetően aktív állományban vannak és általánosságban a véleményüket ezért tiszteletben is tartom. Sőt nagyon sok mindenben egyet is értek amit írnak, ugyanakkor amikor olyan jellegű "egyszerűsítenek", hogy kivesznek a képletből olyan "bagatell" dolgokat, mint pl. a "valóság", akkor az előbb-utóbb keményen pofán fog vágni.

  Először konkrétan az ezen válaszodban felvetett dolgokra. Mindenekelőtt:

  "Felejsd már el hogy a ÖMT/ÖTT csak volt katonákra épüljön."

  Namost, csak a tényszerűség kedvéért szögezzük le, hogy ilyet nem írtam soha. Még csak hasonlót sem. Bontsuk ketté ezt az ÖMT/ÖTT dolgot és nézzük meg miket is írtam abban a hozzászólásban amire reagáltál (meg az összes korábbi hsz -emben is):

  - ÖTT: itt soha nem írtam, hogy volt katonákból kellene állniuk. Egyszer sem. Persze nem kizárható, hogy idekeverednek "komolyabb" figurák is (első körben mindegy honnan), de arra mindenkor törekedni szükséges, hogy lehetőleg aktív állomány felé keveredjenek vagy legalább idővel az ÖMT felé. A leszerelő katonákról írtam (pláne, ha bírnak bármilyen harcértékkel), akkor azokat az ÖMT felé terelni lehetőleg ...
  - ÖMT: mindig ügyeltem arra, hogy mindig ott szerepeljen az a bizonyos "túlnyomórészt" szócska (azaz a "csak" még itt sem állja meg a helyét). Most van (illetve nincs) ami van most. Idővel célszerűen itt gyűljenek fel lehetőleg a leszerelt, de még amúgy harcértékkel bíró katonák. Sőt ideális esetben Ők alkossák legalább a magját - de inkább a többségét a tartalékosok ezen válfajának ...

  Ugye pont pár hónapja, de akár egy éve azon ment a lamentálás tartalékos ügyben, hogy a kényszerből oda rakott 50 éves adminisztratív "Mancikák" meg pocakos irodistáknak kőkemény nulla harcértékük van. Namost feltételezzük, hogy a helyzet idővel változni fog - ráadásul a jobb irányban. Ugyanakkor akkor is szembe fog jönni a valóság akkor is, ha a számukat nézzük vagy éppen a minőségi szórást. Hiába a terv 20.000 tartalékos - most nincs annyi és nem is olyan harcértékben. Továbbá egy ideig nem is lesz - sajnos "ilyen a popszakma", hogy minőségi(bb) tartalékos állományhoz nem csak "pénz, paripa, fegyver" kell, hanem az idő is. Amennyiben önállóan is harcolni képes valós értékkel rendelkező - nehéztechnikát is használó - tartalékos rendszert képzelünk el, akkor meg pláne.

  A másik ami itt a fórumon sokat emlegetve volt. A jelenlegi alakulatok feltöltöttségi szintje. Ezt harci helyzetben mivel tervezzük feltölteni? Mondjuk vegyük a "csilivili" modern technikával rendelkező nehéz- illetve közepes dandárt? Mondjuk legyen kicsit személyesebb: mondjuk velem, aki 40 év feletti és volt sorkatona (mondjuk akkor fizikailag top -on voltam, általánosságban érdekelt is a dolog illetve "van agyam", szaksziként szereltem, .22 -essel cilvilben is lőtéren a múltban sokat lövöldöző - illetve a szerencsére különböző AK variánsokkal is emberes mennyiséget elpuffogtató, de pl. T-72 -est is csak képeken láttam ...) és mondjuk letudott 10 modul ÖTT -t (ez speciel nem igaz - csak a példa kedvéért)? Beülnél mellém az új Leo 2 -be mondjuk?

  VAGY mondjuk feltenné a kezét egy "országos cimborád", akivel 5 évet szolgáltál együtt Leo 2A7+ -on (nyilván jövő idő), csak mondjuk tavalyelőtt leszerelt magánéletbeli kérdés miatt. Fizikailag penge fiatal srác, elméletet és gyakorlatot keni-vágja. Na ki mellé ülnél be, ha lehetne választani? Vagy kit látnál szívesen a melletted masírozó (a seggedet védő) Puma IFV -ben? Gyanítom engem meg kb. az összes ÖTT -st olyan messzire zavarnál amennyire csak lehet. Továbbá ne feltételezzük, hogy ezzel ne lenne így kb. minden aktív állományú kolléga ... Na itt van az első dolog ahol a VALÓSÁG (nagybetűvel) szembejön ...

  Azaz, a békelétszámot továbbra is az ÖMT -ből tartanám célszerűnek feltölteni (a fő manővererőknél mindenképpen, de általánosabban is) - lehetőleg ugye volt katonákból (legalább a fő manővererőkkel kapcsolatban). Persze mondhatod, hogy a példaként felhozott alakulatoknál magas(abb) feltöltöttség lesz alapból (legalábbis remélhetőleg így lesz). Persze - A KEZDETBEN. Ugyanakkor ennek az is az oka, hogy ezt a modern technikát tudó jelenlegi tartalékos állomány most még NINCS.

  Ugyanakkor amiket leírtam az ÖTT -hez azt még egy magamfajta "sehonnai bitang" is tudja. Mindegyiket (itt is szembejön a VALÓSÁG ...). Molnibalage írta, hogy a magamfajták (mondjuk ÖTT -sek) "Civielekt megfékeznek meg arkan féle seggfejeket". OK, de pl. egy felállított őrnek nem is kell tudnia többet. Pont ezért rakják oda. Továbbra sem a "Best of" USA/német/orosz élcsapatokat kell leküzdenie a szolgálata alatt. Amennyiben a csilliárdba kerülő ropotrepülőket küldenek rám meg siklóbombákat akkor az Neked miért fáj? Addig sem rád küldik a modern technikában ülő manőverező élcsapatra ... Vagy lehet mégis inkább Te leszel a prioritás és rám meg a "civileket" meg az "arkan seggfejeket" küldik? ;)

  Ugyanakkor vegyük észre azt is, hogy a békeidős létszámigény az általam emlegetett feladatok körében brutálisan megnő háborús helyzet esetén. Amennyiben lenne egy kis fennforgás, akkor kit ültetnél a targoncára az új logisztikai központban? Egy KMZ -st vagy egy ÖTT -st (OK, kisarkított a példa, de talán érted mire akarok kilyukadni)? Ugye békeidőben néhány raklap/egyéb bejön - néhány kimegy, némi adminisztráció azt szevasz. Na ez "fennforgás" esetén nagyságrendileg fog változni - minden tekintetben. Továbbá lehet nem lesz elég a környéken csatangoló egy-két fegyveres őr sem akkor ...

  Na most kicsit személyesebb példán keresztül érzékeltetve. Egy olyan ezred laktanyában szolgáltam sorkatonaként, ahol nem is sokkal régebben még két ezred volt (helye még akkor is meg lett volna). Namost ezt a laktanyát békeidőben akkoriban 4 őrtorony és egy tucatnyi őr (4*2, 2 járőr, őr pk. és felvezető) vigyázta. Akkor ezt az 1-2 ezred nagyságrendű létesítményt (üzemanyag raktárastól, anyag raktárastúl, járművekkel, fegyverekkel, zárolt készletekkel, EÜ részleggel - adott alegységek törzseivel stb.) háborús helyzetben ugyanennyivel védenéd vagy mondjuk inkább a duplájával - akkor is, ha mondjuk az állomány javarésze már kitelepült külső körletbe? Ahhoz a (csak) "dupla" őrséghez honnan szednéd az embert? Mondjuk szóba jöhetne, hogy mondjuk a megyei ÖTT ezredből (ki tudja milyen feltöltöttséggel) kiválasztva szervezel és küldesz egy őrszázadot (sajna ennyi kellene a "duplázáshoz" ugye) a megerősítésre? Meg mondjuk az erőművekhez, áram- és egyéb elosztó hálózatokhoz meg olajfinomítóhoz meg minden egyébhez amiket írogattam? Vagy totál hülyeség lenne? Tisztelettel kérlek ne abba a részébe kössél bele például, hogy az ezred szintű szerveződés már "kiment a divatból" és már leginkább zászlóalj-dandár szervezeti szintek "dívnak". Ezt én is tudom.

  Amennyiben a fentebbi példákat illetve olvasmányos leírásokat is figyelembe vesszük (elnézést kérek a terjedelemért), akkor is teljesen fogalmatlan marhaságnak tűnik amiket korábban írtam?

  Továbbá azt a részét sem értem, hogy miért ég most ekkora hőfokon a fórum - pl. a T-72 -esek/RPG -k/egyebek kidobálásával meg ezen témakörökkel kapcsolatban. Mégha legalább egy-kettő Leo 2A4 beérkezett volna már, akkor még valamelyest érteném, de ugye - még ez sincs ... Hol vagyunk még attól, hogy akár a nehéz- illetve könnyű dandár technikai értelemben felálljon (5 év múlva alhangon) vagy a "képesség" is létrejöjjön (még jópár év). Ugye én "képesség" terén nem azt értem, hogy "ki tudok állni a Leo 2 -ssel a parkolóból" vagy a "már tök jól megy az Y -onozás" jellegű dolgok ...
   
  anonim999 likes this.
 6. dkes

  dkes Well-Known Member

  Halkan szólok, hogy a "bozgor" az arrafelé a magyarok gúnyneve a romulánok részéről ... Ugye maga a szó jelentése is erre utal - e miatt sértő. Egyébként a románok imádják használni - mi kevésbé szeretjük hallgatni értelemszerűen ...
   
  Irsai Olivér, kaktusz and ravenlord like this.
 7. kamm

  kamm Well-Known Member

  Dehogynem.

  WTF? :eek:
  Ezeket a zoldsegeket a Rudi eteti neked? Nem is ertem, mit akartok ezzel, komolyan.
  Legvedelmi gepagyu alatt nem masodik vilaghaborus eszkozoket ertettem, gondoltam ezt nem kell magyaraznom... azzal valoban mission impossible. :D

  Segitek:

  [​IMG]  A dronok ill az azokrol inditott missile ellen egy-ket C-RAM/CIWS kell, pl Phalanx a radarjaval (esetleg a Ku-bandon igazitani kell, mert az hasznaljak sokan pl rendorok), aztan annyi.
  A gardista a kapuban csak annyit hall, hogy felordit a fegyver es vilagitanak az egen a felrobbano lovedekek, semmi mast nem kell csinalnia (max ha szolnak neki, hogy honnan eszleltek az inditast, mert ki vannak arra kepezve.)

  Itt egy idei akcio-kollekcio:  Ki meri be, az ellenseges melysegi szakasz, akirol beszeltel? :eek:
  Hatizsakban hoznak EW setupot? :D
  Egyre zavarosabb ez az egesz sztori...

  Minden CIWS radarral jon, ez az egyik lenyege, hogy integralva baromi gyorsan reagal a fegyver es ugye 75 rounds per second, mondjuk 1-2km belul, nemcsak az inditott raketakat lovi szarra, de dronokat is.
  Raadasul nem is dragak, 20 mm loszert esznek stb.

  Semmi nem jon 10-30 meteren, az bazison belul van, ilyen zoldseget. :D
  Nem voltal katona, nem adtal "baktert" (=objektumorseg-szolgalat) soha, mi? :D
  Ez nem ugy megy, mint a filmeken. Van inner layer, kozbulso meg outer perimeter es hatorszagban meg aztan azon kivul is jaroroznek, peldaul akar a gardistaid, azaz nemigen allsz neki az utca kozepen osszerakni egy dront, rajta egy adag robbanoanyaggal, plane nem raketaval, meg azt a Fireflyt sem, vagy hogyan hivjak a zsidoknak azt a kis konnyu modelljet.

  Roviden barmi, ami C-RAM avagy CIWS, pl Phalanx. Az amerikai, $8-10M per darab mindennel egyutt, de asszem van europai verzioja is, valami Goalkeeper vagy mi a neve, stilusosan maradtak a focinal, csak az eredeti focinal. :D
  Viszont nem emlekszem, hogy a Z2026 haborura felkeszulest tartalmazna.
  Ha konfliktuskozeli helyzetbe kerulnenk, gondolom egybol vennenek vagy 20-30 darabot es telepitgetnek mindenhova, mert 10 dron utan mar tobbe kerul a tamadonak a mese, raadasul a kozelbe is kellene azt a sok dront juttatnia, ugye es igy tovabb.

  Kevesbe fontos objektumokra gondolom nem tennenek, azt bealdozzak, de azokra meg ugye akkor eleve kicsi az esely, hogy ennyi energiat pazarolna az ellen, plane a hatorszagban.

  Meg gyakorlatilag az osszes bazis, objektum, akarmi kore - plane hatorszagban!
  Fogalmam sincs, mibol gondolod, hogy amit egy mozgo (!!) dandar meg tud oldani, azt egy fix objektumon, a hatorszagban nem lehetne megoldani... kifejtened? Nekem meg az elkepzeles is minden logikat nelkuloz, oszinten megmondom.
   
 8. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A német védelmi miniszter csütörtökön Magyarországra jön. 2 napra.
  Ha vki tudja mi a progi vagy ki jön vele az RM-től, esetleg a KMW-től ne tartsa vissza!
  ......
  Utóbbi bizonyítékaként Magyarország a közelmúltban több szerződést írt alá német hadiipari eszközök beszerzéséről: hazánk húsz H145 típusú helikoptert vásárolt, az elkövetkezendő években pedig 44 darab Leopard 2 típusú harckocsit, 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró ágyút, illetve légvédelmirakéta-vezetési rendszert tervez beszerezni Németországból. (ez a SAMOC?)

  Mindezek komoly kiképzési együttműködéssel párosulnak a gyártó cégekkel, illetve a német hadsereggel, a Bundeswehrrel. – Ami a védelempolitikát és a beszerzéseket illeti, az uniós országok közül Magyarország tartozik a leginkább Európa-orientált államok közé, ezt nyilván a németek is nagyra értékelik – mondta lapunknak egy biztonságpolitikai szakértő. Nem véletlen az sem, hogy Magyarország új nemzetbiztonsági stratégiájában a szövetségesek listáján a második helyen szerepel Németország.
   
  Masztiff, Schurrer, Tegin and 8 others like this.
 9. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Orbánnal és természetesen Benkővel is tárgyal.
   
  svajcibeka and blogen like this.
 10. Anti

  Anti Well-Known Member

  A SAMOC ha jol tudom meg december 20-an 2018-ban lett alairva.

  https://www.airbus.com/newsroom/pre...Operations-Center-to-Hungarian-Air-Force.html
   
 11. dkes

  dkes Well-Known Member

  Igen, tekintve az emlegetett múltbeli szerződéskötéseket (H145, Leo -k, PzH2000 -esek) ez a SAMOC lesz, mely 2018.12.20 -án volt hír annak idején. Mindenesetre várjuk a friss híreket majd amennyiben lesz aktuális a szélesebb közönség számára is publikálható újdonság ...

  https://www.airbus.com/newsroom/pre...Operations-Center-to-Hungarian-Air-Force.html

  https://index.hu/techtud/2018/12/20/felturbozza_az_airbus_a_magyar_legvedelmet/

  Arra lennék kíváncsi, hogy az érintett szakértő úr szerint ki a mi elsőszámú szövetségesünk (ugye a második számút elárulta - Németország).
   
 12. kamm

  kamm Well-Known Member

  V4, azon belul Lengyelorszag. Ez nyilvanos lista, tavasszal kozzetettek, a nemetek utan jonnek a franciak es olaszok, az EU-n kivul a NATO miatt az amerikaiak. Ez mondjuk passzol a vedelmi beszerzeseinkhez is...
   
  dkes likes this.
 13. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ez nem a szakértő úr véleménye, ez a magyar nemzetbiztonsági stratégia része.
  Első, a V4.
  https://jogalappal.hu/megjelent-magyarorszag-nemzeti-biztonsagi-strategiaja/
   
  Irsai Olivér and dkes like this.
 14. kamm

  kamm Well-Known Member

 15. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Teljesen jogos helyreigazítás ez van ha nem ellenörzi a telefon automatikus szövegbevitelét az ember.Na akkor a hiányzó részeket pótolva így néz ki a hozzászólásom.
  "illetve a románok elkezdtek bozgorozni (románok magyarokra használt gúnyneve,erre persze beindult az oláhozás meg a birkapásztorozás és ez az amit a romulánok nagyon nem komálnak)és erről a modi többszöri figyelmeztetése ellenére sem hagytak fel,így aztán a modi rátenyerelt a delete gombra.
   
 16. kamm

  kamm Well-Known Member

  Melyik cikk alatt volt ez?
   
 17. Wilson

  Wilson Well-Known Member

 18. Irsai Olivér

  Irsai Olivér Well-Known Member

 19. Negan

  Negan Well-Known Member

  Egy terület védelmi milicianak teljesen más a feladata,harcaszata mint a néhai mm tartalekosainak
   
  AGRESSOR88 likes this.
 20. honved

  honved Well-Known Member

  Papíron lehet. Háborúban, egy kis ország, megfelelő első vonalas tartalék nélkül, gyorsan bevetné az egyéb tartalék erőit is, mert a kényszer nagy úr.
   

Ezen oldal megosztása