1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. blogen

  blogen Well-Known Member

  Nem tudod harcba vetni őket, mert nincs fegyverzetük. Páncélozott járművek, páncéltörők, légvédelem, stb. Továbbá kiképezve sincsenek rendesen.

  Igaz, amíg a harcászat azt a statikus lövöldözést jelenti a Néphadsereg idején bebetonozott lőállásokból, addig a szerződésesek se!
   
 2. emel

  emel Well-Known Member

  Ne haragudj már, de hogy "vitatkozol" és "érvelsz" te?!! Először légvédelmi géppuskákról beszélsz, aztán mikor bemutatják neked hogy dron ellen az csúzlit se ér, akkor radarvezérlésű gépágyúkra hivatkozással válaszolsz?!! Ráadásul itt konkrétan Magyarország légvédelméről van szó, akkor meg tudnád mondani a MH-nek hány radarvezérlésű légvédelmi gépágyúja van - a csapatlégvédelmen kívül, a hátországi objektumok védelmére?!! Ha nem tudod akkor elárulhaton, még a csapatlégvédelemben sincsenek ilyen eszközeink, a Silkák voltak az utolsók, hány éve is kukázták ezeket?!! Modern légvédelemről beszélsz - de hol van vagy MIKOR lesz Magyarországnak modern és olyan HATÉKONY légvédelme, hogy a fontos hátországi objektumokat (min. a MH raktárbázisait) éjjel-nappal védeni tudja?!! Mert ugye egy hadsereg ellen lehet úgy is harcolni, hogy a fronton kilövik pl. a harckocsijait és páncélozott járműveit, DE lehet úgy is, hogy elpusztítják a hátországi üzemanyag-raktárait, és ezzel mozgásképtelenné teszik a gépesített erőit!! JELENLEG a MH esetleg a saját csapatait TALÁN, úgy-ahogy meg tudná védeni ellenséges légicsapástól, tömeges drón-csapástól már sokkal nehezebben, de csak NAGYON TALÁN!! Viszont hogy a MAI állománnyal mi védené a hátországi objektumokat?!! Mármint a csúzlit se érő sólyomszem-vezérlésű géppuskákon kívül persze??! Lehet találgatni, de ez csak egy totózási lehetőség találat esélye nélkül ... Ez a "háborús helyzetben egyből vennénk" se így működik, haditechnikai eszközöket nem a polcon tartanak mint a cukrot a Penny Marketben! A megrendelést követően éveket kell várni a leszállításra, és kiképzés nélkül akkor még csak simogatni tudja ezeket a legénység - ha egyáltalán van hozzá ember!! Mert manapság majd minden hadseregben az ember a legnagyobb hiánycikk sajnos ... hiába veszel méregdrágán MOST (még időben!) 50 Goalkeeper-komplexumot, ha 5-höz!! sincs embered ...
   
  Ocses, vilmoci, fishbed and 9 others like this.
 3. tindalos

  tindalos Well-Known Member

  Hát szerinte a gripenjeinket is a svedek üzemeltetik...
   
  arcas, svajcibeka, Gaudi and 2 others like this.
 4. honved

  honved Well-Known Member

  Nem értesz hozzá. Nem ezt jelentette a harcászat rég sem és most sem, amit leírtál.
   
  Spartan.asfv and krisss like this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Köszönöm, hogy válaszoltál helyettem is.
  Nekem erre nincs erőm. Kb. ott engedtem el ezt a eszmecserét is - minek vettem le a ignore-t, amikor ez a holdkórós géppuskát ír, majd betesz egy sokmilliós CIWS rendszert...

  Egyébként meg a AAA cikk pont azt fejtegeti, hogy a kis drónkat még ez se nagyon tudná lelőni, ezért kell AHEAD/airburst lőszer.

  A cikk mellé táblázat is van, csak használnia kéne. De kamm úgy tűnik csak pont arra képes, mint A400 témában. Szájkaratéra.

  LOL
  Csapom vissza oda, ahová való ezt a kamm gyerek...
   
  endre likes this.
 6. krisss

  krisss Well-Known Member

  Az a lőkiképzés eleje. Sosem volt harcászat. És vannak kissé bonyolultabb lőfeladatok is.
   
 7. kamm

  kamm Well-Known Member

  Jajj, basszus, ne maaar, komolyan szemantikai vitaval akarod elterelni az egest, amit produkalnak ezekkel a suta-buta ellenerveikkel?
  Pontosan tudta, mirol beszelek, gapagyu-geppuska, teljesen mindegy, mert a kontextus adott.

  Ez ritka szanalmas reakcio volt.
  Meg butabb valasz. Az eredeti parbeszed egy haborus helyzetben a hatorszagrol szol - hogy jon ide ez a tokkelutott kerdes?
  Plane ugy, hogy kulon kitertem arra, mi a szituacios gyakorlat, meg hogy a Z2026 nem is errol szol...

  Jo sokat ggepeltel arrol, aminek semmi koze ahhoz a szituhoz amirol beszeltunk.
  Gratula, jol mutatja, mennyire sikerult kovetni az eredeti kerdest... az kukulon vicces, hany ketbites olvaso lajkolgatja, ezek szerint az ertelmezesi ill absztrakcios keszsegek joval alacsonyabbak, mint gondolnam...:p
   
 8. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Nem akarok beleszólni de nekem úgy rémlik,hogy ezt a svéd üzemeltetést nem kamm mondta.
   
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ez kammnak ment válaszban nem róla írta @tindalos .
   
  tindalos likes this.
 10. papi

  papi Well-Known Member

  Nincs jelentősége. Azt az objektumot őrizni kell. Ha van tartalékosod akkor ő fogja, ha nincs akkor katonát vonsz el a harcoló egységeidtől. Ugyanaz EÁP, zavargáskezelés, beszökő diverzáns raj, stb... Annyi előnye van, hogy békeidőben olcsóbban tudod fenntartani a seregedet, szituban meg nem kell elvonnod jól képzett és felszerelt értékes harcost az akciótól.
  Ha nincs légvédelem, vadászgép, akkor az a beszökő helikopter ugyanúgy megkupakolja a legfaszább elitkatonáidat is. Mondjuk nem értem, hogy egy normális seregben hogyan tudna egy helikopter beszökni. Ne nézzük már madárnak a légvédelmiseket, meg elméletileg vannak valami agyonszopkodott vadászrepülők is. Én sokkal jobban fosnék attól, hogy a hátországban az értékes célpontokat telibe verik siklóbombával vagy megküldik rakétatüzérséggel.
   
  kamm likes this.
 11. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  "Ez kammnak ment válaszban nem róla írta @tindalos

  Akkor sorrry én nem figyeltem."
   
  tindalos likes this.
 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hát ha már itt vannak a réskitöltő radarok, akkor az érzékeléssel nem lesz gond. Akár svéd, akár izraeli, akár amerikai lesz, ezek addigra mind olyan szoftverrel lesznek (a Saab már egy ideje tudja is ezt, de szerintem az Elta radarok is. Az amerikaiak meg ezen dolgoznak) felvértezve amelyik már a kis drónokat is észreveszi, nemhogy a fegyverhordozásra képes 20+m-es fesztávolságú gépeket.
  A lelövést pedig megoldhatja a beszerzés alatt lévő pontvédelmi rendszer.
  Egy tartalékosnak nem feladata a légvédelem. Erről más irányban kell és fogunk is gondoskodni, még a Z2026 keretein belül. A tartalékosnak talán még az sem feladata, hogy legyőzzön egy beszivárgó ellenséges alegységet. Az ő feladatuk a késleltetés, amíg meg nem érkezik a segítség.
   
  Wilson and kamm like this.
 13. kamm

  kamm Well-Known Member

  Hat legalabb olyan illogikus marhasagokat irkalt, mint te, bar o legalabb mondhatja, hogy a te egyszeru, illogikus, stroman vitastilusodnak ugrik be...

  Persze. :) Ez mindig igy van, beleallsz valamibe nagy hanggal, majd amikor elcsuszol, akkor sértősértődöttseget szinlelve eltunsz...

  Pedig mindenki teved, nincs ebben semmi, nyugodtan ismerd be, hogy hulyesegeket magyaraztal, ne eroltesd ezt a musort tovabb szerintem, ezert maradsz mindig ugyanott. :p

  Szoval szemantika? :D :D :D

  Mindezt ugy, hogy sajat magad valaszoltal a lovoldozo ememberes videoval ra, te gyerek, mikozben dronokrol volt szo? :D
  De kinos ezt nezni. :p

  Milyen cikk? Videok lettek linkelve.
  A YT tele van videokkal, ahol napi szinten szedik le a hazi, kis dronokat, kobor kezi raketakat stb a bazisokat vedo Phalanxok (ami persze eleve HE loszerrel megy, de ezt mar hozza sem tettem, mert mindenki tudta.)

  Mondja ezt valaki, aki pont most egette magat a gepkarabelyos dronvadasz videoval, total hulyesegeket allitva a dronokrol, hogy lehetetlen vedekezni es igy tovabb...

  ...beidezzem, amikor meg a turboprop mukodeset es elonyet sem ertetted a turbofannal szemben a STOL stb kapcsan? :p
  Aranyos ez az onjelolt "szakertoi ratarti poz", komolyan, cute. :D

  Toled elteroen ez a "gyerek" legalabb latott katonasagot testkozelbol, kapott kepzest 5-6 kulonbozo fegyverre koztul tankelharito nehezfegyverre is, ugy harminc evvel ezelott, NCOkent.
  Sot, toled elteroen nem 10 meterre gondolja egy diverzans elhelyezkedeset egy objektum korul es igy tovabb.
  De semmi baj.
  Keptelenseg veled ertelmes vitat folytatni, ezert nem veszitunk semmit. :)
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kis magasságon repülő cél ellen milyen radarokat látsz, ami felfedezné ezeket a célokat?
  A vadászrepülők nem tudom, hogy hol vannak agyonszopkodva, de önállóan keresve azokat csak véletlenszerűen találnák meg a mecha legyezésű radarral. Növelheti az esélyt az 1 bar scan, csak akkor ennek az a vége, hogy csak a heliket keresi a mecha legyezésű radar és bejövő vadászgépeket meg nem.

  A vadászgépeknek soha nem volt feladata a kismagasságú helik vadászata főleg úgy, hogy még ők keressék meg.

  Milyen és mennyi radarról van szó a réskitöltésnél?
   
  endre likes this.
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Évek óta ezt látom kiképzés vagy gyakorlat címén a médiákban.
   
 16. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  Az ám a helyzet Kamm, hogy vannak itt néhányan, akik legalább annyira értenek ám ahhoz, amit csinálnak, mint te. Szóval amellett, hogy láthatóan értesz néhány dologhoz, el kéne fogadni, hogy vannak, akik meg más dolgokhoz értenek. Ez az arcoskodó, beszólogató stílus (amit másoknak felhánytorgatsz, de te is aktívan használsz), számomra éppen eléggé idegesítő. Engem minden ilyesmi idegesít, megmondom őszintén, a nyugodt szakmaiság az, amit tetszik, beszólásmentesen. De ez csak én vagyok. Egyébiránt te sem követsz minden beszélgetést, és te is beszállsz közben, majd úgy csinálsz, mintha más nem volna képben, szóval az általad bedobott dolgok pont annyira nem arról szólnak, mint, amit másoknál sérelmezel.
  Jótanács mindenkinek: higgadjatok le, nem kell minden vitát megnyerni. Nem is lehet, meg értelme sincs.
   
  vilmoci, LMzek 2.0, SilvioD and 3 others like this.
 17. kamm

  kamm Well-Known Member

  Eleve egy vaskos hulyeseg volt Molnibalage kotozkodese az eredeti kommentelovel, egyre nagyobb marhasagokba allt bele egy hatorszagi bakterkodasra meg rendeszetre elkepzelt gardiata kapcsan. Tipikus okoskodo foteltabornok. :)
  Amugy ezek a C-RAM/CIWS rendszerek siman beszerezhetoek; ha van szallito, akkor egy even belul leszallitjak, ez nem konplex legvedelmi rendszer vagy harckocsi... a kerdes inkabb az lenne, eladjak-e ilyesmi celra.
  A ruszkiknak melyik rendszerukben van ilyesmi? Vagy ott is onallo unit?
   
 18. kamm

  kamm Well-Known Member

  Mar harminc eve sem ez volt a harcaszat, hanem rajok-szakasz-szazad szintjen mozgas es celok lekuzdese, osszedolgozni, azt gyakorolni, kozben loni stb. Letlem, hogy azota ez egyszerusodott volna...
   
 19. Blitz97

  Blitz97 Well-Known Member

  Amúgy ti azt tudtátok, hogy a KMW-nek valamikor a közelmúltban nyílt budapesti fiókirodája a Madách tér közelében?

  1075. Bp. Madách Imre út 14. 9. emelet
  KMW Hungary Zrt.
  Itthon bejegyzett cég, fő profilja: 3040 Katonai harcjármű gyártása
   
  Masztiff, zeal, Irsai Olivér and 9 others like this.
 20. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Na erre én is nagyon kíváncsi lennék mert csak annyit mondtak róluk,hogy be akarják szerezni őket de azt nem mondták hogy milyet és hány darabot.
   
  endre likes this.

Ezen oldal megosztása