1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Sztem a brüsszeli egyeztetéseket várják meg, de a héten további német beszerzést, konkrétum nélkül, bejelentettek a tárgyalásokon.
   
 2. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Ezek szerint a politikai jóindulat miatt vesszük meg a világ legjobbjait. Milyen szerencsénk van, el sem hiszem.:rolleyes:
   
 3. Szatmár72

  Szatmár72 Well-Known Member

  Jó lenne ezt a vajda dumát befejezni..1x.. ha valakinek nem tetszik hát nem tetszik.lehet hogy cigány, lehet hogy nem. de azért jol csinalja..kérem ezt fejezzük be,
   
 4. speziale

  speziale Well-Known Member

  Csak 1 kérdés:

  a románok milyen rakétával vették a Himars-ot? Csak mert csak az ATACMS hatótávolsága 300 km. az MLRS rakétáé csak 50 körül van

  meg 1 észrevétel:

  ezért kellene a pzh-hoz megvenni a Bonus lövedéket meg az assegai VLAP-os lőszereket
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azzal van szerencsénk,hogy a németek Európa fönökei és ők gyártják a legjobbat.Ha a franciák lennének a górék akkor tőlük vásárolnánk.
   
  Masztiff and Negan like this.
 6. Negan

  Negan Well-Known Member

  Igen,ez szépen össze van szedve-papiron.
  Ezzel szemben van a valóság.Nincs se légi,se tüzérségi fölényünk.Motorcsónakos gyalogosszakasz még felderiteni se tudja rendesen a hidfőt,nemhogy biztositani.Közben a harcászati helyzet várhatóan olyan lesz,hogy mi leszünk lépéskényszerben.
  De különben hidverésre mindenképpen szükség,mert a nehéz elemeknek és az utánpótlásnak szüksége van rá.Akkor is,ha vannak úszóképes hadrendi elemeink.
  Szóval nem véletlen irtak könyvtárnyi könyvet az erőszakos folyamátkelésről.Mert nem egyszerű eset.
  Az a gond,hogy Ti úgy gondoljátok,hogy csak úszó,vagy csak nem úszó elemei lehetnek a hadrendnek.Holott még a csak úszó lövészpáncélosokra épülő hadseregnek is vannak nehéz elemei(hk,tüzérség minimum),nameg utánpótlása,ami nem úszik.A tényleges harcászat az életben meg ritkán olyan,mint a tankönyvben.
  Szóval magam részéről a "nehéz" dd alap IFV tipusának egy a Leokhoz illő nehéz járgányt választanák(én spec a Lynxet,de ez most mellékes).Viszont a nehéz dd-hoz is csatolnák egy felderitő osztályt(nem századot),ami egy úszóképes zl harccsoportra épülne.(felderitő megnevezés időnként elég megtévesztő)
  Azonkivűl van a hadsereg méret és a védendő terület arányának problémája.Ha nekünk egy IDF jellegű jolfelszerelt tömeghadseregünk lenne,kerekes járgány csak felderitőkhöz kéne.De nincs esélyünk se olyat kiépiteni.Viszont kicsi haderőnek nagyobb hadműveleti mozgékonyságra van szüksége.Kényszerűen kerekes IFV-re.Szintén ilyen katonaföldrajzi kérdés az úszóképesség szükségessége.Adottság,főleg a leginkább veszélyeztetett keleti országrészben,hogy sok a vizi akadály.(ez egyébként védelmi szempontbol a javunkra forditható).A földrajzi tényeket kicsit nehéz megváltoztatni,hát akkor marad a hozzá való igazodás
   
  krokomach and tong djagbu like this.
 7. Szatmár72

  Szatmár72 Well-Known Member

  ha cigány hát cigány..bár minndegyik ilyen lenne
  azt mondjátok már meg nekem hogy miért van ez a tisza fétis? ha mi nem mehetünk, ők sem jöhetnek nem?ez egy elmebaj...ha ők támadnak régen rossz...mi meg nem a tiszán keresztül szeretnnk...ezért van debrecen. és kellene nyíregyháza..azt sem ertem hogy a legvedelem miert szolnokot, meg kecskemétet védi? nyilván megszorják ugy hohy felesleges védeni...légvédelem keletre....aztán a harckocsik meg..kecskemétre. a repcsik meg csaka dunantulra.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 8. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Az úszóképes Apc vs ponton híd partalan vitából indult ki.:):)
   
  aquarell likes this.
 9. Szatmár72

  Szatmár72 Well-Known Member

  Harckocsik a du-on? mi rteme van? kb annyi esélye van hogy a saját duna folyonkón átkeljenek mint hogy a tiszán menetből...
   
 10. Negan

  Negan Well-Known Member

  Eleve rossz a vs hozzáállás.Nem vs,hanem és.
   
  tong djagbu likes this.
 11. Szatmár72

  Szatmár72 Well-Known Member

  Én ezt már többször elmondtam, de megismétlem. Kelet-Magyarországról a románok nem akarnak s nem is tudnak bejönni.A HÁTUKBA KAPNÁNAK egy olyan bizonytalan területet amit nem kivannak. Itt csak a Debrecentől délre lévő sikság jöhet szóba.És akkor is hátba kapnak 1 kb 1 millios magyar kissebbseget. ezt nincs aki felvállalja.szóval ez kivitelezhetetlen..
  Általunk is sajnos...
   
 12. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Azonnal betelepítenének 1.5 M oláhot a regátból és a probléma megoldva.
  Ugyanazzal áltatod magad, amivel a magyar politika 1915-ben.
  A magyar nem lázongós fajta (max szalmaláng természetű), kivégeznek pár tucat embert aztán mindenki becsicskul.
   
 13. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Az a baj,hogy ezt a kérdést nem ebben a topikban kell megvitatni amúgy komolyan valaki a hozzászólásában Viktort Vajdának nevezi és egyből elkezdődik a belpol van ezen a fórumon erre megfelelő topik inkább ott kéne folytatni ezt az eszmecserét.
   
  aquarell, Fundin and Anti like this.
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  És, akkor mi van, ha ott vannak! Semmilyen fenyegetést nem jelentenének a román haderőre!
   
  silurusglanis likes this.
 15. ibanez de bobadilla

  ibanez de bobadilla Well-Known Member

  a másik, hogy honnan máshonnan tudnának jönni, ha nem k-mao-ról...?!
   
 16. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  Szerintem elméletben se kövessük el újra, a gyakorlatban sokszor "kipróbált": "...(külső) segítséget varunk (ismét)..." típusú hibát .


  Mindamellett, hogy vannak ott kint tökös legények, de ahhoz hogy valóban tudjanak segíteni, itthon is tökös legények(politikusok) kellenek ! ! !

  Meg akik megmutatják a családjuknak, kis-/nagy gyerekeiknek a"Nagy-magyarországot" Erdéllyel, a Felvidékkel, Vajdasággal...

  Támogatják mondjuk, hogy az "elcsatoltak" osztály-kirándulásokon lássák ugyanezt. Nem csak Bp-t, hanem az Erdélyiek Bp. után mondjuk Munkácsot, Újvidéket, Pozsonyt,
  Na így lesz alapja, ereje a jövőbeni Trianon kiigazításnak, akár kölcsönös megegyezéseknek.
  Enélkül valószínűbb , hogy sikertelen, megkeseredett álmodozás/próbálkozás ...

  Azt nem kedvelném, ezért járok pl. Erdélybe...

  Ha ezek a dolgok "mennek" akkor a következő generációnak nem csak feladatokat, hanem nagyon szép lehetőséget, örökséget is adhatunk.
   
 17. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Ez így is álmodozás, hogy lenne már esély Szerbiától, romulánoktól, ukránoktól és a szlovákoktól visszaszerezni területeket nekünk? Semmi realitása nincs. Sajnos, teszem hozzá. Ezen semmilyen haderő fejlesztés vagy nemzeti nevelés sem segít.
   
  aquarell likes this.
 18. Negan

  Negan Well-Known Member

  1570ben se volt esély szegedi országgyűlésre.....
   
 19. PavolR

  PavolR Well-Known Member

 20. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Érdekes párhuzam. Teljesen más volt akkor a helyzet. Azt hittem, te inkább a reálpolitika híve vagy.
   

Ezen oldal megosztása