1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Negan

  Negan Well-Known Member

  Tervezni,mindig terveztek.Fleto alatt is.Vagy emlékezz az UH-1 sztorira.AW139 is aláirás előtt lett lemondva.C130,stb.Csak az ismertebbek.
  Minőség és mennyiség.Azt nem fogjátok fel,hogy a mennyiség nélküli minőség ugyanúgy probléma,mint a minőség nélküli mennyiség.Ha ideálisan folytatódna tovább a gazdasági bővülés,akkor se tudnánk az élvonalbeli technikábol a valós országvédelmi igényeknek megfelelő mennyiséget kifizetni.Most meg még gazdasági világválság is van.Nem kicsi,nagy.
  Képtelenek vagyunk az álmodott minőségben kiállitani elegendő mennyiséget.Nincs rá pénz.Hát meg kell keresni az általunk még megfizethető megoldást.Nincs ebben semmi új.A II.vh-s német panzerkrieg taktika is arrol szólt,hogy a szekerce élét alkották a Párducok és Tigrisek,a testét meg a jóval olcsóbb PzIV-esek.Mert bizony az az igáslovat háború utolsó percéig gyártották.
  Csakhát itt valami elbaxot fals hurráoptimista hangulatban van,aminek vajmi csekély az alapja.Egy gépesitett dd még akkor is csak 1(egy) gépesitett dd,ha nehéz dd-nak hivjuk.PzH lőtávja egy speciális,csökkentett rombolóerejű lősterrel 60km.Az általános használatú HE gránáté a fele.A leghatékonyabb kazettás lőszereket meg nem is rendszeresithetjük,amig fel nem mondjuk a tiltó egyezményt.
  De egyébbként a Z2026 célja bevallottan egy NATO minimál előirásainak megfelelő "nehéz" dd kiállitása 2028ra.Szó sincs benne önálló országvédelmi képességről.
   
 2. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Semmi lényegeset nem mondott amit eddig is ne tudtunk volna, sajnos...:(

  Legalább elkottyinthatott volna valamit mint egykor - 2019-ben - az m1-en Böröndi a CG M4-el kapcsolatban.

  Csak a szokásos PR volt, hogy a figyelem középpontjában legyen a Honvédség.
   
  ibanez de bobadilla likes this.
 3. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Önálló országvédelemre nem nagyon lennénk képesek.
  Mint ahogy sok ország a világban, körülöttünk.

  Ezért vagyunk a NATO tagjai is.
  És ha már azok vagyunk, akkor a vállalásainkat amit 20 éve tettünk, illene már teljesíteni.


  A Párducok meg Tigrisek meg mikortól alkották a szekérce élét?
  Elötte 1-2 évvel még a Pz3-Pz4 tette ezt.
  Pz4 pedig folyton felylesztve volt a háború végéig.


  A technikához pedig megfelelő mennyiségű és MINŐSÉGILEG kiképzést ember is kell.
  Hiába veszed meg/modernizálod a technikát ha nincs rá ember.
  Bár ezen a covid most biztos segít.
  Kérdés aki kényszerből megy katonának, az mennyire fogja jól csinálni.


  Hurráoptimizmis nálam nincs. Másrészt sokan írják még kellene mindenből, de 30 év alatt amit szétbasztak(azok is akik most próbálják helyrerakni, ilyen/olyan okokból) nem lehet par év alatt megoldani.

  Majd meglátjuk sikerül e.
  A kezdeti lendület megmarad, vagy sem.
   
 4. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Elsosorban atgm tol. Es nem nem manover folyaman lenne hasznos hanem a megszilardult vonalak vedelmere./amikor mondjuk gyodazas is tortenik vagy a szogesdrot akadalyok spamyolbakok telepitese esetleg aknamezoke./ nem kellene felszedni a keritest es nem 10 m es szakaszon telepitenem ahhoz nem kellene telepitojarmu...nem csak kozvetlenul a geppuskafeszek vagy a harcjarmu tuzeloallasa elott hanem az osszes tas elott es az azok kozotti szakaszokon is. Ugy mint a gyodat.
   
 5. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A drotkerites felszedesevel azert sem lenne erdemes torodni mert utanna joval nagyobb helyet foglal el mint ujjonnan es ujratelepitese hasznaltan eleg idoigenyes. Arrol nem is beszelve hogy filleres tetel./a csibedrotbol pl elsoosztalyu alcak keszithetoek. Konnyeden gyorsan./de fent nem csibedrot telepiteset irtam termeszetesen/ a meheszdrot nagyon hasznos eszkoz. Ahogy egy sima feszitodrot is mint sajnos misszioba meg kellett tapasztalnunk nekunk is...szerintem a drotfonat vagy vadhalo de meg a csibedrot is majdnem olyan jelentosseggel bir mint a vasbetonhalo a spiralacel vagy a hullam/trapezlemez./
   
 6. Negan

  Negan Well-Known Member

  De képesek lennénk önálló országvédelemre.Legalábbis a reális,ténylegesen előfordulható (bár ami azt illeti,szerintem mig az EU mükszik,nincs igazi háborús veszély-de kategórikusan kizárni se lehet) ellenféllel szemben.Legvalószinübb ellentöl meg pont nem véd a NATO.
  Amig nem lesz megfizetve a katona,nem lesz elég katona.Mátyás irta egy levelében-Nékik 8 forintot kell fizetni egy hóra,különben nem jönnek el.....
  42-44.45ben már csak kapkodás volt.Előtte meg útkeresés.
  Covid most kicsit javit a létszámon-de azért,bert padlóra teszi a gazdaságot.Gazdaság nélkül nincs pénz.Pénz nélkül nincs hadsereg.A pénz a legfontosabb forrás.Az embereket is pénzel lehet megfizetni.Pénz nélkül se ember,se technika-se lendület.
   
  tong djagbu likes this.
 7. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Kissebb merteku gabionozasra is alkalmas lehet a drotkerites /ha van epp folosleges ido es energia./ de tabori agy helyett is hasznalhato :D jo ez mar tulkrearivoskodas./ de ketsegtelen hogy nagyon sok mindenre hasznos lehet pl futoarkok fedesere karok drothalo folia gyeptegla./
   
 8. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Ha a volna ott nem volna, akkor lennénk képesek országvédelemre. Teljesen elszálltál.
   
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Paravanfalak keszithetoek srb. /tudod te milyen nehez atjutni egy felsimlederes drot halon ahol az eggyik oldala a foldon van a masik 40-50 cm re a talajtol /plussz ha koze karok vagy spiralacelok vannak hebe hoba telepitve inkabb felszmoljak ami nem egy gyors mutatvany es akkor is csak folyosok nyilnak benne.
   
 10. Negan

  Negan Well-Known Member

  Zsidók ugyanúgy kiraktak dombtetőkre tankokat a 80-90es években,mint most tették a törökök.De ők pár napra is csináltak lőállást(általában szakszonként 1 hk-t felszereltek tolólappal),és bizony telepitettek drótot.A tornyot az ERA védte,testet meg a föld és a drót.
   
 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Igen a szovjet eredetu technikan epp ezert vilt telepitve tololap a harckocsikon./momdjuk az araboknal valszeg ez is kimaradt a kepzesbol./ha nem sziklas a talaj nagyon gyorsan kialakithato /par perc./
   
 12. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Addig amíg az eu/NATO műkszik nem nagyon van szerintem sem realitása.

  Viszont ha valami történik nemhiszem, hogy csak kék ország támad meg minket, hanem valószínűleg csatlakozik hozzá piros meg zöld is.
  De diplomatikus vagyok. :rolleyes:


  Még kell fizetni a katonát.
  Egyértelmű.
  De te írod gazdasági válság van.
  Par évig az is lessz.
  Így rövidtávon a létszám biztosított.
  Még ha nem is ez a jó megoldás hosszútávon. Sőt.
   
 13. Negan

  Negan Well-Known Member

  Nem.Már többször is leirtam a koncepciót.Két szintű hadsereg.Svájci mintájú milicia rendszerű Nemzetörség,és a hivatásos/szerzódéses manővererőt jelentő Honvédség.Igy képesek volnánk egy általunk is megfizethető országvédelmi hadservezetet kiállitani.
  Ami azt illeti,a "migráncsinvázióval" fenyegető asszimetrikus konfliktusok (tényleg van különben szerintem rá némi esély) kezelésére is kellene egy tömeges honvédelmi milicia.
   
  Szittya likes this.
 14. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Akárhányszor írod le, ez Magyarország, nem Svájc.
   
  therob, dudi and fedett_mókus like this.
 15. Negan

  Negan Well-Known Member

  És?A viszonyainkhoz módositva lehet azt alkalmazni nálunk is.Megjegyzem,1848ban is volt külön Nemzetörség,és Honvédség....
   
  tong djagbu likes this.
 16. Negan

  Negan Well-Known Member

  Volt már fegyveres konfliktus NATO tagországok között.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 17. Azzurro

  Azzurro Well-Known Member

  Elég ha a "szövetséges" Görögország és Törökország viszonyára gondolsz.
   
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Meg 2/3-addal nagyobb ország. Meg egy a mostanitól homlokegyenest másabb társadalmi összetétel.
   
 19. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  ne zavard már meg tényekkel....
   
 20. Negan

  Negan Well-Known Member

  Köztük volt,74ben.
  A svájci mintát se lehetne egy az egyben átvenni.Igazitani kell a körülményeinkhez
   
  tong djagbu likes this.

Ezen oldal megosztása