1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  vasszekely likes this.
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A GBP program lehet, hogy szerepelt évek óta, de nem a Rábától vásároltak. Ha tippelnem kellene, akkor az utóbbi években már a szentesiek munkagépeit vettük meg belőle. Különben ez egy keretprogram. Ugye a Rába fel is számolta már év elején a gyártókapacitását.
  A laktanya fejlesztési koncepció meg már szerintem túlnőtte magát - a GBP-vel ellentétesen. Nem nagyon lehet 1 fejlesztési programba szuszakolni
  Ha tippelnem kellene a 3. az a SAMOC (bár elég érdekesen ráhúzható a dolog) Szerintem ezt a programot trükközték át a HQ MND C biztosítására.
  (akinek jobb ötlete van, az úgy is belöki! :))
  Igen, mert per pillanat az még más minisztériumhoz, költségvetési szervezethez tartozik.
  Szerintem ez a 2 tétel, a Falconok előlege, valamint a H145M-esek előlege lehetett...
   
 3. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Most meg levezényli.
  Az MH TP felelős minden ki- és átképzésért, valamint a új eszközökhöz, szervezeti felépítéshez igazodó szabály megalkotásáért, stb.
  Erről írtam korábban is, hogy tök indokolható az összevonás. Szerintem...!
   
  vasszekely likes this.
 4. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Melyik minisztériumhoz tartozik a török vas beszerzése?
  Ezt honnan veszed, hogy nem a HM intézi?
  Mi benne a logika?
   
 5. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A hadiipari fejlesztések Marothhoz, a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztoshoz tartoznak és közvetlenül a min.eln.-nek jelent.
  Több minisztérium, munkáját, HM, ITM stb. koordinálja. Az ehhez kapcsolódó pénzek nem is jelennek meg a HM-es költségvetésben.

  Ez nem jelenti azt a HM nem vesz részt a beszerzésekben, tárgyalásokon, hanem de csak ezeket a fejlesztéseket összekötteték egyéb gazdasági fejlesztésekkel, tárgyalásokkal (pl. ellentételezés Airbus - Gyula, ahogy a török ügyben is lesz).

  "Honvédelmi és rendészeti bizottság 2020. június 17-i ülésén, a 2021-es költségvetés bizottsági “vitájakor” az hangzott el, hogy “a hadiipari fejlesztés, a hadiipar fejlesztése a Zrínyi-programnak egy nagyon kardinális eleme, de az ehhez kapcsolódó források nem a XIII. költségvetési fejezetben, a Honvédelmi Minisztérium keretében terveződnek, hanem van egy kormánybiztos, aki a hadiipari fejlesztésekért és egyébként a haditechnikai fejlesztési irányok meghatározásáért felel. Az ő felelősségi körébe tartozik alapvetően a hadiipar fejlesztése, a magyar védelmi ipar feltámasztása és működtetése, de ő sem a XIII. fejezet forrásai között találja meg – illetve nem is keresi – ezeknek a forrását.”
   
 6. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ez azért nem valószínű, mert el nem számolt előlegként szerepelnek az összegek. A Falconnál és a H145M-nél az előlegfizetésen már rég túl vagyunk.
   
  fedett_mókus likes this.
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  De ezek 2018-as előlegek, viszont a járművek csak 2019-ben kezdtek el megérkezni (mindkét esetben). Az el nem számolt előleg itt azt jelentheti, hogy nem történt még meg a teljesítés. (Mármint akkor - 2018-ban)
   
  Ocses likes this.
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem hinném hogy olyan pontosan meg tudtam volna válaszolni a kérdést, mint ahogy @SilvioD tette. Minek is fárasszam magam....:oops: :p:D
   
  Ocses likes this.
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igazából Marton azért van ,hogy a kapott pénz megfelelően legyen elköltve.Ő semmilyen formában nem dönt abban,hogy mit veszünk(tehát a szakmai kérdésekbe) ő abba szól bele,hogy ez mennyi legyen,milyen gazdasági ellentételezésekkel.
   
  krisss and fedett_mókus like this.
 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  Igazából mindenbe beleszólhat, de azt nem ő dönti el, hogy milyen eszköz kell, alkalmas és milyen darabszámban.

  Pl. Kell 44 darab MBT, alkalmas a Leopard, a Merkava és a Leclerc, ebben a sorrendben. És itt jön Marót akinek ebből a három lehetőségből kell kihoznia a legjobbat!

  Szakmailag ez így tartható. Az eddigi beszerzések alapján ez megy. Reméljük így is marad.
   
  Parapitecus and SilvioD like this.
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Sokkal inkább az van,hogy megmondják,hogy el kell költeni a németeknél x milliárdot,a szakma meg megmondja,hogy mi kell tőlük...
   
  Terminator, megazez, Anti and 2 others like this.
 12. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ez ugyanaz, mert a keretről nem a sereg dönt. Viszont az éves szinten a költségvetéshez vágott százmilliárdos tételek azt mutatják, hogy a keret felfele nyitott, tehát az eszközigény a szükséglethez igazodik és nem a kerethez!
   
  SilvioD likes this.
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem,közel sem ugyan az.Ha nem engednek pl a franciáknál elkölteni egy fillért sem akkor ha a katonák a fejük tetejére állnak sem lesz Leclerc.

  Bár azt hozzá kell tenni,hogy eddig a beszerzések döntő többsége szakmailag kikezdhetetlen.
   
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ezért írtam, hogy a katonák itt több lehetőséget adhatnak meg szerintem amik közt csak az alkalmas eszközök szerepelnek. Különben már az eddigi beszerzések is kikezdhetőek lennének!

  A kebaboskocsi nyilván nem a lista elejéről jött például, de nagyon belekötni nem lehet. A nehéztechnikával meg szerencsénk van, a lista prioritása és a politikai szándék gyönyörűen összeállt!
   
  ibanez de bobadilla and SilvioD like this.
 15. honved

  honved Well-Known Member

  Biztos hogy nem szerencse kérdése volt a német harckocsi és önjáró kiválasztása. Szakmai és politikai, együtt. A két talán legjobbat választottuk szakmai szempontból. Ami a politikát illeti, elsősorban gazdaságilag ezer szállal kötődünk Németországhoz.
   
 16. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Igazad van ez nem szerencse kérdése volt,amikor eldőlt,hogy a haderőreform keretében csak vadonatúj haditechnikát veszünk onnantól kezdve eldőlt,hogy német haditechnikát fogunk rendszeresíteni hiszen amellett,hogy ezer szállal kötődünk a német gazdasághoz a beszerzés politikai vetülete is nagyon fontos a dolognak,hiszen a németek a meghatározó politikai erői az EU-k.
   
 17. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Én úgy értettem, hogy ez máig el nem számolt előleg.
   
 18. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Sztem is így zajlik. A szakma lead egy listát ezek kellenek, ilyen prioritással. Több verziót megadnak szakmai előnyökkel, hátrányokkal.

  Aztán Marothék politikai, gazdasági szempontok alapján kiválasztják letárgyalják, a HM szakmai felügyelete mellett.

  Az már biztonságpolitika is kitől veszünk. Itt értelemszerűen Németo. prioritás. A szerencse az, hogy eddig a miniszterelnök politikai érdekeivel is találkozott minden szempontból.
   
 19. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Szerintem ebben tévedsz,de ne legyen igazam.Eddig semmilyen uj optika beszerzéséről ninc smég csak pletyka sem a szakmai vonalon.Az okos lőszert márt az elejétől hangoztatják,igy valoszinű hogy már arról is lennének hirek ilyen olyan formában.Szerintem inkább ahhoz van köze,hogy állitólag nyugdíjazzuk a konkursz-ot meg a metisz-t.


  Van egy rakat lelakott Btr meg pár T a nullon például.Tele vannak az alakulatok roncsokkal...
   
  krisss, honved and fedett_mókus like this.
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Az utóbbiban biztos vagyok, de az előbbi azért nem valószínű, mert ugyan az alatt a fejezet alatt nemigen fognak másik gyártó fegyverrendszerét "kezelni".
  Ha megnézed a táblázatot, még az Airbus 2 külön típusa is külön programot kapott. A CG már biztosan ebben a programban került beszerzésre, a SAAB-nak meg nincs hagyományos értelemben vett ATGM-je.
  Ugye nehézdandár felszerelése bár hiába jön több cégtől, a KWM a fővállalkozó, aki a alvállalkozónak alkalmazza a Rheinmetall-t.
   

Ezen oldal megosztása