1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  A MH legalacsonyabb rendfokozata a "közkatona". A hivatalnokból pedig két féle van, úgymint "kormánytisztviselő", illetve "honvédelmi alkalmazott". Az előzőek a HM-ben dolgoznak, az utóbbiak pedig az alakulatoknál. Egyébként minden katona honvéd.
   
 2. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  Mi az a közkatna pontosan?
  Mi a különbség közte és a szerződéses között?
   
 3. honved

  honved Well-Known Member

  Aki most beáll szerződéses katonának, honvéd, az közkatona. Aki őrmester, vagy hadnagy, az altiszt és tiszt.
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Melyik amerikai Abrams nem uránis?A TGY-nek volt pár ilyen és kész.
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  A harmadikról beszélünk az nem lehet érv.
   
 6. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  :)
  A Honvédkórház költségvetésének 29,7%-át adja csak a Honvédelmi Minisztérium.
  Ha kiveszed az állományból, akkor hogyan óhajtod őket vezényelni?
   
 7. tong djagbu

  tong djagbu Active Member

  Árban a K2 a legjobb. Omán 886 millió USD-t vásárolt 76 db-ot 2018-ban. Nem értem ezt a világvége mentalitást. Amerika is messze van. Amúgy tavaly Dél-Korea volt a legnagyobb beruházó hazánkban. Nagyon jónak tűnnek a koreaiak harckocsiban, gyalogsági harcjárműben, önjáró tüzérségben.
   
 8. Negan

  Negan Well-Known Member

  A löveg volt a Leo legfőbb előnye.Azóta mindkét tipus sokat fejlődőtt.
  Merkava bizonyos szempontbol szerintem az igényeinknek leginkább megfelelő tipus.Mindezt mondom úgy,hogy a német-lengyel sikságon a két másik tipus simán felülmúlná klasszikus manőverharcban.Viszont a hibridháború körülményeinek legjobban megfelelő tipus.Nagyon jol védett (persze kilőhetetlen hk nincs).Az a hátsó tér meg sokféle feladatra alkalmassá teszi.Ez a korai 105milis változatokra mégjobban igaz,mert az a szabvány lőszerkiszabatát nem ott hordta (bár erről megoszlanak a vélemények,én meg nem voltam egybe se)."62db-os normál kiszabatát a torony hátuljában és a teszt két oldalán robbanázbiztos tárolokban hordta.A hátsó részben plusz 23 lőszer helyezhető.Igy a maximális lőszerkészlet 85db lehet.A hátsó rész felhasználható lövészek szállitására,sebesültszállitásra,plusz berendezések behelyezésével parancsnoki vezetési pont kialakitására".Kb ezt irták róla anno,Főleg a plusz berendezések elhelyezhetősége manapság igen fontos.De a többi is.Bár közben a 120milis lőszer helyigénye miatt már a szabvány lőszerkiszabat jórésze is bekerűlt abba a hátsó térbe.Nameg mert a pánzélozás is más lett.Különben a Merkava teste oldalrol is kazamata páncélzatú a végéig.A hátsó ajtórol vannak képek a mai IV-es változatról,hogy milyen marha vastag.Oldalról alighanem a legvédettebb.Oldalról külőnben meg minden hk kilőhető sabottal.Lassabb mint a másik kettő,De egyáltalán nem rossz terepjáró.A mai változatnak ugyanúgy 1500lovas motorja van,mint azoknak,miközben jóval könnyebb náluk.
  Ami szerintem a legfontosabb,hogy a kialakitása jol megfelel a hibridháború körülményeinek.
  De mindezek ellenére se rendszeresiteném most már a Leo mellé.Inkább a Lynxet választanám IFV alaptipusnak,és az annak bázisán igért hk változatot alkalmaznám gyalogsági kisérő szerepben-ha megfelelőnek bizonyul a próbán.
   
 9. Firga bácsi

  Firga bácsi Well-Known Member

  Nagyon jó, hogy ezt belinkelted. nekem egy szám nagyon tetszik: a tábornok száma harmada, negyede az MH-nak. Csodálatos. Lehet ezt így is.
   
  mindenen kívül likes this.
 10. Ratamahata

  Ratamahata Well-Known Member

  Az több mint 10m USD / db..... És a K2 azért nem A7+..... Lehet hogy jók a koreaiak, de egy német neheztechnikat jelenleg nem überelsz, mondhatjuk ha a Lynx v Puma v Boxer jön meg. akkor a világ legjobb láncos technikáját kapja a honvédség... És ki van elégítve a politikai nemetbarat kör is, nekünk az EU sokkal fontosabb mint Korea...
   
  zeal and zsolti like this.
 11. Negan

  Negan Well-Known Member

  A többség nem az.A 80as évek végén gyártották az urán páncélzatú változatot,kifejezetten az európai hadszintérre.Az addig gyártottak nem uránosak,és az azóta upgradelt változatok sem kapták meg.Másfajta páncélmodernizálást használtak,dehogy az végül is milyen,az tikos,
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Minden használatban lévő Abrams urános.Ezalól a most kivont TGY harckocsik kivételek,de azokat ugye most vonták ki. A 80-as evek közepe óta gyártják uránnal a harckocsijaikat.
   
  pöcshuszár likes this.
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azt meg felejtsük el,hogy az export változatok védelme hasonlóan jó mint a hazai, mert mással helyettesítik az uránt.Ez marhaság és értelme sincs.Azért nem exportálják az urános verziót mert nem akarnak a sajatjukkal megegyező szintű harckocsit eladni.Ebből következik,hogy niem fogják helyettesíteni az uránt.
   
  arcas likes this.
 14. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Jelenleg van hivatásos és szerződéses az állandó állományban. Ezen túl vannak a tartalékosok. A közkatona a rendfokozat nélküli katona, ezelőtt honvéd volt a megnevezése, mostanság mindenki honvéd, rendfokozattól függetlenül.
   
 15. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Pont fordítva. Az őrmester altiszt, a hadnagy pedig tiszt.
   
 16. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Hogy szólítanád meg a legénységi állományú rendfokozattal nem rendelkező honvédet? Jelenlegi megszólítás "közkatona".
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  A tisztes az egy állománykategória,semmiképp nem lehet a rendfokozattal nem rendelkezők titulusa..
   
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Pont jól írta.
   
  borisz and vilmoci like this.
 19. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  Mi az hogy rendfokozat nélküli katona? Ezt max egy sorállományba tudnám értelmezni. Ma profi hadseregben ha vagy hivatásosként, vagy szerződéseként felszerelek az MH-hoz akkor miért nem kap valaki egy az állománycsoportjának megfelelő első rendfokozatot?
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  A közkatonának nincs rendfokozata.
   

Ezen oldal megosztása