1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. agronomus

  agronomus Well-Known Member

  Kedves forumozók. Régóta olvaslak bennetek, de csak most írok először.
  Ha már mindéig szóba jön Románia, engedjétek meg, hogy én is írjak a témában egy pár tapasztalaton alapuló tényt az egyesek által vizionált nagy román "invázó" margójára.
  Sokáig köztük éltem, úgy, hogy van testközeli tapasztalatom velük. Még a gondolkodás módjukat is ismerem hejjel közzel (csak azért ennyire, mert ahány történlmi régióban élnek, annyi féle képpen gondolkodnak - de erről majd később).

  Hogy Románia képes lenne megtámadni Magyarországot, teljesen kizártnak tartom (hangsúlyozom, hogy ezt csak jelen konstelációban értem).

  ad. 1. Először is azért, mert nincs meg hozzá a gazdasági ereje. Rottyon vannak. Már pedig egy háborúhoz pénz kell. Nagyon sok. Per pillanat még a részben tőlünk örökölt infrastruktűrát sem képesek fenntartani, illetve fejleszteni. Lassan rájuk rohad az egész, úgy, hogy van EU-s pénzük.

  ad. 2. Politikailag instabilak. Csak, hogy értsétek. Az elmúlt 30 évben 27 kormányuk volt. Nem semmi stabilitás. Jó, tudom, a magyarok ellen mindég össze lehet kapni a népet. De nem mindenkit. Van vagy 5 millió kissebbség (cigány vagy 3 millió, magyar 1.5 millió és a maradék török, tatár, lipován, macedon, orosz, ruszin, ukrán), akik nem fognak mozdulni.

  ad. 3. Romániának egy ilyen háború esetén számolnia kellene egy Bolgár közbelépéssel (onnan is elvették annó Dobrudzsát, és a vesztesek nem mondtak le róla teljesen), illetve a hátukban találnának a magyar kissebbség "személyében" egy közel 1.5 milliós ellenséget (akiknek legalább harmad hadra fogható), amit, ha ügyes a magyar hadvezetés, pillanatok alatt fel tudna fegyverezni, ha nem is teljesen, de olyan szintre, hogy komolyabb ellenállást fejtsenek ki három megye területén, illetve zavarják az utánpótlási útvoinalakat. Romániának pedig nincs és nem is lesz olyan katonai potenciálja, hogy egy külső háborút egy partizánháborúval a háta mögött megvívjon. Ezt ők is nagyon jól tudják, éppen eézért, minden eshetőségre felkészülve törekednek a magyarok elüldözésére vagy beolvasztására. Apropó, fegyverrel történő ellátás. Itt szerintem az oroszok is belépnének, ezzel, azzal.

  ad. 4. Amíg van a NATO, addig ilyen nem lesz, mert nem érdeke az USA-nak egy belső megosztottság. Főleg, hogy a medvét készül megdugni.

  ad. 5. A 4 alatt írtakat is fegyelembe véve, Románia soha sem indított egy háborút sem a történeleme során, ha nem volt mögötte, egy vagy több nagyhatalom, aki/akik támogatta (-ák) ezirányú tervét. Jelenleg, pedig ilyen nincs.

  ad. 6. Ami a legfontosabb, hogy nagyon gyengék logisztikában. Szolgáltam a hadseregükben, úgy, hogy tudom mit beszélek. Ha van egy nép aki be van oltva logisztika ellen, az a Román. Minden ad-hok alapon működik. Semmit sem tudnak A-ból B-be pontosan eljuttatni. Fele megérkzik, fele nem, vagy csak később. Az infrastruktúrájuknál csak a szervező készségük pocsékabb. Ha nem hisztek nekem, olvassátok el mi történt a Román csapatokkal az első világhábórus kudarcos erdélyi betöréskor. Sok helyen azért vesztettek csatát, mert rossz volt a logisztikai háttér, illetve azért veszítették el a bevonuláshoz használt technika nagy részét, mert a szervezés nyomokban sem volt jelen köreikben.
  Sok mindent meg lehet tudni ebből a hadi-naplóból:
  Az oláhok vérnyomában a Fekete-tengerig - Maderspach Viktor
  Megéri elolvasni, sok érdekes tényt közöl az író.
  Egy szó mint száz, a Románok nagyon gyengék tervezésben, megvalósításban összességében az utánpótlás kivitelezésében (logiszika). Ha egy 10-es skálán az USA és a Németek 9-esek, mi 6 vagy 7-esek, akkor a románok a legjobb indulattal is 2-3 közé sorolhatók. És ez nem vicc.
  El sem tudom, képzelni, hogy miként oldanák meg a seregek ellátását (ha csak ezt valamilyen "zsoldos" logisztikusok nem teszik helyettük).

  ad. 7. Karbantartási képességük versenyzik a fent kifejtett képességükkel.
  Tiszta balkán (angol utazó mondta, hogy a balkán ott kezdődik, ahol a karbantartás abba marad - ez jelenleg Temesvár-Arad-Nagyvárad-Szatmár vonaltól keletre van, sajnos). Ennek tükrében még a technika fele sem érne el a kijelölt felvonulási területre.

  ad. 8. Tételezzük fel a lehetetlent, hogy képesek a románok egy Magyarország elleni nagyszabású müvelet megtervezésére titokban a kaszárnya falain belül. A kivitelezés akkor sem menne zökkenőmentesen, mert ott van a keblükben - ahogy ők mondják hivatalosan is - 1.5 millió potenciális kém és azok közül egyesek azonnal jelentenék a nagyméretű csapatmozgásokat nyugat felé.
  Ahogy megindulnának a kétsávos útjaikon át a hegyeken a többszáz technikával nyugat felé, mondjuk Déváról, Gyulafehérvárról, Kolozsvárról, egyből akkora közlkedési káosz alakulna ki, hogy abban vesznének bele. Ne feledjük, ha támadnak, fel kell vonulniuk, délen, középen (itt át kell menni a hegyeken) és északon (ott pedig van a szilágysági dombság).
  Ha vasúton tervezik ezt megvalósítani, akkor csak a déli vonalak (Szeben-Arad, illetve Temesvár-Lugos-Karánsebes szárny) jöhetnek szóba. A szilágysági kapú felé, ahol a legjobb a felvonulás Debrecen és Nyíregyháza felé, nincs ekkora tömegű fegyverzet mozgatására használható vasútvonal és egyébb út is alig (Szatmár és Zilah között van egy autóút). Kolozsvár-Nagyvárad szárnyról, jobb ha nem beszélünk. Egy vágány és az sincs villamosítva (azért nemert féltek egy magyar inváziótól:)).
  Most, ezek tükrében el tudja valamelyiketek képzelni, hogy Románia képes egy Blitzkriegre ellenünk? Amig ezek felvergödnek a nyugati határra, addig szerintetek a magyar hadvezetés ölbetett kézzel ül?

  A román katonákról pedig annyit, hogy nem kell lebecsülni őket. Köztük voltam egy ideig, ismerem a mentalitásukat és a hadrafoghatóságukat.
  Először is, alapból van három féle román. A moldvai (a misztikus, tradicionalista) a havasalföldi (az ügyeskedő, munkát másra toló) és az erdély (aki tanult mind a magyar, mind a szász kultúrából, szorgalmas, kitartó és öntudatos).
  A moldvai románok jellemzően mélyen vallásosk, fanatizálhatók és nem beszarik. Vagyis jó katonák nevelhetők belőlük.
  A havasalföldi az más. Jól lehet vele mulatni, beszédes és laza. Ő megszervezi, hogy ki haljon hősi halált a hazárt, de ha lehet kimarad a sztriból. Lobbanékoyn. Olyan mint a bors, elsőre nagyon csíp, de aztán elmarad. Amolyan fogjatok le mert megölöm kategória. Katonaként nem nagy durranások.
  Az erdély román, külön téma. Ott van két erős katonanép. A Fogaras és a Máramaros vidéki Románok. Ők kb. a székelyekhez hasolíthatók (kivéve szervezés, mert ezek is be vannak oltva ellene).
  Szóva vegyes a kép. Azt kell mondjam, hogy ha csak az erdélyi és moldvai románok jönnének ellenünk, akkor fel kéne kössük rendesen a gatyát, de ha már közéjük van keverve a havasalföldi román, akkor nincs nagy ütőerejük. Márpedig a tisztek nagy része délről van, ahogy az az első világháború idején is volt (meg is lett az eredménye az erdélyi offenzíva idején a rátermett vezetésüknek).

  Korábban többször elhangzott itt, hogy milyen könnyű egy támadás Magyarország ellen, mert sík terepen kell előrenyomulniuk a románoknak.
  Fel sem merült senkiben, hogy esetleg mi indulunk meg és akkor nekünk van sík terep egésszen az erdélyi középhegység aljáig (középen), máramarosi hegység lábig (északon), a szerémségi kapuig (délen). Ha valami okból (feltételezve, de meg nem engedve, mondjuk egy erdélyi magyar-pogrom miatt) megindulna a magyar hadsereg kelet felé, akkor kb. a hegyekig lévő 60 km. egy nap alatt elfoglalná, illetve körülzárná a négy - jelenleg - Románok által bitorolt nagyvárost.
  Kisebb csapatokkal és tűzérségi támogatással első pillanattól lezárhatná a maros völgyét és a királyhágot, nagyobb erőkkel pedig biztosítaná a szörénység irányából nyitott részt, míg északon a szilágysági kaput (mondjuk én a Maros folyón állítanám fel a védelmi vonalat, Szegeddel kezdődőleg és Máriaradnával bezárólag, úgy, hogy időlegesen Kiszombor, Deszk, Tiszasziget háromszöget beáldoznám).
  Szóval csak ennyit akartam írni a témában.
   
  brooklyn, tomsinner, alfa74 and 23 others like this.
 2. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Nem vágsz te semmit...
   
 3. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  jól értem hogy kivonták a konkurszot? mi maradt, metisz meg fagot? nem valami combos..
   
 4. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Arra a kis idore :D
   
  pöcshuszár likes this.
 5. öreg járőr

  öreg járőr Active Member

  Miért már lehet tudni a váltó típust?
   
 6. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Bár nem Szingapúr politikai rendszere kapcsán, de visszavonom amit mondtam. Kevertem a szezont a fazonnal. Az Aster beszerzést a NASAMSal.:eek:
   
 7. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Nem arulok el titkot ha azt irom hogy a pctzl t is elkezdtek feltoltogetni./egyenlore mar regebbota rendszerben levo szemelyekkel./
   
  Spartan.asfv, svajcibeka and Schurrer like this.
 8. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 9. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  borisz, Luthero, svajcibeka and 4 others like this.
 10. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Dehogyisnem pár hete Tatán ünnepélyes keretek között fogadtuk őket:)
   
  Luthero, svajcibeka, zeal and 2 others like this.
 11. arcas

  arcas Well-Known Member

  Biztoooos? :D

  Pontosaaan... :p
   
  Wilson likes this.
 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Le van írva feljebb @Centurio hozzászólásában.
   
 13. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  Ha egy ilyen tudós mondja...
   
  ibanez de bobadilla likes this.
 14. AlbaRegia

  AlbaRegia Member


  Mi az a pctzl? o_O
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Gondolom pánceltörő zászlóalj.
   
  borisz likes this.
 16. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Helyes,ha már jön elvileg az uj teknika :)
  Remélem megérni várni.Azok a szerencsétlen brömik nagyon rottyon voltak,fegyverzetileg és motorikusan is.
   
 17. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  ...nem "ők" alakulnak át, hanem a rólunk alkotott kép ;)
   
  Fennek likes this.
 18. Blitz97

  Blitz97 Well-Known Member

  Arról nem hallottál valami folyosói pletykát, hogy meddig kell még várni az új platformra? :rolleyes:
   
 19. Centurio

  Centurio Well-Known Member

   
  Blitz97 and Spartan.asfv like this.
 20. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Állitolag augusztusban kapnak ejder yalcin-okat.De hogy milyen fegyverrendszer lesz rá integrálva,arrol semmi hír sem volt.
  Már nagyon kiváncsi vagyok,hogy tényleg igy lesz e.
   

Ezen oldal megosztása