1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  100 km? Addig meg raketapothajtassal sem lonek el :D
  Azimuthoz nem kell a teljes roppalyat ismerni /egyebkent aknavetoknek kivallo./ de 155 os hoz is szerintem a minimum 24 km r nek eleg nek kell lenni. Precizios tuzcsapasokat nem a loveg max hatotavjanak hataran szoktak merni /radar ide vagy oda ott mar akkora a termeszetes szoras 70 km es raketapothalytasosnal iranyotatlanul./ oranyitott granathoz meg igazabol folosleges a radar.
  Jo lenne ha @ijasz megszakertene :)
   
 2. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Egyebkent ahhoz hogy 70-100 km re ellasson egy tuzersegi radar szerimtem minimum tobbszaz m magasra kellene telepiteni a foldfelszintol sikvideken is. Plusz a granat faranak rcs jet komolyan meg kellene novelni 155 mm esnek nem tul nagy lehet a radarkepe.
   
 3. Negan

  Negan Well-Known Member

  Azon a távon már nem a löveget mérik be,hanem a lövedéket.A rendszer a lövedék pályájábol számolja vissza a löveg helyét.
  Pro Pátrija radarja földi célfelderitő radar.Nem tüzérségi.
   
  pöcshuszár likes this.
 4. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Azimut /tanultam eleget :) / volt egy hadnagyom amikor nagyon kacifantos kerdest tett fel a valasz vagy elorremetszes vagy hatrametszes vagy azimut volt leggyakrabban azimut./
  Olvasd el amit kinkeltem mi volt a lenygelek kriteriumai? /100 \100 lett a pontszam/ szerintem nincs meg a katalogusba ahogy a linkelt termekek is igazabol par hete vannak fent./ es nem a 2 d es a 3 d dedikaltan kepes legicel felderitesere dronok uav k ott szerepel a feladatkorben.
   
 5. megazez

  megazez Well-Known Member

  Azért a 70-100km már elég extrém és nézd meg azok a rendszerek mekkorák meg a pro patria rendszere mekkora, mellesleg az arthur tud 60km-t úgy, hogy akkora, hogy platóra van szerelve.
   
 6. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ez nem tüzérségi radar nem is arra van szánva. Ennyi.
   
  svajcibeka, kamm and pöcshuszár like this.
 7. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A 2 d kismeretu legijarmuvek vagy rotoros jarmuvek detektalasara is alkalmas
  A 3 d meg mar dedikaltan foldi es legi.
  En nem is a 3d rol vagy a 2 d rol allitottam hhogy tuzersegi lenne... Azok a regi vesszoparipam amit mar itt annyiszor irtam az utobbi napokba pont elohozakodtam vele ujra hogy a foldi megfigyelo radarjainkat korlatozott legi felderitesre /uav dron./ ra is alkalmassa kell tenni esetleg harcjarmure integralni celfelderites celjabol.

  A tuzersegi radart a lengyel cikbben megjelent kriteriumrendszer alapjan allitom. Ahol meg nincs megnevezve a befuto termek neve csak a gyarto... /szerintem ott van valami amirol meg nem tudunk ahogy a 2-3 d is eleg jol titokba volt nem olyan regig :)

  Ne engedj azosszemosasnak ket kulin tema.
   
 8. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az elso reszt a foldi es legi megfigyelo radart harcjarmure telepitve a 35 mm programozhato loszeres ifv nel szoktam bedobni altalaba mint fo erv /parancnoki jarmuvekre telepitve szakasztol./ a jobb felderito kepesweg es az uav dron elleni kepesseg megteremtesere harcteren.
   
 9. papi

  papi Well-Known Member

  Igazából egy járműnek nagyobb para, ha 30 évig rohadt egy helyben és van benne 20 kilométer, mintha lenne benne 100 000 kilométer, de használják.
  Ezeknél lényegesen jobban kinéző Mercedes 1017 cirka 7000 euró, 4x4 katonai 11 000 euró körül és rengeteg van belőlük.
  Tökéletes állapotúra restaurált UAZ 469 12 000 eurótól indul.
  Mercedes O303 erősen használt, de nem ennyire lefingott busz 3000 euró, szép egyben lévő darabok 7000 euró körül.
  UAZ 452 Buhanka normális napi használós állapotban 2000-4000 euró, emelt, megerősített futóművel expedíciós járműnek átépítve 12 000 euró.
  Iveco 110 árban ugyanaz mint a Mercedes 1017 ebből is annyi van, mint égen a csillag.
  A legértékesebbnek a ZIL 131 tűzoltóautó tűnik attól függően, hogy milyen állapotban van és mivel van felszerelve az érhet 40-50 000 eurót is.

  Képekről azt gondolom, hogy a nagy részét maximum donornak, alkatrésznek lehet eladni. Javítgatni nem nagyon van értelme sanszosan soha nem térül meg a ráfordítás, ráadásnak szinte mindegyik típusból található a piacon a napi szinten használttól a lefingotton át a tökéletesre restauráltig mindenféle, szóval emiatt eladni sem egyszerű.
   
  dkes, fedett_mókus and Szittya like this.
 10. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A masodik a lengyel cikkbe szerepel. /ahol kriterium volt a tuzersegi granat nyomonkivetese 24 km ig./ ez lessz szerintem a cseh szlovak magyar radarfejlesztesi eggyutmukodes eredmenye, /es ezert is lehet meg fel nyilvanos./ cseh oldalakon lehet tobb konkretum tudhato meg ez ugyben.

  Es ezt tamassza ala hogy sznarokat kukaztuk de a pzh 2000 ezres csomaghoz radart nem emlitenek. Mikizbe mar a d20 hoz hasznaltunk.

  Ugyhogy szerintem van itt valami amirok mi meg nem tudunk,.. :)
   
 11. Negan

  Negan Well-Known Member

  Az új változat már 100km hatótávú.
  Ami még érdekes,hogy az új "réskitöltó" mobil radarok,mint a csehek vette Elta 2084,már egyszerre légtérfelderitők és tüzérségi lokátorok.
   
  pöcshuszár likes this.
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Csak nekunk a javitashoz szukseges alkatresz is ingyen van :) mert egyszer mar meg lett veve.,, es a javitas legnagyobb koltsege az alkatresz nem a munkas orabere /ami lehet amugy is jetyegne./
   
 13. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Igen szerintem ez esetben a sok lid disznotgyoz hasznosabb tobb kissebb akar autonom /mert egy kozpontba futhat ossze az info lancba kotve./ hasznosabb mint 2-3 nagy szetszorva.. Es kepes lancba dolgozni hisz ez volt az eggyik lenyege a bigli kutyanak mar az elejen./
   
 14. Negan

  Negan Well-Known Member

  Szerintem meg rosszabb a helyzet.Ez is kell,meg az is kell-csak győzze az ember fia pénzzel
   
  Szittya likes this.
 15. megazez

  megazez Well-Known Member

  A mi mbr3d radarunk is tudja a légfelderítést.. Az új arthur változatról még a gyártó honlapján se láttam semmit.
   
 16. Negan

  Negan Well-Known Member

  Nem ugyan az a kategória.Harctéri földicél felderitő lokátor is kell,meg hadszintéri légtérfelderitő is kell.Csak győzze az ember pénzzel.
  Az a baj,hogy a modern hadviseléshez lassan már a toronyora láncostúl is kevés....
  Céljellegtöl is függ a felderitési hatótáv.60km az a táv,amig a komolyabb aknavető gránátokat is be tudja mérni,visszaszámolva a csó helyét.100km-ig tart a felderitési zőna,de a végén már csak a nagyobb dolgokat látja.Mint mondjuk egy nagy sorozatvető rakétáját.
   
 17. hunemperor

  hunemperor Active Member

  Bocsi, hogy csak most reagálok, mert elutaztam, de igazából nem sikerült amit szerettem volna, hogy előjöjjenek kreatív ötletek, nemcsak a sablonos válaszok.
  Én a következőket tenném:
  Azt a nehéz dandárt amit "most" állítanak össze, elnevezném "DREAM"-nek, kb. 2030-35-re lenne működőképes, ha minden klappol. (Ugye az 10-15 év)
  Létrehoznék egy másik nehéz dandárt, amit "REALLY"-nek neveznék el. Ebben használt A5 lenne 2x44 darab, legalább 30 Archer, 200 db használt CV 90-es vagy ASCOD (Ezeket mind lízingelném, majd később fejleszteném), + jobb híján egyelőre a 178 db BTR 80A. Ráadásul a másik dandárhoz vásárolt Boxerekből az első 3 tucatot is ide irányítanám Spike integrációval. CG ide is jöhetne. Csapat légvédelemnek Mistral, amelyek jelenleg szereptévesztésben vannak. (Na és még + támogató egységek) Ez a dandár lényegesen gyorsabban összeállítható lenne, ide a személyi állomány is rendelkezésre állna, a másikhoz kellene a humán-erőforrás mennyiségi és minőségi fejlesztése.

  A 3. dandár egy légimozgékonyságú különleges dandár lenne, amivel együtt a 3 dandár már egy hadosztályt tenne ki.

  A tartalékosok közepes és könnyű dandárjára most nem térnék ki.

  + még 15 használt vagy új Gripent lízingelnék, mert légi fölény nélkül még egy kis helyi perpatvarban sincs esélyünk. Ha szakértők azt mondják, hogy a jelenlegi légierőnket egy Sz-300-as üteg le tudja szedni, akkor nincs semmink.

  Kicsit nyugodtabban aludnék.. Értem, hogy "kevés" a pénz, de a honvédelem mindennél fontosabb, itt csak lízingdíjak lennének (+ működtetés nyilván). Másik véleményem, hogy vagy legyen egy komoly hadsereg vagy ne legyen semmi, kirakatra nincs szükség.
  Lehet, hogy vannak hülyeségek is abban amit írtam (pl. az IFV-k típusa, de Pumából és Hiúzból még nem kapható használt), csak utalni szeretnék arra, hogy igenis rövid távon is lehetne tenni valamit. Nyilván van aki jobban képben van, az jobb megoldásokat is tud, én szerintem nem szabadna az országot a következő 10-15 évre védtelenül hagyni.
   
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Más források szerint a lengyelek a PGSR-3i Beagle-t vették meg, nem azt, ami ebben a cikkben a képen szerepel.

  Ez egy 2020 januári hír volt, amit 2020 januárjában ki is lett tárgyalva itt ebben a topikban.

  https://www.defence24.com/hungarian...olish-army-cheaper-than-the-competing-designs

  https://www.defence24.com/ground-surveillance-radars-procured-by-the-polish-military
   
  sisimoto and Szittya like this.
 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Na akkor a vesszo paripam.
  Dronok uavk detektalasa olcson rendelkezesre all tavolsagmeressel.
  Tehat ha az MBR3D integralasra kerulne egy 35 mm es programozhato loszer tuzelesere alkalmas jarmure esetleg az melle telepitve ami korlatozott de kepeseget ad igs is.

  Meg lenne oldava a dronok es uav k elleni vedekezes harcaszati szinten???

  Plusz kepessegnek pk harcjarmure telepitve nagyban megnovelne a foldi celok felderitesenek kepesseget elyel es nappal a hasznos tuz kivaltasahoz kepest egy kategoriaval magasabb leptekbe./akar./ emellett azonnali celfelderitesre is alkalmas egybol koordinatat tudna kuldeni pl az aknavetoknek akar azok tuzet vezetni es modositani a szakaszpk a radar adatai vagy azok atjatszasanak segitswegevel???

  Tehat a loveszalaegysegek onallo tuzfelderitest tuzvezetest vegezhetnenek az aknavetok vagy a egyeb tuzerseg szamara...de legalabbis az adatok atjatszassaval direkt informaciot biztosit nagy pontossaggal???

  Es egy jis fejlesztessel /ami nem is biztos hogy szukseges mert mar lehet hogy remdeljeznek a technologiaval./ passziv uzemmodba akar halgatozni is kepes lehet lehalgatva az ellenseg radioforgalmat??? Majd azt a kozpontba elemzesre kuldve fontos indformaciok birtokaba juthatna./ vagy csak szimplan meg tudna hatarozni az ellenseg komunikaciolya altal annak iranyszoget ??? Jelenletet??? Ami ujfent hasznos informaciokall szolgaltat. /az utobbi szerintem fejleszteseket igenyelne./ de az elso resz szerintem siman mukodhetne.

  Mert ha a fentiek felso resze igaz lehet teszem azt /ahhot kepes nem tul nagy a lelkesedes az uj technika iraant./ vagy volt aki szamara mar ismert volt? Mbr3d
   
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Szerintem itt valamit kavartok. Ez a radar max arra jó, hogy az ellenséges egységeket látótávon túl felderítse, esetleg a már megkezdett tűzcsapás pontosítására jó, mivel a robbanás által felvert törmeléket is érzékeli.
  Amiről én beszélek az ellenséges tüzérségének felderítésére szolgál. Azaz az ellenséges lövedék repülését nyomon tudja követni, és ebből ki tudja számolni az elleséges tüzérség helyét. Majd arra tüzet tud irányítani. Ehhez azért kell nagyobb hatótavolság, mert a frontvonal egy nagyobb szakaszát kell lefednie, mivel nem tudjuk, hogy az ellenség éppen melyik tüzelőállásába mozog.
  De a minél nagyobb hatótavolság arra is alkalmas lehet, hogy az ellenség által célbavett saját erőket nagyobb esélyel lehet figyelmeztetni, az érkező lövedékekre.
  Az Arthur a minimum. Az újabb 3D radarok, amelyek ilyen tüzérségi felderítő funkcióval rendelkeznek, azok - gondolom a felderítési horizont miatt - mind 100km-es limittel rendelkeznek 155mm-es lövedékre.
   

Ezen oldal megosztása