1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. vasszekely

  vasszekely Well-Known Member

  Azért ez az infó sokat elmond az akkori vezérkarról, a "szakértelemről", előrelátásról. Állandóan igazodnak másokhoz, mintha nem lennének saját nemzeti érdekeink, nem lenne szükségünk nehézfegyverzetű haderőre itt, a "népek országútján":
  – Ugyanakkor az ön volt minisztere, Juhász Ferenc azt nyilatkozta, hogy ezekről a tankokról korábban épp az ön vezetése alatt álló vezérkar mondott le. Azt mondták, hogy a tankok leginkább városi harcra alkalmasak, ezért nincs rájuk szükség. Mi változott pár év alatt?
  Baszki.... :(
   
 2. kamm

  kamm Well-Known Member

  Miben is?
   
 3. kamm

  kamm Well-Known Member

  A komcsik HM vezetoi mind idiotak voltak, ez koztudott. Mondjuk a Simicsko sem volt mas, Benko hosszu ido ota az elso, akinek van barmifele fogalma a temarol.
   
 4. zulu

  zulu Well-Known Member

  Benkő a HírTV-s interjúban mondta nemrég, hogy szimulátoros képzésre (is) mennek Ausztriába. Később azt is mondta, hogy lesz itthon szimulátor és minden egyéb. Gondolom az itthoni az A7+ szimulátor lesz, nem A4. A4 amire most szükség van.
   
  alfa74, mindenen kívül and Blitz97 like this.
 5. vasszekely

  vasszekely Well-Known Member

  Csak a leépítésben jeleskedtek.
   
  tong djagbu and mindenen kívül like this.
 6. honved

  honved Well-Known Member

  Simicskóhoz annyit tennék hozzá, hogy tudomásom szerint doktorált hadtudományból. Változások, legalább a gondolkodásmódban,ami a politikát illeti, talán nála már elkezdődtek. Jobboldali kormányban, egykoron Für Lajos elkötelezett volt, de szakértelem nélkül. Szabó János, Hende Csaba, pedig teljesen tökéletlen a feladatra. Egyik sem értett semmihez, ami katonaság. A balos minisztereket meg írtad.
   
  zeal, tong djagbu, Fennek and 2 others like this.
 7. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Az utolsó infók Nyírtelekről szólnak.
   
 8. Negan

  Negan Well-Known Member

  Igen.Feltöltöttem a doktoriját valahova a forumra.Ha jol emlékszem,a tartalékos milicia rendszerek szervezésének kérdéseiről szolt
   
  tong djagbu and honved like this.
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Elgondolkodtatok már azon, hogy amit a honvédségről és minisztérium munkájáról az elmúlt 30 évben megtudtunk, azt honnan tudjuk? Ki mondta, hol, mikor és milyen célból? Ki írta, milyen újságban, milyen célból? Emlékszünk-e még minden részletre? Biztos hogy akkor úgy történt, ahogy mondták/megírták? És amit most mondanak róla, azt ki mondja/írja és milyen célból? A jelenről mit fognak mondani 10-20-30 év múlva? És ki mire fog emlékezni?

  Ha nagyon unatkoztok az uborkaszezonban, olvassátok el ezt az elmúlt 30 évről...

  De ez inkább biztonságpolitika, így a Bizt.pol topikban kellene kitárgyalni, ahová eredetileg is linkeltem a tanulmányt...
   
  Negan and HAndrás like this.
 10. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Igazából Hende '13-ban elkezdet valami helikopter-beszerzést, csak semmi sem lett belőle.
   
 11. honved

  honved Well-Known Member

  De, vettünk 3 helikoptert, ami a semminél több, ez tény. Nem vitatom. A Gripent is jobboldali kormány rendelte meg. Balos vezetés alatt, 90 óta, beszerzés mi volt ? Eltekintve az orosz államadósság terhére behozott mennyiségi BTR harcjárműtől. T-72 harckocsikat vettünk Keleti György minisztersége alatt a Fehéroroszoktól. Ugye annak harckocsi kavalkádnak a kiválogatása a legendás történet harckocsi ügyben. Hirtelen más nem jut eszembe. Viszont beszerzésük óta gyakorlatilag, normális üzemeltetés híján tönkre vágtunk egy ezrednyi MIG-29-est. Háborús veszteség nem lett volna nagyobb, mint amennyit kinyírtunk magunk. Szu-22, külön témát érdemelne. Túl a pénztelenségen azért herdáltunk rendesen. Elajándékozott harckocsikat nem is említem, vagy az ócskavas áron eladottakat. Önjáró tüzérség, húú.., nem is folytatom.
   
  anonim999, vata, alfa74 and 1 other person like this.
 12. borisz

  borisz Well-Known Member

  Hende valami "nemzeti helikopterképességet" erőltetett, aminek az volt a lényege, hogy egyetlen típussal tudnának le mindent mentős, rendőröstül.
  A három civil Mi-8 elvileg valami magánakció volt egy kisebb haltóól, és ki is rúgták érte.
   
  honved likes this.
 13. honved

  honved Well-Known Member

  Annak idején, a 70-es években volt egy filmsorozat, az volt a címe hogy "3 srác a hadseregben". Erre emlékszem ennyi év távlatából, hogy ez volt a címe. Ma jutott eszembe amikor néztem ezt a videót. Hiányt pótló adás. Minden fegyvernemről kellene és mindenhova felrakni. Kis betekintés a fegyvernem életébe, működésébe. Persze ez csak a felszín, de legalább kis fogalmat alkothat a fiatal, ha megnézi, talán kedvet is kap. Még annyi jutott eszembe, ha már egy osztály megmaradt, miért nem az Akacia, vagy a Gvozgyika, maradt hadrendben, hisz a mennyiség Honvédség szinten minimális. Ahogy néztem a videót azon tűnődtem, ha az ellen beméri radarral az első lövéseket, mennyi idejük marad a tüzelőállás váltásra ? Van esélyük túlélni, ha az ellen tüzérségi ellen tevékenységbe kezd ellenük ? Rizikós dolog ez a vontatott löveg történet napjainkban. Pár perc is sok idő, még összekapják a cuccot.

   
 14. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Begyakorolt tuzerekkel lenne.
  Ellenseges bemeres a ropalya leszallo agaban varhato.
  Mire riasztast ad ki harchoz allnak az ellenseges tuzerek. Megha onjaroval beallitani tuzetkivaltani a lovedek mire oda er...stb... Es ugye d20 hoz /nem dicserni akarom./ de rengeteg zavarotoltet van raktaron. Azok nem csak a radioforgalmat zavarjak hanem az ellenseges bemero radarokat is. Persze egesz biztos hogy a megfelelo szurok alkalmazasaval ezt kitudjak kuszobolni... De ez is ido.
  Persze az onjaro mimdenkepp elonyos.
   
 15. Negan

  Negan Well-Known Member

  Pl Mistral,gerincradar hálózat,94-98 között egy haderőkorszerűsitési program előkészitése-amit aztán a vajda kidobott az ablakon 98ban,nem költöt a seregre,majd aláirt egy a parlamenti határozatnak nem megfelelő Gripen A szerződést,amit jó drágán kellett átkonvertálni C szintre-és el is vitte a forrásokat.OV egy istenverése honvédelmi szempontbol,csak rövid a memoriátok.
  Hende különben az UH-1N és a AW139 helikkel probálkozott.De a vajda ekkor még magasrol szart a seregre.(egyébként most is,neki a külpolitikai jóindulatvásárlás fontos az egészből.Ahogy Dudi irta-mázli,hogy a németek jó cuccokat gyártanak)
   
  Masztiff, alfa74 and fishbed like this.
 16. borisz

  borisz Well-Known Member

  Az Akácijából is csak megúszós 18 darabot vettek. :(
   
  alfa74 and honved like this.
 17. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ha megvehette volna az AW139-eseket, akkor most rá tekintenénk mint a Honvédség megváltója? Vagy ha az ő idejében jelentették be volna a Blackhawkokat? Nem rajta múlt egyik sem. Végül HM költségvetéséből vett 3 civil Mi-8-ast, hogy a Honvédségnek legyen működőképes helikoptere. Mert a fönökétől ő sem kapott erre se pénzt, se támogatást. A "nemzeti helikopterképesség" meg valószínűleg nem az ő ötlete volt, hanem már akkor azon agyaltak a felette állók, hogy ez már akkora pénz hogy lehetne vele "érdeket érvényesíteni", de milyen irányba kellene ezt megtenni...
   
 18. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Dehogy azért rúgták ki.
  Ő azt mondta nem felépíthető a határon a kerítés.
  Ez nem tetszett Orbánnak.
   
  fishbed, SilvioD and Terminator like this.
 19. Negan

  Negan Well-Known Member

  Te komolyan azt hiszed,hogy azok a 40-50 éves zavarógránátok egy mai,istentudja miféle hokuszpókuszokkal dolgozó korszerű radar ellen ér is valamit???
   
 20. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ahogy irtam szurok alkalmazasaval kikuszobolheto csak az ido.
  A zavaras nem fejlodott akkorat azok az ezereves hokuszpokuszok szerintem mar egesegre karos tartomamyba nyomtak minden szir szar frekvencian ami a csovon kifert :D kibaszott nagy sugarzok a joval erzeketlenebb technika megzavarasara.
   

Ezen oldal megosztása