1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Rferi66

  Rferi66 Active Member

  Amikor az egyik barátom elmesélte, hogy ugyanebben az időben mi volt Nagyatádon, először nem akartam elhinni. Nálunk minden minden megvolt amit akkor szükségesnek gondoltak, legfeljebb nem a legújabb technika. Nagyatádon meg 4db Pszh volt lövész századonként.
   
  dudi likes this.
 2. Ratamahata

  Ratamahata Well-Known Member

  Nem a tatai volt az elit?? Ott voltak a T72esek is csak az országban!?
   
 3. Negan

  Negan Well-Known Member

  Tata páncélosezred volt,Szombathely gépesitett lövész elsőlépcsös "készenléti" alakulat.
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az volt az MN krémje. Csak ott volt pl. Sztrela-10M...
  Ne abból extrapolálj a végtelenbe...

  Nem a Bazalt '87-re gondolsz? A Haditechnikai Összefoglalóban két visszaemlékezés is van róla.
   
 5. Árpicsek

  Árpicsek Active Member

  Ez az! Köszi!
   
 6. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  https://mandiner.hu/cikk/20200813_legvedelmi_oriasbeszerzes_egy_ujabb_lepes
  Légvédelmi óriásbeszerzés: egy újabb lépés a honvédelem erősítése felé

  "Már csak ezért is, mert föld-levegő rakétaként ugyanazt az AIM-120 AMRAAM-ot alkalmazza, amit levegő-levegő rakétaként a Saab Gripen vadászgép. Ez a rakéta a világ legjobbjai között van, és még évtizedekig fejleszteni fogják: nem olyasvalamit veszünk, amit néhány év múlva elavul. De emellett fontos az is, hogy egyben meg lehet venni a készletet vadászgépre-légvédelemre, a nagy tételű beszerzés pedig olcsóbb. Használni és fenntartani is könnyebb egy rakéta-típust, mint többet. Külön előny, hogy azok a rakéták, amelyeknek üzemideje a vadászgépeken már lejárna (ott jóval nagyobb az igénybevétel) a földi kilövőkön még jó ideig használhatók. Ez mind költségcsökkentő és hatékonyság-növelő tétel. "

  Ez nekem új, de jó!!
   
  Loken, tindalos, svajcibeka and 8 others like this.
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Háát elvileg lehetséges, de szerintem át kell szoftverezni a guidance-ot. Szerintem teljesen más pályákkal dolgozik a felszíni indítású 0 kezdősebességű rakéta, mint egy több ezer méter magasan akár hangsebesség felett indított rakéta.
  Amennyiben ez tényleg megoldják, asszem azzal fognak kezdeni, hogy a 40 darab eddig használt AMRAAM-ot fogják átpakolni és részben elpuffogtatni éleslövészetek alkalmával.
   
 8. Anti

  Anti Well-Known Member

 9. kamm

  kamm Well-Known Member

  Errol mar volt szo. A foldon minimalis az igenybevetel, ott meg elucsorognek jo darabig utana.
   
 10. vasszekely

  vasszekely Well-Known Member

 11. kamm

  kamm Well-Known Member

  kaktusz and mindenen kívül like this.
 12. kamm

  kamm Well-Known Member

  Errol valahol mar volt szo, de igen, szoftveresen megoldhatonak kell lennie.
   
 13. kamm

  kamm Well-Known Member

 14. Azzurro

  Azzurro Well-Known Member

  Feltételezve, hogy megvesszük valamennyi rakétát amennyire engedélyt kaptunk 180+60 azaz 240 rakéta a szomszédos országok néhány darabos légierejét tekintve egyáltalán nem tűnik minimalista légvédelemnek. Csak viszonyításképpen mostanában a Litvánok 2 üteg Amraam rakétát vettek (sehol nem írják melyik verzió, gondolom C7) a Nasamshoz, Japán 32 db Amraam C7--et, Lengyelország 150 db C7-et vett a légierejének pedig lényegesen potensebb szomszédaik vannak, mint nekünk.
   
 15. Sivatagiróka

  Sivatagiróka Well-Known Member

  Hát az biztos , hogy ezzel a darabszámmal hosszabb távra rendezkedik be a honvédség, szerintem az is benne van, hogy közeljövőben bővíteni fogják a vadászgép flótát szerintem.
  Az L39-NG az borítékolható kb 10-12 db, gondolom arra is mehet AMRAAM szóval, kelleni fog.
  Ha esetleg még veszünk E-F a svédektől vagy valami jobb.
   
  Loken and LMzek 2.0 like this.
 16. blogen

  blogen Well-Known Member

  Hirtenberger SRAMS-ot se vettünk még (remélem jön a kebaboskocsikra!). Semmi sem borítékolható! Inkább négy kétüléses Gripen, mint tizenkét Hulladék NG!
   
 17. Anti

  Anti Well-Known Member

  Tobb het intenziv harc utan irja hogy ezek a mennyisegek elkopnak. Ok. De par het intenziv harc utan inkabb az a kerdes hogy meg mi maradt meg minden masbol is.
   
  arcas, SilvioD and pöcshuszár like this.
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Jó dolog ez az AMRAAM oda-vissza kompatibilitás, azonban szerintem nem igazán van értelme esetünkben. Az az igazság, hogy nekünk már régen nem AIM-120-nál, meg AIM-9-nél kellene tartanunk, hanem Meteornál, és IRIS-T-nél.
  Szóval ha arra akarjuk használni ezt a lehetőséget, hogy a viszonylag régóta reptetett AMRAAM-oknak értelmes felhasználási lehetőséget adjunk, akkor ok, de ne a most megrendelt 180db vadiúj AMRAAMból pótolgassuk a 40 darabot. Azokat szépen tartsuk meg a NASAMShoz.
  Tessék szépen bekopogtatni az MBDA-hoz és a DIEHL-hez, és egy komolyabb tétel megrendelésével megmenteni a francia német és angol hadiipart.:rolleyes:
  És nem kell szégyenlősködni! Lehet gyakorlatilag a teljes AA/AG/GA termékpalettát is elhozni. De ne felejtsük, a különféle ATGM-ket sem! Szépen nagy csomagban, komoly árengedménnyel.
  Na akkor lennének majd érdekes szemek, amikor egy ilyen csomagra a végösszeg olyan 2-3-4 Mrd USD-re csúszik fel.:rolleyes:
   
  Irsai Olivér, zeal and dkes like this.
 19. kamm

  kamm Well-Known Member

  Foninek kell az amerikai vonal, Conrsteinnek meg valamit fel kell mutatnia - megtippeltem en is, a 24.hu meg meg is irta ugyanezt.
  Mondjuk az szinte biztos, hogy nem fogunk $800M csak raketakat venni, az felejtos, most lefogadom. Ha NASAMS lesz megis, akkor az kb $450-500M, melle a raketak masik $500M, ugy jon ki a milliard szerintem.
  Ha valami trukkos nemet-amerikai MEADS w/ AMRAAM launcherekkel plusz future PAC/IRIS-T opcival, akkor valoban $2B kore is felcsuszhat a vege.
   
  arcas and Terminator like this.
 20. kamm

  kamm Well-Known Member

  Igen, valoszinuleg a torok csodakra lesz majd teve valami mortar.
   

Ezen oldal megosztása