1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. sisimoto

  sisimoto Active Member

  Érdekesség

  http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=307&t=7474&start=80

  A fenti oldalt böngészve a román résznél, egy még 2019 tavaszi bejegyzésnél hivatkozik a cseh vagy szlovák? hozzászóló PavolR re, használt Leo2A5/6? konkrét román beszerzés kapcsán! Mármint, hogy 60 db meg lett vásárolva, csak erről semmi infót nem talált az illető! :D Így visszatekintve, örülök, hogy abból egyelőre nem lett semmi, miközben párhuzamosan nálunk, pár év múlva tervek szerint Lynx gyártása, és rendszeresítése következik.
   
  zeal, LMzek 2.0 and Pogány like this.
 2. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Ezzel a V4-es dologgal, lehet álmodozni közös rendelésekről, de az országok egyéni geopolitikai céljai miatt nem összeegyeztethetőek. Lengyelország geopolitikailag regionális középhatalom (és még inkább annak képzelik magukat) az amcsik meg adják alájuk a lovat, hogy kiváltsák a nem annyira konfrontálódó és viszonylag reálisabb Europai (és saját) célok mentén tevékenykedő Németországot. A szláv Lengyelország nagyon elfelejti, hogy Amerika távol, Európában él, és közel van a medve, amellyel lehet(ne) kereskedni és kicsivel jobb kapcsolatot is ápolni..Csehország teljesen logikusan saját nehéz és repülőiparát is előtérbe helyezi (emlékszünk a Skoda ágyukra, tankokra, Aero gyakorló könnyű csapásmérő repülőgépeire stb.??? egész világ ismerte/ismeri őket. Lehet Őket a végeláthatatlan tendereik miatt nevetni, de közép Európa közepén, Németország és Ausztria szomszédjaként mi a gánytól lenne félnivalójuk, hogy kapkodjanak a haderő modernizáción? Szlovákia - a cseh-lengyel tengely közepén mozog, és bután költi a pénzt az amcsiknak, Európa helyett (maguk helyett).. Az F-16-os és UH-60 beszerzésük sem értelmes választás volt. (lásd a majd 100 évnyi repülésre tervezett (a szlovák repült órákat figyelembe véve gazdasásos beszerzésű) Vipert.
   
  fonak9, arcas, alfa74 and 7 others like this.
 3. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Amit itt írtál azzal teljesen egyetértek, ellenben látom a V4 együttműködés csíráit. Nem lesznek teljesen közös érdekek, de az együttműködés alakul. A csehekkel 3 területen is, a legkomolyabb persze a közös Hiuz gyártás lehet, amit még hivatalosan nem okéztak le, de év végére okosabbak lehetünk. Ha ott nem jön össze, sztem eggyel délebbre is megpróbálják, bár én bízok a cseh sikerben.
   
  zeal, tong djagbu and Hegylakó like this.
 4. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  A lengyelek szerint a V4 egy vitafórum amit a pillanatnyi közös érdekek tartanak össze.
   
  Pogány likes this.
 5. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Sztem is jelenleg az. De amíg mki tud a saját erdekeiből engedni és egységesen fellépni addig sikeres. Közös érdek nélkül semmi sem működőképes.
   
  LMzek 2.0 and Hegylakó like this.
 6. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Persze, mert 2 blokkra oszlik. "OFF"
  A lengyelek az egyik, a cseh-magyar-szlovák vonal pedig a másik. Egészen más orientációval. Mi elsősorban német-orosz vonalon működünk, míg a lengyelek érthető okokból az USA-ban látják a megváltást. Egyébként roppant érdekes, hogy a TUSK vezette Lengyelország sokkal inkább német orientációjú volt, míg a PIS totális amerikai orientációt képvisel. Teljesen más a játszótér is... A lengyelek a Baltikum felé és Ukrajna-Belorusszia felé tudnak erőteret kifejteni, míg mi (V3, vagy "Hungaroslavia" by haubagoi) a Nyugat-Balkán és a Kárpát-Medence felé.

  Már csak az a kérdés, hogy miért ebben a topicban írom ezt? :rolleyes:

  Mert nagyon helyesen német nehéz-technikákat szerzünk be, megfelelő ellentételezéssel. Kedvenc Nógrádi György idézetem: Az üléspontom meghatározza az álláspontomat elv szerint, mivel mi itt vagyunk, nekünk ez a Geopolitikai érdekünk is.
  Nato elégedett, németek/EU elégedett, megfelelő ellentételezés mellett és talán egy kiépülő hadiiparral zajlik a haderő-fejlesztésünk. Mindemellett a románok meg elképesztően drágán tudnak kevésbé potens eszközökkel fejleszteni. Ami potens (Patriot, HIMARS), az pedig USA kontrollal történik, rendkívül dárgán, érdemi ellentételezés nélkül, az oroszok rosszallásával.

  Ebből a szempontból valóban a V4 vitafórum, de sokkal inkább egy érdekérvényesítő csoport (lobbi team), ahol mindenki másik hatalmi tömbnél bír befolyással ez egy nagyon jólműködő szerveződés. Kár hogy ez tiszta biztpol! "ON"
   
  milagro, tonyo, kiskrumpli and 8 others like this.
 7. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Kb két hete beszéltem egy lengyel partnerrel munkaügyben és beszélgettünk egy kicsit a politikáról is és ő azt mondta,hogy a lengyelek azért vannak pillanatnyilag a V4-l mert jelenleg az érdekük ezt diktálja amúgy a V4 szemben sokkal fontosabb nekik az EU mivel onnan kapják a pénzt,amúgy csak nálunk tolja a politika a V4-t ennyire,úgy beállítva mintha valami ellenerő lenne az EU-l szemben,de a lengyelek nem így gondolkodnak nekik ez csak egy szimpla együttműködés bizonyos kérdésekben.
   
  Terminator and Negan like this.
 8. hlln

  hlln Member

  A V4 eddig egy fontos témában tudott közös nevezőre vergődni: nem a migránsokra.
   
 9. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Off
  Azért az EU vezetői székéből is kifúrta a két favoritot,Webert és Timmermanst. Az EU költségvetésből is szép falatot kikanyarítittak.
   
 10. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  No meg az a sok keresztbe vetozas mi a lemgyelekert a lemgyelek miattunk a lengyelek a csehekert es vissza szlovakok altalaba bealtak...

  Persze erdek a lemgyeleknek nekunk is csupan erdek... Mi mas lenne? Szerelem?
   
  tonyo, zeal, LMzek 2.0 and 2 others like this.
 11. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Ezt a V4-k Macron nélkül soha nem tudták volna megtenni.Maximum akarhatták volna de Macron nélkül semmire sem jutottak volna.
   
  tonyo and SilvioD like this.
 12. honved

  honved Well-Known Member

  Macron meg nélkülük nem ment volna semmire. Figyelni kell folyamatosan, mert érdekellentétek vannak állandóan, a nagyok között is. Jól kell helyezkedni, pláne ha 4-en helyezkedünk egy oldalra. Az már jelent némi érdekérvényesítő képességet.
   
  vata, tonyo, kiskrumpli and 9 others like this.
 13. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Azért nem volt ez egy winwin helyzet Macronnak kapóra jöttek a V4-k mert így könnyebb dolga volt olcsóbban megúszta kevesebb kompromisszumot kellett kötnie az ugy érdekében.
   
  honved likes this.
 14. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Terminator, Gaudi, Hegylakó and 3 others like this.
 15. Ruby de Puteaux

  Ruby de Puteaux Well-Known Member

  Kényszerből teszünk így, mert nincs rendes IFV kategóriás cuccunk. Már csak azért is preferálom a 30mm-es gépágyút mert a potenciális ellenség létszámfölényét tűzerővel lehet enyhíteni.

  Nem igazán értem, ezeket a közepes dandárnak szánnád?

  A Fuchs szerintem kiesik, nem sokkal modernebb mint a BTR-széria, Európai haderőknél ráadásul már csak nagyrészt kisegítő szerepet játszik: harctéri mentő, vegyi felderítő. A Pars pedig egy járműcsalád, akkor lenne gazdaságos rendszeresíteni, ha a 4x4 verziót is ők adnák, az meg már eldöntött tény hogy a Yalcin/NMS lesz.
   
  Hegylakó, borisz and Ocses like this.
 16. Anti

  Anti Well-Known Member

  Olvasva a H145M - 125M vitat a masik forumban..., annak mennyi realitasa van hogy a masik milliardocskabol esetleg dronokat vennenk a nagybacsitol?
   
  sisimoto likes this.
 17. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Zero szerintem fegyveres dront nem adnak el. Fegyver nelkulibol meg mind kis es nagy hatotavolsagu uav t olcsobban tudnank mas allamoktol beszerezni extra nagy hatotavolsagura meg nekunk nincs szuksegunk...
   
  Pogány likes this.
 18. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

  Ha nem adnak el, lehetne török vagy kínai drón.
   
 19. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  De eladnak.
  Az extra nagy hatótávolság pedig messze nem luxus idehaza. De nem a hatótávolság a lények, hanem a repülési idő. Annál meg felderítési okokból mindenképpen a több a jobb.
  Bár felderítő drónnak kicsi és közepes méretűek hatékonyabbak lehetnek, mivel nehezebben felderíthetőek, de ezek hasznos terhe kimerül egy kisebb EO toronyban.
  Ha fegyvereset szeretnénk, akkor közepestől felfelé kell gondolkodni.
   

Ezen oldal megosztása