1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Raketasorozatveto teren a graad alapbol 20 km rt tud. A leguljabb raketakkal /amik mar nem olyan filleresek / tud 30- 40-45 km rt. Max lotavon mar iszonyatosan pontatlan /hisz rovidebb tavra sem pontlovo fegyver./a 45 km eseten sem nem olcso sem nem elterjedt sem nem hatekony alig visz robanotoltetet a raketa /a modern 160 koruliek tudnak 45 km ert amik azert joval nagyobbak./

  Amire nekunk szuksegunk lenne az egy nagyobb kategorias sorozatveto. 220 tol felfele es iranyitott raketa inditasi lehetoseggel. Ez melle johet 120 koruli kategoria gyakorlasra.

  De terulet szorasara mondjuk masik tuzersegi eszkoz ellen is minimum 160 mm kellene mert ahhoz hogy egy 122 koruli viszonozni tudja a tuzet kipattintani az ellen tuzerseget a frontra kellene kiallnia celtargynak es akkor is pont ott kellene lennie abba a minimalis korzetbe ahonnan eleri az ellenseges tuzerseget. Ugyhogy igazabol a 120 koruli kategoria ma mar elavault... Egyszeruen tul rovid es gyenge pontatlan... Az a feletti kategorianak viszont van ertelme.
   
  Luthero, sisimoto and Pogány like this.
 2. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Glsdb pl nemtudom menmyiraszamit raketasorozatvetonek a maga 3-4 tubusaval. De mondjuk az egy prima joszag lenne de ha joltudom meg nincs rendszerbe. /mondjuk arra erdemes lehetne varni./ de torok izraeli brazil nagyobb hatotavu natokaliber eszkozei is mind mind megfelelnenek. Szerintem. Graad helyett meg inka . Spike nlost ugyan az a hatotavolsag csak az nlos pontos. Arba is kb 1 szint.
   
 3. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A sorozatvetok legnagyobb hatranya pont az elonyuk a sorozatvetes. A masodik raketa fix hogy turbulenciaba fog haladni ami kapasbol pontatlansagot eredmenyez.
   
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Sajnos az a baj az ilyen ötletekkel, hogy minél több időd van átgondolni, annál biztosabb vagy benne, hogy hülyeség. :D
   
  SilvioD likes this.
 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Miért kellene törölni?
  Az igazság, hogy nagyon is logikus lépés lenne a Falcon rendszer talonban tartása, szemben a NASAMS-szal, az ismert politikai nyomásgyakorlás miatt.
  Különösen, ha mondjuk réskitöltő, és tüzérségi felderítő radarok esetén mondjuk a Saab radarjait választjuk.
   
 6. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member  Már a múltkor is b@szta a csőrömet, amilyen "tsatsiságot" írtál akkor is a Grad/BM-21-ről össze-vissza.

  Pont a szerbek gyártanak 52 km-est, 20 kg-os harci fejjel.4-5-6 kg "átcsoportosítva" a hajtóanyaghoz, éééés jéééé, "megugrottuk" a bő 60- km-t.
  (a Google a te barátod is, mielőtt "bedobálod" az infókat ( ??? ).

  A pontosságot meg biztos vagyok benne, hogy a 40-50 éves / orosz gyártástechnológiájú (?!?) technika viszonylag egyszerű korszerűsítésével meg lehet oldani. A Hirtenberg technikájával/technológiájával meg főleg.
  ...akkor pedig jobb lenne az "óccó" kínainál, és piaca is lehet.

  Ha pedig nem kis "madzsar hunczutság"-ot (saját hazai továbbfejlesztést) is belevinnénk, le sem merem írni mit lehetne kihozni belőle "gombokért" (hogy az "új" klasszikust idézzem). :cool: (...és bizony nem kell mindenre precíziós/okos/... (...és qrva-drága) fegyver ! )

  Ezt -a hazai gyártású pót-páncél mellett- az egyik legjobb ötletnek tartom a túlzott technikai-/külföldi-függőség\(bizonytalanság) ellensúlyozására ! ! !
   
 7. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  A SAC repült idejéből 1,5%-al rendelkezünk, tehát ennyit a SAC programban rejlő lehetőségekről. Jelenleg már pilótánk sincs a programban.
   
 8. hunemperor

  hunemperor Active Member

  Oké, oké, lehet túlpolitizálom (korábbi személyes tapasztalatok miatt), de tudod mit nem így nézem többet, ha legalább 1 azaz egy darab harcban hatékonyan bevethető (tehát nem összehegesztett, hobbi, kiránduló, miautó, egyéb jelentéktelen) gépezet beérkezik végre.
   
 9. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  Tehet mondjuk egy Leo2 A4 az hobbiauto? Mert gondolom a 145M az hobbihelikopter, ezt mar kezdem megszokni...
   
  Tegin and Chima3ra like this.
 10. hunemperor

  hunemperor Active Member

  Nem!!!!!
  Az a hegesztett kategória!
  :D

  Viszont, hogy jó megérzést is mondjak, az eddigi logika alapján szerintem lesz F-35 bejelentés.
   
 11. Sivatagiróka

  Sivatagiróka Well-Known Member

  Látom a hülyék újra fedélzeten :D :D
  Hobbiautó....
   
 12. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Sztem nagy meglepetés lenne. Bár a Hiúz gyár is meglepett.
   
 13. hunemperor

  hunemperor Active Member

  Majd emlékezz rá hogy mondtam légy szíves!
   
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  Még mindig nem tudjuk mi a 4,2 milliárd dolláros, 2035-ös kifutású tétel, ami pont úgy néz ki mint két század F-35 és nem a kerekes-láncos járműprogram. :rolleyes:
   
 15. arcas

  arcas Well-Known Member

  Ez az utolsó infóm szerint már nem igaz.
   
  alfa74 and Terminator like this.
 16. krisss

  krisss Well-Known Member

  Van pilótánk a programban.
   
 17. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Hagyjuk mar ezt az 52 km ert mar megint usztok feljebb a vegen megint 100 km kornyeken jarunk majd.
  https://web.archive.org/web/20131205081809/http://www.edepro.com/?page_id=51
  40 felett tud... De az ara miatt es a pontatlan saga miatt nem elterjedt nagyon nem. a 27 km es verziot veszik a szerbek is... A 20 km helyett.... Iranyitassal lenne ertelme a 40+ osnak de iranyitott raketanak gazdasagosabb egy nagyobb ragketat iranyithatova tenni.. Nem kell a hellyeszukevel annyira torodni egy nagyobb raketa eseten ezert nem igenyel annyi fejlesztest nagyobb meret miatt konnyebben gyarthato nagyobb a hatotav es a pusztitoero stb... Es olcsobb. Az ilyen fegyverek tekinteteben a kicsi a dragabb...
   
  Luthero and sisimoto like this.
 18. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az a baj hogy iranyitatlan raketan nem igen lehet mit fejleszteni pontossag teren. A szel az elozoleg inditott raketa turbulenciaja mimd mind bekavar. Egyszeruen hosszu a raketa. A kozeptengelytol relative messze van a ket vegpontja a raketanak minimalis behatas is jelentos elterest produkal. Ameg nincs ami korigaljon ezen ez van.
   
  Luthero likes this.
 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Pontossag teren a raketahalytomu es a hajtoamyag is sokat ront.
  Gondolj bele egy szazad s es tovabb vagy kevesebb ideig eg mar a sulypont elteres miatt /nemegy ponton valtozik ket raketa sulypontja./ olyan szinten befolyasolja a raketa roppajalyat hogy 10 m ekbe merheto. Eggez eleg egy kis szennyezodes vagy forgacsolasi hiba anyagminoseg valtozas vagy keverek elteres... Oldaliranyba meg a szel a legnyomas a rurbulencia /a turbulenciat es a legnyomas valtozast a sorozatveto elozo raketalya generalja a kovetkezonek ami utan a 3. Kap az elso kettojebol de egy ido utan mar nem kap az elozoekbol vagy a legkor nem egyseges mivolta miatt mas mertekbe sorozatonkent stb.. Tehat nem elorre kiszamithato.../
   
 20. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Volt. Lukács Viktor jelenleg a közforgalmi repülésben dolgozik.
   

Ezen oldal megosztása