1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát ha drónt akarsz (amit lehet tenni a tornyon lévő indítóba is és akkor nem kell a belsőt piszkálnod) akkor lehet de mesterlövész miatt nem vátloztatsz a belsején.
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  A sebesültkihordó,a 120-as aknavető és a tüzérségi bemérő az vagy lesz vagy nem,erről nem tudunk semmit.Gondolkozhatsz így de ez erősen feltételes.A többi része(a századok)meg vagy marad ahogy most van vagy változik.
   
  Pogány likes this.
 3. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ezeket a verziókat konkrétan említette Benkő! Ez is okozta nézeteltérést feljebb, mert amióta a hadügyminiszter beszélt róla, azóta számítok az önjáró aknavetők érkezésére!

  Az egész úgy kezdődött, hogy kikerültek a hadrendből a zászlóaljtüzérség 120mm-es 1943M vontatott aknavetői egy 1994-es csőrobbanás után. Helyükre 122mm-es 2SZ1 Gvozgyika önjáró lövegek kerültek a zászlóaljtüzérség ütegeibe, amik aztán a könnyűgyalogos koncepciónak estek áldozatul 2004-ben, helyükre jöttek a 60mm-es és jönnek majd 81 mm-es vontatott aknavetők, addig meg a szovjet 82mm-es 37M vontatott aknavetőket használjuk. Zászlóaljtüzérség jelenleg nincs, századtüzérség van a támogató szakaszok révén, ami szintén a könnyűgyalogos koncepció öröksége.

  Namost én úgy gondoltam, hogy helyreállításra kerül az eredeti aknavetős üteg és búcsúzunk a támogató szakaszoktól. De miután ti erősködtetek, hogy támogató szakasz így meg úgy kőbe van vésve, beletörődtem, hogy amerikai mintára (Stryker század például) a századokba integrált aknavetős vonalat visszük tovább, csak immár önjáró aknavetőkkel. De ezek szerint lehet, hogy nem, hanem marad a BTR-es felállás a kiszálló vontatott aknavetős rajjal!

  Végül is a legjobb az lenne, ha mindkettő párhuzamosan futna! A századot 60 vagy 81mm-es aknavetőkkel, míg a zászlóaljat egy üteg 120mm-es NEMO támogatná!

  Olyan nagyon felfelé nem tud a 218-as szám erősen determinál három zászlóaljat, tehát növelni nagyon a századokat nem lehet, pláne nem fér bele négy század! Csökkenteni meg nincs értelme. Igazából ez így elég pofás!
   
  Pogány, tong djagbu and dkes like this.
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mi azt mondjuk,hogy a századoknak van támogató szakasza és abban aknavető is van jelenleg.Egy szóval nem mondtuk,hogy nem lesz a zászlóaljnak egy aknavető ütege vagy kettő vagy valamennyi.A kettő egymástól teljesen független dolog.
   
  Pogány, pöcshuszár and krisss like this.
 5. blogen

  blogen Well-Known Member

  Igen, ezt írom. Nem lenne hülyeség, ha a helyreállított zászlóaljtüzérséggel párhuzamosan megmaradna! Nehéz elképzelni egy nehézdandárt komolyan vezető zászlóaljtüzérség nélkül, viszont századnak nagyon is jól jön a támogató szakasz jelentette plusz tűzerő.
   
  Pogány and tong djagbu like this.
 6. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Szerintem ez egy elég fontos dolog ám!
  Azt lehet tudni, hogy homogén lesz a szakasz rajainak az összetétele? Mert indokolt lenne, hogy a szakaszon belül a 4 járműből 1 (a szakasz tiszthelyettes járműve - ami nem egyezik meg a szakaszparancsnoki járművel ) hordozhatná a szakasz támogató raját.
  Ez az elv mennyire idegen az itthoni vezetés előtt? Mármint, hogy akár szakasz szintre levigyék a támogató alegység meglétét.
   
 7. krisss

  krisss Well-Known Member

  jó felé tapogatózol.
   
 8. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát ami szakasz szinten támogató alegységet jelent nem kell, hogy változtasson bármilyen kialakításon.
   
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 10. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Oda elég egy hagyományos összecsukható 60/80mm-es, nem?
   
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Off
  Fent pedig meg vannak győződve arról az illetékesek hogy kiváló munkát végeznek és agyondicsérik egymást. Objektív visszajelzéseket nem kapnak, de ha mégis, akkor vagy nagy arccal megsértődnek vagy nem foglalkoznak vele, mert úgy vannak vele hogy ők tudnak mindent a legjobban, mindenki más hülye, nem ért hozzá, nincs megfelelő információja vagy csak egy rosszindulatú elégedetlenkedő...
  On
   
  papi, Ocses, LMzek 2.0 and 2 others like this.
 12. vasszekely

  vasszekely Well-Known Member

  Olyan dolgokról vitatkoztak oldalakon keresztül, amit kb. a Vezérkar tudhat.
   
  borisz likes this.
 13. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem is a kialakítás miatt írtam.
  Én arra gondolok, hogy a támogató raj kaphatna a szakasz tiszthelyettes mellé:
  egy 60-as commando aknavetőt 8-10 gránáttal, 2 kezelővel,
  mondjuk egy (FN MAG jellegű :rolleyes: géppuskát 3 kezelővel)
  Esetleg 1-2 DMR katonát, ha esetleg az új koncepcióba nem kerülne a rendes manőver rajba.
  Illetve vihetnék a szakasz saját felderítő drónját.
  Esetleg tartalék CG4-eket gránátokkal.
  Itt most nagyon nagyvonalakban vázoltam volna fel, hogy van egy csomó olyan funkció/fegyver, ami már lekerülhetne szakasz szintre is, mivel támogató század szintje is megvan a modern fegyverek spektrumában. Állványos ATGM, 60/80-as rendes aknavető, .50-es géppuska, nagyon elrugaszkodva akár a 40-es automata aknavető (nem röhög! múltkor láttam, hogy a BW katonák vitték háton! :eek:)
   
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  A vezérkart nem hatnák át zsigerileg a szovjet reflexek, hanem felnőtt volna a nyugati, NATO stílushoz, akkor mindez le lenne írva részletesen egy Haderőfejlesztés című, az adófizetők tájékoztatására összeállított vaskos pdf fájlban, amit bőszen olvasgatnánk!
   
  papi, Bleroka, Ocses and 3 others like this.
 15. vasszekely

  vasszekely Well-Known Member

  Erről mondjuk az USA-ban is készül nyilvános tájékoztató?
  Csak kérdezem.
   
 16. krisss

  krisss Well-Known Member

  ja, de még a cseheknél is.
   
  vasszekely likes this.
 17. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ott több is. Készül az állampolgároknak és a politikusoknak (ami szintén nyilvános), készítenek a gyártók, készít a minisztérium és a fegyvernemek, meg bizonyos esetben maguk az alakulatok is. Rengeteg irányból lehet hatalmas mennyiségű információhoz jutni. Csak nagyon kevés dolog titkos, általában konkrét fegyverek bizonyos paraméterei. Arra viszont nagyon vigyáznak!

  Ezt azért tartják szükségesnek, mert még az USA-ban is meg kell győzni az adófizetőket és a politikusokat arról, hogy mire is kell a haderő és mi kell a haderőnek ehhez! Namost a hülyének nézés és sötétben tartás a legjobb módszer arra, hogy a haderőt elidegenítsük az átlagpolgártól, míg a nyíltság, a partnerként kezelés és a szakmai anyagok megosztása, hogy akinek kérdései vannak az tájékozódhasson a legjobb arra, hogy felkeltsük az állampolgár érdeklődését, kiműveljük a honvédelmi kérdésekben és megértessük vele, hogy ez szükséges!

  Kiadványok kellenek, jó nagyok, szép színes képekkel a dékás szakpolitikusoknak és temérdek ábrával meg magyarázattal az állampolgárok részére!
   
  papi, Bleroka, silurusglanis and 10 others like this.
 18. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member


  Ezzel a "parancsnoki gép különbözik" dologgal nem értek egyet.
  Amiért nem:
  - már egy kis/közepes Eu-s sereg is rátud szánni annyi erőforrást, hogy a jól megkülönböztethető parancsnoki járműveket kiválogassa/kilője, ahogy azt a mesterlövészek is megteszik a kiemelt célpontokkal,
  - a modern szenzorok, képfelismerő rendszerek, emberi/mesterséges intelligencia(elemzés) már most is -rövid időn belül pedig olcsón is- képes lesz erre,
  - a 4-5-6-7 lövész helyett az ugyanolyan/ugyanakkora Lynx-ben miért is nem fér el az alakulat kiemelt célpontja ???

  Szerintem a különbségnek belül(nem láthatóan/azonosíthatóan) kell lennie ! ...vagy rakjunk rájuk célkeresztet is ? ? ? "Élőben" nem lesz vicces ! ! !

  Ezt a célpont-elemzést itthon is lehet(ne bevezetni) automatizálni/döntés-előkészíteni ! ! !
  Izzadjon más !!!

  Most, még el lehet dönteni !!!  U.i: Az adatforgalom alapján csak a "nagyok" tudnák megkülönböztetni, mert-szerintem- az sokkal több erőforrást/eszközt=>pénzt igényel. A környéken arra nem hiszem, hogy van "csilió-millió"$/pénz
   
  krisss likes this.
 19. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Én innen vettem az adatokat, amikor a dandárok létszámát becsültem.
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  A szakaszaltiszt ki sem teszi a gépből a popsiját,mit kezde a küzdőtérben egy aknavetővel?
   

Ezen oldal megosztása