1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ne felejtsd el, hogy a kipattant 15 éves 1300-1500Mrd-os tétel még júliusban került elfogadásra (bizottsági ülés). Majd ősszel aláírtak egy 2+Mrd USD-s Lynx szerződést, ami ha további 150-200db opciós járművet tartalmaz, akkor lazán hozza a fentebb említett nagy összegű megrendelést.
  A RM augusztusi 8-ai, H1-es jelentése kapcsán tartott befektetői videókonferencián el is hangzott egy azóta többlettartalommal felruházódott beszélgetés:

  [0:36:35] Christoph Laskawi Hi, thank you for taking my questions. The first will be on Defence. Just one left on my side. Could you remind us of the order intake target for the full year? And does 17 that actually affect a portion of the Eastern bloc country that you mentioned? Or is it excluding that?

  [0:37:08] Helmut Merch It is always, Mr. Laskawi, it’s always a mixture. So my latest expectations, I explained in Q1 was around EUR4bn. And here to some extent there is an expectation for an Eastern country included. But in case, and it is always then a digital decision, in case we will get this contract, and this could be a multibillion contract, we have a clear chance to exceed the EUR4b.

  Szerintem nyilvánvaló, hogy nyugodtan be lehet helyettesíteni: Eastern country = Magyarország :rolleyes:
  És lám a 4Mrd EUR pedig pont beleesik az 1300-1500Mrd forintos határba. Még azt is el tudom képzelni, hogy az utolsó pillanatban lett visszavéve a 3 zászlóaljnyi méretre, tekintve a COVID hatásait...
   
  Ocses likes this.
 2. megazez

  megazez Well-Known Member

  Én már a hiúzok és a szingapúri buli előtt jóval szóltam, hogy mennek elfele a felső vezetésből az emberek, szóval ezt már vagy pár hónapja lebeszélték és csak a bejelentés késett nagyon sokat Szijjártótól vagy más tervük volt a Rábával de lett egy jobb eshetőség és arra álltak rá.
   
 3. kamm

  kamm Well-Known Member

  Igen, az egy tetel volt, pont ezt mondom.

  ?
  Fele sincs egyelore es azt mar tudnank...

  Felreerted az angolt illetve erthetoen zavaros a jelentese, nem a te hibad, mert tenyleg hulyen fogalmaz, de a masodik mondata tisztaba teszi. :)
  Ez szerintem egyertelmuen nem az "Eastern country" rendelese, hanem az egesz Q1 uj rendelesallomany, ami 4B.

  "It is always, Mr. Laskawi, it’s always a mixture. So my latest expectations, I explained in Q1 was around EUR4bn. And here to some extent there is an expectation for an Eastern country included. But in case, and it is always then a digital decision, in case we will get this contract, and this could be a multibillion contract, we have a clear chance to exceed the EUR4b."

  Kb: Mindig, Mr Laskaw, ez mindig egy mix. Legutolso varakozasaim szerint, ahogy emlitettem, az elso negyedev 4 milliard euro korul volt. Es itt egy bizonyos szinten varhato, hogy egy keleti orszag ebben benne lesz - de ebben az esetben, mint mindig, akkor [kell?] a digitalis (???) dontes, ebben az esetben meglesz a szerzodes es ez egy tobbmilliardos szerzodes lehet, akkor valos esely van arra, hogy meghaladjuk a 4 milliardot."

  Azaz szo nincs arrol, hogy mi egyedul 4 milliard kozelebe mennenk, plane nem 5 milliardhoz.
   
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  kamm likes this.
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Nem tudom, hogy van-e hozzá köze, de 2018-ban amikor az A319-esek érkeztek és amikor a sok Airbus helikopter megrendelése bejelentésre került, azt mondták hogy létre kell hozni az állami tulajdonú repülő eszközök üzemeltetéshez szükséges javító-karbantartó hátteret is. Lehet hogy ez már az?

  [​IMG]

  "Új repülőgép-karbantartó hangárt létesít Budapesten az Aeroplex Kft.

  Újabb mérföldkőhöz érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren megvalósuló fejlesztés-sorozat: a mai napon ünnepélyes keretek között letették az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. újonnan épülő hangárjának alapkövét. Az új repülőgép-karbantartó bázis 8000 m2-en növeli meg a budapesti repülőtéren található karbantartó kapacitásokat, amely már 2022 februárjától a partnerek rendelkezésére áll."
   
  rudi likes this.
 6. kamm

  kamm Well-Known Member


  Tudom, hogy oreg vagyok es a komcsik alatt tulzottan raszoktam a sorok kozott olvasasra, de a mandineres szamomra joval erdekesebb:

  "Benkő Tibor szokásos, éves meghallgatásán azt mondta: a Magyar Honvédségnek a térség egyik meghatározó haderejévé kell válni, hogy Közép-Európa békéjét, biztonságát és stabilitását garantálni lehessen. Ehhez technikai fejlesztésre van szükség, ami a honvédelmi és haderőfejlesztési programban pontosan elkészített tervek és elgondolások alapján és megfelelő anyagi támogatás mellett zajlik."

  Mondom en, hogy jon a masodik Gripen szazad is... :p

  "Elmondta: további légimentésre alkalmas berendezés vásárlását tervezik."

  [​IMG] [​IMG]


  "Ezért döntöttek arról, hogy felállítanak egy közép-európai többnemzeti hadosztály parancsnokságot. A Székesfehérváron települt parancsnoksághoz már Horvátország is csatlakozott."

  Latod @pöcshuszár - en meg mindig szoritok egy horvatokkal kozos uzemeltetesu Gripen szazadnak is... :cool:
   
 7. Láma91

  Láma91 Member

  Vagy mennek simán zalaegerszegi IT FB be ?
  Alakítják a társasági formát, tulajdonosi csúcsvezetői szerkezetet .
  Ha Rába vezért visszahívja érdekes a felállás vagy a történet
  Pintér vezér nyugdij előtt a finisben.

  Vagy a cég megy a levesbe vagy iszonyatosan nagyot dobbant.
  Utóbbira fogadnék.
  10 éve egy politikusi nyilatkozatban azt mondták vezér hajó a Rába.

  lehet hogy a magyar hadiipar potens cégét akarják belőle ?
   
 8. Bálint

  Bálint Well-Known Member

  Nem hiszem én sem, hogy megy a levesbe hamarabb adná el az állam, és csinálná tovább a futóműveket magánkézbe.
   
 9. Láma91

  Láma91 Member

 10. Láma91

  Láma91 Member

 11. T.Tom

  T.Tom Well-Known Member

  Ez elvileg 1 heavy (vagy 4 medium) gép befogadására szolgál majd, a jelenlegi hangárokba a 767-es a legnagyobb gép, ami befér (meg a Tristar, de abból mostanában nem sok jár errefelé...).
   
  borisz and Terminator like this.
 12. Irsai Olivér

  Irsai Olivér Well-Known Member

  Igen.

  Én úgy spekuláltam fentebb, hogy (a meglévö)
  40C5 + 40C8 + 40ER szolgálja a SAM funkciókat 10 ütegben, kétszeres javadalmazással (kettesével a hatos indítókba). 40C8 meg megy AAM funkciókat ellátni a C5 helyére.

  Ha lesz még egy század (mondjuk Gripen), akkor lehívjuk a 60 további C8-at. Optimális esetben az új vadászbeszerzés 12 együlésest és 4 kétülésest tartalmaz majd (2x12 fighter századokba, plusz 6 a kiképzöszázadba). Így a 100 C8 pont mehetne minden együlésesre kettesével 2x javadalmazással.

  Szóval az én tippem 80C8 + 40ER a mostani pakkban.

  A pontos megoszlást nem hiszem, hogy megtudjuk valaha is, de nekem így volna logikus.
   
 13. Madár Fokker

  Madár Fokker Active Member

  2021. januártól az ACE átveszi a WizzAir gépek üzemeltetését a LH Technik-től.
   
 14. Irsai Olivér

  Irsai Olivér Well-Known Member

  Igen, szerintem is itt kb erre gondolhatott a költö, hisz a kérdés is úgy szólt mennyi az annyi és hogy az annyiban benne van-e az a bizonyos ország a keletiblokkból.

  A legutolsó várakozásom - mint azt az elsö negyedévben kifejtettem - kb 4Md EUR. És ebben, egy bizonyos mértékben, számításaink szerint egy keleti ország (gal kapcsolatos biznisz) is benne foglaltatik. De akkor - és ez minden esetben egy vagy-igen-vagy-nem döntés -, ha ezt a szerzödést megcsípjük, akkor az egy több milliárdos biznisz lehet, amivel valós esély van akár a 4Md túlszárnyalására is.

  A digitális itt valszeg bináris és ez itt csak annyi, hogy nincs köztes érték: ha bejön 4+B, ha nem jön be, akkor arról most nem beszélünk.
   
  Pogány and Terminator like this.
 15. borisz

  borisz Well-Known Member

  Nem tudom, ki jár jobban.
  Nagy pénz, persze, de de itt egy kicsit mindenki hülye.
  A Wizz folyton cigánykodik, mindig kitalálnak valamit, hogy ne kelljen fizetni, vagy csak később.
  A négy hét hosszú C szintű ellenőrzést a Lufi kitapossa az embereiből 3 héten, az ACE-nál meg elgóbéskodnak vele 5 hétig...
  Rep.szerelők helyett meg felvesznek mindenféle gyülevész népséget, amennyit csak lehet, a szerelő meg arra van, hogy aláírjon, mert PART követelmény.
   
  fedett_mókus likes this.
 16. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Szia. 10 üteg nagyon sok lesz . Inkább 4 ütegre lesz elég ez a mennyiség.
   
  fedett_mókus and Irsai Olivér like this.
 17. Irsai Olivér

  Irsai Olivér Well-Known Member

  Igazad van, hülyeséget írok. 10 indítóra gondoltam, nem ütegre.
   
 18. Anti

  Anti Well-Known Member

  Amugy ez miert van szentirasnak veve hogy ha egy szalonkommunista elkottyintja magat hogy lesz egy 4-5 milliordos tetel hogy az csakis egyetlen egy dolgot tartalmazhat es nem pedig valamilyen csomagrol van szo?
   
  borisz likes this.
 19. rudi

  rudi Well-Known Member

  erről korábban
  https://forum.htka.hu/threads/hun-airbus-helicopters-h145m-hforce.1518/#post-465956
  és
  https://forum.htka.hu/threads/helikopterbeszerzés.158/page-264#post-481029
   
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Új repülőgép-karbantartó hangárt létesít Budapesten az Aeroplex Kft.

  "...a szakemberek pedig szinte valamennyi légijármű típus karbantartását képesek elvégezni."
   

Ezen oldal megosztása