1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  üdv,

  jelenleg 1 hk zl és egy tü o van a MH-ben. Szerintem ennyit a világ legdrágább eszközeiből is fel tudna szerelni az ország ha akarna. Semmi szükség félmegoldásokra. A modern hk-t nem fogjátok semilyen kézi pct szarsággal kiiktatni csak valami hatékony hk-val vagy tüzérségi lövedékkel. Aki meg a 21. sz-ban még beásott védelemben gondolkodik, az nem százas.
   
 2. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  ijasz:

  Nem? Javaslom youtube megtekintésre a Kornet-E-k libanoni szereplését. Remélem ezután nem írsz le ilyet. Az a kis "kézi szarság" úgy szedte szét a Merkavákat, hogy öröm volt nézni.

  Amúgy javasolnám az RPG-7 modern lövedékeinek (tandem,termobárikus), és a Kornet kül. fajtáinak beszerzését. Nem drágák, bizonyítottak, és a MH számára a végletekig alkalmasak.
   
 3. tallking

  tallking New Member

  ijasz írta:

  "A modern hk-t nem fogjátok semilyen kézi pct szarsággal kiiktatni csak valami hatékony hk-val vagy tüzérségi lövedékkel."

  Senki nem beszélt "kézi"-ről. Amikor pedig erről korábban naaaagyon nagy terjedelemben értekeztünk mindenki a megszokott "kézi" híve volt.

   

  Egy HK zászlóalj kevés. Konkrétan 120...150 db kellene hogy viszonylag nagy kiterjedésű sík határainkat ténylegesen meg tudjuk védeni. persze be lehet szerezni 30 db-ot és azután azt  mondani hogy ennyi elég, és valóban nem is fogják lerohanni az országot így úgy tűnhet hogy igaz is, de ez csak annyira igaz, mint a mai 12 db mellett is elszajkózott "minden rendben".
   
 4. gigabiga

  gigabiga Active Member

  A tatai csapat csak nevében zlj., valójában csak század (D-20-as csapat szintén).
   
 5. danielblack

  danielblack Guest

  A román haderő szerkezeti felépítését érdemes tanulmányozni. ott szinte minden harcoló dandárra jut egy tüzér és egy harckocsi zászlóalj. Így megfelelő a csapatok támogatása. Itthon is ezt kellene elérni. Két jól felszerelt dandár már jó kiindulási alap lenne..
   
 6. geza

  geza New Member

  tallking -

  30 viszont

  + 30 t-72m4cz - 120v.125 ?-

  30 ifv + xy  tüzérség (mondjuk önjáró)

  és ezek tehát még mindig nem azok a számok amik kizárnák hogy legyenek kerekes  tankvadászok is /mj.:bárcsak megoldható volna modulárisan épp optimalizálható megoldást jelenthetne/ - és apc úgyis kell mert relative olcsó

   

  + légitámogatás.. 

  szóval én se tudhatom hol a vége, de lényeg hogy a koncepcióitok egyáltalán nem zárnák ki egymást, sőt.. 

  (fejvakaras[​IMG])
   
 7. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Képzeld mit művel egy hk a páncéltörőkkel, ha visszalő, vagy netán gyorsabb náluk. Amúgy nem könnyű egy mozgó hk-t eltalálni pct rakétákkal. Jópár indítás jut egy hk-ra, ezzel pedig elárulod a saját pozíciódat. A kézi eszközök közelharcnál eredményesek vagy beépített területen. A hk 2-3 km-ről célba vehet.</blockquote>
  </blockquote>
   
 8. honved

  honved Well-Known Member

  Jelenlegi pénztelenségünkben is fenn kellene tudni tartani, 2 normális gépesített dandárt, a szárazföldi erők részeként. Ezen egységekben, dandáronként, szükség lenne, 1 HK zászlóaljra, 3 gépesített lövész zászlóaljra, tüzér osztályra, vegyes páncéltörő századra, felderítő századra, csapatlégvédelmi századra, harcolóként. Valamint híradó, ellátó, műszaki, vegyvédelmi, századokra, stb. Szerintem ez a minimum. Ehhez jönne még a szolnoki különleges erők és gyors reagálásúak zászlóaljai. Valamint  egy szintén "normális" légvédelmi dandár. Hihetetlen szinte, hogy ilyen kis erőt sem tudunk jelenleg fenntartani, de sajnos ez a helyzet.

  Természetesen háborús helyzetben ez is kevés, de legalább ezen alakulatokban szolgált katonákból lehetne meríteni a további kötelékek felállításakor. A honvédelmi törvénybe kellene bevenni, hogy aki a Honvédségben szolgált hivatásos, vagy szerződéses katonaként, az leszerelése után, bizonyos életkoráig, automatikusan tartalék állományba kerül. Az hogy "önkéntes tartalékos" egy utópia szerintem, soha nem lesz elég önkéntes tartalékosunk, akik tényleg önként lennének katonák. Ráadásul kritikus helyzetben ott az idő tényező, amiből kevés lesz, ha az utcáról behívott teljesen képzetlen civilekből akarunk katonákat faragni.
   
 9. petyulyno

  petyulyno New Member

  Természetesen nem arról van szó,hogy egyáltalán kell-e hadsereg.Viszont bizony figyelembe kell venni a világpolitikai helyzetet és a környező országok politikai berendezkedését és az államközi kapcsolatokat stb...Nagyon nehéz manapság megmagyarázni egy választónak,hogy a jelenlegi békében miért kell 150 tankot meg 40 harci repülőt meg 40 harci helikoptert beszerezni,amikor józan belátással tervezhető,hogy az ég világon senki(!!) nem veszélyezteti az országot.Persze ha a Koreai félszigeten terülne el hazánk más lenne a helyzet.
   
 10. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  Hát nem tudom. Szerintem ez hogy a választók mit viselnek el s mit nem marha relatív. Ezt egy nagyon pozitív dolognak is be lehet állítani, a választót jobban érdekli hogy ki mennyit lopott. Ebből legalább látja hogy van valami kézzelfogható. 150 tank nem a világ vége pláne mikor mi 70tankokat ajándékozunk. A helikopterek hasznáról is fölösleges beszélni.

  Hogy ez a "józan belátással tervezhető" béke mennyi ideig tarthat ugyancsak relatív, a politika sokszor bebizonyította hogy akár 3-4 év alatt gyökeresen megváltozhat minden. Igen itt a kárpátmedencében is, nem csak a koreai félszigeten. Megmondtad volna 3 évvel a Balkán háború előtt hogy az lesz ami? Mert én kétlem.
   
 11. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Az átlagválasztó véleménye képlékeny és roppant könnyen befolyásolható. Nagyon gyorsan meg lehetne győzni az embereket, hogy szükség van új eszközök beszerzésére, csak ehhez az kéne, hogy a pártok többsége és a média is azonos véleményen legyen az ügyben. Igazából szerintem soha nem ott bukik el a haderőfejlesztés, hogy nincs rá pénz, hanem hogy valaki mindig előhozakodik azzal, hogy azt a pénzt mennyi minden másra, természetesen a "népnek kedvező" dolgokra lehetne elkölteni. Persze általában ilyenkor a hosszútávú következményekkel nem számol az illető.
   
 12. emel

  emel Well-Known Member

  Hiába is lett volna olyan profi jóstehetség, hogy megmondja! Ráadásul az, hogy a szerbek nem estek nekünk, hogy belerángassanak a lekvárba, csak annak köszönhető szerintem, hogy a részünkről eltűrt rendszeres berepülési provokációk és a  Barcs elleni "véletlen" tesztelő-légicsapásuk elég goromba pilitikai visszhangokat vert a NATO részéről (ha "keménykedtünk" volna, mi lettünk volna az agresszorok, és lehet tippelni, hogy Ivánék kinek a szekerét tolták volna, és ki lett volna a szekér alatt?). Szóval még ha tudtuk is volna, mi jön három év múlva, milyen hadseregfejlesztést tudtunk volna csinálni ennyi idő alatt?! A beszerzési döntéstől a bevethetőségi képességig min. 5-6 év telik el minden komolyabb fegyverrendszer estében, kivéve talán a gyalogsági alapkiképzést, de az is csak akkor, ha szükséges felszerelés, fegyverzet és lőszer van raktáron! Ez nemcsak "Kalasnyikov+150 lőszer+3 kézigránátot" jelent, hanem pl. kézi pácélos-elhárító és légvédelmi rakétákat, lövész-harcjárműveket, stb.

  Üdv ML
   
 13. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  Én is ezt mondom. Ezért kell időben megtenni a fejlesztéseket, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni.

  A beavatkozással kapcsolatban nem teljesen értünk egyet de az már más "ügylet"
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  A lövészeket ha minden a rendelkezésre áll 6 hónap alatt ki lehet képezni minden szóbajöhető feladatra és itt nem csak arra gondolok,hogy meg tudja különböztetni a katona a fegyverek elejét a végétől.Ide értve persze a harcjármű iranyzókat és a vezetőket is.
   
 15. desertfox

  desertfox New Member

  Tehát elöször eszközök és utána 6 hónapra rá már lehet kiképzett hadsereged is.

  Dudi : Egyébként Évi mennyi gyakorlat kéne hogy jó formába  legyen a hadsereg ? Másik kérdésem , hogy mostanábba többet gyakorlatoztok vagy csak honvedelem.hu és facebook oldaluk jobban kommunikál ? ! ?
   
 16. desertfox

  desertfox New Member

  Egyébként végeztem egy gyors számítást a fizetések rendezésére. bár tudom nem ilyen egyszerű , csak hogy milyen összeget kell majd erre fordítani nagyjából 12 Hónap van egy évben és én számoltam 15.000 katona ( legénység , nem tisztekre gondolok )  60.000 FT  alapfizetés +  A járulékokat meg egyéb dolgokat azért nem számolok , mert igazából az állam átteszi egyik zsebéből a másikba , tehát nem jár költséggel.  60000*15000= 900.000.000 Ft *12= 10.8 Milliárd 
  És igazából szerintem senki nem sírna ha egy 60.000 Ft fizetés emelést kapna.
  Ha Hende tudja tartani a szavát , mert adnak rá neki pénzt. Hát szerintem 10 milliárd nem egy akkora összeg.
   
 17. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  A tisztek meg háborognának hogy nekik miért nincs emelés, ugyanannyit kapnak mint egy legénységi pfuj... :D  Még megfejeljük 10 milliárddal s máris elégedettség lesz. Már csak pénz kell.
   
 18. imike

  imike Well-Known Member

  Mindig járulékokkal együtt számoljatok. Biztos vagyok benne, hogy amit publikálnak, hogy a honvédség költségvetése x százmilliárd forint, az tartalmazza az összes olyan járulékot is, amit az államnak be kell fizeni (nyugdíj, TB, SZJA, ...).

  Volt évekkel ezelőtt egy eset, amikor a Mig-29-esekhez érkező alkatrészek hónapokig a határon álltak, mert a HM nem tudta kifizetni a vámot az államnak.
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  kultusz

  Bármilyen hihetetlen de a jórészük nem háborogna.

  desertfox

  Nem tudom,de minél több.Szerintem az év fele legalább(de ez tényleg csak magánvélemény).Alapvetően olyan nincs,felesleges gyakorlat.

  Mihez képest járnak többet?
   
 20. szittya88

  szittya88 New Member

  "Hiába is lett volna olyan profi jóstehetség, hogy megmondja! Ráadásul az, hogy a szerbek nem estek nekünk, hogy belerángassanak a lekvárba,csak annak köszönhető..."

  Egy polgárháború sújtotta ország vezetői nehogy azt hidd hogy egy pillanatig is elgondolkodnak azon hogy megtámadják valamelyik szomszédjukat (mert ugyanis egy polgárháború nagyon nem kedvez egy támadó háború indítására)

  Az meg hogy mi nem vonultunk be a délvidékre a mi hatalmas baklövésünk (az orosz nem segítette volna a szerbet csak duma ha nem hiszed nézz utána mi lett volna Magyarország szerepe egy esetleges háborúba a VS-be Kalocsa és Baja is miattuk lett "katonaváros"... A délszláv háborúba elkövettünk egy hatalmas baklövést ennyi (egy belűről szakadozó ország szövetség nem jelentett volna akadályt lásd a világtörténelem azon nagyon ritka eseménye hogy a lázadók sikerrel jártak...)  
   

Ezen oldal megosztása