1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. geza

  geza New Member

  +nem  írtátok most mint értékelhető opció, vhogy úgy illeszkedne  Komondor 6x6 a sorba   ha lenne '81'-es aut.aknavető rajta.  legalábbis  az egyik legfapadosabb megoldás épp odapasszol  - pl EIMOS  -.

  (ennyit tudtam hozzáfűzni , Tisztelettel )
   
 2. luperator

  luperator Well-Known Member

  Szépen levezetted Batka. A realitások talaján maradva, gyanítom a tavaly év végi rendkívüli döntéshez hasonlóan születhet még pár. Magyarán az a kategória, amire muszáj lesznek költeni, mint pl. a helikopterbeszerzés.

  Meglepő volt számomra, hogy Hende válaszában megjelent a Mangusta, mint harcihelikopter a Mi-24 helyett, de ha jól emlékszem a szállítóflottát biztosan újítani kell(ene) az elkövetkező két évben.

  Van még olyan eszköz, amely esetében számolni lehet azzal, hogy nem hagyják veszni, hanem hasonló módon borítékolható a beszerzés? S persze a közeljövőben cserére szorul.
   
 3. hiryu

  hiryu New Member

  khmm...Zalaegerszeg: multi... fél év alatt 5000 ember lapáton, mert a cég akinek  bérmunkában vágódott, hanyattesett a világpiacon. Kutyát sem érdekelte.  Honvédségnél sem érdekelne senkit.... Nokia? Dunaújváros? ETC....

  Nem tudtam, hogy az állami munkahelyek a védett vad kategóriájába tartoznak..

  Hátrány:  országszerte JÓVAL több aktatologató kezdene még  jobban kapaszkodni a székébe, bármilyen áron..

  Lőszercsere: ez most  álom....  Ugye ahhoz a fegyverzetet is cserélni kell.   Jelenleg hogyismondjam...kapkodás van fűhöz fához, mert hosszabb távolságokon vívott harchoz  /Afgán és mákföld/...az eddig használt  lőszer nem igazán jött be... ezért kezdték cserélni, ugyanabban a kaliberben, más típusra...

  http://bulletin.accurateshooter.com/2010/06/u-s-army-issues-new-m855a1-ammo-to-troops-in-afghanistan/

  de a platform maradt...

  Egy komment innen:

  http://lemil.blog.hu/2013/01/10/vitaposzt_kulonlegesek_a_patyomkin_alakulat

  ..több mint 50 éves konstrukcióról van szó, és vannak már sokkal jobb, szintén NATO-fegyverek. Röhögök az olyan teszteken, amilyet az amerikai hadsereg is csinál, hogy próbára bocsát különböző karabélyokat: G-36, HK-416, M-16, stb. És mindig az jön ki, hogy az M-16/M-4 a legérzékenyebb a koszra, méghozzá utcahosszal lemaradva a többi mögött. Leváltották már? Nem. Irak, Afganisztán, a katonák háromszor tisztítják naponta, halhattuk 2003 környékén...
  A SCAR-t hosszú távon megkapják majd az elitkatonáik, a többiek szenvedjenek tovább az évenként további pár százezer darabos megrendelésből bőven rendelkezésre álló M-16-tal...


  G-36 ról azt hiszem pedig ez a kép él a fejekben:

  http://www.kaliber.hu/cikkek/heckler-koch-g36.html

  ellenben:

  http://www.thefirearmblog.com/blog/2012/04/26/hk-g36-useless-at-200m-when-hot/

  http://www.kalasnyikov.hu/index.php?page=cikkek&story=32

  ja...mivel azt olvasom több helyen hogy várható konfliktusok helye száraz forró, poros helyeken lesz...olyan fegyver után kutatnék, ami ilyen helyeken már bizonyított...

   
   
 4. hiryu

  hiryu New Member

  Lövegek:

  itt idézni fogok más fórumon adott válaszokból:

  Tuzer kolléga elmagyarázta, miért a 155mm:

  A 122 mm űrméret abban a korban keletkezett, amikor a 152 még nehéztüzérségnek számított. Ez utóbbi fejlődése a 122 és hasonlót feleslegessé tette alig valamivel nagyobb súlya (vontatóeszközök fejlődését figyelembe véve) és drasztikusan nagyobb hatásfoka miatt. A 105-122 alapvetően a speciális hadviselés eszközévé válik: pl. hegyi, légimozgékonyságú). A Vsz-ben a Gvozgyika nem teljesítménye miatt terjedt el, hanem:

  a., kategóriájában egyedülálló úszóképessége miatt

  b., az eszméletlen mennyiségben rendelkezésre álló RRO-462 gránát miatt, melyeket a korábbi lövegek csak 11 km-re, a Gvozgyika és az M-30 (vontatott, körtüzelőképes változat) 15-re lő.

   

    Egyébként a 105mm-es hk. lőszer fasorban sincs pl. a 122-eshez képest (tüzér szempontok alapján), tehát a 122-es űrméret /megj haditengerészeti űrméret/viszonya a 152/155-höz még pocsékabb.

   innen tovább: 

  tanulmány a 36. oldaltól:

  http://www.honvedelem.hu/container/files/attachments/33677/seregszemle_2012_3.pdf

  lehetne... válogatni...

  de előtte is két, fórumtémához kapcsolódó cikk...
   
 5. Batka

  Batka New Member

  Sajnos nem nyert!

  A sava-borsa a dolognak, hogy bizony évtizedekre előre kell tervezni, mivel egy-egy haditechnikai eszköz élettartama sok évtizedben mérhető! Nem a technikai haladást kell megjósolni, hanem az elérhető eszközökből kiválogatni a megfizethetőt.

  A másik, hogy a 12-14-20 évnél rövidebb időtáv?! Mégis mennyi idő az a "közeljövő"?
   
 6. Batka

  Batka New Member

  Épp ez az, hogy az elégtelen finanszírozás miatt a honvédelmi költségvetésből nem finanszírozható a nagyobb volumenű beszerzés. Így viszont a tervezés eleve megnehezül, hiszen mindannyiszor politikai döntést igényel. A legnagyobb tételek máshol is központi döntést igényelnek, de ez sokszor csak elvi politikai beleegyezés, a finanszírozás már rendszerint nem ettől függ. A Griff beszerzést is beépítették a honvédelmi költségvetésbe, a csapda éppen abban állt, hogy ezzel együtt is lecsökkentették...!

  Maradjunk inkább tényleg a realitásoknál, a fent körülírt összegeknél több se így-se úgy nem fog jutni.
   
 7. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Üdv mindenkinek!

  Olvasva a bejegyzéseket, erősen domináns a légierő felsőbbrendűségét hirdetők tábora. Ez szakmailag erősen kifogásolható. Minden fegyvernem vagy szakcsapat összehangolt működése a siker záloga a hozzáértő vezetés mellett. Nem hinném, hogy a Gripenek (14 db) képesek mozgó harckocsi vagy lövész alakulatokat hatékonyan támadni, feltartóztatni. Az iraki eseményeket ne vegye senki etalonnak. Sivatagi körülmények és egy halom modern technika az elavult ellen. Mellesleg a háborút mindig a szárazföldön nyerik meg.

  Érdemes tanulmányozni a fegyvernemek feladatait és működésüket, fejlődésüket  mielőtt valaki alaptalanul leírja bármelyiket.

  A Honvédség alapfeladata megvédeni az országot az aktuális ellenségeitől. Nem tudjuk előre ki lesz az, de volt '99-ben egy kis balhé a Szerbekkel, szélsőséges magyarellenes politikusok a parlamentekben és ne felejtsük, hogy minden szomszédos államban él magyar kisebbség aki ellen felléphetnek. Népirtáshoz hasonló események is történtek nem olyan régen, nem messze tőlünk. Szükséges a fejlesztés majdnem minden területen.

  Vannak eszközeink, melyekből még ki lehetne hozni valami jót is. Pl.: 2sz1 122-mm-es önjáró löveg. Modern tűzvezető rendszer kell bele, valamint a magyar fejlesztésű Árpád M2 tüzérségi rendszer. Nagyon hatékony eszköz lehetne még napjainkban is kiegészítve felderítő drónokkal. A D-20 mehetne hadosztály szintre. Meg lehet növelni a lövegek számát az ütegben, ezzel ellensúlyozni lehet a kisebb űrméretet. A modern tűzvezető rendszer pedig lehetővé teszi az arcvonal és a lövegek közötti távolság jelentős megnövelését így csökkentve a sebezhetőséget, valamint TOT tűzfeladatok végrehajtását ami komoly pusztítást képes okozni az ellenségnek.

   

   
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="ijasz profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/ijasz/">ijasz</a>

  Az a helyzet,hogy a ki a légteret uralja az behozhatatlan előnyre tesz szert.És igen a mi 14 Gripenük is iszonyatos mészárlásra lenne képes a az ellenséges szárazföldi csapatok közt ha megfelelő mennyiségű fegyver lenne hozzá.
   
 9. hiryu

  hiryu New Member

  Ez fájt.
   
 10. Patria

  Patria New Member

  Hát hiryu, ahogy elnézem, veled is csak többen lettünk. Más hasznod nincs.
   
 11. luperator

  luperator Well-Known Member

  Batka

   

  http://airbase.blog.hu/2012/06/04/barmit_barmikor_barhova_de_mivel

  Valamikor a HTKA Facebook oldalán is volt linkelve. Ezt (is) értem "rendkívüli" beszerzés alatt.
   
 12. Batka

  Batka New Member

  Értem én, de ezek finanszírozási forrásának a honvédelmi költségvetésben benne kell lenni , ha valaki hosszú távra akar tervezni.

  Ne gondold, hogy hiryu hülye. csak sokszor türelmetlen és nem méri föl, hogy milyen az akusztikája annak,  amit leír...
   
 13. luperator

  luperator Well-Known Member

  Ezzel én is tisztában vagyok. Ennek ellenére, ha a szükség úgy hozza, már pedig úgy néz ki úgy fogja, venni fognak szállítógépeket is. Más kérdés, miből lesz rá keret és mikor kerül rendezésre.
   
 14. doberamann

  doberamann Member

  A bibi az hogy a Honvédség ugyanolyan állapotban van mint az ország, vannak a lógósok és vannak akik keményen melóznak, más kérdés hogy milyen állapotban van a gazdaságunk, szembe kéne nézni a valósággal és el kéne kezdeni dolgozni...
   
 15. erdifefe3

  erdifefe3 New Member

  Nem mindig avval kell jonni hogy nincs penz nincs penz.

  Mindenki tudja hogy ha a vizfejet kivagnank a honvedsegbol mar avvval tizmilliardokat lehetne megsporolni a fizetesuk miatt. Ha a feleslegesen sok diszlokaciot atszerveznenk mar avval is tobb tizmilliot lehetne sporolni.

  Lehetne penzt talalni itt a honvedsegen belul,csak az 100 szor le let irva hogy az hogy nehany ezer embert ,persze a semmirekello reszet kivagnank az politikailag felvallalhatatlan lenne.

  Ez persze tovabbra is megbenit mindent a honvedsegen belul,elviszi a forrasokat,csak hat ahogy le let irva senki nem csinal semmit mert ha valaki elkezdene rendet rakni azt nem lehetne felvallalni. Es ebben az egeszben a katonak szippantanak a legnagyobbat.Mert az a sok semmirekello az ugyanugy hazaviszi a 2-3 szor annyit mint egy katona , es ott az irodaban csak very a repat.

  Lehetne penzt talalni a honvedsegen belul ,nem is keveset,meg jelenlegi koltsegvetes mellett is.

  Nem azt kell irni hogy nincs penz,nincs penz. KI KELL VAGNI A VIZFEJET A HONVEDSEGBOL!!!!!!!
   
 16. Patria

  Patria New Member

  Batka

  Én nem azt mondtam, hogy hülye, csak azon kívűl, hogy mindent lefikáz, mást nem láttam tőle.

  Ja elnézést, arra hogy ő hogyan csinálná, adott néhány sablonos választ.

  Csak nem szeretem az ilyet. Ennél még molni is jobb. :)
   
 17. skarp

  skarp New Member

  azért a légifölény lajosoknak megjegyezném, hogy Douhet légifölény elmélete elég régi lemez már, főleg ha a Földön semmisítik meg a légierőt :)

  a lemiles posztról meg annyit, hogy ezt így minek?
   
 18. honved

  honved Well-Known Member

  ijasz !

  Helyes amit leírtál. Annyit tennék hozzá, tudomásom szerint, jelenleg a zászlóalj, dandár, hadtest szervezés, a felállás. Hadosztály magasabb egység jelenleg nincs a Honvédségben.
   
 19. Pela

  Pela New Member

  Esetleg mi lenne,ha a BM szervezetein belül úgy lehetne valaki tiszt(és tiszt feletti állomány),hogy "tényleges tapasztalat" lenne a háta mögött? Nem állítom,hogy rosszak a tisztjeink,de azért lássuk be szerintem kevés az a 4 év főleg ilyen pénzügyi háttérrel.. Én ezt úgy gondolnám,hogy az alapoktól kellene kezdeni..

  pl.: Rendőrségnél:

  Jelentkezik a rendészetire, végigcsinálja az oktatást majd kiteszik járőrnek egy bizonyos szolgálati ágra és mondjuk 10 év szolgálat után kezdhetné el a tisztképzését. (Nem egy rendőrtől hallottam,hogy azokat a tiszteket tisztelik akik már "voltak terepen").

  A BM-ből nekem nagyon hiányzik a Határőrség,azért mégis egy kemény hatóság volt, régen ha jól tudom a HM irányítása alatt, később a BM alatt viszont ott voltak a határvadász századok...

  Tehát én ahhoz kötném a tiszti illetve főtiszti rendfokozatokat na meg a beosztásokat, amit bizonyítottak. Tehát a "vízfej effektus" talán elkerülhető lenne,mert tudná,hogy az adott harci alakulatnak/eszköznek mik az előnyei hátrányai és hogyan lehet a legoptimálisabban bevetni..

   

  Vélemény?
   
 20. skarp

  skarp New Member

  honved: nem vagyok benne biztos, hogy értem, amit akarsz mondani, de a hadtest magasabbegység a hadosztály fölött áll a hierarchiában.
   

Ezen oldal megosztása