1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. telak

  telak New Member

  Az a baj, hogy még a hivatásos/szerződéses haderőt sem tudjuk normálisan üzemeltetni, mivel nincs rá elég pénz (szánva), és nincs megfelelően felhasználva az a kicsi sem, illetve nincs nyomon követve a felhasználás módja, jogossága. Milliárdok folynak el úgy, hogy érdemi fejlődés nincs. Egyébként ez az egyik fő oka, annak, hogy a katonák sorra lépnek le a seregből. Amíg csak 1-1 gyakorlaton, meg a aktanyában kellett használni a rossz minőségű felszerelést, és hiányzott pl. a megfelelő kulacs, bakancs, fegyver az csak bosszantó lehetett, de most mikor naponta, "élesben" kell ezeket használni, az elég komolyan kihat a morálra, pedig még csak nem is lőnek az emberre (még).
  Ebben a helyzetben létrehozni egy területvédelmi rendszert, csak a források elaprózása. Ugyanis ehez komoly pénzek kellenek, amit ha a MH büdzséből vonják el a helyzet csak még roszabb lesz. Ha viszont külön forrást biztosítanak, az felvetné a kérdést, mi lenne ha, ezt az összeget a már meglévő seregre költenék.
  Kicsit olyan az érzésem, hogy nincs komoly koncepció a háttérben, és csak ötlet szerű a dolog, miközben az illetékes polgártársaknak lila fingjuk sincs a honvédség, és a katonai állomány állapotáról, helyzetéről. Megjegyzem nekem sincs, de ha én kitalálok valamit abba nem roskad bele a fél honvédség.
   
 2. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  "Ha viszont külön forrást biztosítanak, az felvetné a kérdést, mi lenne ha, ezt az összeget a már meglévő seregre költenék. " ...vagy az ablakon is kiszórhatnák, ugyan annyira lenne hatékony. Valami hiba van a rendszerben, mert eltelt jó pár év, amikor se arra nem lehetett fogni, hogy a sorkötelezettség viszi el a pénzt, se arra, hogy tartalékosság legyen. Ebben az időszakban mit is tudtak önerőből felmutatni? Mert se rendes bért, se egyéni felszerelést, se technikát, szinte semmit. Vagy legalábbis én így látom -azaz nem látom. Miből gondoljátok, hogy ha nem lesz tartalékos rendszer, akkor majd minden szép és jó lesz a honvédségben? Vagy mondjatok valamilyen területet, hogy előremutató fejlesztéseknek pont a tartalékosság tesz keresztbe.
   
 3. telak

  telak New Member

  Sajnos nem tudok, mert nincsenek előre mutató fejlesztések, sőt mégcsak erre irányuló tervekről sem nagyon tudni.
   
 4. tomcat1

  tomcat1 Well-Known Member

  Amit hoz magával és egy teli tárat, aztán pedig követi azt, akinél puska van...

  Amúgy tudja valaki, hogy hol lesz a 10 kiképző központ?
  Arra tudok gondolni, hogy minimális kiképzést kapnak és lenne egy tömeg, amit lehetne ugráltatni mindenféle helyzetben. Miért nem inkább a határőrséget állítják vissza!? Ha így folytatódik, hamarosan úgyis újra lesznek határok.</blockquote>  "Amit hoz magával és egy teli tárat, aztán pedig követi azt, akinél puska van..."
  Elképzeltem. :(
  Pedig nyertek is így már háborút.
   
 5. beta

  beta Well-Known Member

  Nem a Honvédségről beszéltem, hanem a tartalékosokról. Hogy annak kialakításakor próbálkoznának be a politikai szempontokkal. Ha nem, akkor valószínűleg meg sem próbálják csinálni. Orbán ellenérdekelt egy rendes hadseregben, pont amiatt amit írtál. Egy valódi hadsereg nem ideológia mentén épül fel, hanem hivatástudat mentén. Vagyis nem feltétlenül nézné végig, hogy Orbán nyílt diktatúrát építsen fel. Ebből sajnos az is következik, hogy amíg Orbán hatalmon van, addig itt rendes hadsereg nem lesz. Még véletlenül sem. Ráadásul ha erre rájönnek az emberek és katonák, még levesebb katona lesz. Így ha nagy nehezen eltűnik Orbán az ország éléről és az utána következő megpróbálna egy valamennyire is használható honvédelmi politikát véghezvinni, rájönne, hogy a hadseregfejlesztéshez a legfontosabb és legnehezebben pótolható dolog hiányzik: a képzett katona.
   
 6. blogen

  blogen Well-Known Member

  Gyurcsány!
   
 7. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  LOL. Itten jóformán minden politikai csoportosulás ellenérdekelt egy "rendes hadseregben". Orbán pedig messze nem kirívó ebben. Sőt, a "rendszerváltás" óta talán a legnormálisabb honvédelmi miniszterünk épp most van, úgy tűnik... Viszont egyvalamit ne felejts el! A hadsereg elsődleges feladata egy demokráciában: a nép által megválasztott kormány parancsainak feltétel nélküli követése. Pont.


  Így van. Hivatástudat és, ha kellően meg is van fizetve, akkor professzionalizmus mentén.

  Ez a mostani rendszer még nagyon messze van a nyílt diktatúrától. Kb. annyira demokratikus, mint sok nyugatabbra lévő államban is.

  Ebből az következik, hogy amíg az előző rendszer (szocializmus) és a "rendszerváltás" kontraszelektált haszonélvezői (ez a két csoport nagymértékű átfedést mutat) hatalmon van, addig itt sem rendes hadsereg, sem rendes kormány nem lesz...
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ha majd egyszer ilyen szintű gyakorlat lesz és kiáll ekkora erő csípőből itthon korszerűbb technikával, akkor azt mondom, hogy van is képesség....

  [​IMG]
   
 9. pela3

  pela3 Well-Known Member

  molni:

  Bármikor, az amcsik szívesen jönnének. :D :D

  (Tegnap amúgy láttam Kelenföldön 1 tehervonatot Tata felé, 7-10x Oshkosh Palletised Load System, 3 Stryker, 1 tartálykocsi + 1 markoló)
   
 10. emel

  emel Well-Known Member

  Ebből sajnos az is következik, hogy amíg Orbán hatalmon van, addig itt rendes hadsereg nem lesz. </blockquote>

  Nana, azért szerintem te nagyon szelektív vagy, azt már elfelejtetted, hogy az egyetlen valódi honvédségi fejlesztést az utóbbi 25 évben "azorbán" hajtotta végre a Gripen-program elindításával?! Viszont akárhogy is nézzük, a teljes Honvédségi Lezüllesztő Programban közel azonos mértékben bűnös minden gengszterváltás óta létező kormányzópárt, csak éppen + egy jó pont a Fityisznek a Griffekért!
   
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  http://szentkoronaradio.com/blog/2016/01/31/legierolkodes-elso-resz/

  http://szentkoronaradio.com/blog/2016/02/04/legierolkodes-masodik-resz/

  http://szentkoronaradio.com/blog/2016/06/29/legierolkodes-harmadik-resz/
   
 12. honved

  honved Well-Known Member

  A mai kormányinfó Lázár sajttájon elhangzott hogy, Simicskó Miniszter úr jelenleg is tárgyal a Miniszterelnökkel. Két napirendi pont van, a mai kormányülésen.

  1. Honvédség fejlesztése.
  2. Önkéntes tartalékos szolgálat kialakítása.

  A két dolgot, külön említette egymástól a miniszter.
   
 13. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  :D
  Nem lesz itt semmiféle fejlesztés. Ha lesz az azt jelenti, hogy hamarosan háborúra készülhetünk. Mindig csak az utolsó pillanatban, kapkodva, éppen amit lehet.
   
 14. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Mivel Mészáros Lőrincnek, sem Andy Vajnának nincs hadiipari érdekeltsége...
   
 15. honved

  honved Well-Known Member

  http://mno.hu/belfold/ha-megijedunk-katonakert-kialtunk-1349681

  Egyet tudok érteni a cikkben leírtakkal.
   
 16. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Én csak részben.

  Sokkal fontosabb lenen egy komoly testnevelés az általános iskolától kezdve, hogy a 18-20 éves korosztály megfelelő fizikai állapotban legyen. Ha ehhez megfelelő hozzáállás - hazaszeretet - társul, szvsz egy sima lövészképzés megfelelő oktatás mellett akár pár hét alatt lezavarható. Ismétlem: lövészekről beszélek ha megvan a megfelelő fizikum + motiváció.

  A migrációs nyomást is tudnák kezelni, nem kéne rendészeti kiképzés, egyszerűbb lenne a jogszabályok módosítása.

  Nyilvánvaló, hogy spec-op feladatokra ez kevés lenne, hagyományos háborúban viszont nagyon is elrettentő lenne egy nagyobb létszámú haderő - pláne ha van hozzá megfelelő fegyverzet.
   
 17. krisss

  krisss Well-Known Member

  A jelenlegi állomány se kapott nagyon különleges rendészeti képzést. Főleg hogy aki kimászik a három hónapos alapkikről egyből meg a határra.
   
 18. honved

  honved Well-Known Member

  Én csak részben.

  Sokkal fontosabb lenen egy komoly testnevelés az általános iskolától kezdve, hogy a 18-20 éves korosztály megfelelő fizikai állapotban legyen. Ha ehhez megfelelő hozzáállás - hazaszeretet - társul, szvsz egy sima lövészképzés megfelelő oktatás mellett akár pár hét alatt lezavarható. Ismétlem: lövészekről beszélek ha megvan a megfelelő fizikum + motiváció.

  A migrációs nyomást is tudnák kezelni, nem kéne rendészeti kiképzés, egyszerűbb lenne a jogszabályok módosítása.

  Nyilvánvaló, hogy spec-op feladatokra ez kevés lenne, hagyományos háborúban viszont nagyon is elrettentő lenne egy nagyobb létszámú haderő - pláne ha van hozzá megfelelő fegyverzet.

  </blockquote>

  Ahhoz hogy felelősséggel harctérre küldjön egy katonát a parancsnoka, legalább fél éves, de inkább hosszabb idejű kiképzés kell, még egy lövésznek is. Nem elég csak lőni tudni, a harcászati elemek rutinból kell hogy menjenek. Lövészettel egybekötve. Ehhez rengeteg gyakorlás kell, több hónapnyi időben.
  Jellemző, a világháború poklában, a 12. SS páncéloshadosztály 1944-ben, a katonák bevonulásától számítva, 9 hónap múlva kapta csak meg a harcra kész minősítést. Noha háború volt, fegyver, felszerelés akkor még bőven volt, a kiképzés pedig nagyon intenzív és lényegre törő volt szintén. Mégis szükség volt ennyi időre, ahhoz hogy hatékony páncélos és páncélgránátos kötelékek legyenek.
   
 19. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Nem tudom mennyire jó összehasonlítás, mert ők a frontra mentek, akik meg békeidőben akár önkéntesként, akár sorosként kapnak kiképzést, lehet, hogy 30 évig sem veszik elő a tanultakat, akkor meg valószínűleg mindegy, hogy 9 hónap, vagy akár 18 a kiképzés időtartama. Ahol komolyan veszik a tartalékosságot, ott folyamatosan frissen tartják a begyakorlottakat, tanultakat.
   
 20. beta

  beta Well-Known Member

  Igen, ehhez kéne demokrácia. Meg persze azért a "feltétel nélküli követése" dolgot megfelelő módon kell érteni.

  Konkrétan videófelvétel van róla, hogy egy lépésre. Amikor Orbán emberei fizikailag igyekeznek akadályozni a népszavazást, akkor ott már komoly gond van. Orbán is azért hátrált ki a boltbezárásos népszavazás mögül, mert gyakorlatilag már a következő lépésben nyílt diktatúrákban használatos eszközöket kellett volna bevetnie, de egyrészt tudja, hogy ezt Brüsszel már nem nézné el, másrészt a saját kormányaparátusa se lenne már annyira készséges. A demokrácia állapotát mutatja, hogy az ügyészség nem vizsgálta ki a dolgot.
   

Ezen oldal megosztása