1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. beta

  beta Well-Known Member

  Aminek végül is az anyagai alapjait az őt megelőző kormány rakta le. Ráadásul az a légierőfejlesztési program is hagy maga után kételyeket: A gripen volt-e a jó választás? Nem lehetett volna-e rendes C/D verziókat vásásrolni az átalakított A/B verziók helyett? stb.

  Meg ugye idetartozik, hogy Orbánék vitték le a honvédelmi költségvetést 2010 után a rendszerváltozás utáni mélypontra. És amúgy sem csináltak semmit a hadsereggel már hat éve. Persze ebben minden kormány keze benne van, de most jelenleg csak az aktuális kormányra mutogathatunk. Okkal.
   
 2. beta

  beta Well-Known Member

  Jah, vesz a hadsereg Csepel bicikliket a lövészeknek.
   
 3. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Erre csak most lettem figyelmes. Ez így nagyon nem igaz. A szolgálati szabályzati rendszer több helyen tárgyalja, hogy milyen típusú parancsokat nem szabad végrehajtani. Ezek többnyire az aláírt nemzetközi egyezményekkel harmonizálnak. Gondolom, hallottál már háborús bűnökről, és a hatalomváltások utáni hazai következményekről. Meg kell gondolni, hogy mikor és ki ellen alkalmazod. Ezért nem a hadsereg a legfőbb végrehajtó, hanem a különféle párthű seggfejekből álló szabadcsapatok meg miegymás, akik a háború alatt előjogokat élveznek a hadsereg katonáival szemben, de utána hullanak a fejeik.
   
 4. honved

  honved Well-Known Member

  Nem összehasonlítás, hanem példa volt részemről. Akkor kicsit másképp...
  Honvédségnél és csak lövész katonánál maradva, az alapkiképzés most 3 hónap.
  Ezután kerül a honvéd abba a kötelékbe ahol szolgálatát tölti.
  Itt először megtanul rajban harcászkodni, + a megfelelő lőkiképzéssel és lövészettel megspékelve a harcászati ismereteket.
  Majd megtanul a raj tagjaként, szakaszban harcászkodni, + elvégezve a megfelelő, ide tartozó lövészetet.
  Mindezt követően, megtanul században harcászkodni, + a megfelelő, szintén ide vágó lövészetekkel párhuzamosan.
  Közben elsajátít több ismeretet is még, ami nélkülözhetetlen a harctevékenység során számára. ( műszaki, vegyvédelmi, túlélési, stb. )
  Ezen tevékenységek mellett, illik legalább fél évente, ha normális a kiképzés menete, megrendezni zászlóalj gyakorlatot.
  Amire a felkészülés és végrehajtás, szintén heteket is igénybe vehet.
  Amennyiben figyelembe vesszük, hogy egy jól képzett katona rutinból, készség szinten kell hogy végezze feladatát harc közben, akkor bizony, a sok kiképzés és gyakorlás, eltart legkevesebb fél évig. Persze ha igazán jó eredményt akarunk a végén, akkor ez inkább 1 év, mire egy harcra minden tekintetben kész és alkalmas katonát kapunk.
   
 5. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Értem.
  Akkor még azt kérdezném, hogy egy fél éves, vagy egy éves képzés, rutin, ha nem nem tartják frissen, akkor mennyi idő alatt felejtődik el? Meddig ér valamit?
   
 6. honved

  honved Well-Known Member

  Nos, mindenkénél ez más is lehet akár. Én 1987-88-ban voltam lövész rajparancsnok. A mai napig rengeteg dologra emlékszem. Igaz, mert érdekel is a téma, ami mindenkinél nem lehet meg. Azonban az élet egyik legjobb példája, a Kelet ukrajnai harcokban, szinte hetek alatt felállított és ütőképessé tett, több tízezres ottani orosz erők szereplése. Minden oroszországi segítség ellenére, a harcolók döntő többségét, az egykoron sorkatonai szolgálatot letöltött, volt katonákból álló erők alkották és eredményesen. Nem lett volna mindez lehetséges, ha a harcokban részt vevők, előzőleg ne kaptak volna megfelelő kiképzést, akár évekkel a mostani események előtt. Idézve egy klasszikust, Steiner SS tábornok mondása szerint: minél több izzadság a gyakorlótéren, annál kevesebb vér a csatatéren. :)
   
 7. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Pár hónap. Én speciel 8 évig voltam hivatásos Hőr. 1 évvel a leszerelésem után már fogalmam nem volt egy árva törvényről meg hasonlóról sem. Azóta meg már nagyon megkopott szvsz a nullára redukálódott a tudásom. Kalával meg PA-val persze úgy érzem gond nélkül el boldogulnék, de az a kecskemolesztálóknak is megy. A Honvédségnél híradós voltam , elég sok mindent megtanultam a rádiókról. Voltam P-123(?) titkosító állomás kezelő, R-142 állomás kezelő, meg valami Csepelen is voltam relés és BTR-60-on is kiokosítottak talán PU-12 típus már nem tudom mert 2 féle volt. Na pár évre rá már egy R-107-el se tudtam volna közös nevezőre jutni.:)
   
 8. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Köszönöm a válaszokat!
  Még egy kérdés:
  Hogy érzitek, mennyi idejű, milyen jellegű szinten tartási foglakozás (elmélet, gyakorlat) lenne elég, hogy azt mondjátok, hogy 1-2 évtizedig a tanultak, akár folyamatosan frissítve megmaradjanak, vagy gyorsan előhívhatóak legyenek? Pl.: elég e havi 1-2 délutáni -több órás- foglalkozás, meg mondjuk negyed vagy fél évente valami hosszabb, komolyabb gyakorlat?
   
 9. joker

  joker Well-Known Member

  Svájcban ha jól tudom évi egy alkalommal két hét van kötelezően mindenkinek. Valószínűleg szintentartásra szánják, és amilyen komolyan veszik ott az ország bíztonságát, nem lepődnék meg ha elég lenne. Persze nem lesz ott ettől mindenki KMZ-s, de a fegyver- és felszerelés használatát, eljárásokat fel lehet frissíteni annyira, hogy egy évet kitartson.
   
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Évi 1 hónap szerintem. Nem kimondottan a kézifegyver inkább a csapatos mozgások, meg a komolyabb technika kezelése miatt.
   
 11. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Egybe 1 hónap.
   
 12. joker

  joker Well-Known Member

  Évi egy hónappal az a baj, hogy túl sokat elvesz. Ha összeadod annyit leszel a hadseregben, mint az izraeliek az IDF-nél. Ráadául azalatt nem dolgozol, és igaz, hogy évente van egy hónap szabadságod, de azt nem fogod a hadseregre áldozni. Szóval a többi termelésből lesz elvéve, évi 11 munkahónappal számolva egy hónap katonáskodás 9%, két hét 4,5%-os GDP kiesést eredményezne, másik oldalon meg meg kellene termelni ennek a kiképzésnek / szintentartásnak az anyagi fedezetét is, ami a 4,5-9%-os GDP csökkenés mellett még nehezebb. Persze ezek a számok finomodnának még, mert ha a nők nem mennek akkor kb feleződik a kiesés, a munkanélküliek megint nem zavarna be ha közben kiképzésen vannak stb. Valahol 2-3%-kal esne a hazai termelés, ami még mindig nem kevés.
   
 13. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Attól függ mit dolgozol pl tanár? De kevesebbnek meg nincs értelme szvsz. Más járhatóbb út kell.
   
 14. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Ez a beosztástól is függ. Mindenkinek kellenek általános lövészismereteket szintentartó és a beosztásának megfelelő képzések. Szerintem havi 1-2 hétvége elég, plusz a nagyobb hadgyakorlatokba is beszervezni pár napot mert ott lehet a legtöbbet tanulni. Ebből jó, ha 2/év van (téli és nyári).
   
 15. honved

  honved Well-Known Member

  Érdemes megnézni.

  https://youtu.be/amSs7vVNnRs
   
 16. tomsinner

  tomsinner Well-Known Member

  Írástudó fórumtárs a Combat Gear Blogról tette az alábbi felfedezést:
  [​IMG]
  [​IMG]

  Azt mondja hogy:

  "joni firpo 2016.07.04. 09:59:05
  Mindeközben az eBayen már megvásárolható az új magyar mintázattal nyomott anyag:

  www.ebay.com/itm/311639292200?_trksid=p2060353.m2749.l2649&var=610567436329&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

  Feltehetően annak az "elő-szériának" az anyaga, amiből a bemutató-ruhákat gyártották, lévén rip-stop szövésű. "

  A termék nevével nem kell véleményem szerint sem foglalkozni. Nagy a hasonlóság az MTP-hez, de nekem több motyóm van abban a mintában, és egyértelműen nem az. Még ha van valamim, ami különösen nagyon hasonlít erre.
   
 17. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  És az vajon jelent valamit, hogy Angliából árulják?

  Azért én azt furcsállom, hogy a hadvezetés nem tudott kiállni hivatalosan-akár csak a honvédelem.hu-n, hogy hé parasztok! ez lesz az új minta, ez és ez az előnye, ezért és azért választottuk ezt.
   
 18. tomsinner

  tomsinner Well-Known Member

  Sokszor viccelődtünk már azon, hogy az ellenségnek, meg az egyszeri parasztnak is hamarabb lesz egy teljes ilyen szettje, mint hogy az első darabok kijutnának a csapatokhoz, vagy hivatalosan értesülnénk a létéről. Úgy látszik van ebben valami.

  Még ha innét árulnák, de b+ lazán kijutott Angliába, azt' "júesz emtépé" néven árulják. Akinek kétségei lennének afelől hogy a magyar minta ez, az megerőltetheti a szemét, és vagy két helyen megtalálja rajta az ország sziluettet. Nekem legalábbis ennyit sikerült meglelnem.
   
 19. tomsinner

  tomsinner Well-Known Member

  További ínyencségek a Combat Gear Blogról, hogy ti se maradjatok le a fejleményekről.
  [​IMG]
  Baloldali MTP, jobboldali 2015M
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 20. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Látom Krissnek nagyon bejön a bocskai. :)

  Én fontosnak tartom a hagyományokat, de azért ez a bocskai... ez már tényleg bóvli. Valami fejes licence díjat kap a formáért és azért nem lehet megváltoztatni?
  Egyébként meg mint ha a bocskai sokkal sötétebb, barnásabb árnyalatú lenne, nagyobb mintával, vagy ez csak a fénykép hatása?
  Remélem egészében véve a színtartósága, minősége és szabása is jó lesz.
   

Ezen oldal megosztása