1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Talán 4 gép van még, ami repülőképes lehet, vagy azzá lehet tenni. De a többi ? Még alkatrésznek se....

  </blockquote>

  Arra a négyre, talán ötre gondoltam, nem a Jurassicra.
  Azokat múzeumokkal kéne barterezni, cserébe más roncsra ...
  És még ott vannak a 21-esek, Szuhojok ... De valószínű még ilyen célra se kellenek, tele a térség repképtelen szovjet gépekkel.</blockquote>
  Szerintem még Moszkvának se kellenek, mert már elvitték volna ha igen, biztos beszéltek már róla valamelyik találkozáson. Máshova meg nem lehet eladni, talán a szíreknek ingyért, de azért meg Obi van és társai herélnének ki.
  </blockquote>

  Jó összegért (piaci ár alatt) mindent el lehet adni. És azt is figyelembe kell venni hogy ez "némileg" elavult technika. Korlátozásokkal. Megnéztem anno Hendéék hirdetését, mennyiért adnák a gépeket, és azt gondolom eléggé túlárazták.
  A hajtóművek, fegyverek hamar elmentek, a többi ugyanúgy fog járni mint a keletnémet Mi-24-esek, bontó, nem kis zsozsóért, amit nekünk adófizetőknek kell állni.
  Tisztára megérte, nemde ?
  Moszkvának persze hogy nem kell, annyi van nekik kivonva mint a szemét, ráadásul jobb változatok.
  Egyébként ha semmi nem megy, van az országban elég körforgalom, odabiggyeszteni a nagyobbak közepére egyet aztán kalap :)))</blockquote>

  Igen, még ez a verzió is gazdaságos megoldás, csak 10 évente le kell festeni. Az oroszokon kívül szvsz másnak nem lehet eladni, mert Moszkva stoppol. Ilyen kevés "kilométert futott alvázaik" lehet nem állnak nekik a pálya szélén. De nem valószínű ez sem, mert Mig-29-re nincs nagy megrendelés világviszonylatban, még full újra sem. Amúgy is legalább 10 évvel ezelőtt kellett volna ezen gondolkodni. Esetleg ingyen nekiadhatjuk a szerbeknek, némi gazdasági előnyért cserébe. A lengyel-bolgárt megtorpedózná Putyin mivel Nato országok.
   
 2. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Na, ez érdekes.

  http://combatgear.blog.hu/2016/07/14/uj_magyar_egyenruha#more8887322

  Lesz hazai kutyabarna szett :)))
   
 3. blogen

  blogen Well-Known Member

  Épp vonaton utazom. Direkt figyeltem az elmúlt húsz percben és így eso után is vagy húsz százalékban passzentos a külvárosi/vidéki kornyezetben ez a barna.
   
 4. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Én még mindig nem értem a ruha mintázatát...
   
 5. desertfox

  desertfox New Member

  @dudi volt már szerencséd az új egyenruhához ? ? Mert kivülről megjegyzem , használható csomagnak tünik ,de sosem a külsőség számit persze.
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  desertfox

  Majd 5-10 év múlva....
   
 7. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member


  Miért lett eltávolítva a cikk?
   
 8. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Mert MINDEN TITKOS. :)
  De nyugi :)
   
 9. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  A bakancs a Haix Nepal Pro.

  [​IMG]
   
 10. phaidros

  phaidros Well-Known Member


  Miért lett eltávolítva a cikk?
  </blockquote>

  Lippai Péter albuma se látható.
   
 11. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Igazából szerintem senkinek nem sürgős, majd mindent idejében kitesznek. De jó cuccok voltak a képen a térdvédőt kivéve és a téli ruházatot kivéve. Utóbbi anyagát elnézve a .jpeg is elkezdett susogni.
  Combat shirt, camelback, gázálarctáska, polár pulóver, minden.
   
 12. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Pedig aki hordta az nem írt negatívat a téli ruházatról sem ... de majd minden kiderül a szériagyártáskor, meg majd a csapatoknál.
   
 13. desertfox

  desertfox New Member

 14. desertfox

  desertfox New Member

  Nekem még bent van a honlap és megvan a képek hivatkozási címe :D :D
   
 15. desertfox

  desertfox New Member

  [​IMG]
  Lassan körvonalazódik az új magyar egyenruha az előzetes teszt példányok szintjén. Fontos megemlíteni, hogy ezek nem a végleges változatok.
  Kalandkalap
  [​IMG]
  A kalap formája ismerős lehet, viszont megtartották a kör alakú címert is, akárcsak a korábbi sivatagi és a jelenlegi „boci” változatokon is. Ennek a változatnak az anyaga megegyezik az előzetesen elkészített gyakorló ruha anyagával, és valószínűleg lángálló is.
  http://m.blog.hu/co/combatgear/image/ruh%C3%A1k/uj_magyar_egyenruha/160701vihar021.jpg
  Oldalt a műanyag szellőzők mellett egy apró újítást látható, ez pedig a felpatentolható oldalsó karima. Hasonlót eddig csak francia és ausztrál kalapokon lehetett látni.

  Bocskai sapka
  [​IMG]
  A jól ismert bocskai sapka a szabását tekintve első ránézésre maradt a régi. Ez is a ruházat anyagából készült, vagyis szintén rip-stopos és valószínűleg lángálló is.
  [​IMG]
  A kör alakú színes címer mellett a bakelit gombokat is megtartották, illetve a tépőzáras rendfokozati felvarrót is oldalt.

  Átmeneti bakancs
  [​IMG]
  Az új egyenruhához új bakancsot is szánnak, ami szakít a fekete és sivatagi színű Haix-al. Az új bakancs gyorsfűzős, a gyártó viszont nem látszik.
  [​IMG]

  Az új bakancs Gore-tex bélést is kapott, ahogy a külsején látható címke is hirdeti.

  „Boci” ACU zubbony
  [​IMG]
  Mivel az új egyenruha bevezetéséig és a korábbi „boci” kihordása között el kell telnie némi időnek, és még mindig maradt a „boci” anyagból ezért a meglévő anyagokból ACU szabású egyenruhákat fognak készíteni.

  Gyakorló póló
  [​IMG]
  Az új egyenruhához új pólót is szánnak a képek tanulsága szerint. Ezen szintén baloldalon megtalálható a tépőzáras rendfokozati jelzés helye. Sajnos a póló anyaga nem ismert.

  Technikai póló/aláöltöző
  [​IMG]
  Tervben van a több réteg aláöltöző és technikai póló rendszeresítése, ami végre felváltaná a „molinót”.

  Kabát bélés /polár pulóver
  [​IMG]
  A Gore-tex kabáthoz szánt, de önállóan is viselhető pulóver is kapott némi ráncfelvarrást, ugyanis a koptató rétegeit az új egyenruha anyagából készítették el. Már csak a rendfokozati jelzést kéne a bal vállról levenni.

  Combat shirt
  [​IMG]
   
 16. desertfox

  desertfox New Member

  Az erősen UBACS-ra hajazó combat shirt kifejezetten jó és modern választás, főleg annak fényében, hogy a legtöbb külföldi misszió során a katonák védőmellényben és meleg éghajlaton teljesítenek szolgálatot.
  [​IMG]
  Érdekességként megemlíthető a párnázott alkar védelem, illetve a fekete-barna tépőzár után a „homokszínű”.

  Kámzsa-csuklya
  [​IMG]
  A csuklya anyaga nem ismert, valószínűleg nem lángálló hanem hideg időbe szánt arcvédelemről lehet szó. Hasonló „grid fleece” anyagot lehet látni a Peckham termékein.

  Téli kabát
  [​IMG]
  A pontos elképzelés itt sem ismert, de első ránézésre az amerikai hadsereg „happy suit”-ja jutott eszembe, ami legfelső rétegként funkcionál, extrém hideg esetén.
  [​IMG]
  A két részes, egy színű téli ruházat is valahol ezt a koncepciót követheti. Fontos megemlíteni, hogy jelenleg nincs nagyon rendszerben valódi téli ruházat, ami kifejezetten hóba-fagyba lenne kitalálva.
  [​IMG]
  A nadrág patentos gombolású, két darab villámzáras első zseb látható rajta és térderősítés is. Esetleg az oldalzseb hiányozhat róla. Sajnos a pontos típus és gyártó itt sem ismert.
  [​IMG]
  Persze a barnás szín kifogásolható lehetne, de annak a fényében, hogy itthon sincs mindig összefüggő hó réteg, illetve egy egyszerű téli álcázó kezeslábas használatával ez is orvosolható. Jelenleg vagy a mikádó vagy az esővédő kabát szolgál téli felszerelésként.

  Vízálló zokni
  [​IMG]
  Ez úgy gondolom nem szorul különösebb magyarázatra, és kifejezetten előrelépés a barna cérna zoknihoz képest.

  Térdvédő
  [​IMG]
  A térdvédő alsó részén olvasható a Moskito KFT neve, amely cég többek között a Bates bakancsok hazai forgalmazója volt, de azon felül foglalkozik még késekkel is.

  Sajnos a térdvédőről nem lehet túl sokat elmondani, de nem a legújabb Alta-nak néz ki, ettől függetlenül még bőven lehet használható, ez viszont csak a gyakorlatban derülne ki.

  Víztartály
  [​IMG]
  Saját feltevésem alapján a camelbak huzata hazai gyártmány lehet, mivel megegyezik az anyagának színe a többi szintén hazai gyártású célzseb színével.

  A probléma csak az, hogy ez a régi camelbak tartály. Alapvetően ebből is lehet inni, ez is teszi a feladatát, de két-két hevedert rávarrva sokkal „modulárisabb” lehetne, mivel úgy akár mellényre vagy zsákra is fel lehetne tenni.

  A tartály lehet még érdekes, mivel így kívülről a cső alapján egy Camelbaknek néz ki, de míg annak a kupaknál lévő csatlakozása fekete, addig ez itt homokszínű, tehát nem egyértelmű.

  Ettől függetlenül a porvédő kupak és a nyitható illetve cserélhető szelep modern megoldásnak számít, és a saját Camelbakemen kifejezetten hasznosnak találom.

  Célzsebek
  [​IMG]
  Sajnos a célzsebek anyagáról vagy változatairól szintén nem sokat lehet tudni. A képen látható barna színű zsebek közül a következőket azonosítottam:

  Admin zseb külső rögzítési pontokkal
  Admin zseb külső rögzítési pontok nélkül
  Tripla pisztoly tár zseb (géppisztolyhoz nekem rövidnek tűnik)
  Dupla műanyag csatos gránát(?) zseb
  Nyitott rádió zseb
  Gázálarc táska
  Nagyobb méretű nem azonosított zseb-kenyér zsák

  HUNCAM
  [​IMG]
  Az új terepmintában látható Magyarország sziluettje, a divat jegyében, illetve ami még tudható róla, hogy a teszt példányok Rip-stop anyagból készültek, de a végleges verziókat nem ebből tervezik elkészíteni.

  Az anyaga lángálló, amit a FROG-nál vagy az ACS-nél is látott Defender M fantázianevű anyagnak köszönhet. Ez bizonyos szempontok alapján aggályos, mivel egyrészről drágítja a ruházat árát, és a viselése nem is indokolt minden katona számára.
  [​IMG]
  Az új egyenruha szabásában az ACU-t veszi alapul. Láthatóak a betoldások a vállak alatt. A tépőzáras négyszög még érdekes lehet, de körülbelül akkora mint egy IFF felvarró.
  [​IMG]
  A ruházaton zöld színű tépőzárakat használtak a név,ország,alakulat és rendfokozati jelzés számára. Kérdés persze, hogy ezeket az új ruha anyagából fogják elkészíteni, vagy a régi zöld posztót szánják rá. Elméletileg az előbbit tervezik, míg az utóbbi a „bocival” együtt kivonásra kerül.
  [​IMG]
   
 17. desertfox

  desertfox New Member

  Csak hogy aki nem látta , ne maradjon le a kis csemegéről :D Persze ha törlik majd a szerverről a képeket is, akkor értelmetlen bejegyzés lesz :D :D
   
 18. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Két tengerészgyalogos dandár van, közülük csak az egyik kék, a másik "normális".
  A kékek az első hullám, melyek normál esetben max 5-6 ezer méterre hatolnak be a szárazföldre. A hátuk mögött meg szinte állandóan látszik vagy a tenger, vagy a kék ég.
  Ilyen egyenruhában teljesítenek szolgálatot azokon az apró szigetecskéken is. Ott sincs túl sok tereptárgy, a domináns szín itt is a kék, vagy az ég, vagy a tenger miatt.
   
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Átmeneti bakancs, most akkor lesz külön nyári,átmeneti,téli is? A barna fent ok, de ahogy olvastam sárga lesz nem tudom hova? Talán a strandra? Akkor meg már ennyi erővel fehér is lehetne mert közben esik a hó is néha. A színe... háát nekem ez csak pakisztáni marad, bár ha a többi felszerelés pl a zsebek zöldek lennének még elmenne. A téli síruha marad egyszínű? Igazán belevarrhattak volna a látszat kedvéért pár eltérő színű kockát mint a gorkákon, bár az árnyalata elmegy a ködös reggeleken. Kérdés hogy bírja a szederindát és az akácost. Az hogy lángálló a bocskai szerintem az eddigi legfontosabb ,legjobban sikerült fejlesztésünk. :D A mezei gyalogosnak minek lángálló ruha? Pakisztáni tűzoltók lesznek?
  A vízálló zokniba nem rohad bele a lábad? Hogyér adják? Meleg télen? Nyáron? Nekem kicsit túlkomplikált az egész egyenruha, de nem én hordom. Téli sapka? Valami épkézláb kesztyű ami nem 36000 ft és használható is?
   
 20. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Ez még 2007-es, de vajon mennyire aktuális?
  [​IMG]
   

Ezen oldal megosztása