1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Sosem felejtem el mikor a Saváriában voltam olyan éhes voltam hogy megettem azt a kiflit is amire az egyik konyhás rálépett és a koszos surranó talpának lenyomata rajta volt a kiflin. Simán kiadták vacsorára az ablakon. Csak onnéttól lett jobb sorom mikor
  Menjen már a faxomba a tiszt úr.... Bezzeg előtte 25 évig nem zavarta a dolog. A sorállomány ugyanezt kapta annak idején ez meg osztotta a parancsokat nekik. Hol volt ez katona 25 évig a Hilton hotelban? Most jött rá hogy xar a ruha,meg az olajkályha+sátor kombó xart se ér? Meg mi az hogy gulyásleves mellé a péksütemény nem megfelelő? Mit akart még utána rántott húst? Egytálétel, sehol nem adnak utána mást.
   
  marton, szuvorov, Luthero and 4 others like this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azért azoknak az embereknek a sírjára aki tud köpjön oda egy vaskosat.
   
 3. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Igaz. Sosem tudom megszokni.
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Szerintem még él a legtöbbje.
   
  Last edited: 2017. június 21.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A türelem erény.
   
 6. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  A hangsúly a mégen van, szóval sietni kell.
  Ne öregedjen meg békében az ilyen, rettegjen. Az egész társadalomnak kellene revansot követelnie.... tudom bilibe lóg a kezem.
   
 7. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Szerintem térjünk vissza a kulacs+csajka témához. Ez számomra meglepetés. Ha már rendszeresítik igazán hozzátehetnék a fedőt is meg azt a "kályhát" is ami pászol rá.
   
  silurusglanis likes this.
 8. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ilyeneken nem szoktak gondolkodni a beszerzési részlegnél....
  Ezért is olyan minden amilyen.
   
 9. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Mondjuk ezeket külön is meg lehet hozzájuk venni, de a vicc az egészben, hogy ezek mintha az elmúl években háttérbe szorultak volna. Hírtelen arra gondoltam, hogy azokat az "igazi" csajkákat hozzák vissza, amikbe kaját lehet pakolni.
   
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Akkor ez a csajka dolog is olyan magyar MH-s lett. Mint repülőgép fegyver nélkül,helikopter infracsapda nélkül.:)
   
 11. honved

  honved Well-Known Member

  Hát nem tudom, ilyesminek híre lett volna akkoriban. Én sosem hallottam ilyesmiről. Szombathelyen elég jó volt az ellátás, de szerintem minden laktanyában 2 menü volt, amiből választani lehetett. Reggeli, vacsora is ok. Sőt öreg katonaként, sokszor ilyesmiért le sem mentünk. Hozattunk fel a századszintre kaját. Gyakorlatokon, étkezési pótlék is járt, amit meg is kaptunk. Ez felvágott, kolbász, konzerv, dzsem, méz, stb., szokott lenni, amolyan kiegészítő. Kenyérből kimeríthetetlen volt a mennyiség. Amit leírtál azért feljelentést kellett volna tenni. Politikai tisztek nem voltak ott ? :) Az ő feladatuk lett volna elvben, az ilyesmit rendezni. Már ha nincs az élelemellátás rendben.
  Bennem a kiképzések "fáradalmain túl", a szd. pk. felfogása maradt meg, aki egyébként egy jó fej volt. Azonban a kiképzésekkel kapcsolatban ezt vallotta: "a katona nem ember".
  Ma ezzel a gondolkodással nem tudom mire jutna, de akkoriban nem hinném hogy bárki nyafogott volna bármiért is. A nehezebb dolgok hozzá tartoztak a katonaélethez.
   
  Pocok75 likes this.
 12. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Biztosan voltak/vannak hiányosságok, amiket illene orvosolni, de nekem az a rész tetszett a legjobban, amikor kiakadt azon, hogy Urallal szállították őket, amiről az idősebbek leestek felkapaszkodás közben és 8 napon belüli sérülést szenvedtek (gondolom ő is köztük lehetett). Kérdem én, hogy mi a fenét keres a hadseregben egy olyan katona, aki nem képes felmászni egy Uralra?
  A lövészárkot is csak fél méteresre fogja ásni, hogy ki tudjon mászni belőle. :)
   
  tindalos, Luthero, alfa74 and 4 others like this.
 13. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Én kb 10 évvel voltam utánad a Saváriában. Szabályosan éheztem, mondom megettem a megtaposott kiflit is. Volt olyan hogy enni se tudtunk mert egészségükre fel volt miután épp csak leültem. Úgy lett szerencsém hogy az egyik falum beli öreg katona az élelmiszer raktárban volt,és magához vett mikor csellókon voltam. Olyankor telizabáltam magam a raklapszám levő 5literes befőttekből,halkonzervekből. Mikor meg nem voltam csellós adott ki kenyeret ami 1 óra alatt megszáradt a körletben,de legalább volt mit enni.
  Tatán ugyanez, az elején az üres akkor még visszaválthatós pet palackokat, meg üvegeket szedtük össze amit beváltottunk a kantinban kukorica konzervre, mert meleg szendvics már nem jutott. Aztán az egyik körlettársunk büntiből állandó csellót kapott, valami 21-et vagy mennyit nyomott zsinórban,de még utána is volt. Ott összespanoskodott ezzel azzal,így a hátsó ajtón ahol a moslékot gyűjtötték meg a tányérakat mosták, na ott adott ki rendszeresen kaját a körletnek, kenyeret,kuglófot, joghurtot ilyeneket. Na meg az volt a szerencsém hogy én szerettem a gyíkhúst ,így aki nem ,attól én bezsebeltem.
  Úgy hogy ez a tiszt nem tudom mit rinyál,mert ő akkor még aktív százados lehetett. A híradó századnál voltam, és olyan körletünk volt mint amit lefényképezett+rázott a fal,és télen az olajkályhában eltüzeltük a szekrényeket,tornacipőket,papucsokat hogy ne fagyjunk meg.
   
  alfa74 likes this.
 15. lacus66

  lacus66 Active Member

  Azért szép, hogy felhoztok mindenféle (rém)történeteket - én is tudnék -, de szépen elsiklotok az mellett, hogy ha valóban ilyenek a körülmények a 21. század elején egy hivatásos (nem sorozott!!!) hadseregben, akkor megette a fene az egészet! Ha a munkahelyeteken (!) benneteket is ilyen körülmények között "tartanának", gondolom nem örülnétek neki (és most finom voltam....)
  Ha csak a fele igaz annak, amit leírt, akkor semmivel se jobb a helyzet most, mint mikor a 2. magyar hadsereget megfelelő felszerelés nélkül kiküldték a Szovjetúnióba!
   
  alfa74 and krisss like this.
 16. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Rosszabb, már kerékpáros zászlóaljaink sincsenek. :hadonaszos:
   
  fip7 and lacus66 like this.
 17. honved

  honved Well-Known Member

  Hát ja, a rendszerváltás után valóságos vesszőfutása kezdődött a Honvédségnek.Ezek szerint a szombathelyi körülmények is gyorsan lepattantak. De ez a kaja dolog teljesen megdöbbent. Mi az hogy enni sem adnak rendesen ? Elképesztő.
   
 18. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Amúgy igen, tényleg volt egy tábla A-B menüvel, de folyton csak A menü volt. :)
   
 19. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  A haderő fejlesztése? Komolyan gondolja ezt egyáltalán valaki a HM-ben?
  Ezt most találtam a régi lomok között.
  Lett belőle valami?
  (a kérdés költői)

  [​IMG]
   
  alfa74 likes this.
 20. krisss

  krisss Well-Known Member

  Én már vagy 4 ilyet láttam mióta ez kijött :D
   
  fishbed likes this.

Ezen oldal megosztása