1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. R0kaúr

  R0kaúr Well-Known Member

  egyébként, ha megnézünk olyan országokat, ahol szintén nem a legkönnyebbek a természeti körülmények, semmivel sem pl., mint idehaza, akkor az látható, hogy a finnek pl. sisukat, tatrat, mercédest és scaniat használnak, gond nélkül, ezek közül egyedül a tátra ami régebbi gyártmány és nem modern, a csehek saját tatrakat és a legtöbb már a modern típus, arrafelé úgy tűnik elvannak ezekkel a modern vackokkal
   
  Luthero and therob like this.
 2. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  Te csak így messziről szemléled a gépek világát, nem vagy nagyon benne, ugye?
  Vajon a Gripenhez miért az eke egyszerű Volvót adta a svéd fél vontatni?
   
 3. Wier

  Wier Member

  Nem jók a hazai Rábák? Tudsz valamit, hogy mik a tapasztalatok vele?
   
 4. therob

  therob Active Member

  A Rábák megfelelnek a célnak, csak szerinte régen minden jobb volt.
   
  Wier, Luthero and silversisko like this.
 5. tomcat1

  tomcat1 Well-Known Member

  Így van.
  A katonai terepjáró alatt szerintem is minimum Iveco LMV az elképzelés.
  Ennyi pénzből (5 mrd) évente 2-300 Hiluxot vehetnénk teljes supporttal. Annyi meg nem kell.
   
  fip7 likes this.
 6. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  Senki nem mondta, hogy nem jók, csak ugye modernek, és a túlszabályozott nagyon felügyelt eszközökből időnként előjön a bug (egyébként én más területről jövök, csak olyan mesélt pár esetet, aki látott már Rábát élőben).
  De a civil életben is előfordul, hogy néha csak úgy meghal egy telefon magától és ha beviszed az ügyfélszolgálatra, utána a szervizből úgy jön vissza, hogy: „nem tudjuk, mi a baja, vegyél másikat”, vagy a 30 milliós nyúhollandhoz a hónapban harmadszor kell kihívni a márkaszerviz „villamosmérnökét”.
  Gondolom belefutottál már valami hasonlóba.
  Autószerelő ismerősöm szerint a fedélzeti számítógépes kocsikat is meg kell néha kényszerezni, mert olyan bajuk van, ami nem veszélyes, de rögtön felteszi a kezét a technika, másrészt üldögéltem már türelmesen másfél órát Lajosmizsén a Desiro-n én is, mert nem sikerült szoftvermeghibbanás miatt elindulásra bírni.

  Olyankor minden kütyü megfelel a célnak, amikor üzemképes. ;)
  Csak, ha neadj Isten valami kőkorszaki grad veretné a környéket, mikor azt mondja a flájtmenedzsmentkompjúter, hogy kevés az ablakmosó folyadék és ezért most nem megyünk sehova, az például nekem elég rosszul esne... o_O
   
  Lator and antigonosz like this.
 7. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Én már láttam Uralt elakadva, lőtér őrséget szállítót ki, és egy agyon vezérelt mezőgazdasági vontató (New Holland)segített neki. Ráadásul 50 lit / 100 km a fogyasztása. Én eltakarítanám az összes Uralt, Gaz, Zil, Uaz.

  Mercedes
  [​IMG]

  Man
  [​IMG]
   
  alfa74, honved, therob and 1 other person like this.
 8. joker

  joker Well-Known Member

  Szerintem inkább arról van szó, hogy a modern ha beszarik, akkor körülményes lehet megjavítani, konkrétan meg sem tudod helyszínen javítani, míg a másikat egy hegesztővel és kalapáccsal az esetek 99%-ában rendbe tudod hozni. Ha az új fasza hi-tech nem romlik el és ár / érték arányban is jó akkor azt kell venni, de ha irreálisan drága és/vagy a régi cucc is tökéletesen megfelel a feladatra akkor azt kell üzemben tartani.
   
  bartinieffektus and Lator like this.
 9. Lator

  Lator Well-Known Member

  Az hogy a katonai teherautók/terepjárók közül mi a jobb az viszonyítás kérdése. Én gyakorlatias ember vagyok, nem mérnök vagy autószerelő. Tapasztalat alapján ítèlek nem a gyártó által adott műszaki paraméterekből kiindulva. Az ùj járművek nem feltétlen jobbak a bonyolultabb elektronika és a magasabb logisztikai igény miatt viszont valószínüleg kevesebbet fogyasztanak és talán gyorsabbak. De mi kell a hadseregnek? Egy igènytelen kis igényű "régi" jármű ami mindent kibìr vagypedig egy újabb, csili vili drága gép amire nagyon figyelni kell? Ezt döntse el mindenki maga.Manapság probléma hogy a hadsereg járműveit nemnagyon használják terepen. Autópályán biztosan jobb lesz egy Rába mint egy URAL ez nem kérdés. De ha kivinnéd őket a vadonba melyik bírná jobban a gyűrődést? Példának megintcsak a Francia hadsereget hoznám fel. Sokkal több pénzúk van mégis vannak még 50! éves gépek használatban, mert tökéletesen megfelelnek a célnak és olcsóbb a fenntartásuk.
   
  bartinieffektus and vilmoci like this.
 10. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  A Szász Gábor féle Matematika 3 is azzal az axiómával kezdődik, hogy a nulla valószínűségű esemény bekövetkezhet, az egy valószínűségű, pedig előfordulhat, hogy nem következik be :D

  Mint mondtam, az Uralon kívül én is minél hamarabb kirámolnék mindent. A képeken az autók meg nagyon esztétikusak... :p
   
 11. honved

  honved Well-Known Member

  Tévedés. A rendszeresített autókhoz kell a megfelelő szerviz. Magyarul, ha rendszeresítünk egy új teherautót, vagy bármi járművet, akkor a gyárilag megkövetelt szervizelést is mellé kell tenni. Vagyis, az alakulathoz tartozó műszaki alegység kell hogy rendelkezzen a megfelelően képzett szakemberekkel és felszereléssel, tartalék alkatrészekkel, adott javítási munkák szakszerű elvégzéséhez. Bizony egyszerűbb és gyorsabb a javítás ha csak egy alkatrész szorul cserére, amit azonnal megtud a szerelő, ha ráköti a gépre a lap topot, ami jelzi hol és mi a hiba. Majd cseréli a jelzett alkatrészt. Mintsem a régi, elektronika mentes gépen, fél napig keresik esetleg a hiba okát, félig szétszedve a gépezetet. Általában azok sírják vissza a régebbi technikát, akik ha gond van az új gépen, nem rendelkeznek a kellő szakértelemmel annak elhárításához. Példa csupán: Gyárunkban a targoncákat adó cég szervizel is. Szerelői képzett emberek, akik egyfelől ismerik a technikát, másfelől alkalmazzák a számítástechnika lehetőségeit, a meghibásodások feltárásához. Sokkal gyorsabb így a hibafeltárás.
   
  alfa74 and fishbed like this.
 12. honved

  honved Well-Known Member

  A Mercedes teherautó nagyon király, így ránézésre. Vehetnénk belőle néhány százat. :))
   
 13. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  ez így békeidőben laborkörülmények között nagyon kis fincsi dolog...
   
 14. Lator

  Lator Well-Known Member

  A honvédségnèl nincs pénz. Szerződéses voltam mikor rendszeresitették a Rábát, mikor megtört az elején a műanyag elem heteket kellett várni mire megjött a cserealkatrész... innentől kezdve én teljesen feleslegesnek látom vadi új gépek beszerzését mert nincs pénz a megfelelő logisztikai támogatásra.
   
  antigonosz likes this.
 15. Sivatagiróka

  Sivatagiróka Well-Known Member

  Magánvéleményem:
  Azért is írom így soraimat hogy mindenki tudja nem szakérteni akarok abból van elég Önjelölt itt.
  Csak megírom Én mit látok a sokat kritizált 6 db MI-24 hadrendbe állításával kapcsolatban.
  Sokan írják hogy semmi értelme , mert még ATGM sincs rajtuk és inkább nyugati portékát kéne beszerezni és újat.
  Szerintem meg az orosz gépek olcsók és potens fegyverek, a nyugatnak esze ágában nincs felborítani az itteni geopolitikai egyensúlyt.
  Meg ha kitörne egy csete pate mondjuk a nyugat által favorizált Romániával , megnézném hogyan küldenék az utánpotlást a gépekhez....
  Szóval nagyon is ésszerü ez a döntés , jelenleg harci helikoptereink értéke 0 , semmi sincs , se pilota , se földiszemélyzet.
  Az hogy a javított helikopterek milyen harci értéket képviselnek az nem számit 1 perc alatt fel lehet őket majd modernizálni, higyétek el úgy lesz megcsinálva.
  Miért ilyen 80 as évek beli harci potenciálu helikopter ??
  Mert már ezzel is lehet képezni pilotákat rá akár többször 6 ot.
  Másik pont a szómszédainkba nem kelt aggodalmat , ezért nem indul el ha minden jól megy ellenreakció. Mert ezért a szarért minek , tényleg ?
  HIBÁTLAN , URAIM. EZ lenne a cél.
  Ez jó stratégia, altasd el az ellenfeleid.
  Óriási előrelépés hogy egy eltűnt fegyvernemet visszahoznak, nagy stratégiai előny.
  Amerika minden térségben figyeli a geopolitikai egyensúlyt és nem hagyja kibillenni egy írányba kivéve ha érdeke.
  Mivel magyarország nem fegyverbeszerzéseket csinál , hanem antik helikoptereket vesz és Terepjárokat ez nem jelent veszélyt.
  Csak Én látom ezt ? Hogy pontosan erre vigyáznak oda fent, hogy még fegyverkezés vagy készülödés gyanujába sem keveredjünk.
  Pedig éppen hogy rendbe teszik a Honvédséget a szemünk előtt az alapoknál

  - Tartalékos rendszer
  - Járásokba való toborzás
  -Katonák bérének rendezése
  -Ludovikások képzése
  - Katona suli program Középiskolákba
  - Új egyenruha
  - Új szállító járművek
  - Elveszett fegyvernem helyreállítása
  - Katonai attasék kiküldése környező országokba újra ( Katona Diplomácia )

  Például alá becsüljük ,de az új egyenruha javítja a katonák morálját , egyik ismerösöm felderitő volt , Ők kapták meg elöször a boci mintást, mondta hogy olyan pluszt adott nekik.

  Köszönöm a figyelmet , csak elmondtam véleményem hogy hátha pár ember látva tényeket felsorolva meglátja stratégiát , hogy végre valaki tervszerüen irányítja ezt a kócerájt. Véleményem szerint, nem is rosszul , alulról építkezik , stabil alapokra húzza fel a várat.
   
 16. Sivatagiróka

  Sivatagiróka Well-Known Member

  Nem tudom itt kiolvasta Szun ce háború művészetét , abban is leírják egy hadsereg első és legfontosabb része a jó katona.
  Jó katona képzet és motivált és elhivatott hazája íránt. Pontosan ilyen embereket képeznek ki a Ludovikán amit nem rég újítottak fel hogy minden adott legyen az egészséges Öntudatú és elhivatott tiszti kar kiképzésére. Vehetünk csucsmodern fegyvereket ha katonáinkba nincs meg haza iránt szeretet és az elhivatotság.
  És ha ezek mind kifejtik hatásukat , akkor lehet csúcsmodern fegyvereket adni az utolsó másodpercbe a kezükbe hogy , már ne tudjanak rá készülni és ez ellen hangolni a lakosságot , mert egy alul motivál ellenség, könnyeben legyőzhető (Szun CE ) . És jelenleg Romániában állandó kormányváltások és korrupció de moralizálja a Román népet , mindig a magyar kártyát vették elő választásokon ,de már nem működik, mert nem bíznak a korrupció miatt az emberek a politikusokba.
  Nekünk ez kiváló, már nem is tudom, talán a 3. kormányváltás van idő előtt ??
  Náluk az elvándorlás sokkal nagyobb számba történt meg a 23 millios Romániába jó ha élnek 16 Millioan, ezt egy Román ismerösöm mondta hogy 7 millió Román dolgozik kint hivatalosan.
  Gondolhatjátok hogy nem a nyugdíjasok és öregek mentek el 7 millióan, pont a krém.
  Eddig jól alakul , pontosan ellentétes pályán mozog a két ország.
  Egyik erősödő pályán másik gyengülő pályán. Ha ez így maradna pár évig, hamar behoznánk a lemaradást.
  És nem kell túl nagy seregbe gondolkozni, elég egy csúcshaderő a legmodernebb összfegyvernem együttes használatával, ami bármelyik ellenséges egységet megtudja semmisíteni aszimmetrikus hadviseléssel , elenyésző veszteséggel. Nem lesz olyan nagy tényező következő háborúba a létszám fölény, mivel modernebb és hatékonyabb fegyverek nagyobb pusztítást és nagyobb távolságból operálhatnak.
   
  szuvorov likes this.
 17. Fade

  Fade Well-Known Member

  Amerika minden térségben figyeli a geopolitikai egyensúlyt és nem hagyja kibillenni egy írányba kivéve ha érdeke.

  Ez itt baromira lokális szitu. És hamár Románia. Dimenzióval járnak már most elöttünk és ott úgy néz ki összeált egy koncepció és az anyagi vonalat is mögé rakják. Emelett USnek mi beleszólása van abba, hogy 1400+db boxert akarnak venni(ifv, apc... kialakításban)?

  A 6db Mi24nek modernizálás nélkül, gatyában semmi értelme sincs. Nem baromira nem potens ellenben drága. Leírták már sokan, én is mért nem tennék hozá semmit, ha érdekel elolvasod.
   
  Wier likes this.
 18. Fade

  Fade Well-Known Member

  bzzeg arra nem vagyunk képesek, hogy normális ruházatuk legyen, meg ha már kiviszik őket a határra, megfelelően élelmezve legyenek, meg ne megfagyjanak.

  egy alul motivál ellenség, könnyeben legyőzhető

  Nézz rá a két haderőre. valósan bevethető katonák száma MO: ~max 10.000fő. Román 40.000fő+. Felszereltség: Max papíron van nehézdandárunk. Románoknak valóságban is. Tüzérség? Tankok?
  Nem kell ehez motiváltság probléma de arra ld felső részt.

  Románia + Korrupció + Morál. És akkor nekünk milyen legyen? Mészárosé és más Fideszeseké már a fél ország...
  Ehez képest Romániában szépen megy a rabosítás. Bzzeg MOon évek óta még csak nem is láttam olyat.


  Eddig jól alakul , pontosan ellentétes pályán mozog a két ország.
  Egyik erősödő pályán másik gyengülő pályán.

  A valóság nem zavar? Románia az EU legmagasabb GDP bővülését produkálja mi meg kb középtájon.
  [​IMG]
  Most Q1ben amúgy baromira felpörögtünk építőipar pl hasít. 4.1%lett. (Románia 5.7%)
   
  Wier likes this.
 19. Sivatagiróka

  Sivatagiróka Well-Known Member

  De egy modern csúcshaderőnek szerinted mi a 1400 Boxter?? Célpont és gyakorlás , már ne haragudj. A Boxter Önmagában nem egy háborút eldöntő fegyverzett, kellő csapat támogatás nélkül csak zsíros célpont. Pont hogy nem a Boxterfog megnyerni egy háborút.
  Ha mondjuk a Magyar hadsereget felruházod.
  36 Gripen E vel
  40-50 Leopard Legmodernebb
  Gunhip C 130 2 db
  Önjáró tüzérség 50 db
  Harcihelikopterek legmodernebb 24 db
  és mellé jól felfegyverzett gyalogság , meg valami modern gyalogsági jármüvek
  Pl Finn Patria
  Modern mobil nagy , illetve közepes hatotávolságü légvédelem

  Álom az pedig még egy század 5 generációs lopakodó kínai vadász.

  Természetesen az egész szett éjjel látóval és északai és bevethetően. Nem hinném hogy bármelyik Román haderő megtudná állítani, Erdélyig betudna nyomulni és ne tovább

  FADE drága fujjod a magadét MI-24 el kapcsolatban, kérlek olvasd el. Nem azt írtam hogy ezek a MI-24 sek fogják megnyerni a háborút, nem is azért veszik meg.
  Érted ? ? Tudom hogy Fura hogy Honvédségi beszerzés és nem akarnak vele löni meg háboruzni, de ez ilyen. Tudod régen a huszárok fakarddal gyakoroltak fallovon, az sem gyilkolt embert soha , de gyakorlásra isten volt.
  Érted most jelenleg 0 van se, ember se földiszemélyzett. Remélem most már felfogod írásom és MI-24 sek beszerzésének valószinü okát.
  Gyorsan írták ki a pályázatot , szinte minden nyugati gyártott kizártak a feltételekkel, hogy ne tudjanak indulni, mint az autópálya rendszer kiépítésénél, húzták az időt megtámadják a pályázati döntést pereskednek és telnek a hónapok évek és közbe kivették a zsebünkből a pénzt. Itt is ugyan az menne.
  Szabályosan ahogy az EU megköveteli pályázatot írtunk ki.
  És hidd el rekord idő alatt meg lesz a nagyjavítás, szerintem már készen várnak a gyárba, mint a Metrok.
  Oroszoknak annyi Mi24 sek van mint a szemét. Higyétek el itt az idő volt a legfőbb tényező.
  Nyugati modell hadrendbe állítása Évek lett volna , minden EU -s gyártó nyomult volna plusz USA. Nem egy hónap mint a mostani.
  ÉVEK, és akkor lehetet volna csak személyzetet képezni rá, plusz semmi tapasztalat a helivel.
  Ezzel azért van üzemeltetési és képességbeli tapasztalat is. Ez is ÉVEK.
  Nincsen ennyi időnk. Szóval nagyon rosszul látjátok, de az nyugtasson meg titeket , hogy a vezetésnek helyén van legalább az esze.
   
 20. Sivatagiróka

  Sivatagiróka Well-Known Member

  Ebből látni hogy Buta vagy Románia GDP adatai lehet hogy szép számot mutat , de teljesen félrevezető mivel nem rég privatizálták az Állami földgázszállító céget , ami megdobta GDP-t.
  Teljesen más stratégián van a két gazdaság. Egyébként Én nem tudom hogy Te tanultál történelmet , de Nagy Sándor , Cesar, Attila , Napleon egyik sem szétforgácsolta országában az erőt hanem egy érdekcsoport vagy inkább egy kézben összpontosította. Ezt csinálja most a Fidesz, ami tök ésszerü hogy legjobb adatokat mutató területeket átveszed szép sorjában.
  Segíts már melyik nagy uralkodó osztotta szét erőt a pénzt hozzó erőforrásokat idegeneknek, de nem is idegeneknek hanem az ellenzéknek az országon belül.
  Melyik ? Igen jó vagyok történelemből , de nem jutt egy sem eszembe, lehet nem véletlen.
  Erős ország alapja egy kézben legyen minden és egy ember mondja meg az írányt.
  Persze tudom , kockázatos , mert mi van ha megörül és az egész országból egy nagy Stadiont csinál, hát igen van veszélye.
  Aki nem kockáztat az nem nyerehet-.
   

Ezen oldal megosztása