1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. sirdavegd

  sirdavegd Well-Known Member

  "Nyelvvizsga pótlék"! Betojás, de komolyan. Fél munkaidőben angolul dumálok (egyedül az afrikai tájszólást utálom), angolul publikálok. Főnök egyszer kért minket, hogy a diplomához elvárt két szakmai középfokú mellé legyen angolból egy felsőfokú szóbeli. Három hónap múlva megvolt. Na, gondoltuk, rákérdezünk már erre a nyelvvizsga pénzre, mert mindenhonnan ezt halljuk a derék magyar államizgatásból, de elég csúnyán ki lettünk röhögve. Mondjuk később kompenzáltak az angol nyelvű óratartás után. Csak azóta mindig felvinnyogok - főleg annak ismeretében, hogy ez valójában milyen megszólalási képességet jelent többnyire...
   
  eevil and phaidros like this.
 2. sirdavegd

  sirdavegd Well-Known Member

  Mondjuk a fizikai kondíció fenntartása pont hogy a munkaadónak leginkább érdeke. Valahol az nem normális, hogy nálunk az állomány ötödének gerincproblémái vannak úgy, hogy ebből csak a kisebbik fele elhízott nő.
   
 3. blogen

  blogen Well-Known Member

  Pszichikai, vagy fizikai jellegű gerincprobléma?
   
  sirdavegd likes this.
 4. sirdavegd

  sirdavegd Well-Known Member

  Fizikai. Sejtésünk szerint ergonómiai lehet, mert az egy dolog, hogy én ledöglöttem úgy, hogy amúgy rendszeresen futok, úszok, kerózok, kajakozok, de másik kolléga meg eléggé hegymászó fajta, a harmadik szintén zenész. Jópár éve álltunk át laptopra, azzal megy csak görnyedten tudsz dolgozni, ha nem vagy hobbit méretű. És miután írni meg számolni kell sokat, szépen rohad az egész. Műteni nem érdemes, csak ha bénul, szóval testületileg mély hátizomra gyúrunk. Nagyon dekoratív gyógytornász lányok vannak amúgy :-D Csak emiatt pl nem tudok majd menni a szeptemberi ostravai repnapra, meg úgy sehova április óta, mert az a fos nem szeret statikusan ülni. Sétálni igen, úgyhogy napi 10esével tolom. :hadonaszos:
   
 5. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Dehogynincs.

  Meghatározza a társadalom fegyverekhez való viszonyát, ezáltal a fegyveres testületek potenciális tagságának/állományának mértékét.
   
 6. honved

  honved Well-Known Member

  Egy bevonuló, vagy felszerelő, nem tudom ma hogy nevezik, újoncnak alapban kellene 200.000.- netto forint fizetést adni. Erre jöhetne rá még aminek rá kell jönnie. Én úgy gondolom, e nélkül, nincs miről beszélni a mai helyzetben, létszámfeltöltés esetén. A mai illetményeket hiába emelik januártól 5 %-al, semmit nem ér, ha a versenyszféra átlaga, mondjuk 10 % körül lesz, béremelésekben.
   
 7. blogen

  blogen Well-Known Member

  Azonos bérszínvanal esetén a fegyveres testületektől kivándorlás van a versenyszféra felé, mert akkor ott ugyanazt a pénzt sokkal lazább kötöttségek és különféle szempontokból jobb munkakörülmények közt lehet megkeresni. Bizonyos esetekben jóval jobb bér elől is az alacsonyabb bér, de kisebb szopás irányába mozdul el a munkaerő.
   
  tonyo, tarzaan and honved like this.
 8. honved

  honved Well-Known Member

  Ez is igaz.
   
 9. tomsinner

  tomsinner Active Member

  Ahol én vagyok, pontosan ez lesz a szituáció 3 hónapon belül (így is szereltek már le páran, de akkor az állomány jelentős hányada így tesz, a maradék meg majd március-április tájékán). Oké, hogy pl BAZ, vagy SZSZB megyében kevesebb a nettó átlag fizetés, mint itt, de könyörgöm, 2-300 km-re kell lenni otthontól, ahol ráadásul agyba-főbe sz*patják a népet, addig túlóráztatnak, míg bírod erővel, és ha már csúnyán nézel, akkor is katonai ügyészség jár. Mikor felszereltünk, minden szépet megígértek, de ebből kb semmi nem lesz, ezt már az első hónapban láttuk, de türelmesek voltunk, és reméltük a legjobbakat. A pénz meg nem motivál így, mert egy húszassal keresek kevesebbet otthon gyárban például, több cafetériával és ami a lényeg, hogy otthon van az ember, és nem jár mindenért katonai ügyészség, meg 5 perc késésért "2 év felfüggesztett akasztás" stb. Nagyon jól írtad ezt: "Bizonyos esetekben jóval jobb bér elől is az alacsonyabb bér, de kisebb szopás irányába mozdul el a munkaerő."
   
  krisss, tindalos, Luthero and 2 others like this.
 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ezt nem értik azok, akik azt hiszik, hogy 250 nettó (200 érettségi nélkül) a max kafetériával és minden lehetséges juttatással az elvárható minimum lenne egy érettségizettnek a legalacsonyabb beosztásban kezdőfizetésként azért, hogy tartósan bevállalja ezt és ne lelépni akarjon az első adandó alkalommal, ha véletlenül esetleg mégis berukkolt volna, aminek jelenleg eleve kicsi az esélye a Tiszától nyugatra!

  Csakhát vegyük számításba azt is, ahogy a határvadász toborzás felhúzta a fizetéseket majd minden testületnél, úgy egy keményebb honvédségi emelés, erre a 250 nettóra kezdőre mondjuk megkövetelné ugyanezt a táblát a rendőrségnél, határvadászoknál, de még az FBÖ alakulatoknál is, különben az összes használható emberüket elszívná a hadsereg. Magyarán az esetleges béremelési szándékokkal szemben a belügyi tárca kemény ellenlobbijával is meg kellene küzdeni. Szerintem például egy 250 nettós honvédségi kezdő esetén a KR a határvadászattal együtt konkrétan összeomlana, mert ahogy látom, minden negyedik KR-es simán alkalmas formában van egy honvédségi felvételihez.

  Ezért csinálják általában együtt a rendvédelmi bérrendezéseket. És a rendőrség a prioritás, mert ott a harcoló állomán vagy tízszerese a honvédségének és ezért jelenleg alacsonyabb bérszínvonallal is elboldogulnak még néhány évig. Igaz egy évtized múlva a halmozottan jelentkező brutális létszámhiányt már lehetetlen lesz pótolni és a rendőrség össze fog omlani a jelenlegi bérpolitika súlyos következményei miatt, ahogy a hadseregnél ez már megtörtént.
   
 11. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Ezért írtam fentebb, hogy reális béremelés, amit az ország hosszú távon finanszírozni is képes. A fizetésen túl is lehet rengeteg, akár még pénzbe se kerülő motivációs eszközt használni.
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member


  Havi minimum 300-ba sem rokkanna bele a költségvetés....
   
 13. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  Már az is dobna a dolgon, ha a katonáknak nem kéne szja-t fizetnie.
  Jelenleg, ha az államnak dolgozol, akkor az államtól kapott fizetésed 16%-át visszaveszi az állam másik zsebe, mielőtt még megkapnád.
  Ha jól számolok, akkor az a 16%, az a nettó fizetés 24%-át jelenti nagyjából (a legvégén kb. 67% desztillálódik a bankszámládra). Szóval, ha egy sorral elshiftelnénk az adóbevallást, akkor azonnal lehetne 20%-kal növelni a katonák fizetését és még így is olcsóbbra jönne ki az alkalmazásuk munkáltatói oldalról....
  persze lehet, hogy tévedek.
   
 14. Shed

  Shed Active Member

  Sztem fogalmad sincs rola, hogy a KRnél egy 20 éves kisgyerek a legalacsonyabb beosztásban mennyit keres tulorával együtt. A határon 0 felelösséggel 3 felett, teljes elláttással, 0 rezsivel, mikor a tüntetések vannak, akkor még vastagabban. Normális beosztásban tulorával együtt nagyon keményen. Nekem pl. 2015 szeptemberében, igaz 30+orás szolgálatokkal 570 volt tiszthelyetes, de normális beosztásban csapaterös században. Igaz 200 feletti tulorával.Minek mennének át egy kötöttebb szerzödéses beosztásba, mikor itt 88asok meg más katona népek jelentkeztek és jöttek át, mert jobban jártak.Katonáéknál soha nem fogják emberszámba venni ugy öket, mint nálunk. Ellátásunk legalább 3x jobb volt. Szállásrol ne beszéljünk. Sok viznek kell a Tiszán lefolyni, hogy az áramlás megforduljon és rendör menjen katonának.A bérekkel most sok mindent rendeztek és 2019 a növelés vége.
   
  marton, krisss, tindalos and 4 others like this.
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Nincs túlóra, már a határon se, akit KR-est ismerek meg nagyon nem ilyen paradicsomi viszonyokról beszél 2017-ben!
   
 16. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nesze nektek kevlár sisak meg Level IV mellény.
   
  Luthero likes this.
 17. tomsinner

  tomsinner Active Member

  Ez a palotaőrség, vagy mi. Honvédségi szempontból vajmi keveset számít, hogy vannak-e, meg hogy mit viselnek. Nem rajtuk múlik a kevlár bili, meg a lövedékálló mellény. Régen lehetne minden itt, csak politikai, meg katonai akarat kéne (ha a felső vezetéstől nincs lobbi, a politikusaink, mindenki látja, mennyire belesz*rnak a dolgokba).
   
  tonyo likes this.
 18. Shed

  Shed Active Member

  a határon most pont szunyokálás van. de viszik öket Balatonra, jövöre választás, rengeteg tüntetés, tömeges megmozdulás lesz. a tulora sztem garantált. most hogy Papp Karcsi elmegy nyugdijba lehet nem ök lesznek a rendörség szeme fénye, de akkor is kiemelt helyzetben vannak.
   
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Tudom, csak irónia... Van már vagy fél tucat hasonló "hagyomány őrző" állami dísz egység. Mindnek iroda, költségvetés, titkárnők, parancsnokok stb...
   
  svajcibeka likes this.
 20. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Na pont ez az! Engem pl. rohadtul nem érdekel, hogy a "hagyományőrzők", meg az ilyen díszegységek mit hordanak. Nekik így kell kinézniük. Tolhatják a nemzetiségi, meg hagyományos, meg egyéb cuccokat, hiszen ezért vannak. De amikor a harcoló katonákra akarják erőltetni a baromságokat (bocskai, meg társai) és még meg is akarják magyarázni, hogy nem szimpla szakmaiatlanság/rosszindulat/ideológiai elvakultság, vagy csak "hűtlen kezelés" (vagyis a források elbaszása faszságokra és az emiatti pénzhiány) áll a háttérben valójában, na akkor repül el az ékszíjam...
   
  tomsinner likes this.

Ezen oldal megosztása