A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
3 576
5 902
113
Az MNB komolyan játszik az árfolyammal, sőt az Orbán kormány egyik legnagyobb nyeresége a Forint alulértékelése, így mindig kurva nagy árofolyamnyeresége van az MNB-nek, amit sajnos nem a COVID elleni védekezésre, vagy oktatásra, eü-re, de még haderőfejlesztésre megy, hanem saját magánalapítványaiba, amivel fideszes szervezeteket támogat. Ez tetszik, nem tetszik így van, és ellentétes egyébként az MNB alapító okiratával is, de mindenki szarik rá.

A Gripen pilóták sisakja. No comment, nem tudom leírni, hogy elégedett vagyok-e vagy sem.

Az szerződések fizetése. Nos szerződés teljesítése a pénzügyi ellen teljesítés elválik egymástól. Nagyon sok lehetőség van, akár a halasztott fizetés, akár egy nyersanyag vagy akármi másnak árához igazított árfolyam, akár különféle pénznemben megállapodott fix, rögzített árfolyam, akár barterügylet, és ellentételezés. Nos utóbbit egyáltalán nem használja az Orbán kabinet, tehát vagy valamit itt is gyártunk, összeszerelünk, vagy megveszünk.. Olyan van, hogy bár az nem barterügyet szó szerint, hogy az Airbus gyárat épít helikopteralaktrészek gyártására, és közben vettünk tőlük repülőeszözöket stb. Az igazi barterügyelt pld az volt, amikor a Thai Királyság fagyasztott csirkével fizette a svéd Gripenek értékének egy részét, amit a svéd eladott, vagy felhasznált..

Érdekes és értelmetlennek találom, hogy a Lynx-k Spike rakétáit megvettük, és a "légierő" helikoptereihez meg nem, mikor a H145Mnél már gyakorolni lehetne, hozzátéve, hogy állványos változat is kell a Metyisz-M kiváltására. Egyben valószínüleg olcsóbb lett volna, ráadásul nagy részben azonos technika. A H145M fegyveres kiképzés így is késedelmes a lőszerek hiánya miatt (nem irányított rakéta, lézeres 70mm-es, és a Spike)... Egyébként nem láttam a Spike alárírásról semmit, pedig ... Igaz a 10 Gidrán megvételét is titkolták 3 évig!!!!

Maróth Gáspár maga is nyilatkozta, hogy nem számolják a haderőfejlesztésre kötött pénz értékét (ami költői túlzás volt), mert költségvetési pénzből dolgoznak Ők is. Az biztos, hogy a 2021-es teljesítménynélküli osztogatás, és termelő beruházások helyett jóléti kiadásokra elbaszni kölcsönöket a legrosszabb dolog amit az állampárt tesz, ráadásul csak inflációt gerjeszti.

Én egyébként nem a beszerzések elmaradásától tartok, bár szerintem halasztódnak majd dolgok, hanem a HM nem bér és bérjellehű kiadásaira, tehát kiképzés, szupport, karbantartás. Valamint kihat a védelmi ipar KF-jére is.

Szóval Reccelite bejelentés elmaradt. Egyébként a GBU-12, 47 beszerzés mennyiségéről sincs semmilyen nyilvánosságra hozott információ, de vélelmezem, hogy hasonló keveset szerzünk be, mint anno a Gripenek első AIM-120 beszerzése.
A nap akkor is felkel, ha a kiskakas nem kukorékol.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
18 513
61 629
113
Szerkesszünk már egy táblázatot, amiben benne van 2017-től a HM költségvetés ígért (GDP +0,1% évente), a valós, a tervezett (2024-re GDP 2%) és a várható alakulása a magyar GDP várható növekedése függvényében 2026-ig. Írjuk mellé hogy az adott évben ebből mennyi lett költve fejlesztésre a költségvetési adatok szerint. Nézzük meg hogy ez hogy alakul a tervezett "a védelmi költségvetés 30% fejlesztésre" magyar elvhez viszonyítva. Hogyan csökken a fejlesztésekre jutó pénz, ha az ismertté vált költségvetési előrejelzések után egyenletes ütemben 20%-ra csökken (NATO elvárás). Nézzük meg hogyan alakul ez az eredeti tervhez viszonyítva, amikor azt mondták hogy a fejlesztésre összesen 3500 milliárd fog jutni 2026 végéig. Így mindenkinek áttekinthetőbb lenne. (És persze ezt még meglehetne bonyolítani azzal hogy az egészet átszámoljuk euróba is, figyelembe véve az árfolyamváltozásokat.)
Illetve a zárszámadási törvénnyel, hogy a valóságban mennyi lett elköltve a tervezett összegből. Ha maradt maradványösszeg, kövi évben utólag elköltötték? Illetve voltak ugye évközben néha plusz költségvetési pénzek is. Ezek felhasználását utólag is hozzá lehet csapni.
Szal tényleg nem egyszerű követni, mi mennyi.
Az 5%-os Euro infláció mennyivel drágít meg egy 1,8 milliárd eurós beszerzést? És ha minden évben figyelembe vesszük az Euro inflációt is a 2018 decemberi bejelentésektől? Azt is összeszámolhatnánk már újra, hogy kb. mennyi lehet most az Euróban kötött szerződések összeértéke?
Ez az egyik oldala. A másik, ha vmi hazai beruházást, beszerzést Unios forrásból finanszíroznak. Akkor eleve több folyik be az árfolyamváltozás okán. Illetve mondjuk az RM-nek gyengébb forint mellett jobban megéri egy magyarorszagi beruházás, kevesebb eurobefektetéssel finanszírozza, ugyanígy a gyár üzemeltetése is olcsóbb. Viszont több beruházás, több munkahely, több megtermelt áru, több adóbevétel és az itt megtermelt exporttermék is olcsóbb lehet. Tehát stabilabb sz állami költségvetés, több jut a kiadásokra.
 
 • Tetszik
Reactions: Terminator

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
14 811
17 997
113
Most aggódtok a FT ÁRFOLYAMON AMIKOR KOSZOLIDÁLÓDIK A HELYZET MÁR NEM 370 AZ EURO. És fog ez még lejebb menni ha megkapjuk az euronk az uniotól...
mi van azzokal a szerződésekkel amiket 370 en számoltak és ma 354? az hova is drágúl? árfolyam miatt.
 
 • Tetszik
Reactions: rappali_

Hummen23

Well-Known Member
2019. március 5.
2 127
5 293
113
Hogy a vérbe gyakorsz spike-al H145M-en amikor nincs integrálva még...

Nagyon sok minden le van szerződve amit nem láttál aláírva vagy van előkészítés alatt amit neked nem fognak bemutatni.
Rendszeresen kérem ezt tőled, de legalább nyugtass meg minket hogy boldogság lesz, ha bejelentik a dolgokat. Hátha kissé lenyugszanak a kedélyek.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
3 347
8 207
113
"Január 15-én, szombat hajnalban a rendőr járőrök kérése alapján a déli határszakaszon, Ruzsa térségében kíséreltek meg a katonák feltartóztatni egy olyan gépkocsit, amelyet feltehetően embercsempészek használtak.

Az autó a katonák jelzésére nem állt meg. Sőt, annak vezetője a járőr felé kormányozta a járművet. A járőr félreugrott, majd több célzott lövést adott le a gépkocsi kerekeire, amely felborult. A szolgálatban lévő katonák és rendőrök a helyszínen több határsértőt fogtak el, akikkel szemben a további eljárást az illetékes rendőr-főkapitányság folytatja le.
"


 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
2 969
5 286
113
A kupolába senki az aktív állományból nem vólt elszállásólva... az a vendégeknek van fentartva. átmenetileg ott tartozkodóknak.
nem 1etlen 1 napot sem aludtam még a kupolába. de amiknak és tarcsisoknak rendeztem már bent körletet. de igazából még öreg katonát sem ismerek aki a kupolába lett vólna elszállásólva és Tatai aktív lett vólna.... olyanról hallotam legendákat hogy valaki bent dolgozott.

az más kérdés hogy a saját elsztállásolási körleteink is felajánlhatták vólna. De az a miénk elv alapján 1-2 rajt jelent.
De ismersz olyat aki ott volt elszállásolva. Mégha csak itt a fórumon akkor is. ;) Bár ez 2003ban a 408-as elött volt. Kb 3-4 hónap.
 
 • Tetszik
Reactions: Szittya

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
18 513
61 629
113
Az MNB komolyan játszik az árfolyammal, sőt az Orbán kormány egyik legnagyobb nyeresége a Forint alulértékelése, így mindig kurva nagy árofolyamnyeresége van az MNB-nek, amit sajnos nem a COVID elleni védekezésre, vagy oktatásra, eü-re, de még haderőfejlesztésre megy, hanem saját magánalapítványaiba, amivel fideszes szervezeteket támogat. Ez tetszik, nem tetszik így van, és ellentétes egyébként az MNB alapító okiratával is, de mindenki szarik rá.
Ez az egész kicsit túlmutat a topik keretein és nagyon egyszerű megfejtés, hogy fideszes alapitványokat finanszíroz belőle az MNB.

1. Matolcsy a korabbiakkal ellentétben nyereségessé tette az MNB-t. Évente komoly százmilliárdot tol be a költségvetésbe, nem pártalapítványokba.


mnberedmeny210423egy-447656.png


2. Működtet az MNB alapítványokat is, amik vásárlásokon keresztül jelentősen növelik az állami vagyont, illetve finanszíroz olyan programokat, amik lehet, hogy személyesen neked nem tetszenek, lehet másnak igen. Ez már szubjektiv.

Árfolyam.
Alapvetően nem az MNB játszik az euro-forint árfolyammal, hanem külföldi valutaspekulánsok. Ez sok kárt okozott anno az országnak az elszabadult devizahitelezés korában. Matolcsy tényleg remek érzékkel kötelezően forintosította a hiteleket, mielőtt kb. 50 forintot erősödött a frank 2 nap alatt egy svájci jegybanki döntésnek köszönhetően.


A devizahitelezés kivezetése után nem volt prioritás az árfolyam, mert a hitelzésre minimális hatása lett és exportorientált gazdaság révén folyamatos gyenge forintgyengülés összeségében hasznos az országnak alacsony infláció mellett. Ez a covidig igy volt. Így rekordalacsonyan tudta tartani az MNB a kamatokat, igy minimalis kamatú hitelt tudott felvenni az állam az államadósság finanszírozására. Korábbi magas kamatú hiteleket, alacsony kamatú hitelekre váltott át, igy az éves költségvetésen belül a kamatkiadások jelentősen csökkentek, több jutott más kiadasra, nem a hitelek finaszírozására. De minden hitel és betéti kamat alacsony volt, ami tovább pörgette a gazdaságot.

A covid utan most fordult, fordul a kocka. Megváltoztak a nemzetközi körülmények más gazdasagpolitika lehet nyerő, mert a fenti összeségében kedvező volt 2014-2020 közt.
Most nagyobb a kereslet mint a kínálat a vilaggazdasagban az energia, nyersanyagok és lényegében majd minden termék esetén. Ez megnyomta az árakat, növeli az inflaciót.

Ezért elsődleges szempont lett az infláció csökkentése. Az MNB folyamatosan emeli az alapkamatot, ami drágítja a forint elleni spekulációt és valószínűleg magasabb alapkamat mellett stabilizálódik az árfolyam. Az inflacióra is kedvezőbb hatása lehet. Viszont a hitelezés, állami, magán drágulni fog. (pont ezért lett jelzálog kamatstop. Szabad kezett kapott az MNB a további emelésre, míg a maganjelzálighitelek nem emelkednek, a politikai kockazata a kamatemelésnek csökken.)
Szal ez nem egyszerű játék, minden lépésnek van pozitiv és negatív hatása is. Nehéz kiszámolni, melyik intézkedés, milyen hatással van összeségében. Ráadásul ugyanannak az intezkedésnek más vilaggazdasági helyzetben, akár ellentétes hatása is lehet. Persze a sajtóban sokszor csak végtelenül leegyszerűsítő, részterületekre fókuszáló szenzációhajhász szalagcímek vannak.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
18 513
61 629
113
A Gripen pilóták sisakja. No comment, nem tudom leírni, hogy elégedett vagyok-e vagy sem.

Az szerződések fizetése. Nos szerződés teljesítése a pénzügyi ellen teljesítés elválik egymástól. Nagyon sok lehetőség van, akár a halasztott fizetés, akár egy nyersanyag vagy akármi másnak árához igazított árfolyam, akár különféle pénznemben megállapodott fix, rögzített árfolyam, akár barterügylet, és ellentételezés. Nos utóbbit egyáltalán nem használja az Orbán kabinet, tehát vagy valamit itt is gyártunk, összeszerelünk, vagy megveszünk.. Olyan van, hogy bár az nem barterügyet szó szerint, hogy az Airbus gyárat épít helikopteralaktrészek gyártására, és közben vettünk tőlük repülőeszözöket stb. Az igazi barterügyelt pld az volt, amikor a Thai Királyság fagyasztott csirkével fizette a svéd Gripenek értékének egy részét, amit a svéd eladott, vagy felhasznált..

Érdekes és értelmetlennek találom, hogy a Lynx-k Spike rakétáit megvettük, és a "légierő" helikoptereihez meg nem, mikor a H145Mnél már gyakorolni lehetne, hozzátéve, hogy állványos változat is kell a Metyisz-M kiváltására. Egyben valószínüleg olcsóbb lett volna, ráadásul nagy részben azonos technika. A H145M fegyveres kiképzés így is késedelmes a lőszerek hiánya miatt (nem irányított rakéta, lézeres 70mm-es, és a Spike)... Egyébként nem láttam a Spike alárírásról semmit, pedig ... Igaz a 10 Gidrán megvételét is titkolták 3 évig!!!!
Spike szerződés.

Szóval Reccelite bejelentés elmaradt. Egyébként a GBU-12, 47 beszerzés mennyiségéről sincs semmilyen nyilvánosságra hozott információ, de vélelmezem, hogy hasonló keveset szerzünk be, mint anno a Gripenek első AIM-120 beszerzése.
Nem mondanám, hogy elmaradt, csak még nem jelentették be. A Diehllel is csak az IRIS-T szerződés első ütemét irtuk alá, ahogy a további Kecskeméten bemutatott rakéta, pl METEOR beszerzése sem került alaírásra. Elmaradásról nem beszélhetünk, mert nem volt határidőhöz kötve. Az biztos, hogy qrva lassúnak tűnik minden kívülről, de 1 ilyen szerződés aláírása sokszor 1-2 év. Főleg ha nem csak x db vas beszerzését jelenti.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
1 845
4 428
113
Spike szerződés.


Nem mondanám, hogy elmaradt, csak még nem jelentették be. A Diehllel is csak az IRIS-T szerződés első ütemét irtuk alá, ahogy a további Kecskeméten bemutatott rakéta, pl METEOR beszerzése sem került alaírásra. Elmaradásról nem beszélhetünk, mert nem volt határidőhöz kötve. Az biztos, hogy qrva lassúnak tűnik minden kívülről, de 1 ilyen szerződés aláírása sokszor 1-2 év. Főleg ha nem csak x db vas beszerzését jelenti.
Köszönöm, nekem kimaradt az LR-re az aláírás. Határidő valóban nincs a légiharc rakétákra, meg hát addig amig a Block2 nincs integrálva a repülőgépekre az MS20-ból addig felesleges, különösen azért be légirendészeti feladatra amúgy is elég az elaggot AIM-9-es. Remélem a misszós balti feladatra már Iris-T vel repülnek a Gripenjeink.
Apropó: Van-e info, mi lesz a norvég F-16 gépek Iris-T készletével. Az F-35-re nem függeszthetik. Remélem nem kapják meg a románok..
Ja egyébként 2019-ben beszélgettem hajózókkal Kecskeméten, Ők azt mondták, hogy a nagyjavítás után, amikor a MS20 Block1-et megkapták a gépek a lokátorok már akkor is jóval többet tudtak mint a Mk3. eredeti változatok, távolabbra láttak és kisebb célpontokat is bemértek.
Ennek ellenére az AESA változatot én nem hagynám veszni, mégha mi lennénk a repülő próbapad, mert nem mindegy, hogy elektronikus a pásztázás vagy sem. Ne felejtsük el a szlovák 16-sok már AESA-val fognak repülni.. (OK szövetségben vagyunk stb,) de szükségesnek tartom.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
18 513
61 629
113
Köszönöm, nekem kimaradt az LR-re az aláírás. Határidő valóban nincs a légiharc rakétákra, meg hát addig amig a Block2 nincs integrálva a repülőgépekre az MS20-ból addig felesleges, különösen azért be légirendészeti feladatra amúgy is elég az elaggot AIM-9-es. Remélem a misszós balti feladatra már Iris-T vel repülnek a Gripenjeink.
Apropó: Van-e info, mi lesz a norvég F-16 gépek Iris-T készletével. Az F-35-re nem függeszthetik. Remélem nem kapják meg a románok..
Ja egyébként 2019-ben beszélgettem hajózókkal Kecskeméten, Ők azt mondták, hogy a nagyjavítás után, amikor a MS20 Block1-et megkapták a gépek a lokátorok már akkor is jóval többet tudtak mint a Mk3. eredeti változatok, távolabbra láttak és kisebb célpontokat is bemértek.
Ennek ellenére az AESA változatot én nem hagynám veszni, mégha mi lennénk a repülő próbapad, mert nem mindegy, hogy elektronikus a pásztázás vagy sem. Ne felejtsük el a szlovák 16-sok már AESA-val fognak repülni.. (OK szövetségben vagyunk stb,) de szükségesnek tartom.
Ez egy jó ötlet. Norvég IRIS-T. Mi kapnánk a norvég légierő jobb részét. Már csak az a kérdés, mennyi ideig használhatóak még a norvég rakéták.
 

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
336
858
93
Nagy sületlenség a hozzászólásod, látszik, csapongasz. Ez az én véleményem, nem kell egyetérteni velem, ahogy én sem értek egyet veled.
Én a linkelt felvetésedből mást látok fontosnak, mint te. Ettől még nem sületlenség amit írtam. Pusztán csak az eredeti link - az ellenzéki program - miatt linkeltelek.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 486
113
Ami azt illeti Maróth valami olyasmit mondott (nem emlékszem a pontos számokra) , hogy az eddig bejelentett eszközök a tervezettek 20-30%-át teszik ki.
Bőven kell még lennie abban a tarsolyban!
De db számra, értékre vagy harcértékre? Mert darabszámnál 1 zokni meg 1 gripen is 1db. Értékre értjük már mindjárt más, ha meg harcértéken nézzük végképp ég és föld a különbség.
 
 • Tetszik
Reactions: Aladeen