A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
24 524
44 131
113
Kósa nem tudta tartani a száját, de most nem baj. o_O

Kósa Lajos arra utalt kérdésében, hogy valamilyen közös együttműködés lesz a V4-ekkel egy 155 milliméteres kerekes önjáró tüzérségi rendszer fejlesztésében (talán a Rheinmetall HX3?), de Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezt nem konkretizálta.
Az EVA továbbfejlesztése vagy mi volt a nagy közös terv néhány éve, mint PESCO projekt?
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
6 060
9 685
113
Az Arrows-t ideadnák nekünk az izraeliek?
Meg a kérdés, hogy mennyiért.
Arrow 3 nem kell azt vesznek helyettünk a németek: egész Európa befér az erényjük alá.
Nekünk SRBM MRBM védelem kell - pl. ASTER - vagy az izraeli megfelelője.
Ezenfelül C-RAM képesség sem ártana, bár azt elvileg a NATO-val kutatjuk épp...

Amúgy MG múltkor elmondta: nálunk német-török-izraeli "szentháromság" van beszerzések, együtt működések terén és hogy az izraeliek szinte bármit eladnak bárkinek - Irán talán kivétel :D
Jó pénzért van minden!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
13 873
19 186
113
Most mit mondjak?? Egy ellenzéki képviselő se kérdezte meg SZBKt, mi lesz az AV-vel? Hogyan oldja fel az összeférhetetlenséget?
De:
Harangozó Tamás (MSZP) először arra utalt, hogy a miniszterjelöltnek a kaszinókoncesszió 400 milliárdos bevételt biztosít 2056-ig, majd rátért az orosz és cseh bizniszeire. Üzleti érdekeltségeit megtartja? Nem tartja ezeket nemzetbiztonsági kockázatnak? - kérdezte Harangozó. A jobbikos Lukács László György a kérdést úgy tette fel, hogy a hadiipari beszerzések során „önben a megrendelőt vagy a beszállítót tisztelhetjük?” Illetve: „van más olyan gazdasági érdekeltsége, ami a hadiiparhoz kapcsolódik és összeférhetetlen?”

Szalay-Bobrovniczky válaszában bejelentette, hogy a haderőfejlesztési beszerzéseket „barátja”, Maróth Gáspár ezután már nem kormánybiztosként, hanem a tárcán belüli pozícióban menedzseli. Kósa Lajos bizottsági elnökkel nagy egyetértésben ecsetelte a V4-ek közti haderőfejlesztési együttműködés perspektíváit, amelyből ezek szerint személyesen is hasznot húzhat a miniszterjelölt, akinek cége már eddig is adott el Magyarországnak repülőket.

Nem adott egyértelmű választ arra, hogy fel akar-e adni bármit is üzleti érdekeltségeiből, de nagyon úgy tűnt, hogy nem.

Itt ugyanis konkrétan rákérdeztek, és igen egyszerűen közölhette volna, ha legalább névleg kiszállna legalább a honvédelemhez kapcsolódó vállalatokból. Ehelyett azt hangsúlyozta, hogy nyilvánvalóan minden összeférhetetlenségi szabálynak meg fog felelni. „Az elmúlt években befektetőként is a nemzeti érdek vezérelt” - mondta az orosz partnerére és cseh repülőgyárban szerzett tulajdonára utalva, amit Szalay-Bobrovniczky „magyar nemzeti tulajdonként” emlegetett.

Nem látiok én se itt semmi biztatót. Egyrészt demagóg közhelyeket puffogtat (AV mint „magyar nemzeti tulajdonként”), másrészt olyan példákat használ, amik teljes hozzánemértésről tesznek tanúbizonyságot ("a honvédelmi tárca most civil kontroll alá kerül" -azért mert Benkő alatt is így volt, láthatóan nem járatos a civil-katonai szférák viszonyában, visszatérünk a szubjektív civil kontrolhoz).
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
2 780
8 067
113
 • Tetszik
Reactions: vasszekely

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
6 060
9 685
113
SAMP/T NG esetleg szóba jöhet ?

Technikailag lehet, de izraeli termék esélyesebb - nem szeretünk francia cuccot venni...
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
13 873
19 186
113
Hogy Maróth-ot bedarálják a HM alá az pedig mutatja, hogy miért küldte oda Orbán SzBK-t! Ez egy politikai megbízott, akit azért ejtőernyőztek oda, hogy szétlopja a könnyen titkosítható projektekből álló költségvetést a NER-nek, most, hogy a szankciós-válság és megvont EU támogatások miatt vissza kell fogniuk magukat sok téren, így más lenyúlható források után néznek. A Zrínyinek vége, a honvédelmi költségvetés szabad prédává vált egy teljesen fogalmatlan figura vezetésével, aki valami máshoz ért jól, amiben már bizonyított is a NER keretei között.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
6 060
9 685
113
Lengyeleknek van saját ?
kerekes assazem nincs de K9-est licenc gyártanak asszem. Szóval nem nagyon látom a kerekes löveg igényt V4 szinten, ami amúgyis nagyon döcög az ukrán-háborúhoz való hozzáállás miatt.
OFF
Az hogy Kati néni most már jobban ugyanazt mondja mint a V4 többi tagja szerintem kevés lesz: valamit fel kell majd mutatni a tettek terén is, hogy a V4-ból ne legyen V1 tartósan.
ON
 

Green Leader

Well-Known Member
2020. szeptember 10.
157
2 016
93
Én írtam SZBK meghallgatásáról a cikket a Portfolio-ra: a HX3 konkrétan nem hangzott el, hanem Kósa egy "közös, V4-es, 155 milliméteres, önjáró kerekes tüzérségi eszközről" beszélt.

A HX3 csak saját speki, eddig annak a beszerzéséről tudok, ami megfelel a fenti kritériumoknak.

Amúgy V4 együttműködés lehet ezen a téren eszközbeszállítás, digitalizáció, stb. terén simán. Aztán ugye Szlovákiában is lesz RM-üzem.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
17 914
59 142
113
A Gasztroangyalt lecserélték, nem Sziszi lesz az allamtitkár.
Innen-onnan, direkt politika kiszerkesztve.

Fel kell építeni egy harcolni képes és harcolni tudó hadsereget – húzta alá Szalay-Bobrovniczky. Hozzátette:

a NATO akkor fog minket megvédeni, ha képesek vagyunk magunkat is védeni.


A leendő honvédelmi miniszter azzal kezdte a bemutatkozását, hogy az eddigi élete három nagy területre összpontosult: a nagyvállalkozói szférában, a kormányzati szektorban és a diplomáciában dolgozott. A nagyvállalkozásoknál megismert folyamatok később is hasznára váltak, a diplomáciában pedig kiterjedt nemzetközi kapcsolatokra tett szert, amit szeretne becsatornázni az új feladatai közé.

Az életemnek volt egy katonai, honvédségi vonatkozása is – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Katonacsaládból származik, felsorolta a bizottságnak, hogy felmenői hol harcoltak. Van például olyan Bobrovniczky, aki már a Rákóczi-szabadságharcban is részt vett. Nagyon fontos szerepe volt a katonaságnak a családi életében.

„Mind a hazaszeretet, mind az ország fegyveres védelme gyermekkorom óta életem része” – fogalmazott a minisztereljelölt, és arról is beszélt, hogy amikor lehetőség nyílt, első alkalommal tartalékos katonának jelentkezett, és több éven keresztül szolgálatot teljesített. A tartalékos rendszert így jól ismeri belülről, nem véletlenül ő a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke. A személyes bemutatkozásában azt is mondta, gyermekkora óta sportol: teniszezik, úszik, lovagol, de a vadászatnak is nagy szerepe van az életében.

Komoly eszközbeszerzések indultak meg az elmúlt években, ennek folytatása kiemelt célja lesz, mint ahogy további beszerzéseket is szeretne.

Az a célja, hogy növeljék a honvédség létszámát, és olyan életpályamodellt tudjanak kínálni, ami vonzóvá teszi a belépést, de mindemellett a társadalomba való visszatérést is segítené, ha valaki nem egész életét a honvédségben képzelné el.

Szalay-Bobrovniczky arról is beszélt, a diplomáciai tapasztalatait felhasználva szeretne jobban koncentrálni a NATO-n belüli és azon kívüli kapcsolatok építésére, a katonai diplomáciára.

Elkötelezett az önkéntességnek a honvédségben, és ezen semmiképpen nem szeretné változtatni.

Pillanatnyilag nincs Magyarországon sorkötelezettség, és ez így is marad

- jelentette ki a miniszterjelölt. A kadétprogramot rendkívül sikeresnek értékeli, ezért azt is folytatni szeretné, de fontos a hagyományőrzés is.

Szeretné, ha a munkáját a továbbiakban is segítené Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A parlamenti államtitkára pedig Vargha Tamás lesz, aki a külügytől igazolt át.

„A V4 együttműködés különleges szinergiákat hordoz magában”

- mondta a leendő honvédelmi miniszter. Nagy értéknek tekinti, és függetlenül az aktuális politikai csatározásától szeretné a honvédség részéről erősíteni a szövetséget.

Az elmúlt években befektetőként is a nemzeti érdek vezérelte – mondta. A nemzet szempontjából ilyen az a vasúti vállalkozás (2019-ben vásárolta be be magát a Transmashholding Hungary Kft.-be, amelyet a részben a Ganz, részben pedig az orosz Transmashholding által Egyiptomnak legyártandó 1300 vasúti kocsi-projekt teljesítésére hoztak létre), amely Magyarország legnagyobb külkereskedelmi vállalkozása volt a második világháború óta. Ezt sikerrel indították újra nemzetközi partnerekkel. Ez szemlélet igaz a cseh Aero Vodochody repülőgépgyárban lévő üzletrészére is.

A magyar nemzeti érdek szempontjából tartja fontosnak a befektetéseit.

A miniszterjelölt azt ígérte, minden összeférhetetlenségi szabálynak meg fog felelni honvédelmi miniszterként. Hat igennel, két tartózkodással támogatta a bizottság Szalay-Bobrovniczky Kristóf kinevezését.
 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
993
3 469
93
A Gasztroangyalt lecserélték, nem Sziszi lesz az allamtitkár.
Innen-onnan, direkt politika kiszerkesztve.

Fel kell építeni egy harcolni képes és harcolni tudó hadsereget – húzta alá Szalay-Bobrovniczky. Hozzátette:

a NATO akkor fog minket megvédeni, ha képesek vagyunk magunkat is védeni.


A leendő honvédelmi miniszter azzal kezdte a bemutatkozását, hogy az eddigi élete három nagy területre összpontosult: a nagyvállalkozói szférában, a kormányzati szektorban és a diplomáciában dolgozott. A nagyvállalkozásoknál megismert folyamatok később is hasznára váltak, a diplomáciában pedig kiterjedt nemzetközi kapcsolatokra tett szert, amit szeretne becsatornázni az új feladatai közé.

Az életemnek volt egy katonai, honvédségi vonatkozása is – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Katonacsaládból származik, felsorolta a bizottságnak, hogy felmenői hol harcoltak. Van például olyan Bobrovniczky, aki már a Rákóczi-szabadságharcban is részt vett. Nagyon fontos szerepe volt a katonaságnak a családi életében.

„Mind a hazaszeretet, mind az ország fegyveres védelme gyermekkorom óta életem része” – fogalmazott a minisztereljelölt, és arról is beszélt, hogy amikor lehetőség nyílt, első alkalommal tartalékos katonának jelentkezett, és több éven keresztül szolgálatot teljesített. A tartalékos rendszert így jól ismeri belülről, nem véletlenül ő a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke. A személyes bemutatkozásában azt is mondta, gyermekkora óta sportol: teniszezik, úszik, lovagol, de a vadászatnak is nagy szerepe van az életében.

Komoly eszközbeszerzések indultak meg az elmúlt években, ennek folytatása kiemelt célja lesz, mint ahogy további beszerzéseket is szeretne.

Az a célja, hogy növeljék a honvédség létszámát, és olyan életpályamodellt tudjanak kínálni, ami vonzóvá teszi a belépést, de mindemellett a társadalomba való visszatérést is segítené, ha valaki nem egész életét a honvédségben képzelné el.

Szalay-Bobrovniczky arról is beszélt, a diplomáciai tapasztalatait felhasználva szeretne jobban koncentrálni a NATO-n belüli és azon kívüli kapcsolatok építésére, a katonai diplomáciára.

Elkötelezett az önkéntességnek a honvédségben, és ezen semmiképpen nem szeretné változtatni.

Pillanatnyilag nincs Magyarországon sorkötelezettség, és ez így is marad

- jelentette ki a miniszterjelölt. A kadétprogramot rendkívül sikeresnek értékeli, ezért azt is folytatni szeretné, de fontos a hagyományőrzés is.

Szeretné, ha a munkáját a továbbiakban is segítené Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A parlamenti államtitkára pedig Vargha Tamás lesz, aki a külügytől igazolt át.

„A V4 együttműködés különleges szinergiákat hordoz magában”

- mondta a leendő honvédelmi miniszter. Nagy értéknek tekinti, és függetlenül az aktuális politikai csatározásától szeretné a honvédség részéről erősíteni a szövetséget.

Az elmúlt években befektetőként is a nemzeti érdek vezérelte – mondta. A nemzet szempontjából ilyen az a vasúti vállalkozás (2019-ben vásárolta be be magát a Transmashholding Hungary Kft.-be, amelyet a részben a Ganz, részben pedig az orosz Transmashholding által Egyiptomnak legyártandó 1300 vasúti kocsi-projekt teljesítésére hoztak létre), amely Magyarország legnagyobb külkereskedelmi vállalkozása volt a második világháború óta. Ezt sikerrel indították újra nemzetközi partnerekkel. Ez szemlélet igaz a cseh Aero Vodochody repülőgépgyárban lévő üzletrészére is.

A magyar nemzeti érdek szempontjából tartja fontosnak a befektetéseit.

A miniszterjelölt azt ígérte, minden összeférhetetlenségi szabálynak meg fog felelni honvédelmi miniszterként. Hat igennel, két tartózkodással támogatta a bizottság Szalay-Bobrovniczky Kristóf kinevezését.
Legyen világos mindenkinek, hogy Zrínyi2026 most lett lehúzva a wc-n!!! :hadonaszos:
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
2 630
6 026
113
Az Arrows-t ideadnák nekünk az izraeliek?
Meg a kérdés, hogy mennyiért.
Jó pénzért bármit, csak speciel Arrows-hoz amerikai engedély is szukséges.

Kósa nem tudta tartani a száját, de most nem baj. o_O

Kósa Lajos arra utalt kérdésében, hogy valamilyen közös együttműködés lesz a V4-ekkel egy 155 milliméteres kerekes önjáró tüzérségi rendszer fejlesztésében (talán a Rheinmetall HX3?), de Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezt nem konkretizálta.
Az a V4 valahogy nem tudom, hogyan jonne osze, hiszen a lengyelek notorikusan sajátpályásak (bár a Kryl mint ha nem menne egészen tervszeruen), csehek még néhány évig fejlestgetik a Cézarjukat, míg elkezdodik a gyártás, mikozben az EA nyomja a Ditát. Szlovákia benne van a PESCO projektban, amiben Mo is benne van, de ebbe nem tudom hogyan megy a RM, illetve annak ágyús részlege, mert a HX3-ra amúgy simán rá lehet dobni akár egy Evát is.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
23 434
56 507
113
Máig várom hogy a milliárdokból kitömött új magyar elit mikor fog nemzetközileg versenyképes termékkel elő állni... :p
Pl. Lölö-station játékkonzol már lenyomhatta volna Sonyit ennyi idő alatt xalatt. :D
Ez a veszély ahogy én látom sajnos nem fenyeget bennünket,viszont kíváncsi leszek arra, hogy mennyire nyirbálják meg Maróth önállóságát ezzel a Honvédelmi minisztériumba történő integrációval.Mivel ahogy én látom ennek a Szalay gyereknek az a célja,hogy Benkővel ellentétben ő irányítsa az eszközbeszerzéseket is.
 
 • Szomorú
Reactions: hunemperor

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
17 914
59 142
113
Hogy Maróth-ot bedarálják a HM alá az pedig mutatja, hogy miért küldte oda Orbán SzBK-t! Ez egy politikai megbízott, akit azért ejtőernyőztek oda, hogy szétlopja a könnyen titkosítható projektekből álló költségvetést a NER-nek, most, hogy a szankciós-válság és megvont EU támogatások miatt vissza kell fogniuk magukat sok téren, így más lenyúlható források után néznek. A Zrínyinek vége, a honvédelmi költségvetés szabad prédává vált egy teljesen fogalmatlan figura vezetésével, aki valami máshoz ért jól, amiben már bizonyított is a NER keretei között.
Ezt a fenti kirohanást nézzük meg azok tükrében, mit írtál anno Maróthról.

Erős a gyanúm, hogy azért késnek a bejelentések, mert Maróth már mindenre ráteszi az alkotmányos költséget. Végül lehet másfélszeres, vagy akár kétszeres áron fogunk vásárolni feleannyi hadieszközt, ellentétben az eddigi maróthmentes beszerzések igen jó áraival és a horror pénzt a semmiért lenyúló közvetítőkkel intézett kis török beszerzés a főpróbája a hátralevőknek. Vagy a lenyúlás egyik modellje a sok közül, amit ez a hallatlan tehetség még kitalálhat!

Drukkolok a CIA-nak, hogy dokumentálja a folyamatot és nyilvánosságra is hozza! Az amerikaiaknak elég jó a rálátásuk a nemzetközi fegyverpiacra, néhány év és a kitiltási botránynál durvább ügyekben esnekmajd nekünk, mert Odbánék nem tudták a Maróth nevű enyves kezüket a zsebükben tartani!

Nem értesz semmit. Maróthnak semmi köze nem volt az eddigi beszerzésekhez. Ő csak a nagy lóvé szagára jött és valószínűleg a Z26 istencsapása lesz.
Szal pár éve Maróth volt az enyves kezű, a Zrínyi sírásója, ma meg SZBK. Vmi, vki nem változik...