A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
12 308
23 052
113
Infláció = 24%. Tehát ha egyszerűsítünk, és azt mondjuk, hogy a honvédség beszerzési kosara azonos a vásárlói kosárral, akkor a 2024-es 1.300 mlrd rezsivédelmi alap az 1300/1,24 = 1048 mlrd 2023-as árakon számolva, ha januárt vetjük össze januárral, és az infláció marad ennyi 24%. Ugyanez igaz az idei évre a tavalyival összevetve. Reálnövekedést kell nézni, nem nominálisat.
A fegyvert nem forintra adják, szóval inkább a HUF-USD és HUF-EUR árfolyamok számítanak ha azt akarod megnézni, hogy mit kapunk ezért a pénzért. Szóval azt kell megnézni, hogy mennyit ér az 1300 mrd dollárban, nem azt hogy mennyit drágult a boltban a vaj. Ez utóbbi csak kis részét befolyásolja a büdzsének - pláne hogy bérek nem infláció követőek MH-nál. Legfeljebb akkor emelnek rajtuk ha nagyon nem jelentkezik senki. A legutóbbi emelés értékéből biztos sokat elvitt...

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
364
999
93
A fegyvert nem forintra adják, szóval inkább a HUF-USD és HUF-EUR árfolyamok számítanak ha azt akarod megnézni, hogy mit kapunk ezért a pénzért...
Igen egyszerűsítettem, de a fegyverek ára is elszállt, talán többel is, mint 24%. És a büdzsé jelentős része még mindig forintban költődik el. Az egyedüli ami segít az az €/HUF árfolyam javulás 22-höz képest, de az 10% körül van, a fegyverek ára viszont ennél szerintem többel emelkedett.

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
364
999
93
Igen egyszerűsítettem, de a fegyverek ára is elszállt, talán többel is, mint 24%. És a büdzsé jelentős része még mindig forintban költődik el. Az egyedüli ami segít az az €/HUF árfolyam javulás 22-höz képest, de az 10% körül van, a fegyverek ára viszont ennél szerintem többel emelkedett.
Vagy vegyünk török fegyvert, és fizessük lírában. Az most deal lenne, mert a líra nagyot gyengült tavaly.

• Tetszik
Reactions: svajcibeka

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
12 308
23 052
113
Nyilván a hadipari árak is változtak de különösen az európai és amerikai gyártók árai. Amit a KMW csinál az A8-assal az rablás!
Izraeli cuccok jobb árban vannak szerencsére, de törökök is. Akik nem öntenek mindent Ukrajnába ott van most szabad kapacitás ezért a kisebb sorban állás jobb árakat is jelent.

Vagy vegyünk török fegyvert, és fizessük lírában. Az most deal lenne, mert a líra nagyot gyengült tavaly.
Az a baj hogy ezt ők is tudják és csak dollárt és eurót fogadnak el...

• Tetszik
Reactions: tonyo

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
667
1 634
93

Varga Mihály: Több jut honvédelemre a jövő évi büdzsében

A költségvetés tervezési munkálataival kapcsolatban arról beszélt a miniszter, hogy háborús időket élünk, az elhúzódó háború és a kormány szerint elhibázott szankciók figyelembevételével kellett megalkotni a tervezetet. Így is a magyarok megvédésére és a rezsivédelmi rendszer fenntartására törekedtek.
A 2024-es büdzsében több forrás jut honvédelemre, megmaradnak a családi adókedvezmények és a rezsicsökkentés is. A nyugdíjak értékét is megőrzi a kormány (tehát inflációkövető lesz).

Varga Mihály: Több mint a GDP 2 százalékát költjük majd honvédelemre 2024-ben

A honvédelmi alap kiadása jövőre 1300 milliárd forint lesz, ami meghaladja a magyar GDP 2 százalékát. Nemcsak a háború, hanem a migráció miatt is szükség van a honvédelmi kiadások növelésére.

Na, ez klassz, bár az a GDP mintha zsugorodna éppen. Meg van még idő 36 alkalommal módosítani a költségvetést, amit nem tudom mi a francnak nyújtanak be ilyentájt, ha még 48 alkalommal módosítják.
Idén mennyi a HM költségvetése? Kerestem, de nem találtam. 1000 milliárd Ft körül rémlik.

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
16 840
24 462
113
The Hungarian Defence Forces are aiming to achieve a NATO-interoperable heavy brigade that will combine the Lynx, Leopard 2, and support elements, including 4×4 vehicles equipped with anti-tank guided missile systems.
Eztr szerintem eddig is tudtuk...? Legalabbis nekem nem is volt kerdeses, hogy a Gidranra mindent ra fognak pakolni, amit csak lehet, mert sokkal olcsobb, mint barmi mas, de elmegy akarhol.

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
466
1 317
93
Nominalisan az.De az inflacio miatt ez értékre mar korantsem igaz.
Bakker ezt az infláció dolgot engedjétek már el.

A fogyasztóiár-index a háztartások (lakosság) által a saját felhasználásra vásárolt termékek és szolgáltatások időben bekövetkező (átlagos) árváltozását méri.

Itt van egy excel is, hogy miből áll össze a fogyasztói kosár, amelynek emelkedett az ára az inflációval. Gondolom a Csirkemáj (szívvel vagy szív nélkül); vagy a Kvarcóra elemcsere, elem árával nem nagyon befolyásolja a honvédségi beszerzések árát.

Nyilván az üzemanyag ára, meg a bérek igen. Az infláció igazából egy borzasztóan szubjektív dolog. Pl én is, meg a nyugdíjas Marika néni és 1-1 kg kenyeret vesz egy hónapban, ami ha 500 Ft-tal drágul Marika néni büdzséje szempontjából óriási probléma, nálam meg kerekítési hiba. Pedig a kenyér inflációja mindkettőnk számára 50% volt...

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
23 467
90 884
113
https://honvedelem.hu/hirek/kepzodnek-a-kikepzok.html

A Magyar Honvédség összes szárazföldi alakulatának kiképzőit érintő, egyhetes módszertani lőkiképzés felkészítést tartottak az izbégi lő- és gyakorlótéren május 22-26. között. Az MH Altiszti Akadémia által szervezett kiképzésen megközelítőleg hatvanan vesznek részt annak érdekében, hogy ezt követően egységes képzési módszerekkel és eljárásokkal adják át a megszerzett tudást.

Évtizedek óta erre várunk.

Hummen23

Well-Known Member
2023. április 11.
141
508
93

A Magyar Honvédség összes szárazföldi alakulatának kiképzőit érintő, egyhetes módszertani lőkiképzés felkészítést tartottak az izbégi lő- és gyakorlótéren május 22-26. között. Az MH Altiszti Akadémia által szervezett kiképzésen megközelítőleg hatvanan vesznek részt annak érdekében, hogy ezt követően egységes képzési módszerekkel és eljárásokkal adják át a megszerzett tudást.

Eddig hol éltek? Szatyorban?

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
6 688
34 058
113

Ez ilyen "train the trainers" esemény volt? És eddig nem volt ilyen???