[HUN] Toborzás / hadkiegészítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 624
3 880
113
Nagyon jól működik az északi országokban és Ausztriában is, hogy a sorkatonai szolgálat időtartama 6 hónap, de aki nem vállalja a fegyveres szolgálatot annak 9 vagy 12 hónap fegyver nélküli szolgálat a szociális ágazatban (egészségügy, idősek otthona) Ausztriában enélkül nem is működne az idősellátás. Így aki nagyon nem akar katona lenni annak van választása, ráadásul ezek is szintén fontos állami feladatok. Évente 45 ezer fő férfivel számolva ebből aki egészségügyileg alkalmas lenne és vállalná a fegyveres szolgálatot elég lenne évente 10 ezer fő, mert így pár év alatt normális létszámú kiképzett tartalékos állomány lenne. Évente 2 alkalommal pld tavasszal és összel lehetne sorozás és alkalmanként 5 ezer fő kerülne behívásra amely létszám elhelyezése és kiképzése is megoldható lenne a MH-ben, nyilván néhány laktanya amúgy is aktuális újranyitásával. Az észak-európai, balti államok már visszaállították a sorállományt, nagyon úgy tűnik, hogy a szerbek is visszahozzák, nálunk is ez az egyetlen valós lehetőség a létszám érezhető emelésére.
Szia,

Alapvetoen egyetertek azzal, amit irtal, egy kivetellel: a sorkatonasag azert kell, hogy legyen mennyiseg, szoval ha van alkalmas es hajlando 45 000 fo, akkor 45 000 es nem 10 000 sorkatona kellene evente.

Ha "komoly" technika (Leo, Lynx, Gripen, Pzh) nem is jut nekik, de legalabb modern gepkocsizo loveszszazad felszerelest kellene nekik adni: rengeteg panceltoro raketat (szerintem a minimum: lovesz rajonkent 2 iranyitatlan + szakaszonkent egy panceltoro raj 5 iranyitatlannal + szazadonkent egy panceltoro szakasz 6 iranyitot raketaval + 1 dronrol inditott iranyitatlan raketaval), egy kis legvedelmet (szazadonkent egy vallrol indithato cso 2-4 raketaval), egy kis tuzerseget (szazadonkent legalabb 2 db 81/82 mm-es aknaveto), egy kis muszakit (szazadonkent legalabb egy hk + megfigyelt repesz akna telepito raj), egy kis egeszsegugyet (rajonkent 1-2 masodlagosan CLS feladatu katona + szazadonkent legalabb 1 szakkepzet mentoapolo szintu felcser 2 sebesultszallitoval kiegeszitve). Plusz a szokasos alap fegyverzet (rajonkent 1 tamogato lovesz, 1-2 geppuska, sok karabely). A kommunikaciohoz pedig minimum rajparancsnoki szinttol egy tetras, digitalis adatatvitelre is alkalmas radio (viszont ehhez alighanem a tetra bazisokat is jelentosen fejleszteni kellene, pl. szazadonkent sajat bazisallomassal).

Nyilvan amit leirtam, annak a 300-szorosa evente sok penz, de attol meg, hogy tartalekos, szerintem legalabb ennyi felszereles kell nekik.
 

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
517
1 446
93
Szbk nyilatkozata szerint nem felesleges beosztásokat szüntetnek meg, hanem alacsonyabb szintre tolják azokat. Ergo, ez pozitív lenne abban az értelemben, ha ténylegesen pld. megszüntetsz egy főtiszti/tiszi beosztást, de azt alacsonyabb szinten viszont újrapozícionálod.
Ilyenek egyébként a kommuikáció, a pénzüg, számvitel, jogi és minden hasonló szervezet, amelyet, pld. más országoknak van, hogy őrmesterek látnak el. Ez nem degradálás, mert ettől még felsőfokú végzettsége is lehet a tevékenységből de rendfokozatot nem kell hozzárakni.
Eleve agyrém, hogy kommunikációs, pénzügyi vagy jogi vonalon miért kell bármihez is katonai rendfokozattal bírni. Ha felvesznek egy logisztikai céghez vállalati jogásznak, akkor se kérik a PÁV vizsgát, vagy a C+E jogsit, hanem a jogász diplomádat kell bemutatnod. Ezek civil szakmák, civilek tuják jól csinálni. Egy szépséghibája van csak: civil, képzett, versenyszférából érkező jó vezetőt egyik felsorolt területre sem kapsz havi 1,5 M alatt....
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 844
4 828
113
Szia,

Alapvetoen egyetertek azzal, amit irtal, egy kivetellel: a sorkatonasag azert kell, hogy legyen mennyiseg, szoval ha van alkalmas es hajlando 45 000 fo, akkor 45 000 es nem 10 000 sorkatona kellene evente.
Egy évfolyam kb. 90 ezer fő körüli, tehát kb 45 ezer férfi. De az teljesen kizárható, hogy valamennyi egészségügyileg alkalmas: fiatalok között is rengeteg a krónikus beteg, a függő (drogos, alkoholista), a mentálisan beteg akik nem sorozhatóak. Ugyanez a helyzet akik valamilyen oknál fogva ellenzik a fegyveres szolgálatot: pacifista, vallásos, zöld valamelyik izmus követője stb akiket szintén nem érdemes behívni. Nekik pont megfelelne a fegyver nélküli szolgálat valamelyik szociális intézményben, öregek otthonában. Ha sikerülne évente 10 ezer főt behívni, aki egészségügyileg alkalmas és vállalja a fegyveres szolgálatot az már óriási előrelépés volna mert 10 év alatt 100 ezres kiképzett tartalékosállomány állna rendelkezésre. Plusz ami az előzőektől is fontosabb: a seregnek nincs infrája 45 ezer tartalékos elhelyezésére és kiképzésére, évi 10 ezer főt mondjuk 2X5000 fő megoszlással is nehezen lehetne normálisan elhelyezni a laktanyákban. Ekkora létszám elég lehetne, inkább a kiképzés színvonalát kellene emelni. Arról nem beszélve, hogy a 10 ezer főből azért sokan vállalnák 6 hónap után a szerződéses katonai szolgálatot.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 348
46 150
113
Ja végül ez nem kerúlt bele a hjt-be. Úgy tűnik egyszer volt Budán kutyavásár.
Amíg nincs a fegyveres testületek bére rendezve, addig erre nyugodtan számíthatsz. Viszont nem fix időpontban. Mivel elsősorban gazdasági háttér kell mögé.
Gondolom, hogy emiatt nincs hjt. -be bevíve. Mert, ha törvény van róla, akkor nehezebb tologatni. Előre vagy esetleg hátra is. Meg nagyobb felzúdulást jelent, ha esetleg elmarad.
Ha egy nagyobb emelés lesz fizetés fronton, akkor minimum kormányinfó szinten az is be lesz jelentve, hogy az emelés kiváltja a fegyverpénzt.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 859
113
Egy évfolyam kb. 90 ezer fő körüli, tehát kb 45 ezer férfi. De az teljesen kizárható, hogy valamennyi egészségügyileg alkalmas: fiatalok között is rengeteg a krónikus beteg, a függő (drogos, alkoholista), a mentálisan beteg akik nem sorozhatóak. Ugyanez a helyzet akik valamilyen oknál fogva ellenzik a fegyveres szolgálatot: pacifista, vallásos, zöld valamelyik izmus követője stb akiket szintén nem érdemes behívni. Nekik pont megfelelne a fegyver nélküli szolgálat valamelyik szociális intézményben, öregek otthonában. Ha sikerülne évente 10 ezer főt behívni, aki egészségügyileg alkalmas és vállalja a fegyveres szolgálatot az már óriási előrelépés volna mert 10 év alatt 100 ezres kiképzett tartalékosállomány állna rendelkezésre. Plusz ami az előzőektől is fontosabb: a seregnek nincs infrája 45 ezer tartalékos elhelyezésére és kiképzésére, évi 10 ezer főt mondjuk 2X5000 fő megoszlással is nehezen lehetne normálisan elhelyezni a laktanyákban. Ekkora létszám elég lehetne, inkább a kiképzés színvonalát kellene emelni. Arról nem beszélve, hogy a 10 ezer főből azért sokan vállalnák 6 hónap után a szerződéses katonai szolgálatot.
Jó ha évente össze jönne kb 2-3 ezer "alkalmas" jelölt de ennek is a fele nem elképzelhető. És ez még csak a 2003-2010 közötti születettekre vonatkozna.
Vagy csinálsz pár db központot úgy mint a 90 évek közepén, végén vagy minden megyében szükséges a célra alkalmas laktanyát hoznának létre.
Megj a Keleti féle "reform" egyik normális ötlete volt a kiképző központok.
Figyelembe véve a társadalmi "morált" elfogadást illetve "etnikai' összetételt továbbá a szükséges tényezőket hozzá ha minden flottul menne akkor is évekről lenne szó. Felejtős ......
Sajnos előbb a fiatalokkat valahogy el kellene (tudni) érni. Viszont jelenleg ép ez a közeg (társadalmilag a normálisabb rétege) amihez a kormányzat nemhogy közeledne inkább "roham tempóban" távolodik.
Innentől belpol amivel nem akarom szemetelni a topikot.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 203
67 067
113
Sajnos előbb a fiatalokkat valahogy el kellene (tudni) érni. Viszont jelenleg ép ez a közeg (társadalmilag a normálisabb rétege) amihez a kormányzat nemhogy közeledne inkább "roham tempóban" távolodik.
Innentől belpol amivel nem akarom szemetelni a topikot.
Igazából csak ésszerűsíteni kellene valamilyen fenyegetést, mondjuk menj katonának, mert különben a románok meg.... anyádat. Az orosz nem oksa mert egyáltalán nem törekszünk a téboly ellen rossz kapcsolatokra. Az ukránok lenne optimális, de ha elkezdenénk racionálisan kommunikálni őket, akkor a seggarcú szövetségeseink mégjobban basztatnának. Ha elkezdenénk racionálisan kommunikálni a szövetségeseink jelentette fenyegetést, akkor mindez mégjobban felfokozódna.

Így inkább nem fegyverkezünk, mert a fiatalokat nem érjük el, a fiatalok toborzásához szükséges racionális kommunikációt pedig nem engedhetjük meg magunknak a fegyverek hiányában...
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Erről a pro-nato katonai emberek elküldéséről tudunk valamit?
(Próbáltam visszaolvasni, de sikertelenül. Bocs, ha vótmá)
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Hát figyi minél fiatalabb ember kerül oda annál több köze lesz a NATO-hoz.
Ez pont ezért marhaság
Igen, az én logikám is ezt súgja. Bár ugye azért nagyban függ attól, hogy "hol tanult", "milyen eszmét követ", szóval azért ez sem biztos, hogy így van.
Ez olyan, minthogy nem minden mai fiatal libsi. (Itt a libsi alatt a mostani agyhalott ballibet értem)
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 665
35 800
113
Tényleg?
Akkor a hírportálok (köztük külfodiek is), csak úgy kitalálták?
Értem én, hogy senki nem tud pontosat, de ez is benne van a pakliban.
A Fityisznek pont nincs baja a NATO-val: mindig elmondják (pl. Bobo is), hogy "NATO büszke tagjai vagyunk", azt is többször elmondták hogy azért merünk haverkodni az oroszokkal, mert a NATO-tagként nincs mitől félni, stb.
Szóval pont, hogy NATO-t akarják erősíteni, mert önállóan esélytelenek vagyunk honvédelemre: 3-4x ennyit kellene védelemre költeni NATO nélkül és ember hiány miatt így sem állnák a sarat minden lehetséges ellenféllel szemben. Be kellene vezetni a sorozást, ami egy nagyon népszerűtlen intézkedés lenne...

Ez a "NATO-tlanítás" egy baromság, egy konteó!