A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 817
113
Nem sírom vissza a Komondort, de ezt a Török vasat is tök feleslegesnek érzem.
- nálunk nincs semmiféle IED vagy akna veszély ergó a masszív páncéllemezekből hegesztett doboz utas és vezető tér meg a V alváz felesleges…
- 14 tonna 4 kerékre elosztva...ez is u.úgy el fog süllyedni az erdőkertesi homokban mint a Komondor
(persze ha veszne mellé sok Belarusz traktort ami kiráncigálja őket akkor megértem)

Azt elfogadom hogy pl. egy parancsnoki járműnek bírnia kell pl. a közelben becsapódó tüzérségi gránátok repeszeit de ha olyat akarsz amelyiknek terepen is tutira kell mozognia akkor annak láncosnak kell lennie.

Ha meg valami magasabb parancsnok aki nem megy terepre annak meg elég egy sima 6x6 os Rába H18.240-es a VZF felépítménnyel.
...szerintem

Egy század parancsnoknak olyan jármű kell ami a századának van meg egy terepjáró,nem kell neki egy páncélozott valami amikor ott van neki a páncélozott IFV vagy APC.Egy zászlóaljparancsnoknak megint csak egy kifejezetten parancsnoki jármű kell de az sem egy eltérő típus hanem ilyan amit a zászlóalj használ szóval IFV vagy APC...
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 885
113
Amugy dr Gavay Gyorgy neven van fenn egy doktori ertekezesben szo a neten ezekrol a torok vasakrol a neten, csak telon nem tudom megnezni.
Az egyik kepen70 fokos emelkedot meg 40 fokos oldal dolesszoget, 90 centis arkot es 90 centis vizet adnak meg az NMS hatarertekeinek...

A doktori értékezésben a nagy 6x6 és a 8x8 vasak vannak, ezek a "picik" nincsennek!
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz
T

Törölt tag 1586

Guest
Igen, ez azt jelenti hogy szívesen meghalgatom ha tudsz érvelni az ellenkezője mellet.
Egy század parancsnoknak olyan jármű kell ami a századának van meg egy terepjáró,nem kell neki egy páncélozott valami amikor ott van neki a páncélozott IFV vagy APC.Egy zászlóaljparancsnoknak megint csak egy kifejezetten parancsnoki jármű kell de az sem egy eltérő típus hanem ilyan amit a zászlóalj használ szóval IFV vagy APC...
logikusan hangzik. OK
Remélem ez nem azt jelenti hogy egész százodokat vagy zászlóaljakat ezzel a Török MRAP pal akarnak ellátni
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Ok a lovashuszarok is, vagy az egy masik ceg? A koronanal a koronaorok allnak a termeknel a folyoson meg a teremorok? Olyan is van hogy koztarsasagi orezred nem? Ok meg a Sandor palotanal vannak?
 

XYZ86

Member
2018. március 28.
52
78
18
Ok a lovashuszarok is, vagy az egy masik ceg? A koronanal a koronaorok allnak a termeknel a folyoson meg a teremorok? Olyan is van hogy koztarsasagi orezred nem? Ok meg a Sandor palotanal vannak?
A huszárok rendőrök(http://www.lovasok.hu/index-archive.php?i=20303). Igen a koronánál korona őrök vannak ők a pirosak, a Sándor palotánál vannak a palotaőrök ők a zöldek a többiek a "sima" tisztelgők fehérek pl a parlament előtti zászlónál őket lehet látni. Nemzeti ünnepeken általában mind a 3 képviselteti magát. Mindenki a 32. NHD-hez tartozik tudtommal http://bhd.honvedseg.hu/rovat/32_nemzeti_honved_diszegyseg.
Köztársasági őrezred az más. Régen ők védték a politikusokat pl, de azthiszem 2010-ben a TEK átvette a szerepüket.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Koszi, nekem ez kesz kaosz, fel kene irnom valahova. Fehereket meg nem lattam, de legkozelebb rakoncentralok.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
A hőre keményedő sem hőálló (bakelit, mügyanta) ilyen szinten...

Az ember fehérjéi 40-60C-t bírnak specializációjuk szerint. 2-3 perc közvetlen 60C-fokban már a legtöbbeket megöl. A civil járművekben használt műanyagok 180-200C-fok felett kezdenek meglágyulni, és kb.300-700C-on gyulladnak meg. Már rég halott aki bennt marad mire a műanyagok ráolvadnak. A bakelit 1000C felett gyullad be, előtte szenesedik.

(Aki most a 90C-os szaunával jön, annak tájékoztatásul, ott a fűzőtesten lévő víz hője 90C-os nem a levegő, az 40C körüli)