A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 446
113
Bevetették Jemenben?Nem követem.Amig normális Patria alváz volt alatta,úszóképes,addig érdekelt.De mikor megjelent ez a szétpimpelt változat,úszóképtelenül,mér nem.
Ez a gyártás plyan,hogy odaviszik raklapon,és ősszelegózzák.Nimr is az Orosz bTiger,orosz mérnökök által nyugati alkatrészbázison továbbfejlesztett változata.A páncélos Nimrek meg a dél afrikai RG35 család helyi legó verziója.Pakisztáni vendégmunkások a világ minden részéről származó részegységekből összelegózzák.
Ugye nem mostanában néztél rá a Nimr fejlesztéseire? ;)
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 081
113
Hat, a nemet mintat kovetve Lynx + kerekesek ( 2 Puma zl + 2 Jäger battalion Boxerekkel) lesz az a kozepes szerintem, legalabbis ez az en tippem.
Igen, ez lehetséges. Akár 3x44 apc is lehet.
Mi lesz Debrecenben és mi lesz Hódmezővásárhelyen? (Utóbbi lehet a 3. dandár, Szolnok pedig marad különleges?)
 
K

kamm

Guest
Hát, jobb lenne, egy harckocsidandár és egy gépesített lövészdandár valahogy így (a saját ideális elképzelésem a két dandárból kihozható maximumról):

Untitled-1.jpg


Majd a jövőben kapnak kerekest a tartalékosok, ha eljutunk odáig, a hivatásos/szerződéses erők kapják a nehéztechnikát!



Nem. A debreceniek a terv szerint új 8x8-as járműveket kapnának. Mivelhogy közepesek. Két gépesített lövészzászlóalj lett volna eredetileg felszerelve lánctalpas IFV-el. Nem tudjuk most mi a terv, de a sajtóban megjelenő számok a beszerzés volumenéről (98-200-ig) teljesen megalapozatlanok úgy tűnik. Egyelőre induljunk ki abból, hogy Tatára kell hozzávetőleg száz darab lánctalpas harcjármű, különféle konfigurációkban a két gépesített lövészzászlóaljnak. Ennyit biztosan tudunk, a többi pedig majd kiderül!

Egyreszt mindig birom, mert szorakoztato, amikor @blogen a sajat fenekebol elohuzott felepiteseket szines-szagos abrakkal ugy ad elo, mintha valamifele titokzatos belsos kapcsolat alapjan "ez volt az utolso informacio de mar nem biztos"... :D

Masreszt 100 Lynxrol beszelni meg a letezo legnagyobb hulyeseg, soha nem vettunk volna gyarat 100 darab Lynxert, kozgazdasagi alapvetes, ehhez nyolc altalanos eleg.

Harmadreszt ugye az mar regen vilagos, hogy a nemet rendszert vesszuk at - lasd hk beszerzest -, tudjuk, hogy kell nehez- es kozepes dandar viszonylag hamar es azt is tudjuk, hogy a nemet nehezben hk+lancos Pumak plusz meg Boxerek is vannak, a kozepesben lancos Puma+Boxerek...

...ezek utan milyen 100 Lynxrol beszelsz?
Ha valami megalapozott volt mindig is, akkor az a minimum 200 jarmu, a kerdes csak az volt, hogy mind lancos lesz eloszor avagy lesz koztuk kerekes is - ez a Lynx szerzodessel szerintem eldolt, mert gyarat nem vettunk volna 100 Lynxre, igy aztan eleg biztosnak latszik, hogy lesz 200-220 Lynx 2028-ig.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
Mert mindkettő igaz,és nem szivlelem az önámitás.
OV 98ban lehúzta az összes korszerűsitési programot.Ment a levesbe a BMP-1,T72(pedig az már az eredeti tervhez képes igencsak Tescogazdaságos lett-volna),2S1,Rába-Zetros gyártás,a Mihu Bae korszerűsités.Gripen A szerződéssel csak ö járt jol.2017ig csak kárt okozott a seregnek,és most sem a honvédelmi szükséglet vezérli.Abban apillanatban,hogy politikai érdeke nem lesz benne,vége lesz a habzsidőzsinek.Onnantól kezdve ugyanúgy hagyja elrohadni a cuccokat a gazban,vagy eladja őket stikában,mind a T72eket.
Eu norma szerint az számit helyi gyártásnak,aminek legalább 50%ban helyi az alkatrészelőállitása is.Pont.Ne képzeljünk bele olyasmit,ami nincs benne.Nem leszünk képesek önállóan alváltozatokat létrehozni.Ahogy nem vagyunk képesek új Mercédesz altipus kifejlesztésére sem.
Ne legyünk önámitóak.Ha hazudunk magunknak,az nem válik előnyünkre.

Én azt szeretném, ha legalább megpróbálnánk alváltozatokat létrehozni. Itt lesz a gyár(jó, elsőre legyen összeszerelő üzem), itt lesznek a szakembereink, itt lesznek a németek szakemberei is. Ha meg sem próbáljuk, akkor soha nem is lesz hadiiparunk és ez lesz az örök varázsszó. Ez meg baromság.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu
K

kamm

Guest
Igen, ez lehetséges. Akár 3x44 apc is lehet.
Mi lesz Debrecenben és mi lesz Hódmezővásárhelyen? (Utóbbi lehet a 3. dandár, Szolnok pedig marad különleges?)

Igen, bar az en tippem hosszabb tavon inkabb egy Lynxes zl a kozepesbe, ha valoban lesz meg egy zl (en a koverebb mech infrantry dandarok hive vagyok.)
Idovel a nehezbe is kell egy masik 2A7+, hogy legyen 2 zl.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Én azt szeretném, ha legalább megpróbálnánk alváltozatokat létrehozni. Itt lesz a gyár(jó, elsőre legyen összeszerelő üzem), itt lesznek a szakembereink, itt lesznek a németek szakemberei is. Ha meg sem próbáljuk, akkor soha nem is lesz hadiiparunk és ez lesz az örök varázsszó. Ez meg baromság.
Én is szeretném.A lehetőség megvan rá.De ez csak lehetőség,nem tény.Baromisok célirányos,és kitartó munka kell(ene) hozzá.De ehez csökenteni kéne a sereg kitetségét az igencsak sűrűn változó politikai akarattol.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest
Ezt eddig kammon kívül senki sem mondta, kettőbe megy. De eredetileg nem számoltak az ifv terén hazai gyártással csak kisebb dolgokkal mivel nem tudom mi van a szerződésben ez változhatott.

Nem en "mondtam", hanem en a nemet mintat kovetem. :)
Azt viszonyulag egyertelmuve tettek mar tavaly valamikor, hogy a HM is azt koveeti, ezert ismetelgetem, hogy a nemeteknel lancos+kerekes a kozepes dandar, no meg a RM is nyiltan 200-220 jarmurol beszelt, csak a kezdeti lancos:kerekes arany nem volt vilagos - utobbit szerintem eldontotte a Lynx gyartasarol szolo bejelentes, annak nulla anayagi ertelme lenne 200 Lynx alatti szam eseten.

2560px-Germany_Army_Structure_2020.png
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Megnézhetik, de nem fog nekik kelleni, ha meglátják.
Emlékszel rá,milyen képet vágott a Suzuki gyár főnöke,mikor megnézzte a hazai ipar büszkeségét,az Ikarusz gyárat?Olyan fa arcot vágott,hogy széklábat lehetett volna faragni belőle....És máig működik a Suzuki üzem.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest
Nehéz, közepes és könnyűdandárral indult a koncepció. Először lehúzták a könnyűt (pontosabban kaptunk helyette KRD-t), majd pedig lehet, de csak lehet, hogy a közepesdandárral meg az ellenkezője történik és felfelé fejlődik, nehézdandárrá. De ez utóbbiról az égadta világon semmit nem tudunk. Szó sem volt eddig arról, hogy a Bocskai lánctalpas technikát kapna! Igazából az, hogy ők esetleg szintén Lynx-et kapnak csak itt és most került elő, ebben az órában először!

Dehogyis most kerult elo. Minden, amit irsz, az a nemet mintat koveti (kb 2 pancelos div w/ 3-3 dandarral , 1 rapid div 2 dandarral, kikepzo pk 2 dandarral), csak kicsiben.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 989
113
Igen, ez lehetséges. Akár 3x44 apc is lehet.
Mi lesz Debrecenben és mi lesz Hódmezővásárhelyen? (Utóbbi lehet a 3. dandár, Szolnok pedig marad különleges?)
Hódmezővásárhelyen van:
5/62 lövész zászlóalj
5/3 lövész zászlóalj
és a Művelettámogató műszaki zászlóalj
Debrecenben
5/39. lövész zászlóalj
Hajdúhadházon
Logisztikai zászlóalj

Plusz a sallangok

Ez együtt az 5-ös dandár.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Hódmezővásárhelyen van:
5/62 lövész zászlóalj
5/3 lövész zászlóalj
és a Művelettámogató műszaki zászlóalj
Debrecenben
5/39. lövész zászlóalj
Hajdúhadházon
Logisztikai zászlóalj

Plusz a sallangok

Ez együtt a 5-ös dandár.

Elképzelhető hogy különválnak és két dandár lesz belőlük ? Az lenne logikus.
 
K

kamm

Guest
Én ezt érdem. De itt nem ezres darabszámokról beszélünk, hanem százasokról. És erre mondom, hogy nem ezen kellene spórolni. Két dandár az nagyon kevés. Szlovákia, ami kb fele ekkora országnak is két dandárja van. Az osztrákoknak négy (ok az egyik hegyivadász). Románokról ne is beszéljünk, ott két hadosztály van, hadosztályonként négy-négy dandárral.
Ha legalább három dandár lenne, talán még lenne értelme elfilózni, hogy 1-2 arányban menjen lánctalp-kerék.
De itt????

Nezz ra a feljebb linkelt Bundeswehr szerkezetre, szerintem egyertelmu, hogy ugyanazt probaljuk kisebb kiadasban letrehozni.
Van 2 panceloshadosztalyuk, mindegyikben 3-3 dandar (5-6 zl plusz kiszolgalo zl), van egy gyorsreagalasu hadosztaly (szinten 5-6 lovesz zl), plusz van a kikepzo pk, alatt egy dandarral. Ezen kivul vannak a nemzetkozi, keverek-zl, azok a 10th ala lettek berakva egy negyedik dandarba.
Ennyi.

Ha ezt magunkra forditjuk, akkor valoban, a legkozelebbi egy vagy ket nehez pancelosdandar avagy egy nehez es egy kozepesdandar, egy gyorsreagalasu konnyu dandar - ezek ala bekerulhet a kulonlegesek is akar - plusz a kikepzokozpontok meg a vizfej.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 340
113
A franciák négykerekű páncélautóján annó volt 60 mm aknavető. A SEAL naszádjain volt alacsony szögtartományban tüzelő 60 mm aknavető. Szóval semmi új a nap alatt. De ha már 8x8 és aknavető, miért nem 120 mm?
Lynx apc re gomdoltam mint kis helyigenyu fegyver /30 granatnal nem hiszem hogy nagyon tobb kellene./ 120 as automatat barmire tennem :) az apc tamogato fegyvernelkulisegere gomdoltam mint hazai alternativaja egy draga gepagyunak ami sok helyet is foglal.
 
K

kamm

Guest
Szóval van ez:
0eb74ff8a9213ca55b046743c13f61f4.jpg


Marder 1a5 a becses neve. Mondhatod, hogy ötven éves, de ugyanúgy modernizált termék, mint a leopard 2a7. Tehát az okés(és amit mindenki hivatkozási alapnak szokott hozni, ha a németeknek valami okés, max akkor nekünk is, bár nem vagyok germanofil, de legyen) hogy a németek teljes páncélosállománya az összes 2a7V negyven éves modernizált cucc, akkor már eleve az általuk modernizált negyvenéves cuccok miért szarok nekünk, hogy utána ilyet csináljunk belőlük?
Lynx_Rheinmetall_KF31_IFV_tracked_Infantry_Fighting_Vehicle_Germany_German_defense_industry_925_001.jpg

Lynx KF31 a becses neve. Ez egy modernizált Marder. Akár a tornyot lefelejthetjük róla, és lehet apc. lehet tartalékos apc is. Írtad, hogy nincs semmink hozzá. Azaz jajjajj, nincs hadiiparunk. :D LESZ EGY TELJES LYNX GYÁRUNK HOZZÁ, a teljes technológiájával, a szerelési útmutatókkal. Simán tudunk apc-t csinálni belőle. Simán tudunk a nincs hadiiparunk aknavetőgyárunkkal kooperációban aknavetős egységeket csinálni belőle. Mentőt belőle. Műszaki járművet belőle. Amit akarunk. Lehet med tank. Ne kapjunk agyzárat legyetek szívesek.

Ha az összes holminkat le tudjuk gyártani a kezünkben levő technológiával, akkor oldjuk már meg, mert a nincs hadiiparunk varázsszava elhalóban van. Ha magunknak csináljuk olcsóbb lesz. Ha a modernizált, tehát nem halott Marder alvázakat a már említett ingyen vagy ropiból opcióban meg tudjuk szerezni akkor ne basszunk már ki magunkkal!

Ahogy mondtam, örvendek, ha KF41 alvázon ki tudunk hozni mindent. Nem hiszem, hogy sikerülni fog, hogy mire lezajlik a Zrínyi, megint lesz egy ugyanilyen fejlesztési keretünk. APC verzióban biztos ez is 3000 millió forintba kerülne a fentiek szerint, mint a páncélos teherautó? Szerintem még aknavetősben sem, ha a fejlesztés költségeit is számolom.

Mar megint kezded ezt a total keverest a MArderrel meg KF41-gyel.

Nem, a KF41 nem Marederes, hanem egy uj platform. Elmondtak sokszor. a KF31 kb techdemo volt, a keznel levo Marder maradekra epiutve, de a KF41 uj.