[HUN] Gestamen fegyverek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Az üzleti vonalakba nem látunk bele. Ami nem érdekellentét, mehet, ami az, nem mehet.
Hát, ha bejáratot márkáknak gyártani nem szül érdekellentétet, akkor egy nulláról, egy éve elindult magyar cég termékei sem hiszem, hogy nagy konkurenciaharchoz vezetne.
De már az elején ki lett jelölve az irány:
"Mindezen túl rendkívül fontos a hazai fejlesztés megteremtése is, amely kapcsán Maróth Gáspár kormánybiztos hangsúlyozta: „Kötelességünk, hogy új fejlesztéseket is végrehajtsunk. A magyar mérnököket arra bíztattuk és bíztatjuk, hogy invesztáljanak bele, hiszen egy olyan gyárat hoztunk létre, ami megvalósíthatja a legvadabb álmaikat is.”
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 082
113
Na gyors összefoglaló Szittyát kiegészítve miután a fegyvertervező mérnökökkel kicsit diskuráltam.

A Gestamen fegyvercsalád:
  • 9mm-es pisztoly különlegessége, hogy szerszám nélkül átszerelhető külső kakasos fegyverről, strykeres (glock) rendszerűre, glock tárral, ez magyar szabadalom
  • gépkarakbély több csőhosszal 7,62x39, 5,56x45 kaliberekben
  • 7,62x51-es támogató lövészfegyver
  • 5,56x45-ös golyószóró hevederes adogatással
-5,56x45-ös golyószóró csigatárral
-7,62x51-es könnyű géppuska
  • 9 mm-es önzáróló (nem tudom pontosan ez mit takar, pont magyarázta volna a srác csek el kellett jönnöm) zárral ellátott géppisztoly (szintén magyar szabadalom)
  • a géppisztolyhoz cső alá rögzíthet 12-es ajtónyitó sörétes toldat.
  • 40 mm-es csőalatt gránátvető
  • 40 mm-es önállóan alkalmazható gránátvető

A fegyverek alapvetően modern elvek szerinte lettek megtervezve, de még csak prototípusok amik átestek egykét lőpróbán de még egy elléggé korai szakaszában vannak a fejlesztésnek és nagyon messze vannak a végleges állapotuktól kívül belül egyaránt, de amúgy nem tűnnek rossznak de még kell velük foglalkozni
A projekt célja nem a CZ-k leváltása a Honvédség elégedett velük, hanem a hazai fegyvertervező szürkeállomány fejlesztése és a katonai kézifegyver tervezőmérnökök képzése és innováció illetve hosszabb távon export . Rendszeresítve nem lesznek mostanában viszont a MH Modernizációs intézet részt vesz a fejlesztésben és a tesztelésben valamint anyagilag is támogatja a projektet illetve másodlagos cél, hogy külfödtől függetlenül is legyen egy hazai kézifegyver dizájn amihez lehet nyúlni ha esetleg a csehekkel elromlana a viszony (jelenleg nincs erről szó)

Véleményem az első mérgem lenyelése (azt hittem belpol okból megvetetik a honvédséggel a cuccot a CZ-ket kukázzuk és elbaszunk egy csomó pénzt, de nem így van hálistennek)

  • maga az innováció támogatása és a fejlesztők és mérnökök képzése nagyon jó gondolat hosszú távon.
  • üzletileg már kevésbé tűnik a dolog életképesnek mivel elég sok ilyen kisebb gyártó van a környező országokban is hasonló projektekkel amikből nem lesz sok minden mivel a nagy gyártók a piac nagy részét lefedik.
Ezekből a tanulókból lesz az utánpótlás, jó lesz ez.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 275
9 642
113
üzletileg már kevésbé tűnik a dolog életképesnek mivel elég sok ilyen kisebb gyártó van a környező országokban is hasonló projektekkel amikből nem lesz sok minden mivel a nagy gyártók a piac nagy részét lefedik.
Nekem azt mondta, hogy van meglévő igény a cuccaikra. Aztán lehet félreértettem, de elég egyértelmű volt a szövegkörnyezet.

Amúgy a pisztoly elsütőszerkezetét 15mp alatt kicserélte strikeresre... Láttad, hogy mit szenvedtem a P-07/09-esekkel, na a Gestamennél ilyen nem volt, nagyon kézre áll, fasza a sütése is.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 029
66 486
113
Nekem azt mondta, hogy van meglévő igény a cuccaikra. Aztán lehet félreértettem, de elég egyértelmű volt a szövegkörnyezet.

Amúgy a pisztoly elsütőszerkezetét 15mp alatt kicserélte strikeresre... Láttad, hogy mit szenvedtem a P-07/09-esekkel, na a Gestamennél ilyen nem volt, nagyon kézre áll, fasza a sütése is.
Az merült fel bennem, mikor fog valamelyik hivatásos rettegő a Gesta... kezdetről valami szörnyűre asszociálni. :D
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 076
13 706
113
Nekem azt mondta, hogy van meglévő igény a cuccaikra. Aztán lehet félreértettem, de elég egyértelmű volt a szövegkörnyezet.

Amúgy a pisztoly elsütőszerkezetét 15mp alatt kicserélte strikeresre... Láttad, hogy mit szenvedtem a P-07/09-esekkel, na a Gestamennél ilyen nem volt, nagyon kézre áll, fasza a sütése is.
És ennek a gyakorlatban mi a haszna?
 
  • Tetszik
Reactions: dudi
T

Törölt tag 008

Guest
Az merült fel bennem, mikor fog valamelyik hivatásos rettegő a Gesta... kezdetről valami szörnyűre asszociálni. :D
Az egy dolog, hogy az elejével "baj van"... na de Gestamen....és a Gestawomen, Gestamxn, Gestransz és egyéb????
He? he? he? hát erre ki gondol!! Nem PC! Azért remélem rózsaszín pónis lesz belőle, különben megint kapjuk a 7-es cikkelyt! :)
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113

"A parancsnok kiemelte, hogy a Magyar Honvédség tapasztalt katonái is részt vesznek a fejlesztésben, hiszen visszajelzéseiket folyamatosan eljuttatják a gyárba, és azok alapján dolgoznak tovább a mérnökök. Ha a katonák tapasztalatai alapján is úgy működnek a fegyverek, ahogy az elvárt, akkor a Magyar Honvédségnek magyar fegyvere lesz − jelentette ki Ruszin-Szendi Romulusz."
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 357
35 209
113
Úgy tűnik hogy repnapon bemutatott Gestamen fegyverek lesznek rendszeresítve CZ-k mellett...vagy idővel helyett?

"Újraindult a magyar kézifegyverfejlesztés – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón.

Maróth Gáspár azt mondta, 1,5 éve bíztak meg egy magyar mérnökcsapatot, hogy élesszék újra a magyar harcászati kézifegyverek fejlesztését.

Az új magyar fejlesztésű fegyvercsalád első prototípusait be is mutatták a kecskeméti rendezvényen.

A kormánybiztos azt mondta, már együttműködési megállapodás is született arról, hogy a prototípusokat a Magyar Honvédség elkezdi tesztelni.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka azt mondta, „végre lesz magyar fegyvere a magyar katonának”. Az altábornagy szerint a prototípusok „több mint ígéretesek”, olyan új innovációt testesítenek meg, ami „a 21. századba repíti” a magyar kézifegyvergyártást.

A parancsnok azt mondta, a Magyar Honvédség tapasztalt katonái is részt vesznek a fejlesztésben, hiszen visszajelzéseiket folyamatosan eljuttatják a gyárba, és azok alapján dolgoznak tovább a mérnökök. Ha a katonák tapasztalatai alapján is úgy működnek a fegyverek, ahogy az elvárt, akkor a Magyar Honvédségnek magyar fegyvere lesz – mondta Ruszin-Szendi Romulusz."


 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 854
113
Nekem azt mondta, hogy van meglévő igény a cuccaikra. Aztán lehet félreértettem, de elég egyértelmű volt a szövegkörnyezet.

Amúgy a pisztoly elsütőszerkezetét 15mp alatt kicserélte strikeresre... Láttad, hogy mit szenvedtem a P-07/09-esekkel, na a Gestamennél ilyen nem volt, nagyon kézre áll, fasza a sütése is.
Mi az a szituáció amikor gyorsan kell átszerelni egy pisztolyt ilyen vagy olyan biztosításról/elsütésről egy másikra?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 854
113
Úgy tűnik hogy repnapon bemutatott Gestamen fegyverek lesznek rendszeresítve CZ-k mellett...vagy idővel helyett?

"Újraindult a magyar kézifegyverfejlesztés – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón.

Maróth Gáspár azt mondta, 1,5 éve bíztak meg egy magyar mérnökcsapatot, hogy élesszék újra a magyar harcászati kézifegyverek fejlesztését.

Az új magyar fejlesztésű fegyvercsalád első prototípusait be is mutatták a kecskeméti rendezvényen.

A kormánybiztos azt mondta, már együttműködési megállapodás is született arról, hogy a prototípusokat a Magyar Honvédség elkezdi tesztelni.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka azt mondta, „végre lesz magyar fegyvere a magyar katonának”. Az altábornagy szerint a prototípusok „több mint ígéretesek”, olyan új innovációt testesítenek meg, ami „a 21. századba repíti” a magyar kézifegyvergyártást.

A parancsnok azt mondta, a Magyar Honvédség tapasztalt katonái is részt vesznek a fejlesztésben, hiszen visszajelzéseiket folyamatosan eljuttatják a gyárba, és azok alapján dolgoznak tovább a mérnökök. Ha a katonák tapasztalatai alapján is úgy működnek a fegyverek, ahogy az elvárt, akkor a Magyar Honvédségnek magyar fegyvere lesz – mondta Ruszin-Szendi Romulusz."


Nem, nem tűnik úgy, gyorsan felejtsük ezt el.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 854
113
A szánakasztó gombja visszaeresztésnél finoman szólva kényelmetlen, nehezen működik a Gestához képest is, a Glock-hoz meg pláne.
Nyomkodtam már parszor és nem volt gond. Viszont véletlen nem tudod megnyomni mint a Glocknál.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 357
35 209
113
Nem, nem tűnik úgy, gyorsan felejtsük ezt el.
Remélem is! :)

CZ-k bevált kipróbált fegyverek nagy múltú céggel, szakértelemmel a háttérben. Ezt a Gestament meg most jegyezték be...

Amúgy remek névválasztás: ha be írod a Googlebe, akkor valami potencia növelő vitamint dob ki - legalábbis a képek között... :D

 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 280
7 756
113
A szánakasztó gombja visszaeresztésnél finoman szólva kényelmetlen, nehezen működik a Gestához képest is, a Glock-hoz meg pláne.
Nekem inkább azt tűnt fel hogy bár nincs nagyon kicsi kezem, de el sem értem a szánakasztót, csak ha másik kezem használom akkor ment, vagy nyilván ha mas fogással tartom, de az ugye nem a legjobb megoldás ha gyorsan lőni kell egy tár csere után pl.(ez a p09-el a 07 jobban a kezembe illet. A p10c pedig még jobb, bár ott meg a tárkioldót nem tudtam csak másik kezemmel megnyomni, de nem drasztikus sebesség csökkenés.)